Nem lesz már megoldás idén a Mercedes rajtproblémájára

írta: M4Sport
2016. szeptember 26. 09:42
FOTÓ: ©xpbimages.com

Idén már nem számíthatnak a Mercedes bajnoki címért küzdő versenyzői a csapat rajtproblémáinak megoldására. Számolniuk kell azzal, hogy akár ez is dönthet kettejük küzdelmében.

Az eddigi 15 versenyen összesen egyszer fordult elő, hogy nem az a Mercedes-versenyző végzett előrébb a versenyen, amelyik elsőként szelte át a célvonalat az első kör végén. Monacóban Nico Rosberg egy ideig csapattársa előtt haladt az esős Monacói Nagydíjon, majd csapatutasításra félreállt előle, miközben gumijai felmelegítésével bajlódott. A többi alkalommal (Barcelonát kivéve, ahol mindketten kiestek) vagy az időmérős sorrend, vagy a rajt minősége döntött kettejük között.

Árulkodó statisztika, hogy hat alkalommal (Ausztrália, Bahrein, Kanada, Magyarország, Németország és Olaszország) már az indulásnál eldőlt a győzelem kérdése, a pole pozícióból rajtolva pedig 8-szor veszített pozíciót egy Mercedes. Nem csoda, hogy Lewis Hamilton Szingpúrban azon kesergett, a rajtok túlságosan is meghatározóak az idei bajnokságban. „Ha végignézünk az eddigi szezonomon, a bajnoki cím sorsáról akár a rajtok is dönthetnek. Sok pole pozíciót veszítettem el miattuk” – mondta a címvédő.

Csapatfőnöke rossz hírekkel szolgált számára: 2016-ban már nem lesz megoldás a Mercedes problémájára, amely túlságosan érzékeny és kiszámíthatatlan kuplungjukra vezethető vissza. „Az előző futamokon rendre voltak olyan rajtjaink, melyek nem alakultak ideálisan. Ez a mi Achilles-pontunk. És ezt idén már nem is tudjuk megoldani. Jövőre meg kell változtatunk a kuplungunk felépítését, addig tehát ez probléma marad” – nyilatkozta Toto Wolff a Skynak.

Szavai már csak azért is érdekesek, mert a tavasszal még arról beszélt, mielőbbi megoldást keresnek kuplungproblémáikra, melyhez még a Mercedes utcai autógyártásban szerzett tapasztalatait is felhasználják. Ehhez viszont pontosan kellene érteni a problémát, melyről elsősorban azt lehet tudni, hogy az AP Racing által gyártott kuplungjuk túlságosan kis hőmérsékleti tartományban teljesít jól, s emiatt igazi orosz rulett rajtolni vele. „Nem tudjuk, mi az oka, hogy az anyaggal vagy a konstrukcióval van-e gond, netán csak a versenyzők számára okoz nehézséget a kezelése. Sok tényező szerepet játszik ebben” – magyarázta Wolff.

Végül hozzátette: azért tűnik csak úgy, hogy csapatának a többieknél is jobban meg kell szenvednie a rajtolással, mert ők vannak leginkább szem előtt.

Ez persze aligha vigasztalja Hamiltont vagy Rosberget egy-egy rajtnál elszúrt verseny és elveszített pontok után…

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

hammertime
#1 hammertime 2016. szeptember 26. 16:29  

Lehet megkérték őket finoman magasabb szintről, hogy nem kell azzal annyira sietni, úgyis nyerik mind2 bajnokságot, ennyi bizonytalanság maradjon az évben. Mert amúgy azért nehéz elhinni, hogy a nagyjából mindenben kiemelkedő mercinek ez ennyi idő alatt megoldhatatlan problémát jelentene.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Marcus Ericsson

02016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

02016.10.26. 14:12

„Kimi egyszerűen utálja a hülyeséget – nem pazarol rá időt”

Arrivabene szerint remekül el lehet vele beszélgetni

02016.10.26. 11:33

Így segíti a NASA módszere Hamiltont és a Mercedest

Csúcsformában bármilyen időzónában