„Nem nyitom ki az ajtót, és mondom azt: gyere be”

írta: M4Sport
2016. október 09. 10:49
FOTÓ: ©xpbimages.com

Japánban újabb dobogós helyezést szerzett Max Verstappen, a Lewis Hamilton elleni csatával pedig ismét a figyelem középpontjába került. Bár a címvédő a futam alatt még panaszkodott, a fiatal holland úgy érzi, rendben volt a kérdéses manőver, amit főnöke is „tisztának” titulált.

Verstappen már a rajt után megszerezte a második helyet, Hamilton ugyanis beragadt a rajtnál és több pozíciót is veszített. Miközben a holland folyamatosan Nico Rosberg nyomában loholt, a brit elkezdte visszaszerezni az elveszített pozíciókat. A futam végén aztán „egymásra” találtak, a címvédő azonban nem tudta átverekedni magát a Red Bull versenyzőjén.

Párharcuk az utolsó előtti körben érkezett el a csúcsponthoz, amikor Hamilton megpróbált beszúrni a sikánnál, Verstappen azonban zárta az ívet. A pályáról lecsúszó világbajnok csapatrádióján arra panaszkodott, ellenfele cikázott fékezéskor, Verstappen viszont megvédte magát. „Nem fogom kinyitni az ajtót, és azt mondani: Hé, gyere be” – nyilatkozta a Sky Sportsnak. „Láttam, hogy megmozdul és azonnal becsuktam az autót, amint ezt észrevettem.”

Bár a japán pályán köztudottan nehéz előzni, a védekezés meglehetősen nehéz feladat volt a holland számára, a Red Bull ugyanis „szenvedett” a végsebességgel. „Az egyenesekben gond volt a tempóval, ezt már az időmérőn is láthatták. Könnyen buktunk három tizedet. Tudtam, hogy jól kell kijönnöm az utolsó kanyarból és a sikánból. Szerencsére sikerült megcsinálnunk. Jó voltam a kanyarok kijáratánál, szóval nem használtam az akkumulátort, arra a másik egyenesben volt szükség.”

„Mindenki láthatta, hogy Lewis néha 1,5 másodperccel is gyorsabb volt mögöttem, majd amikor utolért beragadt. Nekem nem volt olyan jó a tempóm. Nem volt ennél több az autóban” – magyarázta a fiatal pilóta, aki az újabb dobogós helyezés mellett annak is örül, hogy csapata megoldotta a kuplungproblémát, ami miatt többször gyengén rajtolt. „A srácok nagyon sokat dolgoztak a problémán. Az utóbbi két versenyen rendben van, következetesen működik” – mondta.

Japánban a Red Bull tovább növelte előnyét a Ferrarival szemben, négy futammal az év vége előtt tehát egyre jobbak az esélyeik az ezüstérem megszerzésére. „Egy kicsit segített rajtunk, hogy büntetést kaptak, mert az időmérőn nagyon erősek voltak. De kaptunk egy lehetőséget, és kihoztuk belőle a legtöbbet. Szeretnék jól teljesíteni a folytatásban, de a legfontosabb, hogy legyőzzük őket.”

Verstappen manőveréről a csapatvezető, Christian Horner is elmondta a véleményét. Szerinte a csata kemény volt, de tiszta. „Max mindenképpen a belső ívre húzódott volna. Aki jobb pozícióban van, az általában ezt teszi. Szoros volt. Szerintem már a fékezési zóna előtt eldöntötte, merre fog húzódni. Ezt is kellett tennie. Nem azért vagy a mezőnyben, hogy elengedd a többieket” – nyilatkozta.

Noha hivatalos vizsgálat nem indult a holland ellen (így tehát büntetést sem kap a vitatott esetért) a Motorsport információi szerint az FIA versenyigazgatója, Charlie Whiting és a bírák dolgát segítő Emanuele Pirro „elbeszélgetett” vele a leintés után, hiszen szerették volna „tisztázni a helyzetet”, a szövetség ugyanis nem tolerálja, ha valaki fékezés közben cikázik. Hamilton egyébként a futam után már higgadtabban nyilatkozott: „Ez nem számít már. Megtörtént, továbbléptem” – mondta.

Oszd meg!

29 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

sába
#29 sába 2016. október 09. 16:41  

Ő maga mondja el a lényeget: „Láttam, hogy megmozdul és azonnal becsuktam az autót, amint ezt észrevettem.” (gondolom ajtó akar lenni)
Nem védte le az ívet, hanem az utolsó percben reagált Ham megmozdulására.
Lassan szabadalmaztathatná is ezt a technikát, ha már sokaknak annyira tetszik.

f1m12
#28 f1m12 2016. október 09. 14:56  
stonefly:
Az a baj hogy a kommentátorok faszsága és elfogultsága ráragad a nézőkre is. Akár a mai Rosberg ugyanannyi műszaki hibája kijelentés, vagy az hogy Sainz volt a hibás Gutierez megpördüléséért. Átlag nézőként nézik a futamot azok akik közvetítik. Így a Verstappen csodálat is ragályos.

kommentátorok....ma amennyit Szujó össze-vissza beszélt.....keverte a neveket, volt olyan pont, amikor azt éreztem, h ez de nem érti! viszont lehet, h korán volt még, és én láttam álmosan borúsan a dolgokat. még a biztonsági övezés is kimaradt nálam

claydavis
#27 claydavis 2016. október 09. 13:57  
Vito:
Neked is inkàbb jobb lenne egy kis "F1 törtènelem".

Még egy senkiházi, aki a frusztrációját egy arctalan online fórumon vezeti le. Eredeti vagy, apukám. :)

roul_
#26 roul_ 2016. október 09. 12:51  

utálom Hamiltont, és bár örülök hogy elbánt a címvédővel MAX, de azért kezd sok lenni belőle. Majd ha megint meghal egy pályabíró egy felfutásos baleset miatt, akkor talán észhez térnek a bírák is.

cyberpunk999
#25 cyberpunk999 2016. október 09. 12:38  

Akinek legalább minimális fizikai érzéke van és el tudja képzelni, hogy egy autó hogyan viselkedik menet közben, fékezés közben, kanyar közben és főleg kanyarodás közbeni fékezésnél annak nem kérdés, hogy féktávon miért nem szabad irányt változtatni.


Jah és arra, hogy ha SPA-ban nem büntették, akkor itt se érvre meg azt mondom, hogy azért is meg kellett volna büntetni.

Utoljára módosítva: 2016. október 09. 12:38

stonefly
#24 stonefly 2016. október 09. 12:33  

Az a baj hogy a kommentátorok faszsága és elfogultsága ráragad a nézőkre is. Akár a mai Rosberg ugyanannyi műszaki hibája kijelentés, vagy az hogy Sainz volt a hibás Gutierez megpördüléséért.
Átlag nézőként nézik a futamot azok akik közvetítik. Így a Verstappen csodálat is ragályos.

andrea1
#23 andrea1 2016. október 09. 12:07  
Raikkönen:
Pontosan, és ezért nem büntetik, de szvsz a szabályt kellene egyértelműbbé tenni.

Elméletileg még volt is róla szó úgy emlékszem SPA után valahol olvastam, h az FIA tervezi ezt a részét szabályba rakni nem csak egy ilyen versenyzők közötti megállapodásként marad meg. Még anno Button osztotta ki hogy ilyet nem lehet csinálni, beszéltek vele már annyiszor pilóták, Whiting is és vele van ilyen szinten probléma, csak és kizárólag vele, de nem érti meg.

Lewisthebest
#22 Lewisthebest 2016. október 09. 12:02  
Vito:
Nèzd meg a futamot inkàbb, sőt jò pàr szezont a 2000-es èvekből aztàn ha van szemed hozzà akkor a vèlemènyed is vàltozni fog. Addig felesleges vitàzni erről az idiòtàròl.

Én már láttam őket és akkor sem volt és most sincs bajom a kemény versenyzéssel :) Addig egyébként valóban felesleges vitázni amíg nem látsz az utálattól és ész nélkül lököd a hülyeséget.

Raikkönen
#21 Raikkönen 2016. október 09. 11:57  
DUdi:
Mercedes protest Verstappen’s move on Hamilton “A protest has been lodged by Mercedes AMG Petronas F1 Team against car 33 driven by Max Verstappen of Red Bull Racing,” said the stewards in a statement. The protest relates to “an alleged breach of Article 27.5 of Formula One Sporting Regulations, in that he allegedly drove erratically and in a dangerous manner, forcing car 44 to take evasive action at turn 16.” “The Stewards are conducting a hearing. The results are still provisional.” http://www.f1fanatic.co.uk/2016/10/09/mercedes-protest-verstappens-move-hamilton/

Na erre kíváncsi leszek :)

Vito
#20 Vito 2016. október 09. 11:56  
Lewisthebest:
Igen, ha ezt Verstappen csinálja akkor meg azért rinyálnál mert 1:36-nál leszorította a másikat a pályáról :)

Nèzd meg a futamot inkàbb, sőt jò pàr szezont a 2000-es èvekből aztàn ha van szemed hozzà akkor a vèlemènyed is vàltozni fog. Addig felesleges vitàzni erről az idiòtàròl.

Raikkönen
#19 Raikkönen 2016. október 09. 11:55  
F1890:
hülyeséget te ne beszélj, mert nincs ilyen szabály. csak etikett van arról h nem tesznek ilyet, ami nincs szabályba foglalva. ergó szabály alapján nem lehet büntetni a megmozdulást. 13 ő is csak egyszer vált irányt a fékezési zónában, nem kétszer egyszer

Pontosan, és ezért nem büntetik, de szvsz a szabályt kellene egyértelműbbé tenni.

Lewisthebest
#18 Lewisthebest 2016. október 09. 11:50  
Vito:
Nem volt ilyen megmozdulàs. Ezt hìvjuk pèldàul mesteri ès sportszerű vèdekezèsnek; https://m.youtube.com/watch?v=zNjhoaKwXIo Nem fogom neked vègig linkelgetni. Ezzel a mondatoddal màr el is àrultad hogy fingod nincs ròla. Ami nem baj, ha nem tennèl ùgy mintha nèzted volna Hogy mit mondanak a sky-on lesza...om. A nèmetnek meg nem volt èppen szabàlyos pedig Rosberg nyert. Most akkor mivan?

Igen, ha ezt Verstappen csinálja akkor meg azért rinyálnál mert 1:36-nál leszorította a másikat a pályáról :)

F1890
#17 F1890 2016. október 09. 11:48  
Vito:
Hülyesèget ne beszèlj. Hol a hasonlòsàg a között hogy mondjuk a tàmadò fèktàvon megèrkezik valaki mellè, illetve hogy egy vèdekező egy egyenes közepèn vègèn az utolsò pillanatban bevàg egy gyorsabb autò elè? Ha nem lenne szabàlytalan avagy etikàtlan akkor mindenki bevàgòdni fèktàvon Ricsi elè. De nem vèletlenül nem csinàlnak ilyet.

hülyeséget te ne beszélj, mert nincs ilyen szabály. csak etikett van arról h nem tesznek ilyet, ami nincs szabályba foglalva. ergó szabály alapján nem lehet büntetni a megmozdulást.

13
ő is csak egyszer vált irányt a fékezési zónában, nem kétszer egyszer

DUdi
#16 DUdi 2016. október 09. 11:47  

Mercedes protest Verstappen’s move on Hamilton

“A protest has been lodged by Mercedes AMG Petronas F1 Team against car 33 driven by Max Verstappen of Red Bull Racing,” said the stewards in a statement.

The protest relates to “an alleged breach of Article 27.5 of Formula One Sporting Regulations, in that he allegedly drove erratically and in a dangerous manner, forcing car 44 to take evasive action at turn 16.”

“The Stewards are conducting a hearing. The results are still provisional.”


http://www.f1fanatic.co.uk/2016/10/09/mercedes-protest-verstappens-move-hamilton/

Vito
#15 Vito 2016. október 09. 11:46  
Lewisthebest:
Azt inkább neked kellene miután az általad felsorolt csaták nagy része is tartalmazott ehhez hasonló megmozdulásokat :D plusz a jelenlegi helyzetben még a SkySportson is azt mondták, hogy semmi baj nem volt ezzel pedig nyilván Brit tv csatorna valamilyen szinten elfogult lesz a Brit versenyzőkkel: https://streamable.com/zdqo

Nem volt ilyen megmozdulàs.
Ezt hìvjuk pèldàul mesteri ès sportszerű vèdekezèsnek;
https://m.youtube.com/watch?v=zNjhoaKwXIo
Nem fogom neked vègig linkelgetni. Ezzel a mondatoddal màr el is àrultad hogy fingod nincs ròla. Ami nem baj, ha nem tennèl ùgy mintha nèzted volna
Hogy mit mondanak a sky-on lesza...om. A nèmetnek meg nem volt èppen szabàlyos pedig Rosberg nyert. Most akkor mivan?

vacsad
#14 vacsad 2016. október 09. 11:40  

Furcsa, az emberek folyton bőgnek, mint a barom, hogy régenmindenjobbvót! aztán amikor valaki megidézi azokat az időket, megy a sárdobálás :) Igen, így csinálták, igen, tetű módon kiszúrtak egymással, igen, ez így ment a "régiidőkben".

Raikkönen
#13 Raikkönen 2016. október 09. 11:39  
F1890:
elmondom mi a szitu: nincs leírva h nem válthatsz irányt féktávon, különben ricsi sem vetődne be folyton 20 méter távolságról. ergó féktávon lehet irányt váltani csak nem etikus. ami meg nem etikus az nem feltétlen szabálytalan

De le van írva, konkrétan azt mondja a szabály, hogy a védekező egyszer válthat irányt csak Maxnál ez azért látványos ennyire, mert míg a Többiek már féktáv előtt választanak, addíg Ő blokkol és azután vált, amikor meglátja mit csinál a támadó.
Nem etikus, (nem véletlen h Többiek nem csinálják)az más kérdés hogy ebből egyszer qrva nagy baleset lesz.

Utoljára módosítva: 2016. október 09. 11:44

Vito
#12 Vito 2016. október 09. 11:38  
F1890:
elmondom mi a szitu: nincs leírva h nem válthatsz irányt féktávon, különben ricsi sem vetődne be folyton 20 méter távolságról. ergó féktávon lehet irányt váltani csak nem etikus. ami meg nem etikus az nem feltétlen szabálytalan

Hülyesèget ne beszèlj. Hol a hasonlòsàg a között hogy mondjuk a tàmadò fèktàvon megèrkezik valaki mellè, illetve hogy egy vèdekező egy egyenes közepèn vègèn az utolsò pillanatban bevàg egy gyorsabb autò elè? Ha nem lenne szabàlytalan avagy etikàtlan akkor mindenki bevàgòdni fèktàvon Ricsi elè. De nem vèletlenül nem csinàlnak ilyet.

Lewisthebest
#11 Lewisthebest 2016. október 09. 11:34  
Vito:
Neked is inkàbb jobb lenne egy kis "F1 törtènelem".

Azt inkább neked kellene miután az általad felsorolt csaták nagy része is tartalmazott ehhez hasonló megmozdulásokat :D
plusz a jelenlegi helyzetben még a SkySportson is azt mondták, hogy semmi baj nem volt ezzel pedig nyilván Brit tv csatorna valamilyen szinten elfogult lesz a Brit versenyzőkkel: https://streamable.com/zdqo

F1890
#10 F1890 2016. október 09. 11:31  
andrea1:
az FIA versenyigazgatója, Charlie Whiting és a bírák dolgát segítő Emanuele Pirro „elbeszélgetett” vele a leintés után, hiszen szerették volna „tisztázni a helyzetet”, a szövetség ugyanis nem tolerálja, ha valaki fékezés közben cikázik. Megint megint és megint csak a duma :D unalmas már... Jelenleg úgy néz ki vannak szabályok amik alól Maxika szépen kihúzható, vele csak beszélgetni kell, csak ilyenkor a falnak, mert nem érti meg, és ő az érett. :) Ezen kívül sok mindent nem csinált. Nyert két pozit a ferrari büntetések miatt, Ham szarul rajtolt és ennyi, aztán szépen saját stílusában megkérdőjelezhetően kivédekezte. No mindegy. :D

elmondom mi a szitu:

nincs leírva h nem válthatsz irányt féktávon, különben ricsi sem vetődne be folyton 20 méter távolságról. ergó féktávon lehet irányt váltani csak nem etikus. ami meg nem etikus az nem feltétlen szabálytalan

plman
#9 plman 2016. október 09. 11:30  

Kíváncsi lennék, hogy mit kapna most a holland ha ütközik Hamiltonnal mondjuk, és ennek következtében a mercis kiesik vagy sok pozíciót bukik miatta.

zenon
#8 zenon 2016. október 09. 11:21  
Lewisthebest:
Ha ez szabálytalan akkor be kell tiltani a versenyzést, kiosztani a pontokat az időmérőért és vasárnap lassan végig köröznek a pályán másfél órán keresztül miközbe integetnek a szurkolóknak. Hamilton nem volt előzési pozícióban, ha Max nem védi le a belső ívet és oda beteszi az autót akkor még össze is értek volna. A múltban egyébként már rengetegen védekeztek így a világbajnokok közül. Csak most azért kell erről is beszélni mert Verstappen csinálta. Ez már kezd olyan lenni mint amikor az emberek 2011-ben már poénból minden baleset alá odaírták, hogy "Hamilton’s fault"

Meg indexet az autóra, hogy "erre az olralra már nem húzodhatsz ki" :)

Vito
#7 Vito 2016. október 09. 11:17  
Lewisthebest:
Ha ez szabálytalan akkor be kell tiltani a versenyzést, kiosztani a pontokat az időmérőért és vasárnap lassan végig köröznek a pályán másfél órán keresztül miközbe integetnek a szurkolóknak. Hamilton nem volt előzési pozícióban, ha Max nem védi le a belső ívet és oda beteszi az autót akkor még össze is értek volna. A múltban egyébként már rengetegen védekeztek így a világbajnokok közül. Csak most azért kell erről is beszélni mert Verstappen csinálta. Ez már kezd olyan lenni mint amikor az emberek 2011-ben már poénból minden baleset alá odaírták, hogy "Hamilton’s fault"

Neked is inkàbb jobb lenne egy kis "F1 törtènelem".

Vito
#6 Vito 2016. október 09. 11:16  
claydavis:
Ezért lesz többszörös bajnok a fiatalember. Épp Schumaher, Alonso és Hamilton taníthatta meg az elmúlt másfél évtizedből, hogyan kell agresszíven védekezni.

Gyerek nèzzèl a 2000-es èvek eleje, közepèről futamokat. Azokat hìvjuk "mesteri" vagy "na ezt nem lehet tanìtani" vèdekezèseket, tàmadàsokat.(Alonso vs Shumi, Kimi vs Barichello, Kimi vs Shumi, Shumi vs Kimi, Montoya vs Shumi......stb stb)

Amit ez a hernyòtalpas vèdekezès cìmszò alatt művel hogy az utolsò pillanatban elràntom a kormànyt majd azzal a lendülettel mèg vissza legyez, azt a mezőny 99% tudja. Kivetel nico hülkenberg aki szerint zsenialis.

stonefly
#5 stonefly 2016. október 09. 11:15  

beszélgessenek csak vele, a többieknek meg osztogassák a büntetéseket

Lewisthebest
#4 Lewisthebest 2016. október 09. 11:11  
andrea1:
az FIA versenyigazgatója, Charlie Whiting és a bírák dolgát segítő Emanuele Pirro „elbeszélgetett” vele a leintés után, hiszen szerették volna „tisztázni a helyzetet”, a szövetség ugyanis nem tolerálja, ha valaki fékezés közben cikázik. Megint megint és megint csak a duma :D unalmas már... Jelenleg úgy néz ki vannak szabályok amik alól Maxika szépen kihúzható, vele csak beszélgetni kell, csak ilyenkor a falnak, mert nem érti meg, és ő az érett. :) Ezen kívül sok mindent nem csinált. Nyert két pozit a ferrari büntetések miatt, Ham szarul rajtolt és ennyi, aztán szépen saját stílusában megkérdőjelezhetően kivédekezte. No mindegy. :D

Ha ez szabálytalan akkor be kell tiltani a versenyzést, kiosztani a pontokat az időmérőért és vasárnap lassan végig köröznek a pályán másfél órán keresztül miközbe integetnek a szurkolóknak. Hamilton nem volt előzési pozícióban, ha Max nem védi le a belső ívet és oda beteszi az autót akkor még össze is értek volna. A múltban egyébként már rengetegen védekeztek így a világbajnokok közül. Csak most azért kell erről is beszélni mert Verstappen csinálta. Ez már kezd olyan lenni mint amikor az emberek 2011-ben már poénból minden baleset alá odaírták, hogy "Hamilton’s fault"

guide
#3 guide 2016. október 09. 11:07  

Ugyanúgy védekezett,mint Kimi ellen és továbbra is így fog,amíg megengedik neki.

andrea1
#2 andrea1 2016. október 09. 11:05  

az FIA versenyigazgatója, Charlie Whiting és a bírák dolgát segítő Emanuele Pirro „elbeszélgetett” vele a leintés után, hiszen szerették volna „tisztázni a helyzetet”, a szövetség ugyanis nem tolerálja, ha valaki fékezés közben cikázik.

Megint megint és megint csak a duma :D unalmas már... Jelenleg úgy néz ki vannak szabályok amik alól Maxika szépen kihúzható, vele csak beszélgetni kell, csak ilyenkor a falnak, mert nem érti meg, és ő az érett. :)
Ezen kívül sok mindent nem csinált. Nyert két pozit a ferrari büntetések miatt, Ham szarul rajtolt és ennyi, aztán szépen saját stílusában megkérdőjelezhetően kivédekezte. No mindegy. :D

Utoljára módosítva: 2016. október 09. 11:07

claydavis
#1 claydavis 2016. október 09. 11:00  

Ezért lesz többszörös bajnok a fiatalember. Épp Schumaher, Alonso és Hamilton taníthatta meg az elmúlt másfél évtizedből, hogyan kell agresszíven védekezni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Daniel Ricciardo

12016.10.24. 00:54

Vettel: Tíz másodpercet spórolhattunk volna a dobogós csatához

Különc taktikájának nem jött jól a virtuális biztonsági autó

12016.10.24. 00:37

Büntetést kapott a Ferrari

Danyiil Kvjat manőverét is szankcionáltá