Nem változott a terv: már jövőre érkezhet a glória

írta: M4Sport
2016. március 18. 08:04
FOTÓ: ©xpbimages.com

Az FIA versenyigazgatója, Charlie Whiting legutóbbi sajtótájékoztatóján részletes beszámolót tartott a glóriás fejvédőről. Elmondta, a tervek változatlanok, azaz a szövetség – más alternatíva hiányában – már 2017-ben be szeretné vezetni az eszközt.

Az elmúlt évek tragikus balesetei után ismét központi témává vált a pilóták fejének védelme; az FIA az előző hónapokban több megoldási javaslatot is górcső alá vett, melyek közül a Mercedes glóriás fejvédőjét találta legbiztonságosabbnak. Az eszközt a versenyzők érdekvédelmi szervezete is támogatja, az FIA pedig már korábban kilátásba helyezte annak 2017-es bevezetését. A tervek az első pályateszt és a Red Bull saját eszközének ismertetése óta sem változtak.

Az utóbbi, szélvédős megoldás – ami áprilisban debütál majd egy bemutató alkalmával – Whiting elmondása szerint szintén életképes lehet, 2018 előtt azonban nem fog készen állni a bevetésre, a szövetség pedig nem akar halasztani. „Azt hiszem, a glóriával elég jól haladunk” – idézte szavait a Motorsport. „Széles körben teszteltük már, és úgy gondoljuk, megfelelő védelmet nyújt a lerepülő kerekek ellen. Ez a legjobb az eddig tesztelt megoldások közül. Persze számos dolgot ki kell vizsgálnunk, és elemeznünk kell a kockázatokat is” – tette hozzá.

„Meg kell vizsgálnunk például, hogyan tudjuk kiszabadítani a versenyzőket. Erről egyeztetni fogunk az orvosi stábbal, de azt hiszem, ezzel is rendben leszünk. Van egy kisebb munkacsoportunk, ami ezzel foglalkozik a Mercedes és a Ferrari vezetésével. Én úgy vélem, eddig nagyon jól dolgoztak. A Red Bull javasolt egy alternatívát. Ezen még többet kell fejleszteni, és eddig még egyszer sem tesztelték, viszont további védelmet nyújt. De kételkedünk abban, hogy 2017-ben bevezethetjük, míg a glóriát szerintem már használhatjuk” – magyarázta.

„Nem fogjuk késleltetni, csak azért, mert egy másik eszközt is fejlesztenek. Jó úton járunk a glóriával, hiszen sokszor teszteltük már, és úgy gondoljuk, teljes körű védelmet nyújt. Mint mondtam, kockázatelemzést kell végeznünk, ki kell elemeznünk a különböző forgatókönyveket és meg kell bizonyosodnunk arról, hogy egyes körülmények között nem ront-e a helyzeten. Viszont nem hiszem, hogy visszavennénk a fejlesztésből egy másik javaslat miatt” – hangsúlyozta.

Whiting kiemelte, hamarosan döntést kell hozni a glória végleges formájáról, hiszen a csapatoknak tudniuk kell, mire számítsanak a tervezés során (főleg úgy, hogy 2017-ben a tervek szerint ismét alaposan megváltoznak a technikai szabályok). „Erről is beszéltünk már a mi kis munkacsoportunkkal, hiszen teljesen természetes, hogy a téma a legfontosabbak közé tartozik. Úgy vélem, most megcélozhatjuk május végét” – utalt a lehetséges határidőre.

Végül arra is rámutatott, hogy a Ferrari által kipróbált prototípus (az olasz istálló versenyzői a barcelonai teszt utolsó napjaiban vitték pályára a fejvédő eszközt) még segítheti is a pilótákat, amikor ki kell szállniuk az autóból. „Egy csapat már feltette a glóriát az autójára, hogy lássák, milyen gyorsan tudnak kiszállni a versenyzők, és úgy tűnt, nagyon könnyű a dolguk, sőt még könnyebb is, mint korábban, hiszen a pilóták belekapaszkodhatnak ebbe az eszközbe, ami még segít is nekik a kiszálláskor” – zárta gondolatát a tapasztalt sportvezető.

FIA
Oszd meg!





0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 



FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

„Elkezdtem a visszaszámlálást”

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”