Nem válik amerikaivá az új F1

írta: M4Sport
2016. szeptember 09. 15:05
FOTÓ: ©xpbimages.com

Hiába amerikaiak és próbálják meg hazai tapasztalataikat is felhasználni a kategória fejlesztéséhez, a Liberty Mediának eszében sincs amerikanizálni a Forma–1-et.

A hamarosan a Forma–1 többségi tulajdonosává váló, az Egyesült Államokból érkező médiacégnek bőven van tapasztalata a különböző sportágak népszerűbbé tételében – s az általuk az F1 élére kinevezett Chase Carey feltett szándéka növelni a királykategória rajongói bázisát, valamint terjeszkedni Amerikában és Ázsiában.

Joggal vetődik föl a kérdés: vajon milyen, s az F1-től mennyire idegen módszereket alkalmaz majd ennek eléréséhez?

Carey előrebocsátotta, nem kell aggódni az alapvetően Európa-központú sorozat hagyományai miatt. „Mi nem Amerika miatt léptük meg ezt meg” – nyilatkozta a Sky Sportsnak. „Amerika egy lehetőség, szerintem sokra vagyunk képesek ott, talán inkább hosszabb, mintsem rövidtávon. Ez egy globális sportág. De nem próbáljuk meg amerikanizálni. Nagyon is tiszteletben tartjuk az európai alapokat. Európa rendkívül fontos számunkra.”

A Forma–1 fennállása során már több alkalommal próbálkozott az USA meghódításával. Jelenleg csak Austinban van futamuk, ám folyamatosan lebegtetik annak lehetőségét, hogy akár több helyszín is vendégül lássa a Cirkuszt. Carey úgy látja, az F1 kicsit félreismeri a tengerentúli emberek viszonyulását az F1-hez – valójában ott is megvan a bajnokság szenvedélyes rajongótábora. Már csak meg kellene őket szólítani.

„Az Egyesült Államok hosszabb távon mindenképpen nagy lehetőség, de itt nem arról van szó, hogy egy amerikai cég amerikanizálni fogja a sportágat. Szeretnénk arra építkezni, amit Bernie elkezdett az elmúlt évtizedekben” – fogalmazott, hozzátéve, szerinte hamar meglesz az összhang közte és Ecclestone között. „A legjobb üzletek mind partnerségből jönnek létre, ahol az emberek csapatként dolgoznak össze. Mi is szorosan együttműködő partnerek leszünk” – vetítette előre.

Nos, hogy az eddig inkább diktátorként ismert 85 éves üzletember milyen csapatember, egyelőre nem tudni. Sir Stirlig Moss mindenesetre úgy véli, az új tulajdonosoknak nemigen volt választásuk, mindenképp ragaszkodniuk kellett Ecclestone-hoz. „Ő kivételesen fontos személy – istennek hála, itt van nekünk még három évig” – nyilatkozta a BBC-nek az egykori versenyző.

„Az autóversenyzés ma nagyon jó. Elég csak körbenézni a boxutcában, minden tökéletesen szervezett, minden jól működik. Nagyon sokat tett ezért a sportágért, nagyon nagyot lendített rajta. Amíg jól irányít, más nem számít. Rá van szükségünk. Ő egy diktátor, de ezt is meg fogja oldani. Hihetetlen látni őt, bárkit hívhat a nagyvilágban, azonnal abba fogja hagyni, amit épp csinál, és máris ugrik, hogy beszéljen vele. Rendkívül nagy ember” – mutatott rá Ecclestone kapcsolatrendszerének fontosságára.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

conan
#1 conan 2016. szeptember 09. 20:06  

"Szeretnénk arra építkezni, amit Bernie elkezdett az elmúlt évtizedekben"
még több vacak közel keleti meg városi semmirevaló pályát soksok $-ért

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

52016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához