Nem vezetett eredményre a tárgyalás időmérő-ügyben

írta: M4Sport
2016. április 03. 13:12
FOTÓ: ©xpbimages.com

Nem vezetett eredményre a csapatok, Bernie Ecclestone, Jean Todt FIA-elnök és a Pirelli részvételével lezajlott csúcstalálkozó a bahreini paddockban. A döntést elodázták.

Az első hírek szerint Ecclestone és Todt három teljesen új elképzeléssel jelentkeztek a tárgyalásokon, amely ötletek a 2006-2015-ös rendszer alapjaira épülnek, és a csapatok úgy döntöttek, hogy ezeket részleteiben is megvizsgálják, mielőtt ítéletet mondanának felettük.

„Még nincs végleges döntés, hogy hogyan akarjuk folytatni” – kommentálta a helyzetet Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke. „Megegyeztünk, hogy mindannyian megbeszéljük a dolgokat házon belül, és aztán jövő héten újra találkozunk. Különböző formátumokról volt szó, amiket az FIA és a kereskedelmi jogok birtokosa ajánlott fel.”

Miután képtelenek voltak egyetértésre jutni – amihez minimum az öt legnagyobb csapatnak, a Force Indiának, Ecclestone-nak és Todtnak kompromisszumot kellett volna kötnie –, a felek úgy döntöttek, hogy jövő hét csütörtökig, április 7-éig elodázzák a kérdést, és akkor próbálnak meg legközelebb kialakítani valamilyen közös álláspontot.

Az új ötletekről – amelyek legalább egyikének keretében a Pirelli állítólag több gumit bocsátana a résztvevők rendelkezésére – a csapatok első benyomásai egyébként óvatos optimizmusról árulkodnak.

Wolff egyértelművé tette, hogy a választási lehetőségek az új elképzelésekből és a jelenlegi, folyamatos kieséses rendszerből állnak. „Vagy az egyik új formátum vagy a jelenlegi formátum” – közölte.

A régi változathoz való visszatérés egyre valószínűtlenebbnek látszik – sőt az egyik csapatvezető szerint ezúttal szóba sem került.

Bármiben is sikerül majd végül megállapodni, azt állítólag be tudják vezetni a két hét múlva megrendezésre kerülő Kínai Nagydíjig.

Oszd meg!

14 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

f1 the best
#14 f1 the best 2016. április 03. 14:20  

Olyat lehetne még csinálni, hogy mondjuk 5 részre osztanák fel az időmérőt és egy részben mindenkinek csak 1 esetleg 2 lehetőssége lenne. A leglassabb 4-4-4-5-5 versenyző minden részben kiesne. Ennek a 90 másodperces kieséses rendszernek semmi értelme.
De nekem teljesen megfelel a 2015-ös rendszer + több gumi.

f1m12
#13 f1m12 2016. április 03. 14:17  

hogy nem vagyok meglepődve!

f1 the best
#12 f1 the best 2016. április 03. 14:14  
daviid:
Ez az egyik probléma, a másik, hogy a jelenlegi gumikkal, legjobb esetben is csak két gyors kör van, ahol kilehet hozni a gumik maximális teljesítményét. Maga a probléma, a tervezési koncepciójában rejlik, hiszen ezek az abroncsok, a hő által kopnak el, azaz ha 1 pilóta egyszer elfékezi magát, már azzal mehet be a bokszba egy új szettért, mert a gumik túlhevültek, és máris nincs tapadása az abroncsoknak. Normális versenygumiknak, a felületi kopásukból kellene teljesítményt veszíteni, nem pedig a hő által. Én nagyon bízok benne, hogy jövőre már nem lesz itt a Pirelli, és nem fogják a szerződésüket 2019-ig meghosszabbítani.

Kétségtelen, hogy lehetnének jobb gumik de az időmérőn a leggyorsabb kört friss gumival és minimális üzemanyaggal lehet teljesíteni, ami 1 gyors kört jelent. Ráadásul jelenleg a PU töltöttsége is fontos szempont, ami szintén 1 gyors kört jelent. Tehát olyan időmérőn nem lesz, hogy folyamatosan körözgetnek mondjuk 10 kört egymás után, kiállás nélkül.

daviid
#11 daviid 2016. április 03. 13:54  
f1 the best:
2015-ös időmérős rendszer + több gumi az időmérőre, ahogy Wéber Gábor is mondta még múltkor. A régi rendszerben volt idő próbálkozni és a több gumival több lehetőség is lenne a próbálkozásra. Amúgy a Pirelli nem tud raktározni vagy mi a bajuk?? Vicc, hogy ha az F1-nek hirtelen kellene plusz gumi a Pirelli nem tudja teljesíteni.

Ez az egyik probléma, a másik, hogy a jelenlegi gumikkal, legjobb esetben is csak két gyors kör van, ahol kilehet hozni a gumik maximális teljesítményét. Maga a probléma, a tervezési koncepciójában rejlik, hiszen ezek az abroncsok, a hő által kopnak el, azaz ha 1 pilóta egyszer elfékezi magát, már azzal mehet be a bokszba egy új szettért, mert a gumik túlhevültek, és máris nincs tapadása az abroncsoknak. Normális versenygumiknak, a felületi kopásukból kellene teljesítményt veszíteni, nem pedig a hő által.
Én nagyon bízok benne, hogy jövőre már nem lesz itt a Pirelli, és nem fogják a szerződésüket 2019-ig meghosszabbítani.

Raikkönen
#10 Raikkönen 2016. április 03. 13:45  

Szánalom.

Zasalamel
#9 Zasalamel 2016. április 03. 13:43  

H nem csodálkozok már ezen... pökhendi banda.

daviid
#8 daviid 2016. április 03. 13:42  

Azért az ciki, hogy lassan másfél hónapja az új időmérőről vitatkoznak, miközben előtte volt egy formátum, mellyel közel 10 évig semmi baja nem volt senkinek. Igaz, annak is voltak kezdetben gyerek betegségei (pl: túl hosszú Q3, melynek az első 10 perce csak üzemanyag fogyasztásból állt), de ott nem voltak olyan problémák, hogy nem voltak autók a pályán.
Sajnos, csak volt egy jó időmérő-rendszer, amit a csapatok, rajongók is kedveltek. Most pedig van 1 olyan koncepció, amit mindenki utál... Ez kinek jó?
Értem én, hogy káoszt akarnak, de akkor miért nem éppen super pole van? Ha belegondolunk, tulajdonképpen ez az időmérő pont arra hajaz, hiszen azon pilóták, akik elsőként kiesnek, azoknak 1 gyors köre van, csak itt az összes akció 2-3 percbe van belesűrítve. Igaz, akik kezdetben jó kört futottak, azok tudnak még egy kört futni (pl tegnap a Q3-ban), de lényegében, sokan csak 1 kört mennek az adott szakaszban.

Tudom, hogy ez az ötlet nem Bernie-től származik, de az ő ötlete volt, hogy meg kell reformálni az időmérő edzést. Ugyan finoman fogalmazva is rossz a jelenlegi megoldás, de azt se felejtsük el, hogy vagy ez, vagy Ecclestone buta ötlete. Mindkettő rossz (utóbbi egyenesen nevetséges), de ezt a negatív visszhangot csak Bernie-nek köszönheti a Forma-1. Itt lenne már az ideje annak, hogy nyugdíjazzák az öreget, de kb az összes 60 év feletti emberkét a Forma-1 irányítói közül, mert az nem állapot, ami jelenleg is van.

Lewisthebest
#7 Lewisthebest 2016. április 03. 13:35  

Ha ez így megy tovább a versenyen is szabadalmaztatni fogják ezt a rendszert és az első 5 kör után az utolsó 90 másodpercenként kiesik :D Lehet, hogy ezeknek a szenilis vénembereknek fordított logikájuk van. Ki kéne próbálni, hogy twitterre meg facebookra mindenki írja, hogy: #TheNewQualifyingFormatIsAmazing aztán hátha akkor visszacserélik a régire :D Mert ezek után nem tudom elképzelni, hogy kitudnak találni valamit ami új és működik is.

f1 the best
#6 f1 the best 2016. április 03. 13:30  

2015-ös időmérős rendszer + több gumi az időmérőre, ahogy Wéber Gábor is mondta még múltkor. A régi rendszerben volt idő próbálkozni és a több gumival több lehetőség is lenne a próbálkozásra.
Amúgy a Pirelli nem tud raktározni vagy mi a bajuk?? Vicc, hogy ha az F1-nek hirtelen kellene plusz gumi a Pirelli nem tudja teljesíteni.

andrea1
#5 andrea1 2016. április 03. 13:29  

Egyre jobb :D

amigo1972
#4 amigo1972 2016. április 03. 13:28  

Nekem hosszú idő után ez volt az első időmérőm amit nem néztem meg.
És addig nem is fogok amíg ez a szar rendszer van érvényben.
Kellene szervezni egy online oldalt ahova azok íratkozhatnak fel akik szabotálni akarják a mostni rendszert. Aki elene van az ne nézze.
Ha majd senki nem nézi az egyatlan promóterek is észhez térnek majd.
Addig leszarnak mindenkit.
Valaki meg tud egy ilyen oldalt csinálni, mert én nem.

Tasi-r
#3 Tasi-r 2016. április 03. 13:26  

:DDDDDDDDDD

F1890
#2 F1890 2016. április 03. 13:20  

komolyan attól h több gumijuk lesz ugyanúgy nem lesz sok változás mivel az időkerete miatt ha kimész visszamész futsz egy gyors kört az minimum 4,5 perc :D ezek tényleg barmok. és a legrosszabb fajtából

ernike
#1 ernike 2016. április 03. 13:14  

Nem jó a agyuk, impotens banda!FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton, Niki Lauda, Toto Wolff

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

„Ezek a szabadedzések nem jelentenek túl nagy segítséget”

02016.10.22. 01:06

Terrorhangulat? Räikkönen mást mondana…

Arrivabene reagált Baldisserri kijelentésére – és nem érti, miért meglepő Räikkönen formája