Nem Verstappen az egyetlen távozó a Toro Rossónál

írta: M4Sport
2016. május 06. 08:32
FOTÓ: ©xpbimages.com

Nem Max Verstappen távozása és Danyiil Kvjat érkezése az egyetlen változás a Toro Rossónál a Spanyol Nagydíj előtt. Egy hétvégi vitás kérdés személycserével zárult le Faenzában.

Max Verstappen Barcelonától már a Red Bull színeiben folytatja pályafutását. Helmut Marko, a Red Bull tanácsadója csütörtökön kijelentette, a holland és Danyiil Kvjat helycseréje nemcsak a Szocsiban nagyot hibázó orosz versenyzőjüknek, de a Toro Rossónak is jót tehet, mivel az utóbbi időben egyre nagyobb feszültséget tapasztaltak a faenzaiak garázsának két oldalán. Ennek egyik emlékezetes megnyilvánulását már Ausztráliában tapasztalhattuk, amikor Verstappen idegesen kérte számon csapatán a szerinte Carlos Sainzot előnyben részesítő stratégiájukat, mely miatt csapattársa mögé ragadt.

De Szocsiban is volt egy komolyabb nézeteltérés a csapatvezetés és Verstappen oldala között. Bár a 18 éves tehetség szombaton bejutott az időmérő Q3-as szakaszába, Franz Tost csapatfőnök kicsit sem volt elégedett, mivel a holland versenymérnöke, Xevi Pujolar „önállósította” magát a gumiválasztásnál, mit sem törődve a csapat előzetes elképzeléseivel. A hírek szerint komolyabb vita is kialakult a spanyol szakember, Tost, valamint Verstappen édesapja, Jos között.

Most pedig biztossá vált, hogy a két fél útjai elválnak. A Motorsport már csütörtökön arról számolt be, hogy Verstappen után várhatóan Pujolar, valamint Verstappen adatelemző mérnöke, Olivier Helvig is távozik a Toro Rossótól. Nem sokkal később Pujolar aztán maga erősítette meg ezt a hírt közösségi oldalán. „Igazán élveztem és büszke vagyok arra a munkára, amit a Toro Rossónál végeztünk. Most készülök az újabb kihívásra! Köszönöm, Faenza!” – írta. „Nagyszerű munkát végeztünk együtt, pajtás! Erősebben fogsz visszatérni, mint valaha” – biztatta erre exmérnökét Verstappen.

Feltételezések szerint Pujolar a csapaton belüli rendteremtés első áldozata. Nem a mostani volt ugyanis az első vitás eset a csapaton belül. Holland források szerint az elmúlt másfél évben egyre mélyebbé vált a szakadék Verstappen és Sainz gárdája között, ami tavaly Szingapúrban, majd Japánban is belső feszültségekhez és veszekedésekhez vezetett. Az istálló állítólag részben ezért is alkalmazta a Manor volt főnökét, John Booth-t: neki kell megteremtenie a harmóniát. És talán az sem véletlen, hogy Faenza csütörtökön olyan nagy örömmel fogadta Kvjat visszatérésének hírét…

Bár azt hihetnénk, hogy a korábban a Jaguarnál, a HRT-nél és a Williamsnél dolgozó Pujolar követi Verstappent a Red Bullhoz, erről szó sincs. Az osztrákok jelezték, Verstappen Kvjat eddigi mérnökgárdájával fog együtt dolgozni, versenymérnöke pedig Gianpiero Lambiase lesz.

A Toro Rosso részéről hivatalos információ egyelőre nem érkezett arról, ki lesz Danyiil Kvjat új versenymérnöke Barcelonában.

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Thibczy
#3 Thibczy 2016. május 06. 17:33  
jackasszoli:
Remélem szarul megy a red bullal a "kis kedvenc" és Ricardo elveri. Beképzelt, túlsztárolt kis majomnak gondolom. Bár tehetséges ez nem vitás.

Nem gondolnám, hogy túl lenne sztárolva, és szerintem Ric mellett is meg fogja állni a helyét.
De ne aggódj, előbb vagy utóbb úgyis el fog szenvedni néhány pofont, ahogy Vettel is kapott nem keveset 2010 első felében, Alonso is kapott, Hamilton is kapott, így biztosan lesz alkalmad élvezkedni rajta.

jackasszoli
#2 jackasszoli 2016. május 06. 15:15  

Remélem szarul megy a red bullal a "kis kedvenc" és Ricardo elveri. Beképzelt, túlsztárolt kis majomnak gondolom. Bár tehetséges ez nem vitás.

f1m12
#1 f1m12 2016. május 06. 14:39  

szerintem most, hogy távozott Maxi a papájával együtt, nagy nyugalom és boldogság szakadt a TR főnökségére. valószínű, h Jos mindenbe beleszólt, ott sürgött-forgott állandóan, és nem hagyta a csapatot nyugodtan dolgozni. nagy teher volt, most biztos pezsgőt bontottak.
ezentúl a nagyokkal játszik tovább, egy kategóriával feljebb már a szart se lesz olyan könnyű kevernie, ott ugyanis konkurenciája akad

HairHungary