„Nem kell félni, lesznek előzések”

írta: M4Sport
2016. április 06. 15:54
FOTÓ: ©xpbimages.com
Sebastian Vettel
© xpbimages.com

Az utóbbi időben több Forma–1-es versenyző is bírálta a 2017-es szabálymódosítási javaslatokat, mondván azok a tervekkel ellentétben nem fogják megkönnyíteni az előzést, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) versenyigazgatója szerint azonban nincs ok az aggodalomra.

A sport irányítói már tavaly eldöntötték, hogy 2017-ben gyorsabb, nehezebben vezethető és agresszívebb kinézetű autókkal reagálnak a közelmúltban kapott kritikákra. Nem titok, ezekkel a módosításokkal az F1 megtépázott hírnevét szeretnék helyreállítani, néhány versenyző azonban kételkedik abban, hogy a vezetői testületek által kijelölt lesz a helyes irány a sport számára. Szerintük a tempó növelése nem garancia arra, hogy a futamok izgalmasabbá válnak.

Sőt! Lewis Hamilton – aki többször kritizálta már a javaslatokat – szerint a versenyzés tekintetében semmi sem fog megváltozni, ahhoz ugyanis, hogy a pilóták közelebb tudjanak kerülni egymáshoz nem az aerodinamika szerepét, hanem a mechanikai tapadást kell növelni. Az FIA versenyigazgatója szerint a brit bajnok – és a hasonló véleményen lévő kollégák – aggodalma alaptalan, a szélesebb gumikkal ugyanis a mechanikai tapadás is nő majd. „Rengeteg találkozónk volt már, és sok-sok ötlet merült fel, az óriási leszorítóerőtől az egészen alacsony leszorítóerőig, az alap viszont mindig a mechanikai tapadás növelése volt” – jelentette ki Charlie Whiting.

„Helytelen az az állítás, hogy a köridők javulását a leszorítóerő növelésével érjük majd el, ez nem is lehetséges. Az ötlet az, hogy a javulás feléért az aerodinamikai változtatások, a másik feléért pedig a mechanikai tapadás javítása felel majd. Mindvégig szem előtt tartottuk a tényt, hogy nem szabad olyan útra lépnünk, ami oda vezetne, hogy az autók nehezebben tudják követni egymást. Végig ez volt az egyik legfontosabb irányelvünk. Szerintem egyébként a lehető legjobban jártunk el, figyelembe véve azt, hogy mindenkit meg kellett hallgatnunk” – magyarázta.

Most már jönnek a végleges előírások!

Az irányt már hónapokkal ezelőtt megszabták, és mint látjuk, a viták is kezdetüket vették az új formátumról, a pontos előírások azonban továbbra sem ismertek, hiszen a vezetők még mindig nem egyeztek meg a részleteket illetően. Erre eredetileg február végéig kellett volna sort keríteni, a felek azonban kitolták a határidőt április 30-ig, a karosszériával kapcsolatos előírások mellett ugyanis a motorszabályokról sem tudtak megegyezni.

Az aerodinamikai szabályokkal kapcsolatban állítólag már közeledtek az álláspontok (úgy tűnik, a McLaren kompromisszumos megoldása lesz a befutó a Red Bull radikális tervei helyett), a motorokról viszont még zajlanak a viták, pedig már nyakunkon a szabályok véglegesítésének határideje. A legfontosabb napirendi pontok jelenleg a költségcsökkentés, a teljesítmény, a hang javítása és a csapatok ellátásnak biztosítása. Bár ezekben a kérdésekben úgy tűnik, továbbra sincs egyetértés, az FIA-t irányító Jean Todt szerint a hónap végéig pont kerül az ügy végére.

„Április 30-án eldől a szabályok sorsa” – jelentette ki határozottan, majd hozzátette, egyébként sincs szükség teljes egyetértésre, a módosítások életbe életbeléptetéséhez ugyanis április vége előtt elég az egyszerű többség. „A legutóbbi találkozón megkértem a gyártóak, hogy csökkentsék az erőforrások árát és oldják meg, hogy minden résztvevőnek biztosítva legyenek az erőforrások. Azt is kértem, hogy tegyenek valamit a teljesítmény kiegyenlítéséért és álljanak elő javaslatokkal a hang javításának témájában. Azért halasztottuk a döntést, mert nem volt egyértelmű, kielégítő javaslat.”

Jean TodtA Pirelli figyelmeztet

Bár a legtöbbször az FIA, a különböző csapatvezetők és a pilóták véleményét olvashatjuk a 2017-es szabályokkal kapcsolatban, nem szabad elfelejteni, hogy az egyik leglényegesebb tényező továbbra is a Forma–1 hivatalos gumiszállítója, az általuk készített abroncs ugyanis a szabálycsomag egyik legfontosabb eleme. Mivel ezen a téren is komoly változások várhatók (szélesebb gumikról beszélnek, melyekkel jobban lehet feszegetni a határokat), az olasz cég is sürgeti a megállapodást, hiszen egyre kevesebb idejük maradt az új keverékek megtervezésére, előállítására és tesztelésére; az utóbbihoz egyébként alkalmas versenygépet is keríteniük kellene.

„Gyakorlatilag már most elérkeztünk a határhoz” – mondta Paul Hembery a cég sportigazgatója. „Hat hónapunk maradt arra, hogy áttanulmányozzuk és megvalósítsuk a terveke – ez pedig nem lesz egyszerű. A csapatok tökéletes gumikat akarnak, viszont ezt egyre nehezebb lesz megvalósítani, hiszen folyamatosan heteket veszítünk. Ha nem dolgozhatunk úgy, ahogy szeretnénk, nem tudjuk megvalósítani a kívánságaikat. Nem akarjuk veszélybe sodorni a cég nevét azzal, hogy rossz munkát végzünk, csak azért mert nem tesztelhettünk eleget és nem volt elég információnk” – jelezte.

A Pirellinek egyébként továbbra sincs érvényes szerződése az FIA-val (hiába rázott kezet a sport kereskedelmi jogainak birtokosa, Bernie Ecclestone a cég első emberével, az olaszoknak a szövetséggel is egyezségre kell jutniuk), ennek aláírása azonban a felek szerint már nem több puszta formalitásnál. A Pirelli a megegyezés előtt garanciát kért arra, hogy legalább 12 napig tesztelheti az új gumikat és arra, hogy az illetékesek a rendelkezésére bocsátanak egy tesztautót. Az FIA pedig jelezte, rövid mindez rövid időn belül elérhető lesz a cég számára.

Pirelli

FIA
Oszd meg!

7 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Harangi
#7 Harangi 2016. április 07. 12:21  
totopad:
Nem kamu előzést akarunk, ami max látrványos show elem, hanem versenyt! Nem kell körökön át előzgetni egymást, hanem azt, hogy feszüljenek bele az előzésbe és ne azt lássa az ember, hogy megnyom egy gomdot a kormányon a pilóta és elmegy a másik mellett! Versenyeket akarunk versenyzőkkel és nem automata pilótákkal. Ott van a MotoGP! Mindössze 2 csapat 3 versenyzője esélyes a győzelmekre, de mégis mennyivel versenyebb versenyek vannak!? Az F1 teljesen elvesztette azt, ami még a 2000-es években megvolt benne! Ha ma kezdenék el autóversenyt nézni, biztos nem fogna meg az, amit ma látok a fia sorozatokban, de leginkább az f1-ben!

A 2000-es években annyival volt másabb az F1, hogy 15 évvel fiatalabb voltál, illetve a rajongók nem tudták az észt osztani egymásnak.
Persze nekem is az a véleményem, hogy manapság nem autóznak a határon a pilóták és ez meg is látszik a versenyeken.

GreenHonda
#6 GreenHonda 2016. április 06. 23:13  
Lewisthebest:
Ahogy láttad Melbournebe vannak pályák ahova még az sem elég. Hamilton 1,4 másodperccel(!!!) lassabb autót nem tudott megelőzni sőt még támadási pozícióba se került. Persze Max nagyon jó és valószínű, hogy egy top technikában már most menne a világbajnoki címért, de ez nem normális, hogy ilyen különbség mellett még próbálkozást se lássunk hanem azt halljuk a rádióba, hogy "impossible to pass this guy" A cikkhez annyit, hogy nyilván nem kérdőjeleznénk meg a kedves szabályalkotók hozzáértését, ha nem egy 20 éve fennálló problémáról lenne szó.

20 éve?:D láttad te a 60-as 70-es években az F1et?

Lewisthebest
#5 Lewisthebest 2016. április 06. 18:27  
totopad:
DRS? Mégis mivel működik?

Ahogy láttad Melbournebe vannak pályák ahova még az sem elég. Hamilton 1,4 másodperccel(!!!) lassabb autót nem tudott megelőzni sőt még támadási pozícióba se került. Persze Max nagyon jó és valószínű, hogy egy top technikában már most menne a világbajnoki címért, de ez nem normális, hogy ilyen különbség mellett még próbálkozást se lássunk hanem azt halljuk a rádióba, hogy "impossible to pass this guy"

A cikkhez annyit, hogy nyilván nem kérdőjeleznénk meg a kedves szabályalkotók hozzáértését, ha nem egy 20 éve fennálló problémáról lenne szó.

Zasalamel
#4 Zasalamel 2016. április 06. 17:52  
totopad:
DRS? Mégis mivel működik?

DRS inkább csak arra jó h ráessen a mögötte levő, de az előzést semmiképp nem segíti elő.

totopad
#3 totopad 2016. április 06. 17:39  
Zasalamel:
Kicsit le vagy maradva, 2012 óta és legfőképp 2014 óta nincs gombos előzés.

DRS? Mégis mivel működik?

Zasalamel
#2 Zasalamel 2016. április 06. 17:12  

Kicsit le vagy maradva, 2012 óta és legfőképp 2014 óta nincs gombos előzés.

totopad
#1 totopad 2016. április 06. 16:55  

Nem kamu előzést akarunk, ami max látrványos show elem, hanem versenyt! Nem kell körökön át előzgetni egymást, hanem azt, hogy feszüljenek bele az előzésbe és ne azt lássa az ember, hogy megnyom egy gomdot a kormányon a pilóta és elmegy a másik mellett! Versenyeket akarunk versenyzőkkel és nem automata pilótákkal. Ott van a MotoGP! Mindössze 2 csapat 3 versenyzője esélyes a győzelmekre, de mégis mennyivel versenyebb versenyek vannak!? Az F1 teljesen elvesztette azt, ami még a 2000-es években megvolt benne! Ha ma kezdenék el autóversenyt nézni, biztos nem fogna meg az, amit ma látok a fia sorozatokban, de leginkább az f1-ben!

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

„Elkezdtem a visszaszámlálást”

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”