Nem volt könnyű Verstappen elvesztése, mert különleges – Tost

írta: M4Sport
2016. szeptember 23. 10:57
FOTÓ: ©xpbimages.com

Rosszul érintette a Toro Rossót Max Verstappen elvesztése a csapatfőnök szerint. Franz Tost az új generáció sajátosságairól és jelenlegi két versenyzőjéről is beszélt.

„Aztán elveszítettük Maxot.” Amikor az olasz Motorsport eddigi szezonjuk értékelésére kérte fel a Toro Rosso csapatfőnökét, Franz Tost meghatározó pillanatnak nevezte meg év közben történt versenyzőcseréjüket is.

Természetesen nem úszhatta meg anélkül, hogy kifejtse, miért is gondolja annak. „Év közben változtatni a versenyzőfelálláson mindig probléma egy csapat számára. A versenyző alkotóeleme a csapatnak. Tudják, hogyan motiválják az őket körülvevő csapatot. Max különleges versenyző, és szezon közben elveszíteni őt nem volt könnyű. Danyiil Kvjat is nagyon tehetséges, de eleinte nehéz volt számára a váltás, hiszen a Red Bullnál a legjobb helyezésekért harcolt, aztán egy középcsapathoz került. Jelenleg viszont folyamatosan fejlődik” – értékelte helyzetüket az osztrák.

Tost különlegesnek nevezte Verstappent, s miután már az alsóbb sorozatokban is látta őt versenyezni, kicsit sem ijedt meg, amikor Helmut Marko 2014-ben közölte vele, hogy a következő szezonban a 17 éves holland lesz az egyik versenyzője. „Azt mondtam, jó választás! A gokartban találkoztam először Maxszal, és láttam a Forma–3-as versenyeit is 2014-ben. A norisringi futama után felhívtam Markót, hogy elmondjam neki, nem lenne nagy kockázat rá fogadni. Hihetetlenül uralja az autót, kellően gyors, és jól ért a technikai részletekhez is, beleértve a gumikat is. Szuzukában lehetőséget adtunk neki az első szabadedzésen, és ezen a teszten kiderült, hogy nem vállalunk kockázatot vele.”

Max Verstappen„Max egy teljesen más generáció. Én négy generációt szoktam megnevezni a gokartversenyzők között. Az első Alain Prosté volt, azoké a fickóké, akik versenyeztek kicsit nyaranta. Aztán jött a következő, Michael Schumacherrel. Ők voltak az elsők, akik már egy kicsit télen is versenyezhettek. Majd jött Vettel, Hamilton, Rosberg, azok a fiúk, akik már nagyon sokat utaztak is. Végül pedig Max, az a generáció, amely a gokartpályákon élte az életét, és még az iskolát is kihagyta.”

„Ők emiatt nagyon sok tapasztalattal rendelkeznek. Maxnak volt úgy tíz-tizenegy éve az F1-es bemutatkozása előtt. Nem lehet a húsz évvel ezelőtti generációhoz hasonlítani őt, amikor még jogosítvány kellett a versenyzői engedélyhez. Teljesen más világot élünk már, melyben a versenyzők már fiatalon is elég érettek. Ez csak a szabályokon és a lehetőségeken múlik.”

Tost szerint a fiatalok számára már csak emiatt sem jelent akkora ugrást egy kisebb formaautóból átülni egy Forma–1-es versenygépbe. A váltás nehézségét szerinte más jelenti. „A versenyzőknek ma nem okoz gondot az autók vezetése, az akklimatizációval viszont gyakran van problémájuk. Sok mérnökkel, marketingkötelezettséggel, nagy médiaérdeklődéssel kell szembesülniük, a szakmájuk sokat kivesz belőlük mentálisan. Számunkra a legfontosabb emiatt, hogy a lehető legnagyobb szabadságot biztosítsuk a versenyzőink számára a versenyhétvége során. A kötelezettségeiket próbáljuk letudni az előző napokon.”

Sainz nem eladó – Kvjatban továbbra is hisz

Carlos Sainz, Danyiil KvjatAmi a jövőt illeti, a Toro Rosso egyelőre egy versenyzővel rendelkezik 2017-re, ám a közelmúltban Carlos Sainzot szerződése ellenére ismét hírbe hozták a Renault-val. Tost nem lát esélyt arra, hogy a Red Bull átengedje őt a franciáknak. „Szerződése van a Red Bull-lal, és nem hinném, hogy hagynák elmenni őt azok után, mennyit fektettek a karrierjébe a formaautós időszaka elején. Mára igazi profivá vált, és nem látok okot az elengedésére. A Toro Rossónak szüksége van Carlosra, mert gyors, tehetséges – és egy ilyen szintű versenyző kell nekünk 2017-ben” – nyilatkozta.

Danyiil Kvjatról eközben még ő sem tud biztosat mondani. „Fontos lesz, hogy legyen egy tapasztalt versenyzőnk, amilyen Carlos. Aztán majd meglátjuk, hogy a másik autóban Danyiil Kvjat vagy Pierre Gasly ül-e majd. Más lehetőséget nem látok” – mondta, hozzátéve, bármilyen nehéz időszakon is ment keresztül az orosz mostanság, továbbra is bízik a képességeiben.

„Hogy nyerünk-e vagy veszítünk a Forma–1-ben, az fejben dől el. Az alsóbb kategóriákban és az F1-ben is láttuk már, hogy Danyiil mire képes. Még mindig úgy hiszem, hogy nagy dolgokat érhet el, de a Toro Rossónak is versenyképes és megbízható autót kell adnia neki. Amióta visszatért, sok megbízhatósági probléma hátráltatta: szoftverhibák, lengéscsillapító, erőforrás – sok-sok hiba sok területen. Nagyon remélem, hogy jól tudja zárni a szezonját, és vissza tudja nyerni az egyensúlyát” – fogalmazott Tost.

Oszd meg!

22 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

sztárvorsz
#22 sztárvorsz 2016. szeptember 24. 11:03  
Zasalamel:
„Max egy teljesen más generáció. Én négy generációt szoktam megnevezni a gokartversenyzők között. Az első Alain Prosté volt, azoké a fickóké, akik versenyeztek kicsit nyaranta. Aztán jött a következő, Michael Schumacherrel. Ők voltak az elsők, akik már egy kicsit télen is versenyezhettek. Majd jött Vettel, Hamilton, Rosberg, azok a fiúk, akik már nagyon sokat utaztak is. Végül pedig Max, az a generáció, amely a gokartpályákon élte az életét, és még az iskolát is kihagyta.” Ez a lényeg, a generáció folyamatosan fejlődik, ezt kéne megértenie néhány Sumi szurkolónak.

Nem feltétlen vágom mire akarsz kilyukadni, a cikk gyakorlatilag arról szól, hogy mennyivel korábban eljutnak, el tudnak jutni pilóták az f1-be mint régen. Szerintem pont hogy pár antinak (vagy bárkinek) kéne megértenie, hogy totál hülyeség egy az egyben összemérni két korszakot / generációt majd teljesen egyértelműen állást foglalni, hogy akkor ott könnyű volt minden, és mindenki gyenge, könnyű volt kiemelkedni kb. Mondván ha Vettel vagy Kimi vagy akárki újraszülethetne pont akkor ott Kerpenben, biza ők is pont ugyanolyan kiemelkedők vagy reformerek lennének, ha Schumacher, Senna akárki meg ma születne meg Verstappen néven mondjuk és már 18 évesen bejutna a sportba biza ő sem lenne kiemelkedőbb mint bárki más. Totál más korszak, autók, technika, lehetőségek, téridő. Akkor akkor volt, most meg most van. 20 év múlva is fog jönni 1-2 okos, aki majd megmondja, hogy az akkor már villanymotorral versenyző nagyágyúknak mennyivel nehezebb, ha ma éltek volna simán olyan jók lennének mint az iszákos Kimi, rapper Hamilton akiknek félvállról kocsikázgatva is mennyi babér termett, mert ennyi jut majd el az agyukig a jelenlegi korszakból. Prost és Schumacher korszak már bőven az az időszak volt, mikor full time egy életet feltéve a sportra nyomták a pilóták, csapatok. Nyilván mára tovább nőtt az ipar, meg majd még tovább is nő, plusz egy tucat dolog megváltozott és más elven működik.

Csak úgy eszembe jutott (bár nincs jelentősége csak érdekesség), hogy Hulk elmondta nem rég, hogy ma is van olyan pilóta a mezőnyben, aki cigiről cigire gyújt rá egy futam után, mint anno Keke :D

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 24. 11:10

Nigel
#21 Nigel 2016. szeptember 23. 22:41  
F1890:
kevered a szezont a fazonnal. a doppingot nagyon nehéz kimutatni mert olyan profi körülmények közepette tolják. a doppinglaborok 10-15 évvel megelőzik a doppingellenőröket és a kimutathatóságot. ha nem értesz hozzá, akkor kérlek olvass utána. mert ez eléggé gyerekes hozzáállás hogy amit nem mutatnak ki az nem létezik. hivatalosan lehet h nem doppingolnak, de aki kicsit ért a sporthoz tájékozott az tudja mi megy a profi sportágakban. az oroszokra visszatérve, az állami doppingolás az amatőr szint. amit armstrongék toltak na az volt a profi, fuentes, ferrari saját személyre szabott orvos szerek adagok, más dimenzió


Nem azt mondom, hogy mindenkit fülön tudnak csípni (sokszor a doppingmódszerek egy lépéssel előrébb járnak a kimutathatóságnál), de nagyot sikerült előrelépni ezen a téren, és talán nem illúzió, hogy egy nap mindenkit el tudnak majd kapni, aki doppingolásra vetemedik.

Armstrongék esetében nem csak a dopping, hanem az ellenőrök kijátszása is segített abban, hogy sokáig "érinthetetlenek" maradhassanak. De végül őt is utolérte a végzete, lebukott és megfizetett a bűneiért. De elsősorban a sportja látta kárát a visszaéléseinek, mert a hozzá hasonlók rengeteget ártottak neki, megkérdőjelezve az eredmények hitelességét.

A WADA keresztes hadjáratot indított a vétkesek ellen, nagyon szigorúan vesznek minden gyanús "jelt", és már nem csak hosszas eltiltás, hanem börtönbüntetés is várhat azokra, akik lebuknak. Egyre nagyobb a rizikó, ami sok potenciális csalót rettent el attól, hogy illegális eszközökhöz folyamodjon.

A másik pedig, hogy a beavatottak bármikor köphetnek, elárulhatják a sötét titkokat, ami szintén egy jelentős csapás a doppingolóknak. Egy ideig titokban lehet tartani a gyanús üzelmeket, de sokáig nem maradhatnak leplezetlenül. Lásd Armstrong esetében.

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 24. 15:07

F1890
#20 F1890 2016. szeptember 23. 22:00  
Nigel:
A sorra második helyeket szerző Ullrichról ugyanúgy bebizonyosodott, hogy doppingolt, meg is fosztották minden eredményétől. Szerintem meg a részedről naivitás azt gondolni, hogy úgyis mindenki doppingol. Az oroszoknak mindig is voltak botrányos ügyeik. Egy Papp Lászlóról, egy Egerszegi Krisztináról miért nem feltételezték sohasem, hogy doppingolt ? Pedig mindketten kimagasló sportolók voltak, elképesztő eredményekkel. Az ő példájuk is bizonyítja, hogy igenis lehet tisztességesen is élsportolónak lenni és embernek maradni. Nem mindenki csal, aki pedig erre vetemedik, az számoljon a következményekkel. A WADA tesz róla, hogy egyetlen doppingoló se érezhesse magát biztonságban. Hányszor ellenőrizték például Hosszú Katinkát csak az idei év során ? Rengetegszer, és minden vizsgálaton megfelelt. De szerinted biztosan ő is csalt. Ha csak az oroszok olyan "amatőrök", akkor hogy bukhatott le Ben Johnson vagy Marion Jones ? Az egyik kanadai, a másik amerikai. Mégsem tudták elrejteni, hogy meg nem engedett eszközöket vettek igénybe a siker érdekében.

kevered a szezont a fazonnal. a doppingot nagyon nehéz kimutatni mert olyan profi körülmények közepette tolják. a doppinglaborok 10-15 évvel megelőzik a doppingellenőröket és a kimutathatóságot. ha nem értesz hozzá, akkor kérlek olvass utána. mert ez eléggé gyerekes hozzáállás hogy amit nem mutatnak ki az nem létezik. hivatalosan lehet h nem doppingolnak, de aki kicsit ért a sporthoz tájékozott az tudja mi megy a profi sportágakban. az oroszokra visszatérve, az állami doppingolás az amatőr szint. amit armstrongék toltak na az volt a profi, fuentes, ferrari saját személyre szabott orvos szerek adagok, más dimenzió

Nigel
#19 Nigel 2016. szeptember 23. 21:46  
F1890:
csak annyit mondok neked h nem véletlenül nem nyerte meg senkisem a 1999-2005 tdfeket azok után h kizárták armstrongot, mert ugyanúgy doppingolt a . 3. 5. 6. is és így tovább. sztem eléggé naiv vagy ha szerinted usain bolt nem doppingol vagy a többi élsportoló. az meg h az oroszok most lebuktak az többek között az amatőrizmusoknak és a politikának köszönhető. ez olyan mintha kiteszed a telefonodat az iskolapadra majd a tanár előtt nyomkodod egy témazárónál. kb ilyen szinten tolták az oroszok amatőren


A sorra második helyeket szerző Ullrichról ugyanúgy bebizonyosodott, hogy doppingolt, meg is fosztották minden eredményétől. Szerintem meg a részedről naivitás azt gondolni, hogy úgyis mindenki doppingol.

Az oroszoknak mindig is voltak botrányos ügyeik. Egy Papp Lászlóról, egy Egerszegi Krisztináról miért nem feltételezték sohasem, hogy doppingolt ? Pedig mindketten kimagasló sportolók voltak, elképesztő eredményekkel. Az ő példájuk is bizonyítja, hogy igenis lehet tisztességesen is élsportolónak lenni és embernek maradni.

Nem mindenki csal, aki pedig erre vetemedik, az számoljon a következményekkel. A WADA tesz róla, hogy egyetlen doppingoló se érezhesse magát biztonságban. Hányszor ellenőrizték például Hosszú Katinkát csak az idei év során ? Rengetegszer, és minden vizsgálaton megfelelt. De szerinted biztosan ő is csalt.

Ha csak az oroszok olyan "amatőrök", akkor hogy bukhatott le Ben Johnson vagy Marion Jones ? Az egyik kanadai, a másik amerikai. Mégsem tudták elrejteni, hogy meg nem engedett eszközöket vettek igénybe a siker érdekében.

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 23. 21:56

F1890
#18 F1890 2016. szeptember 23. 21:37  
Nigel:
Minden törekvés üdvözlendő, amely a sport megtisztítására irányul. Nincs értelme doppingolni, a csalók előbb-utóbb úgyis lebuknak, és akár börtönbüntetés is várhat rájuk (mint pl. Marion Jones esetében). A vérmintákat hosszú éveken át megőrzik, utólag is meg lehet vizsgálni minden sportolót. Sokat ártott a kerékpársportnak a botrányok sorozata. De Armstrong eltiltása, és az eredményeitől való megfosztása mégsem volt hiábavaló.

csak annyit mondok neked h nem véletlenül nem nyerte meg senkisem a 1999-2005 tdfeket azok után h kizárták armstrongot, mert ugyanúgy doppingolt a . 3. 5. 6. is és így tovább.

sztem eléggé naiv vagy ha szerinted usain bolt nem doppingol vagy a többi élsportoló.
az meg h az oroszok most lebuktak az többek között az amatőrizmusoknak és a politikának köszönhető. ez olyan mintha kiteszed a telefonodat az iskolapadra majd a tanár előtt nyomkodod egy témazárónál. kb ilyen szinten tolták az oroszok amatőren

Nigel
#17 Nigel 2016. szeptember 23. 20:57  
Zasalamel:
Olyan sportágról beszélünk, amiben mindenki doppingol. A sport lehúzta magát klotyón azzal h belenyúltak a történelembe.

Minden törekvés üdvözlendő, amely a sport megtisztítására irányul. Nincs értelme doppingolni, a csalók előbb-utóbb úgyis lebuknak, és akár börtönbüntetés is várhat rájuk (mint pl. Marion Jones esetében). A vérmintákat hosszú éveken át megőrzik, utólag is meg lehet vizsgálni minden sportolót.

Sokat ártott a kerékpársportnak a botrányok sorozata. De Armstrong eltiltása, és az eredményeitől való megfosztása mégsem volt hiábavaló.

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 23. 21:04

Lewisthebest
#16 Lewisthebest 2016. szeptember 23. 20:51  
successboy:
Verstappen? Az egy zsenii , csak vannak ilyen olyan "kis" problémái még xD Röviden , valószínűleg csiszolni kell még a gyémánton. Komolyra fordítva a szót, szerintem kétesélyes a jövője.Ha urrá tud lenni az érzelmein és higgadtan, agressziven és okosan tud versenyezni a jövőben valamikor akkor nagyon sikeres bajnok lesz.Ha viszont nem néz tükörbe és folytatja egy kis túlzással szólva az ámokfutást ,akkor csúnya éges lesz ennek a pályafutásnak vége.Mint ahogyan az F1 előtt is , most is nagy a hátszele ,ezt kihasználva nagy sztár lehetne igazán.Csak nem nálam. :D

Látod ez a baj, hogy neked mindegy, hogy mit csinál, ha éppen sorra hozza a dobogókat és veri Ricciardot akkor keresed a kifogásokat, ha meg hullámvölgybe kerül maga és a balszerencse miatt akkor meg önelégült fejjel lehet élvezkedni és szidni mint a bokrot :D. Amikor Riccnek elrontották a kiállását Monacoban illetve nem feltétlen az előnyös taktikára tették Barcelonában akkor azt hónapokig hallgattuk, de most, hogy Maxnak szar a kuplungja már 2, de lehet, hogy 3 futam óta ez az ellendrukkereket nem érdekli, sőt kétségbe vonják Hornerék szavát is, hogy biztos azért mondják, hogy legyen kifogása Verstappennek :D Szóval ennek így nem sok értelme van mert ez már kezd abba az irányba elmenni mint amikor Vettelt utálta az F1-es közösség 90%-a 2012-13 körül aztán ha volt rajta sapka azért b*sztatták ha nem akkor meg azért.

Zasalamel
#15 Zasalamel 2016. szeptember 23. 20:49  
Nigel:
A csapattársai már évekkel azelőtt ellene vallottak. Tudni lehetett, hogy az US Postalnál manipulálják a vérmintákat. Armstrong azonban, megrögzött hazudozó lévén, mindvégig kitartóan és következetesen tagadott, még akkor is, amikor már minden ellene szólt. Az emberek tudták, hogy doppingolt, de a saját szájából akarták ezt hallani. Végül a beismerésre is sor került Oprah Winfrey műsorában. De addigra már eljátszotta a becsületét, az emberek meggyűlölték. Ez a "mindenki doppingol" egy téves szemlélet. Most már egyre jobban ki tudják szűrni a csalókat. Elég csak az orosz atlétákra gondolni. A ruszkiknál szisztematikus doppingolás folyt, legfelső, állami szinten irányított. De nem maradt leleplezetlenül.

Olyan sportágról beszélünk, amiben mindenki doppingol. A sport lehúzta magát klotyón azzal h belenyúltak a történelembe.

Nigel
#14 Nigel 2016. szeptember 23. 20:45  
F1890:
öregem, armstong sem bukott le sohase, mivel nem bizonyították be. ő maga vallotta be mert már elege volt... ettől még h nem bukott le a profi sportágban mindenki doppingol


A csapattársai már évekkel azelőtt ellene vallottak. Tudni lehetett, hogy az US Postalnál manipulálják a vérmintákat. Armstrong azonban, megrögzött hazudozó lévén, mindvégig kitartóan és következetesen tagadott, még akkor is, amikor már minden ellene szólt.

Az emberek tudták, hogy doppingolt, de a saját szájából akarták ezt hallani. Végül a beismerésre is sor került Oprah Winfrey műsorában. De addigra már eljátszotta a becsületét, az emberek meggyűlölték.

Ez a "mindenki doppingol" egy téves szemlélet. Most már egyre jobban ki tudják szűrni a csalókat. Elég csak az orosz atlétákra gondolni. A ruszkiknál szisztematikus doppingolás folyt, legfelső, állami szinten irányított. De nem maradt leleplezetlenül.

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 23. 20:54

Lewisthebest
#13 Lewisthebest 2016. szeptember 23. 20:41  
albutr:
ott azért Vettelt szívatták rendesen is a RB.

Persze :D Vettel autójában igazából nem is volt energia visszanyerő rendszer csak egy alap V6-os benzinmotor és azt is szándékosan elrontották 2 futamonként nehogy véletlen valahogy Ricciardo elé kerüljön.

F1890
#12 F1890 2016. szeptember 23. 19:54  
successboy:
Verstappen? Az egy zsenii , csak vannak ilyen olyan "kis" problémái még xD Röviden , valószínűleg csiszolni kell még a gyémánton. Komolyra fordítva a szót, szerintem kétesélyes a jövője.Ha urrá tud lenni az érzelmein és higgadtan, agressziven és okosan tud versenyezni a jövőben valamikor akkor nagyon sikeres bajnok lesz.Ha viszont nem néz tükörbe és folytatja egy kis túlzással szólva az ámokfutást ,akkor csúnya éges lesz ennek a pályafutásnak vége.Mint ahogyan az F1 előtt is , most is nagy a hátszele ,ezt kihasználva nagy sztár lehetne igazán.Csak nem nálam. :D

ő legalább nem baszott ki első körben senkit :P (magny cours rémlik?:O)

F1890
#11 F1890 2016. szeptember 23. 19:53  
Nigel:
Eddig (még) nem bukott le. Amíg be nem bizonyosodik, hogy tiltott szert használ, addig, naiv lélek lévén, hiszek a tisztaságában. OFF : Mr. "nagyszáj", alias Tyson Fury úgy tűnik, hogy ismét lemondja a Klicsko elleni címvédő meccsét. Ezúttal viszont véglegesen. Esélye sem lenne. Valószínűleg ezért is futamodott meg. Ha a hírnek hinni lehet.

öregem, armstong sem bukott le sohase, mivel nem bizonyították be. ő maga vallotta be mert már elege volt...

ettől még h nem bukott le a profi sportágban mindenki doppingol

Nigel
#10 Nigel 2016. szeptember 23. 19:28  
F1890:
mért szerinted bolt kenyéren és vizen él?

Eddig (még) nem bukott le. Amíg be nem bizonyosodik, hogy tiltott szert használ, addig, naiv lélek lévén, hiszek a tisztaságában.

OFF : Mr. "nagyszáj", alias Tyson Fury úgy tűnik, hogy ismét lemondja a Klicsko elleni címvédő meccsét. Ezúttal viszont véglegesen. Esélye sem lenne. Valószínűleg ezért is futamodott meg. Ha a hírnek hinni lehet.

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 23. 20:39

successboy
#9 successboy 2016. szeptember 23. 19:09  
Lewisthebest:
Senki nem csinált volna rendszert belőle. Verstappen egy kivételes eset volt aki már születésétől kezdve erre volt felkészítve és neki megvolt az a szerencséje is, hogy élvezte és tehetséges is volt abban amit az apja rá akart erőltetni. Persze még fejlődnie kell, de hát ez gyakorlatilag bárkiről elmondható, mindig van min javítani. Ha Hamiltont nézzük neki pl 2011-ben 4 évvel a debütálása után jöttek ki a mentális problémái és szvsz most sem annyira erős mint amennyire mondjuk tavaly vagy tavalyelőtt volt. Vettel meg 4 bajnoki cím után kóválygott a pályán 2014-ben miközben Ricciardo 3 futamot nyert és legtöbbször ő állt a dobogón a két Mercedes mellett. Max az utóbbi futamokon elszállt, de peches is volt. 3 elrontott rajtból 2x megerősítették a kuplung hibáját és innentől kezdve borul az egész verseny taktika meg motiváció szempontjából is. Szóval most közösen kell javulniuk Verstappen egy kicsit visszavesz az egójából, a csapat meg ad neki egy autót ami működik.

Verstappen? Az egy zsenii , csak vannak ilyen olyan "kis" problémái még xD
Röviden , valószínűleg csiszolni kell még a gyémánton.
Komolyra fordítva a szót, szerintem kétesélyes a jövője.Ha urrá tud lenni az érzelmein és higgadtan, agressziven és okosan tud versenyezni a jövőben valamikor akkor nagyon sikeres bajnok lesz.Ha viszont nem néz tükörbe és folytatja egy kis túlzással szólva az ámokfutást ,akkor csúnya éges lesz ennek a pályafutásnak vége.Mint ahogyan az F1 előtt is , most is nagy a hátszele ,ezt kihasználva nagy sztár lehetne igazán.Csak nem nálam. :D

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 23. 19:55

F1890
#8 F1890 2016. szeptember 23. 18:28  
Nigel:
Nagyon hamar rásütötték a "szupersztár" bélyeget, ezzel nyilván nem könnyű együtt élni. Sok, nagyra tartott tehetség veszett el az évek során ilyen-olyan okok miatt. Szerintem korai még Verstappent bárhova is elhelyezni. Bármilyen viszonyításnak csak évek múlva lesz értelme. Amióta Ricciardo a csapattársa, Max nem tündököl annyira. Persze javulhat még, a kérdés csak, hogy mennyit. Van ő már olyan érett, hogy a legjobb teljesítményéhez közelítőt nyújtson a kvalikon és a versenyeken már most is. #3 F1890 Az érdekes lenne. A bukott sztár, Ben Johnson 9,79-et futott Szöulban, 1988-ban, 100 méteren úgy, hogy utólag kiderült róla, anabolikus szteroidot használt. Tisztán versenyezve szerintem kizárt, hogy ezt az időeredményt Owens megfutná. Hacsak nincs Bolt szintjén.

mért szerinted bolt kenyéren és vizen él?

albutr
#7 albutr 2016. szeptember 23. 18:05  
Lewisthebest:
Senki nem csinált volna rendszert belőle. Verstappen egy kivételes eset volt aki már születésétől kezdve erre volt felkészítve és neki megvolt az a szerencséje is, hogy élvezte és tehetséges is volt abban amit az apja rá akart erőltetni. Persze még fejlődnie kell, de hát ez gyakorlatilag bárkiről elmondható, mindig van min javítani. Ha Hamiltont nézzük neki pl 2011-ben 4 évvel a debütálása után jöttek ki a mentális problémái és szvsz most sem annyira erős mint amennyire mondjuk tavaly vagy tavalyelőtt volt. Vettel meg 4 bajnoki cím után kóválygott a pályán 2014-ben miközben Ricciardo 3 futamot nyert és legtöbbször ő állt a dobogón a két Mercedes mellett. Max az utóbbi futamokon elszállt, de peches is volt. 3 elrontott rajtból 2x megerősítették a kuplung hibáját és innentől kezdve borul az egész verseny taktika meg motiváció szempontjából is. Szóval most közösen kell javulniuk Verstappen egy kicsit visszavesz az egójából, a csapat meg ad neki egy autót ami működik.

ott azért Vettelt szívatták rendesen is a RB.

Nigel
#6 Nigel 2016. szeptember 23. 17:41  

Nagyon hamar rásütötték a "szupersztár" bélyeget, ezzel nyilván nem könnyű együtt élni. Sok, nagyra tartott tehetség veszett el az évek során ilyen-olyan okok miatt. Szerintem korai még Verstappent bárhova is elhelyezni. Bármilyen viszonyításnak csak évek múlva lesz értelme. Amióta Ricciardo a csapattársa, Max nem tündököl annyira. Persze javulhat még, a kérdés csak, hogy mennyit. Van ő már olyan érett, hogy a legjobb teljesítményéhez közelítőt nyújtson a kvalikon és a versenyeken már most is.

#3 F1890

Az érdekes lenne. A bukott sztár, Ben Johnson 9,79-et futott Szöulban, 1988-ban, 100 méteren úgy, hogy utólag kiderült róla, anabolikus szteroidot használt. Tisztán versenyezve szerintem kizárt, hogy ezt az időeredményt Owens megfutná. Hacsak nincs Bolt szintjén.

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 23. 19:40

Lewisthebest
#5 Lewisthebest 2016. szeptember 23. 15:16  
sztárvorsz:
Szerintem Verstappen-nel mar atestek a lo tuloldalara, Prostekra, Schuamcherekre lehetett azt mondani, hogy tul keson jutottak el a debutalasig, de Max mar talan tul fiatalon. Az FIA is igy gondolja, nem veletlenul huztak meg a korhatart. Ettol fuggetlenul teny, hogy kierdemelte, de azert tenyleg nem kene rendszert csinalni meg ebbol. Meg nincs olyan erettsegi szinten.. Vettel-nek, Hamilton-nak is volt meg azert hova fejlodjonenek / erjenek elso eveik utan, meg ha kiugroak is voltak.

Senki nem csinált volna rendszert belőle. Verstappen egy kivételes eset volt aki már születésétől kezdve erre volt felkészítve és neki megvolt az a szerencséje is, hogy élvezte és tehetséges is volt abban amit az apja rá akart erőltetni. Persze még fejlődnie kell, de hát ez gyakorlatilag bárkiről elmondható, mindig van min javítani. Ha Hamiltont nézzük neki pl 2011-ben 4 évvel a debütálása után jöttek ki a mentális problémái és szvsz most sem annyira erős mint amennyire mondjuk tavaly vagy tavalyelőtt volt. Vettel meg 4 bajnoki cím után kóválygott a pályán 2014-ben miközben Ricciardo 3 futamot nyert és legtöbbször ő állt a dobogón a két Mercedes mellett. Max az utóbbi futamokon elszállt, de peches is volt. 3 elrontott rajtból 2x megerősítették a kuplung hibáját és innentől kezdve borul az egész verseny taktika meg motiváció szempontjából is. Szóval most közösen kell javulniuk Verstappen egy kicsit visszavesz az egójából, a csapat meg ad neki egy autót ami működik.

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 23. 15:16

sztárvorsz
#4 sztárvorsz 2016. szeptember 23. 13:58  

Szerintem Verstappen-nel mar atestek a lo tuloldalara, Prostekra, Schuamcherekre lehetett azt mondani, hogy tul keson jutottak el a debutalasig, de Max mar talan tul fiatalon. Az FIA is igy gondolja, nem veletlenul huztak meg a korhatart. Ettol fuggetlenul teny, hogy kierdemelte, de azert tenyleg nem kene rendszert csinalni meg ebbol. Meg nincs olyan erettsegi szinten.. Vettel-nek, Hamilton-nak is volt meg azert hova fejlodjonenek / erjenek elso eveik utan, meg ha kiugroak is voltak.

F1890
#3 F1890 2016. szeptember 23. 13:00  

owenst hasonlítani egy technikai sporthoz nettó baromság. mert ott "csak" futni kell. és a futásban nehéz megújulni új alapokat kitalálni. de egy számítás szerint 9,7re lett volna képes a mai borításon cipővel technikával.

Zik.Zak
#2 Zik.Zak 2016. szeptember 23. 12:06  
Zasalamel:
„Max egy teljesen más generáció. Én négy generációt szoktam megnevezni a gokartversenyzők között. Az első Alain Prosté volt, azoké a fickóké, akik versenyeztek kicsit nyaranta. Aztán jött a következő, Michael Schumacherrel. Ők voltak az elsők, akik már egy kicsit télen is versenyezhettek. Majd jött Vettel, Hamilton, Rosberg, azok a fiúk, akik már nagyon sokat utaztak is. Végül pedig Max, az a generáció, amely a gokartpályákon élte az életét, és még az iskolát is kihagyta.” Ez a lényeg, a generáció folyamatosan fejlődik, ezt kéne megértenie néhány Sumi szurkolónak.

Szerintem meg néhány anti-schumisnak kellene megérteni, hogy Schumacher nagyságát vitatni ilyen alapon kb. olyan, mint azt mondani Jesse Owens nem volt olyan nagy, mint a mai sprinterek nagy része, semmi különös nem volt benne, "van ma legalább 10-20 versenyző, aki van ugyanolyan, sőt jobb" stb. Ugye ismerősek ezek az érvek innen, erről a fórumról is? Na persze nem Jesse Owensről.
Csak azt felejtenénk ki itt, hogy ma jóval profibbak a felkészülési körülmények, edzésmódszerek stb. Nyilván ugyanez a fejlődés minden sportban megvan, így az F1-ben is, de ettől semmivel sem kevesebbek, tehetségtelenebbek stb. a régi generációk, sőt. Mindenkit a saját körülményeihez, lehetőségeihez kell mérni. Manapság úgy van, hogy gyerekkortól profiként és profivá nevelnek egy-egy tehetséges versenyzőt. Schumacher idejében már valami elkezdődött azzal a mercedeses programmal, de azért az még igencsak fapados volt a mai roppant profi utánpótlás neveléshez képest, amibe manapság már 8-10 évesen bekerülnek a gyerekek. Nem véletlen, hogy Verstappen már 19 évesen így helyt tud állni. Nyilván tehetség is, de azért nem pusztán az. Egy 20-25 évvel ezelőtti F1-ben, az akkori utánpótlásnevelés mellett ez azért nem valószínű, hogy lehetséges lett volna.

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 23. 12:13

Zasalamel
#1 Zasalamel 2016. szeptember 23. 11:12  

„Max egy teljesen más generáció. Én négy generációt szoktam megnevezni a gokartversenyzők között. Az első Alain Prosté volt, azoké a fickóké, akik versenyeztek kicsit nyaranta. Aztán jött a következő, Michael Schumacherrel. Ők voltak az elsők, akik már egy kicsit télen is versenyezhettek. Majd jött Vettel, Hamilton, Rosberg, azok a fiúk, akik már nagyon sokat utaztak is. Végül pedig Max, az a generáció, amely a gokartpályákon élte az életét, és még az iskolát is kihagyta.”

Ez a lényeg, a generáció folyamatosan fejlődik, ezt kéne megértenie néhány Sumi szurkolónak.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

„Elkezdtem a visszaszámlálást”

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”