„Nem gondolnám, hogy bevezetik” – újabb glóriatesztek, némi mellékízzel

írta: M4Sport
2016. szeptember 02. 20:24
FOTÓ: ©xpbimages.com

Pénteken három istálló is vitte pályára a már Spában is próbálgatott glóriát. Továbbra is vannak aggályok körülötte – és már olyan is van, akinek meggyőződése, sosem fogják bevezetni…

Az előző héten tesztelő négy istálló közül kettő újra felszerelte autójára a fejvédőt. Monzában a Force India és a Red Bull is lehetőséget biztosított, hogy ezúttal másik versenyzőjük, Sergio Pérez és Max Verstappen is tapasztalatokat gyűjtsön vele. Rajtuk kívül még Jenson Button volt tesztelő – a McLaren most először próbálta ki a glóriát. A mexikói és a holland csupán egy-egy installációs kört, a brit mért kört is teljesített vele.

Pérez szerint a kilátással nem volt gond – a kiszállással már annál inkább. „Ami a kilátást illeti, azt kell mondjam, egész jó. De vannak aggályaim afelől, hogy ilyen lassan tudunk csak kiszállni az autóból. Jó öt másodperccel tovább tart, mint a glória nélkül, és ez kissé nyugtalanító” – nyilatkozta.

„Tudom, még sok munka lesz vele. Például a lehető leggyorsabb kiszállás terén. Ott ülsz az autóban, tudod, hogy öt másodperccel tovább fog tartani, mint nélküle. Ha kritikus állapotban vagy, öt másodperc nagyon hosszú idő lehet.”

A megoldást a GPDA alelnökeként kezdettől fogva pártoló Jenson Button számára szokatlan volt a bukókeret látványa. „Rendben volt, nem volt vele komoly gond. Szerintem a rajtlámpák és a kerékcserék még okozhatnak kisebb nehézségeket, hiszen nem lesz könnyű meglátni a lámpákat. de sok lehetőség van arra, hogy áthelyezzük a dolgokat. Kicsit furcsa volt, főleg úgy, hogy háromszáz fölötti tempóval száguldottam vele, és a kanyarra próbáltam összpontosítani, miközben a szemem előtt ott volt ez a valami. Kicsit kancsalnak éreztem magam” – összegezte tapasztalatait 2009 bajnoka.

Miközben a versenyzők többsége nem örült annak, hogy az FIA elhalasztotta a glória 2017-es bevezetését, továbbra is vannak ellenzői annak. Romain Grosjean a közelmúltban kijelentette, ő ellene szavazott – Kevin Magnussen pedig a mostani tesztek ellenére is úgy véli, sosem fogják bevezetni azt.

„A terv az, hogy a csapatok előbb-utóbb kipróbálják. Ha választhatnék, én nem tenném. Nem gondolnám, hogy bevezetik. Most, hogy elnapolták, szerintem elő fognak állni valami jobbal. Valami jobbal is kell előállniuk. A glória nem fog fölkerülni az autókra. Ha így lenne, akkor már a következő szezonban bevezetnék, de nyilván látták, hogy van ennél jobb megoldás is, amihez még idő kell” – vélekedett a dán.

Bár a tesztelés folyamata most felgyorsulni látszik, elgondolkodtató, hogy újabb és újabb aggályok merülnek föl, ráadásul a korábbi problémák terén továbbra sem tapasztalni előrelépést. Mindez fölveti a kérdést, nem lenne-e hatékonyabb, ha valódi teszteknek vetnék alá a fejvédőt, és nem nagydíjhétvégéken, hanem közönség nélküli átfogóbb gyakorlásokon fejlesztenék azt. „Nem tudom, jobb lenne-e, de felgyorsítaná a folyamatot, az biztos” – felelte Magnussen. „Viszont ilyesmire nincs mód szezon közben. Az FIA-nak rendelkeznie kéne egy autóval, amellyel tesztelhetné, de az nagyon költséges lenne. A Pirellinek is kéne autó a gumik teszteléséhez, de az is drága…” – mutatott rá a fejlesztéseket gátló problémákra.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Pascal Wehrlein

02016.10.23. 00:50

Kedv vagy stílus kérdése Vettel halványabb teljesítménye?

Formahanyatlására többféle magyarázat lehet – a Ferrariéra nem tud választ