Neves szakember csatlakozhat a Renault-hoz

írta: M4Sport
2016. március 25. 18:33
FOTÓ: ©xpbimages.com

Hamarosan ismét munkába állhat a Saubertől távozó Mark Smith; a Motorsport információi szerint a Renault már felkereste a tapasztalt szakembert, aki már a 2016-os szezon első felében csatlakozhat a – számára egyként nem ismertetlen – francia csapathoz.

Néhány nappal az Ausztrál Nagydíj előtt látott napvilágot a hír, miszerint Smith elhagyja a svájciakat. A hivatalos közlemény szerint „családi okok” miatt távozott posztjáról, az olasz Motorsport viszont úgy tudja, azért, mert a szezon első felében egyébként sem lett volna túl sok munkája, lévén az anyagi gondokkal küzdő kiscsapat csak a szingapúri futam előtt tervezi bevetni első komoly fejlesztési csomagját, addig pusztán a pályákhoz igazítja autóját, emiatt pedig voltak nézeteltérések.

A tapasztalt szakember a legfrissebb hírek szerint hamar visszatérhet a Forma–1 körforgásába, a Renault technikai igazgatója, Bob Bell ugyanis már felkereste egy ajánlattal. Ők ketten egyébként nem először dolgoznának együtt, ha Smith igent mondana a Renault kérésére: a 2000-es évek elején szintén a Renault-t erősítették. Smithnek ráadásul az ilyenkor megszokott gyakorlattal ellentétben nem kellene heteket, sőt hónapokat várnia arra, hogy új csapatánál ismét munkába álljon, hiszen a Sauber elhagyása után „szabadon igazolhatóvá vált”.

Az, hogy a Renault azonnal lecsapott Smithre nem meglepő, a csapatvezető, Frederic Vasseur ugyanis kinevezése óta többször elmondta, a 2016-os, átmeneti év egyik legfőbb célja a mérnöki gárda feltöltése lesz, hiszen a Lotus sok technikai szakembertől is megvált a csapat eladása előtt. A francia sportvezető nemrég legalább 100 új dolgozóról beszélt, Smith neve tehát csak az egy lehet azon a listán, melyen a megszerezni kívánt szakemberek szerepelnek.

Mark Smith„Vannak biztató jelek”

A Renault vezetői tehát nem győzték hangsúlyozni, 2016 az építkezésről szól majd, ezért az eredményekkel sem foglalkoznak, csupán az autó és az erőforrás folyamatos fejlesztésére összpontosítanak. Úgy tűnik, tartják magukat kijelentésükhöz, hiszen az ausztrál futam után sem tulajdonítottak különösebb jelentőséget annak, hogy pont nélkül maradtak. „A végeredmény nem volt hízelgő, és a balesetek sem kedveztek a csapatnak, a tempónk azonban nem volt rossz. Nem voltunk messze a Force Indiától és a Williamstől” – mondta Vasseur.

„Ez a biztató a csapat számára, erre már építhetünk. Az a legfontosabb, hogy a lehető legjobban teljesítsünk az időmérő edzéseken, így ugyanis kihasználhatjuk a jó versenytempót; de biztosra veszem, hogy idővel ez is menni fog. Az újraindítás nélkül azt hiszem ott lettünk volna a pontszerzők között, de ilyen az élet! Tudjuk, hol vagyunk, és tudjuk, mit kell tennünk a célok eléréshez” – magyarázta, majd megkérdezték, mire kell kiemelt figyelmet fordítani a bahreini hétvégén. „Nincs egy kiemelt terület, hiszen mindenre figyelni kell! A motorra, az autóra és a pilótákra is. Dolgoznunk kell, hogy a csapat előrelépjen, de a kezdés biztató volt” – jött a válasz.

Bahrein egyébként kemény dió lehet a Renault számára, hiszen klasszis erőpályának számít, azaz nagyon fontos a motor, ezen a téren pedig még mindig elmaradnak az ellenfelektől. Azzal, hogy a lóerők hiánya gondot okozhat a pilóták is tisztában vannak, sőt szerintük a hőség miatt még a beállításokat is nehezebb lesz eltalálni. „A hőség komoly kihívás elé állíthat bennünket, főleg a hátsó abroncsok miatt” – magyarázta Kevin Magnussen. „Nagy előnyt jelenthet egy autó, ami igazán jól bánik velük. Négy hosszú egyenes is található ott, szóval nagyon sok múlik a motorerőn. Persze élvezni fogom a versenyzést, sőt ha kellene, már holnap pályára gurulnék” – tette hozzá a dán.

Kevin Magnussen

Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

p4x-639
#5 p4x-639 2016. március 27. 17:02  
Denis Hunter:
mar a tesztidoszak alatt is lehetett tudni, hogy a Red Bull azert fenyezi oket, hogy nagyobb dolog legyen elverni oket, na meg ez kb olyan, mintha valaki Ferrari motorral verne a Ferrarit, elvegre mind a 2 csapat red bull, itt sem engednek, hogy a Toro jobb legyen az elso szamu csapatnal.

2008? Egyszerűen tized akkora költségvetésből nincs valós sanszuk verni a Red Bull-t egy egész éven keresztül, nem kell itt összeesküvés elméleteket gyártani de a várakozásokhoz képest eddig messze vannak attól az előrelépéstől amit vártak tőlük.

Denis Hunter
#4 Denis Hunter 2016. március 27. 10:35  
p4x-639:
milyen meglepetés? arról volt szó verni fogják a Red Bull-t ehhez képest kaptak körönként 4-5 tizedet lágyon az elvileg erősebb Ferrari motorral, úgy hogy Ricsi 10 körrel tovább használta a gumijait és végig konstans időket ment.

mar a tesztidoszak alatt is lehetett tudni, hogy a Red Bull azert fenyezi oket, hogy nagyobb dolog legyen elverni oket, na meg ez kb olyan, mintha valaki Ferrari motorral verne a Ferrarit, elvegre mind a 2 csapat red bull, itt sem engednek, hogy a Toro jobb legyen az elso szamu csapatnal.

p4x-639
#3 p4x-639 2016. március 26. 21:03  
Agressor:
James Key lehetne még a "kulcs" a Renault sikeréhez. Van a mondás, hogy ha nincs egy Adrian Newey-d, akkor legyen egy James Allison-od. Mivel egyik sem opció sajnos a Renault-nak, ezért én James Key-t venném meg, bármennyibe is kerül. Olyan csodálatos autók kélszültek a kezei alatt, mint 2012-es Sauber, majd a 2013-as állandó pontszerző ToroRosso, majd a sz@r motorú mégis eredményeket elérő 14-es, 15-ös Toro, és az idei megelepetés...

milyen meglepetés? arról volt szó verni fogják a Red Bull-t ehhez képest kaptak körönként 4-5 tizedet lágyon az elvileg erősebb Ferrari motorral, úgy hogy Ricsi 10 körrel tovább használta a gumijait és végig konstans időket ment.

renault4
#2 renault4 2016. március 26. 20:20  

A jó mérnöki paletta nem olyan széles, ezért szerintem jól a zsebébe kell nyúlnia a Renault-nak ahhoz, hogy csábítóvá tudjanak válni, ami elsődlegesen a hajtáslánc ugrásszerű fejlődésével érhetik el. Ha ez egy látványos előre lépés lesz akkor lehet reménykedni a csapat kellő szintre való fejlesztésében.

Agressor
#1 Agressor 2016. március 25. 19:45  

James Key lehetne még a "kulcs" a Renault sikeréhez. Van a mondás, hogy ha nincs egy Adrian Newey-d, akkor legyen egy James Allison-od. Mivel egyik sem opció sajnos a Renault-nak, ezért én James Key-t venném meg, bármennyibe is kerül.
Olyan csodálatos autók kélszültek a kezei alatt, mint 2012-es Sauber, majd a 2013-as állandó pontszerző ToroRosso, majd a sz@r motorú mégis eredményeket elérő 14-es, 15-ös Toro, és az idei megelepetés...