Nem pénzt akarnak keresni, új szintre akarják emelni az F1-et

írta: M4Sport
2016. szeptember 19. 19:50
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Forma–1 új tulajdonosának képviselője, Chase Carey ígéri, munkatársaival az eddigi „diktatórikus rendszernek hátat fordítva” emeli új szintre a királykategóriát, amin cége nemcsak pénzt akar keresni, fontosnak tartják ugyanis, hogy „értékeket teremtsenek”.

2017 elejétől a Liberty Media lesz a Forma–1 új többségi tulajdonosa, miután két lépcsőben felvásárolja a királykategória részvényeinek jelentős részét. Az amerikai cég első embere, John Malone honfitársát, a médiaiparból érkező Chase Carey-t nevezte ki a sport új ügyvezetőjévé, aki egy percig sem tétlenkedett: már a Szingapúri Nagydíjon is megjelent és terveiről is beszélt.

A határozott üzletember hírében álló Carey egyelőre nem hazudtolta meg magát, hiszen azonnal egyértelművé tette, világos elképzelései vannak a királykategóriával. „Minden tiszteletem Bernie Ecclestone-é, hihetetlen sikereket ért el és az egész világ csodálja az üzletét, viszont úgy gondolom, van egy másik szint, ahová eljuttathatjuk a Forma–1-et” – nyilatkozta a kategória hivatalos honlapjának. „Ez a lehetőség tett izgatottá, amikor bevontak ebbe az egészbe!”

Carey később egyértelművé tette, mindenképpen szakítani akar a „diktatúrával”, szerinte ugyanis nem megfelelő, ha mindenről egy ember, vagy testület dönt egy sportágban. „Nem lehet mindenki elégedett, viszont meg kell értenünk, mire vágynak az emberek, és meg kell találnunk az oda vezető utat. Ez nem egy bizottság feladata, mert a bizottságok képesek bürokratikussá válni. Diktatúráról szó sem lehet, noha itt valószínűleg már hozzászoktak ehhez. Megfelelő vezetésre van szükség és elképzelésekre, melyekkel elérheted a megfelelő célokat. A sikeres vállalkozások sikeres vezetésre épülnek. Olyanra, ami megérti az érdekeket, igaz a Forma–1-ben ezekből rengeteg van” – mondta.

„Szükségünk van a kompromisszumokra. Igen, nem lehet mindenki teljesen elégedett, ugyanakkor remélhetőleg annyira mindenkit elégedetté tudsz tenni, hogy elhiggyék és egyetértsenek abban, mi a megfelelő irány a sportág számára” – magyarázta az amerikai szakember, aki természetesen szeretné népszerűbbé tenni a sportot hazájában; egy olyan piacon, ahol eddig nem ért el komolyabb sikereket, noha többször próbálkozott már, hiszen fontos volna számára az USA „meghódítása”.

Chase CareyÉppen ezért a jövőben újabb amerikai helyszínek kerülhetnek a naptárba, igaz az új főnök korábban már elmondta, azzal párhuzamosan, hogy hazájában is népszerűbbé akarja tenni a sportot, nem fog elfeledkezni annak európai gyökereiről sem (sőt egyes sajtóhírek szerint az öreg kontinensen is több versenyt akar). „Túl korai lenne konkrét tervekről beszélni, de mindenképpen törekszünk majd arra, hogy fejlődjünk Amerikában és ott legyünk a megfelelő piacokon. Az amerikai közönségben komoly lehetőségek rejlenek. A múlt erőfeszítéseit nem akarom kritizálni, mert nem tudom, egészen pontosan mik történtek. A Forma–1 prémiummárka, ez pedig számomra azt jelenti, hogy olyan helyeken kell megjelennie, mint Miami, Los Angeles vagy New York” – magyarázta.

Az eddigi fő részvényest, a CVC-t gyakran érte kritika, mondván elsősorban csak nyereséget akar termelni a királykategóriával, annak fejlesztésével viszont nem foglalkozik. Hasonló kétségek az amerikai céggel kapcsolatban is felmerültek már, Carey azonban igyekezett egyértelművé tenni, hogy a Liberty nemcsak nyereségvágyból vásárolja fel a kategóriát. „A profit természetesen fontos, de én mindig azt mondtam, hogy az elsődleges cél az, hogy hosszabb távú értékeket teremtsünk. Szóval, nem az a lényeg, mit érünk el 12 hónap alatt, hanem az hová jutunk három-négy év alatt” – kezdte.

„Biztos, hogy a következő 12 hónap nem arról szól, hogy felmarkoljuk a pénzt. Nem ez a megközelítés lesz jellemző ránk, hanem az, hogy értékeket teremtsünk. A befektetésre és az építkezésre fontunk összpontosítani. Ezzel a hozzáállással érkezünk, és reméljük, hogy ez a hozzáállás segít eljuttatni a Forma–1-et a következő szintre” – ígérte a szakember, majd elmondta, rövid távon nem kell hatalmas változásokra számítani, hiszen először ők is tanulni akarnak a Forma–1-ről. „A következő hónapokban valószínűleg inkább csak hallgatjuk majd, amit az emberek mondanak, és értékeljük azt. Egy sportnak rengeteg összetevője van, éppen ezért fontos, hogy minden részletet megértsünk.”

A Liberty érkezését követően többen elmondták, egyik legfőbb célkitűzésük a televíziós közvetítések „modernizálása”, a közösségi médiában rejlő lehetőségek kiaknázása és a „helyszíni élmény fokozása” lehet. Hogy ezeket a területeket valóban fontosnak tartják, azt Carey mondhatni már most megerősítette. „Nagyon fontosak a sport történelmi pillérei” – utalt a klasszikus futamokra. „Ezeket igyekszünk még erősebbé tenni. Az eseményeket promóciós szempontból akarjuk nagyobbá varázsolni, a közvetítéseket pedig a televíziós tapasztalatainkkal. Hiszem, hogy egy jó digitális termék még eladhatóbb. A marketing, a hősök és a hihetetlen gépek történetének elmesélése is fontos, akárcsak a különböző földrajzi területek. Minden területen van tér a javításra” – zárta gondolatát.

Chase Carey és Ron Dennis

Oszd meg!

8 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

fist1
#8 fist1 2016. szeptember 20. 13:28  

Kezdetnek tüntesse el a Pirellit a sportból, ha plusz értéket akar teremteni. Rengeteget dobna a show-n egy normális mechanikai tapadással bíró gumi.

kaktusz1
#7 kaktusz1 2016. szeptember 20. 12:20  

Állítólag az igazságossabb pénzelosztás is a terítéken van. Wéber Gábor meg is jegyezte, hogy a Ferrarinak szánt évi 100millás alapjutattást is újra fogják tárgyalni.

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 20. 12:40

Fox Mulder
#6 Fox Mulder 2016. szeptember 20. 12:17  

Egyelőre szimpatikus, de addig, amíg semmi konkrétum nem hangzik el, ezek mind üres marketingszövegek.
Már az eddigi kijelentéseivel is az érződött, hogy egy vonzóbb Forma-1-nek a részvényeit drágábbért tudja majd eladni.
Az ismeretlen pedig mindig vonzóbb, mint a meglévő rossz.
Az meg, hogy egy ember, vagy egy testület kezében van a hatalom, az is kétélű. Emlékezzünk csak vissza az év eleji időmérőrendszernél milyen lassan született meg, mire mindenki rábólintott, hogy maradjon a régi.

Én is bizakodó vagyok, de amíg konkrétum nem hangzik el, nem merem magam beleélni.

Zasalamel
#5 Zasalamel 2016. szeptember 20. 11:37  

Egyelőre szimpatikus az új tulajdonos, meglátjuk mennyit sikerül megvalósítania elképzeléseiből.

Balrog
#4 Balrog 2016. szeptember 20. 11:14  
totopad:
Én lépnék még egy merészet, nem tudom, meg lehetne-e tenni, de vegyük ki az F1-et az FIA alól és hozzanak létre egy önálló irányító testületet, akik sportszabályokat alkotnak!

mégis minek? Az FIA-nak annyi a szerepe jelenleg a szabályalkotásban, hogy rábólint arra, amit a FOM és a csapatok kigondolnak.

engem az érdekelne, hogy vajon Ecclestone esetleges kirobbantásával tényleg új szereplők is elkezdenek-e majd érdeklődni (pl. VW Group)

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 20. 11:15

totopad
#3 totopad 2016. szeptember 20. 09:28  

Én lépnék még egy merészet, nem tudom, meg lehetne-e tenni, de vegyük ki az F1-et az FIA alól és hozzanak létre egy önálló irányító testületet, akik sportszabályokat alkotnak!

Hombre B
#2 Hombre B 2016. szeptember 20. 08:20  

Szimpatikusak az elképzelései, jó lenne majd a részleteket is megismerni. Egy biztos a Ferrari és a Mercedes elkezdhet részesedést vásárolni ha nem akarnak kiszorulni az irányításból.

SANI{Ó
#1 SANI{Ó 2016. szeptember 20. 08:17  

Az első rendelet (és ez bizonyíthatná, hogy nem csak hangzatos duma van itt), hogy Hermann Tilke NEM TERVEZHET TÖBB PÁLYÁT, mert versenyzésre alkalmatlan vonatozós aszfaltcsíkot a Nevadai sivatagba is ki lehet jelölni....

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Mexikó

12016.10.28. 15:36

Bajnokok a bajnoki címért küzdő duóról

Így látja a mercedesesek csatáját Button, Räikkönen, Alonso és Vettel!

02016.10.28. 14:45

Amivel a Mercedes a Red Bullt segítheti

Ricciardo reméli, óvatosak lesznek