Newey szuperautója még az F1-eseket is lepipálja?

írta: M4Sport
2016. március 17. 14:01
FOTÓ: ©xpbimages.com

Egyes pályákon még a Forma–1-es autóknál is gyorsabb lesz az a „hiperautó”, amit a Red Bull-os Adrian Newey és az Aston Martin közösen tervez meg.

Úgy tűnik, már a Renault gyári csapattá alakulása miatt elvesztett Infiniti „helyettesét” is megtalálta a Red Bull. Az osztrákok csütörtökön Ausztráliában jelentették be, hogy partneri szerződést kötöttek a brit autómárkával, az Aston Martinnal, melynek logói már Melbourne-ben is feltűnnek Daniel Ricciardo és Danyiil Kvjat autóján.

E megállapodás azonban túlmutat a puszta szponzoráción: Adrian Newey, a Red Bull Technológiai Központ tervezője az Aston Martin főtervezőjével, Marek Reichmann-nal közösen ugyanis egy új utcai szuperautó megalkotásán is dolgozik már, mely az AM-RB-001-es kódnevet viseli. A brit cég első embere, Andy Palmer nem szerénykedett az új projekt kapcsán: „Az első középmotoros autónk. Gyorsabb lesz Silverstone-ban, mint egy F1-es! Erő, szépség, lélek – egy új generáció” – jelentette ki. „Biztosra veszem, hogy lesznek autók, amelyek gyorsabbak az egyenesekben, de mi nem kis légellenállású autókat tervezünk, hanem használhatóakat. Ez az ittlétünk eredeti oka.”

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke szerint az új autó egyúttal tükröt is tart majd a Forma–1 elé, megmutatva, milyen is lehetne a királykategória más szabályok mellett. „Ez megmutatja, milyen lenne korlátozott aerodinamikai szabályok nélkül. Az F1 jóval gyorsabb is lehetne, és 2017-ben tenni is fog egy lépést ebbe az irányba. Mi szerettük volna, ha messzebbre megyünk, de magunkra maradtunk. Az aerodinamikai korlátozások nélkül ez az autó nagyon-nagyon gyors lesz. A jelek szerint nagyobb leszorítóerőt generál majd, mint bármely eddigi, általunk épített autó” – fogalmazott.

Marek Reichmann, az Aston Martin főtervezője további részleteket nem kívánt elárulni projektjükről – így arról sem, milyen motor hajtja majd autójukat, s milyen gumit gyártanak hozzá. „Nem fogunk beszélni a gumibeszállítónkról, de valamennyi partnerünkkel komoly tárgyalásokat folytatunk. Mindenki izgatott, aki részt vesz ebben a programban, szeretnék, ha az ő nevük kerülne fel az autóra. Minden gyerek játszott már autós kártyával – nos, ez az autó abban mindent visz majd” – ígérte.

Newey új feladatai ellenére továbbra is marad a Red Bull kötelékében, és az F1-es csapat munkáját is segíti. „Megosztom majd a szerepeimet. Jelenleg remek helyzetben van a csapatunk mérnöki szempontból, van merítési alapunk. Ez azt jelenti, hogy én hátrébb léphetek kicsit, és ők akkor is pontosan fogják tudni, mit kell csinálniuk. Erős szakembereink vannak ezen a részlegen, és hagyhatunk nekik nagyobb szabadságot is” – nyilatkozta Newey.

Horner pedig hozzátette: „Adrian már az elmúlt tizennyolc hónapban is megosztotta a szerepét az efféle projektek és az F1 között. Nyilvánvaló, hogy ez működik, van egy vezető technikai csapatunk, amely nagyot lépett előre az elmúlt tizenkét hónapban, és közben Adrian is aktívan részt vesz az F1-es projektben is.”

Oszd meg!

14 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Zasalamel
#14 Zasalamel 2016. március 17. 21:18  
Balrog:
nem agyilag zokni, hanem PR-bullshitelő emberekről beszélünk. Basszus mikor néztem az RB bemutatóját és hallgattam Hornert, meg az istentudjakit a Pumától, azon gondolkodtam, hogy én az életben nem tudnék ilyen szofisztikált módon beszélni a semmiről. :D Na mindegy. Szerk.: Meg azért megnézném, ahogy pont Silverstoneban gyorsul le egy supercar egy F1-est a Hangar Straighten. Eleve nem tudna akkora sebességgel kijönni a Chapelből.

Majd Newey megoldja.... :P :D Sztem ő képes lenne egy olyan autót tervezni.

Mellesleg még semmit se tudunk az autóról, lehet h egy elektromos hajtású lesz és akkor már erősebb is a motor.

Utoljára módosítva: 2016. március 17. 21:20

Balrog
#13 Balrog 2016. március 17. 20:55  
Zasalamel:
Sztem csak a média kavart be, úgy lenne értelme az egésznek ha az egyenesekre gondoltak, mert az nem elképzelhetetlen túlszárnyalni. Azért nem agyilag zokni emberekről beszélünk.

nem agyilag zokni, hanem PR-bullshitelő emberekről beszélünk. Basszus mikor néztem az RB bemutatóját és hallgattam Hornert, meg az istentudjakit a Pumától, azon gondolkodtam, hogy én az életben nem tudnék ilyen szofisztikált módon beszélni a semmiről. :D Na mindegy.

Szerk.: Meg azért megnézném, ahogy pont Silverstoneban gyorsul le egy supercar egy F1-est a Hangar Straighten. Eleve nem tudna akkora sebességgel kijönni a Chapelből.

Utoljára módosítva: 2016. március 17. 21:00

Zasalamel
#12 Zasalamel 2016. március 17. 20:53  
Balrog:
"Biztosra veszem, hogy lesznek autók, amelyek gyorsabbak az egyenesekben, de mi nem kis légellenállású autókat tervezünk, hanem használhatóakat." Ez a mondata kissé ellentmond ennek.

Sztem csak a média kavart be, úgy lenne értelme az egésznek ha az egyenesekre gondoltak, mert az nem elképzelhetetlen túlszárnyalni. Azért nem agyilag zokni emberekről beszélünk.

stonefly
#11 stonefly 2016. március 17. 20:48  

Nem lesz gyorsabb...

ernike
#10 ernike 2016. március 17. 18:16  

Ez az, rakjunk F1-es autókat a közutakra :D

Balrog
#9 Balrog 2016. március 17. 17:33  
Zasalamel:
Amúgy sztem az egyenesekre gondolt, nem egy köridőre.

"Biztosra veszem, hogy lesznek autók, amelyek gyorsabbak az egyenesekben, de mi nem kis légellenállású autókat tervezünk, hanem használhatóakat."

Ez a mondata kissé ellentmond ennek.

Zasalamel
#8 Zasalamel 2016. március 17. 17:29  
Balrog:
Még a közúton illegális burzsuj élményautók, mint a Zonda R és az FXX se tudnak F1-es tempót, szóval azt én is megnézem, hogyan alkotnak road legal F1 verő technikát.

Amúgy sztem az egyenesekre gondolt, nem egy köridőre.

Balrog
#7 Balrog 2016. március 17. 17:22  
BrettShaw:
Azért megnézem majd, hogy milyen lendülettel fog magyarázkodni Andy Palmer, amikor futottak egy kört silverstoneban. Ma a legdurvább utcai ’versenyautók’ tudnak max 1,7g oldalgyorsulást. Az F1-esek meg ezzel a ’buta’ aerodinamikával is 4-et.

Még a közúton illegális burzsuj élményautók, mint a Zonda R és az FXX se tudnak F1-es tempót, szóval azt én is megnézem, hogyan alkotnak road legal F1 verő technikát.

Rikii
#6 Rikii 2016. március 17. 17:16  

Az eddig sem volt titok, hogy lehet gyorsabb prototipust epiteni az F1eseknel :D

Utoljára módosítva: 2016. március 17. 17:17

BrettShaw
#5 BrettShaw 2016. március 17. 16:57  

Azért megnézem majd, hogy milyen lendülettel fog magyarázkodni Andy Palmer, amikor futottak egy kört silverstoneban.

Ma a legdurvább utcai ’versenyautók’ tudnak max 1,7g oldalgyorsulást. Az F1-esek meg ezzel a ’buta’ aerodinamikával is 4-et.

Utoljára módosítva: 2016. március 17. 16:58

BrettShaw
#4 BrettShaw 2016. március 17. 16:53  
Ba Ricky:
bugatti, enzo kőnigsegg.....

Nos ezek kb 2 körönként kapnak egy kört egy F1-es autótól Silverstoneban.

Ba Ricky
#3 Ba Ricky 2016. március 17. 16:43  

bugatti, enzo kőnigsegg.....

ZAKspeed
#2 ZAKspeed 2016. március 17. 16:30  

Utcai autó, ami gyorsabb mint egy F1-es? Na ez érdekes. Kíváncsi leszek mennyire marad ez "utcai".

_JuSuF_
#1 _JuSuF_ 2016. március 17. 14:38  

Hát erre baromi kíváncsi leszek.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Marcus Ericsson

02016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

02016.10.26. 14:12

„Kimi egyszerűen utálja a hülyeséget – nem pazarol rá időt”

Arrivabene szerint remekül el lehet vele beszélgetni

02016.10.26. 11:33

Így segíti a NASA módszere Hamiltont és a Mercedest

Csúcsformában bármilyen időzónában