Nemcsak merész, de élvezi is: „Kacagtam az autóban!” (videókkal)

írta: M4Sport
2016. szeptember 05. 10:48
FOTÓ: ©xpbimages.com

Szórakoztat és ő maga is szórakozik. Daniel Ricciardo egyes vélemények szerint a 2016-os szezon eddigi legjobb előzését mutatta be Monzában. Már volt módja begyakorolni a bevetődéseket – de a kedvencét még mindig egy Sebastian Vettel elleni trükk jelenti.

Rendkívül gyors és kreatív, de közben egy csupaszív versenyző is. Daniel Ricciardo időről időre bizonyítja, mindkét jellemzés illik rá. Vasárnap Monzában is ezt tette, amikor egy elképesztő távolságból indított kifékezős előzést mutatott be Valtteri Bottas ellen az Olasz Nagydíj 47. körében.

Bár a tavalyi spái külső íves megmozdulása óta Max Verstappent szokás a váratlan előzések legnagyobb mestereként emlegetni, aligha kétséges, hogy csapattársa felveszi vele a harcot ezen a téren. A korábbi versenyző, Martin Brundle nem is győzte dicsérni az ausztrál monzai előadását. „Ez volt az év előzése az én szememben! Annyira messziről indította. Első osztályú volt!” – méltatta. Versenymérnöke sem hagyta szó nélkül. „Tudom, hogy szeretsz távolról érkezni, de szerintem ez új rekord lehet” – mondta neki a rádióban.

Ricciardo ugyanakkor nemcsak az efféle manőverek miatt érdemel tiszteletet, de azért is, mert minden mozdulatáról lerí, hogy imádja a versenyzést, a küzdelmet, a kihívásokat, és ezt meri nem titkolni. Az állandó optimizmusa az arcára ragasztott mosolyán túl a versenypályán hol egy váratlan „most vagy soha” megmozdulás, hol egy szörfösöket idéző kézmozdulat formájában köszön vissza.

Monzában például így ünnepelt sikeres pozíciónyerése után:

A verseny után elárulta, örömében nevetett az autójában. „Nagyon fel voltam dobva az előzés után. Nagyon jó móka volt. Kacagtam az autóban! Az utolsó kanyar után azt gondoltam, ebben a körben megpróbálom. Nem voltam biztos benne, hogy sikerülni fog, de nyitva volt a DRS-em, behúztam a fejemet, és nagyon elszántam magam.”

Nem ez volt persze az első hasonló manővere Monzában. Az ausztrál 2014-ben a pálya ezen féktávján egy sor hasonló megmozdulást bemutatott – például egy másik finn, Kimi Räikkönen ellen is. Emellett Bottast is jól ismeri, hiszen amellett, hogy már az F1-ben is vívtak látványos csatákat, korábban a Forma-Renault 2.0-ban is volt egy emlékezetes utolsó körös összecsapásuk. „Annyira távol voltam, de láttam, hogy Valtteri észrevett a tükörben, ezért tudtam, hogy érzékelte, ott vagyok. Ő tisztán versenyez, sosem voltak piszkos húzásai, szóval ha lát, akkor tudom, hogy nem fog rám húzni” – nyilatkozta ellenfeléről.

Ricciardo eddigi három F1-es győzelméből kettőt (Kanada és Magyarország, 2014) egy utolsó körökben bemutatott „egyszer élünk” stílusú előzéssel nyert meg, de emellett is számos emlékezetes csata részese volt már. Föltették neki a kérdést, mostani előzését hová helyezi a listán. „Az biztos, hogy magasra került. A kedvencem azonban a két évvel ezelőtt itt bemutatott Vettel elleni manőver volt” – utalt a 2014-es előzésére, melyet a második sikánban külső ívről belsőre bevágva mutatott be akkori csapattársa ellen. „Ez a pálya mindig is a kedvencem volt az élvezetes előzések szempontjából, mert itt annyira hosszúak a féktávok.”

A Räikkönen elleni 2014-es manőver:

Előzések sora a 2014-es monzai futamon – a végén a Vettel elleni kedvenc:

Ricciardo és Bottas 2008-as silverstone-i utolsó körös csatája a Forma–Renalt-ban:

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Jadeite
#1 Jadeite 2016. szeptember 05. 21:59  

A Vettel elleni tényleg gyönyörű volt, és a formula Renaultos, Bottas ellenit sem unom meg soha, pedig párszor láttam már.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Daniel Ricciardo

12016.10.24. 00:54

Vettel: Tíz másodpercet spórolhattunk volna a dobogós csatához

Különc taktikájának nem jött jól a virtuális biztonsági autó

12016.10.24. 00:37

Büntetést kapott a Ferrari

Danyiil Kvjat manőverét is szankcionáltá