Nem volt kegyelem a pályaszélesítőknek – a leintés után is volt változás

írta: M4Sport
2016. július 09. 16:15
FOTÓ: ©Formula1/Twitter

Hat versenyző idejét is törölte az FIA a silverstone-i időmérőn. A sorrend még a leintés után is változott – de hogy lehet, hogy Lewis Hamilton nyilvánvaló pályaszélesítése miatt megtarthatta utolsó eredményét?

Jenson Button úgy futott vissza a garázsába, mint 2009-es monacói győzelme után; Nico Rosberg úgy került ideiglenesen a pole-ba, hogy rosszabb időt autózott Lewis Hamiltonnál; Carlos Sainz pedig akkor javított egy helyet, miután már kiszállt autójából. Mi történt itt?

A helyzet már-már a 2014-es Osztrák Nagydíjat idézte. Egy tucat köridőt ugyan ezúttal nem törölt az FIA, ám a pályaszélesítések így is főszerepet játszottak az időmérő három felvonásában. A történet előzménye egy levél, melyet Charlie Whiting versenyigazgató a versenyzőkkel folytatott pénteki megbeszélése után szombat reggel küldött szét a versenyzőknek. Ebben arra figyelmeztette őket, hogy a pálya három kanyarjában kicsit sem lesznek elnézőek, ha valaki pályát szélesít, az így futott idejüket törölni fogják. Mivel Ausztriával ellentétben Silverstone-ban nincsenek magasított kerékvetők, a szövetség szerint az itteni pályaszélesítés időnyereséggel jár.

„Megerősítem, hogy a zéró tolerancia elvét alkalmazzuk a 9-es, a 15-ös és a 18-as kanyarokban. Eltekintve attól, ha az ezen pontokon a pályát elhagyó versenyző saját hibáján kívül tér le, ezen köridőket a sportszabályzat 12.3.1.d pontja értelmében töröljük” – jelezte az ősz hajú versenyigazgató.

Már a Q1-ben kiderült, a szövetség nem viccel. Előbb Jolyon Palmer, majd Kevin Magnussen is elveszítette az egyik idejét pályaszélesítés miatt. A két renault-snak a legutolsó pillanatban kellett kivívnia a továbbjutást – Palmernek nem sikerült, Magnussennek azonban igen. Aztán a már nekivetkőzött, és a médiának mondott szavain gondolkodó Jenson Button egyszer csak hátraarcot mondott, majd szélsebesen visszafutott garázsába, fölkapta a sisakját, és beült McLarenjébe. Valakinek mégis törölték az idejét?

A Sky Sports megvizsgálta Magnussen körét, és kiderült a dán pár centivel elhagyta a pályát utolsó próbálkozásakor a Stowe-ban. A McLarennél is így látták, ezért tessékelték vissza Buttont. Aztán mégis ki kellett szállnia – az FIA jelezte, helyben hagyja a Q1 eredményét. „Nem igazán számít már. Nem a Q3 volt a tét, egy hely nem jelent nagy különbséget. Kár, hogy nem tehettek semmit még a Q2 rajtja előtt, mert mihelyst elkezdődik a Q2, a játszmának vége. Kár érte. Úgy tűnik, ezen a hétvégén nem vagyok valami szerencsés. Elég nehéz ezekkel a problémákkal” – nyilatkozta az esetről 2009 bajnoka.

Magnussen állította, nem szélesített pályát. „Nem mentem ki. Az egyik körben igen, talán a másodikban is, de három kört mentem, és a harmadikban nem szélesítettem” – jelentette ki.

A Q3-ban három eredményt töröltek

A következő eset még nagyobb figyelmet kapott: Lewis Hamilton a Q3-ban hiába autózott elképesztő időt, miután a Stowe-ban úgy két arasszal lecsúszott a pályáról, idejét törölték, helyette pedig csapattársa került az első helyre. A britnek innen kellett javítania, és sikerült is neki. Csakhogy a figyelmesebbek észrevehették, a végül első rajtkockát érő körében is kiszélesítette a pályát. Ezúttal azonban megtarthatta körét, mivel a kérdéses kanyar, a Luffield nem szerepelt a Whiting által említett három kanyarban. Halkan jegyezzük meg, már a Q2-es legjobb körében is pályát szélesített a brit.

A korábbi versenyzők, Johnny Herbert és Damon Hill széttárta a kezeit, amikor arról kérdezték őket, miért legális a pályaszélesítés bizonyos kanyarokban, ha egyes helyeken tiltott. Előbbi szakértő úgy véli, a Luffieldben legalább akkora előnyt lehet szerezni a finom túlcsúszással, mint mondjuk a Stowe-ban…

A negyedik és ötödik esetről már csak a leintés után értesültünk. Előbb Fernando Alonso veszítette el az idejét, s lett csak 10.-nek, majd Nico Hülkenberg utolsó körét törölték, s az ezzel Carlos Sainz utólag megelőzte őt a 8. helyen.

„Ezek nagyon gyors kanyarok, ahol minden centiméterért megküzdünk. Ha valakit rossz pillanatban kap el egy széllökés, könnyen túlcsúszik kicsit” – kommentált Hülkenberg a leintés után.

Az említetteken kívül egyébként Kimi Räikkönen volt a hatodik, akinek törölték egy körét, ám annak végül nem volt hatása az edzés alakulására.

A zéró tolerancia már csak zéró tolerancia. Legalábbis egyes kanyarokban…

Ami a vasárnapi versenyt illeti, az FIA kicsit másképp viszonyul majd a pályalevágásokhoz. A Whiting által kiküldött figyelmeztetésben az szerepel, büntetést kizárólag abban az esetben kap a szabálysértő, ha „egyértelmű és komoly előnyt szerez a pálya elhagyása révén”. A folyamatosan pályát szélesítők ellen ugyancsak vizsgálat indul majd.

FIA
Oszd meg!

6 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Masters_Of_Hardcore
#6 Masters_Of_Hardcore 2016. július 10. 09:13  
Benhower:
Azért az elképesztő hogy olyan előnye van a mercinek, mint eddig senki másnak, nyiltan kijelenti a csapat hogy nem lehet verseny a pilótái között, és megis szinte minden el van nézve nekik. Az rb erához képest ez teljessen hihetetlen, és már harmadik éve...

Ja mert az RB-nél meg mennyivel korrektebb volt hogy Webbert ott szopatták ahol akarták..
Persze gondolom nem emlékszel elég jól 2014-re amikor Vettel megkapta Webber szerepét.
A kis korrekt csapatod... szurkolj csak nekik.

Pifta
#5 Pifta 2016. július 10. 06:13  

Ha kavicságy lenne ott, nem lenne ilyen gnd, mert időt vesztenének vele!

Konszpiresiszeoriz
#4 Konszpiresiszeoriz 2016. július 09. 21:16  

...és Rosberget akarják bajnoknak!!!
Röhögjek vagy ríjjak???

F1890
#3 F1890 2016. július 09. 17:01  

tényleg nem értem h mért csak 3 kanyar az érdekelt ebben a szabályban. pl verstappen utolsó előtti kanyarban szinte fél autóval átvágta a kanyart :D
a régi célegyenesre vezetőben is páran kiszélesítették a pályát.
vagy legyen mindenhol büntetve vagy sehol, de ez megint egy köztes baromság az FIA részéről, főleg úgyh magnussent nem büntették

RED
#2 RED " POWER " FORCE 2016. július 09. 16:41  

Én már lassan meg sem lepődöm...

Benhower
#1 Benhower 2016. július 09. 16:32  

Azért az elképesztő hogy olyan előnye van a mercinek, mint eddig senki másnak, nyiltan kijelenti a csapat hogy nem lehet verseny a pilótái között, és megis szinte minden el van nézve nekik. Az rb erához képest ez teljessen hihetetlen, és már harmadik éve...

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Nico Rosberg, Lewis Hamilton

22016.10.25. 12:01

De mi baja Rosberggel Ecclestone-nak?

Magyarázkodni volt kénytelen kijelentése miatt

112016.10.25. 10:46

A Ferrarié a legrosszabb átmeneti tesztautó?

Nincs több leszorítóereje, mint az aktuális gépnek – a Red Bull szerint ígéretesek az új gumik