Nem marad F1-es lehetőség nélkül a Renault kiszemeltje

írta: M4Sport
2016. március 07. 09:39
FOTÓ: ©xpbimages.com

Eddig is tudtuk, hogy Esteban Oconra zsúfolt szezon vár, hiszen a Renault gyár csapata mellett a Mercedes is számít rá; ők a Német Túraautó-bajnokságban szerepeltetik a fiatal franciát, aki az Autosport információi szerint több Forma–1-es hétvégén is autóba ülhet.

Ocont a jövő egyik legnagyobb ígéreteként tartják számon, 2014-ben ugyanis megnyerte a Forma-3-as Európa-bajnokságot, tavaly pedig a GP3-ban bizonyította rátermettségét (ebben a kategóriában sem talált legyőzőre). Nem meglepő tehát, hogy az F1-es csapatok is felfigyeltek rá: idén a Renault tesztversenyzője lesz, de a Mercedes sem akarja elengedni a kezét.

A stuttgartiak már korábban eldöntötték, idén a Német Túraautó-bajnokságban versenyeztetik védencüket, most pedig a Renault is kijelölte a fiatal francia szerepét. Amellett, hogy fontos feladatok várnak rá a szimulátorban, Ocon az Autosport szerint a versenypályán is kipróbálhatja a márka F1-es autóját, hiszen több szabadedzésen is lehetőséget kap, de részt vehet az évközi gyakorlásokon is (az egyik ilyen tesztnek Barcelona, a másiknak pedig Silverstone ad majd otthont).

A csapat azt még nem döntötte el, hogy Kevin Magnussennek vagy Jolyon Palmernek kell félreállnia a kijelölt versenyhétvégéken, és egyelőre azt sem tudni, Ocon hányszor ülhet autóba a szezon során. A 19 éves tehetség számára egyébként nem lesz ismeretlen az F1 légköre, 2014-ben ugyanis ő vezette a Lotus egyik autóját a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíj első szabadedzésén.

Az istálló 2015-ben is élt ezzel a gyakorlattal, igaz, akkor már nem Ocon, hanem Palmer ült az autóban. A GP2-es bajnok összesen 13 szabadedzésen vezetett, majd a Lotus szinte azonnal szerződést kínált neki, miután Romain Grosjean bejelentette, elhagyja a csapatot és a Haas pilótája lesz. Bár a szóban forgó megállapodást még a jogelőd kötötte a brit pilótával, a Renault sem támadta meg azt, tehát a Forma–1-es lehetőség sem úszott el. Ez jó előjel lehet Ocon számára…

Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

albutr
#4 albutr 2016. március 07. 21:25  

remélem hogy jövőre kap esélyt hogy a f1-ben versenyezzen.

Balrog
#3 Balrog 2016. március 07. 12:48  
MP4/4:
Ha Haryanto megfelelő pontok hiányában is bekerülhetett, arra hivatkozva, hogy már részt vett F1-es tesztelésen így megkapva a szuperliszenszet, akkor Ocon első szabadedzésen való részvételeinek is elégnek kell lennie hozzá!

Valamiért úgy rémlett, hogy az új szabályok már tavaly is érvényben voltak, de tényleg nem, úgyhogy akkor ezzel nála sem lesz gond.

MP4/4
#2 MP4/4 2016. március 07. 12:00  
Balrog:
Mikor már két gyártó is téged szeretne foglalkoztatni, az elég jó jel. Azon gondolkoztam, hogy ha legkésőbb jövőre nem mutatkozik be, akkor papíron elkezdi majd elveszíteni a liszensz pontjait, vajon ilyenkor megteheti a Merci és/vagy a Renault, hogy a jelenlegi pontjaira hivatkozva kiváltják az engedélyét annak ellenére, hogy ténylegesen nem versenyeztetik, később pedig a korábbi engedélyére hivatkoznak?

Ha Haryanto megfelelő pontok hiányában is bekerülhetett, arra hivatkozva, hogy már részt vett F1-es tesztelésen így megkapva a szuperliszenszet, akkor Ocon első szabadedzésen való részvételeinek is elégnek kell lennie hozzá!

Balrog
#1 Balrog 2016. március 07. 10:14  

Mikor már két gyártó is téged szeretne foglalkoztatni, az elég jó jel. Azon gondolkoztam, hogy ha legkésőbb jövőre nem mutatkozik be, akkor papíron elkezdi majd elveszíteni a liszensz pontjait, vajon ilyenkor megteheti a Merci és/vagy a Renault, hogy a jelenlegi pontjaira hivatkozva kiváltják az engedélyét annak ellenére, hogy ténylegesen nem versenyeztetik, később pedig a korábbi engedélyére hivatkoznak?PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Daniel Ricciardo

02016.10.20. 22:23

Hülkenberg hat éve erre vár

Egy gyári szerződés volt az álma

22016.10.20. 21:05

Hamilton és a lábsérülés: Jól érzem magam

Elárulta, miért kellett lemondania a barcelonai tesztet