„Nicót én ilyennek még soha nem láttam”

írta: M4Sport
2016. május 20. 11:58
FOTÓ: ©xpbimages.com

Még soha olyan agresszívnek nem látta Nico Rosberget Niki Lauda, mint az idei barcelonai első körben. A németnél komoly változások történtek tavaly óta – és bár ez most egy ütközésbe torkollt, Gerhard Bergernek kétsége sincs afelől, hogy hamarosan világbajnoki címet is eredményez.

Eltekintve a 2014-es Bahreini Nagydíjtól és az az évi kanadai rajttól, kevés olyan esetet tudnánk felsorolni, ahol Nico Rosberg a határokat feszegető agresszióval lépett fel Lewis Hamilton ellen. Annál több olyan eset jut viszont eszünkbe, amikor a brit manőverezett efféle keménységgel csapattársa ellen. Hamilton a múlt évi japán és austini rajtot követően is partvonalon kívülre kényszerítette a németet.

Az idei Rosberg viszont már egy másik Rosberg. Egy sorozatgyőztes, aki négyből négy versenyt nyer meg, s aki hiába kap ki az időmérőkön továbbra is gyorsabbnak tűnő Hamiltontól, a rajtoknál rendre képes visszavágni.

Így tett Barcelonában is, majd amikor ellenfele pár kanyarral később megpróbálta őt visszaelőzni, olyan agresszivitással lépett fel, amit legfeljebb Hamiltontól vártunk volna el. „Ahogyan megnyerte a rajtot, és amilyen brutálisan betartott aztán Hamiltonnak – Nicót én ilyennek még soha nem láttam. Lewis jól rajtolt, Nico viszont így is megelőzte, mert később fékezett az egyes kanyar előtt” – nyilatkozta Niki Lauda az Auto Motor und Sportnak. „Az elmúlt két évben helyet hagyott volna Lewisnak. Ezeknek az időknek viszont már vége! Nico most ugyanúgy betart Lewisnak, akinek ezzel most valahogy boldogulnia kell.”

És e változást nemcsak ő, Martin Brundle is kiemelte. „Nico igazi nyerőgéppé változott! Egyszerűen nem elégszik meg egy második hellyel” – fogalmazott a brit.

Nico Rosberg, Lewis Hamilton

Na és hová tűnt az alapos Rosberg?

Mostani ütközésüknél persze komoly szerepe volt annak a ténynek, hogy Rosberg elfelejtett a megfelelő motormódba kapcsolni a rajt előtt. Bár egyértelmű magyarázat nem érkezett a vasárnap történtek kapcsán (Rosberg a barcelonai teszten hárította az ezzel kapcsolatos kérdéseket), valószínűnek tűnik, hogy nem a szoftverben volt a hiba.

A hírek szerint a német talán már a rajtrácsra is a felvezető körökben és/vagy a biztonsági autós fázisok idején alkalmazott motorvezérlésre állította autóját, melynél az ERS nem ad le energiát, hanem éppen tölti az akkumulátorát. Az indulásnál az FIA által kontrollált rajtüzemmód még elfedte ezt a hibát, ám amikor a német a 3-as kanyar közepén az előzésgombbal motormódot akart váltani, kiderült, hogy nem a versenyen használatos, hanem az előzetesen beállított takarékos üzemmód lépett életbe.

Lauda szerint szokatlan Rosbergtől, hogy efféle hibát vétsen. „Időnként hibázunk. De ha száz részlet van, Nico mind a százat ismerni akarja. Lewis ezzel szemben tízre koncentrálja a figyelmét, de az a tíz legfontosabb” – magyarázta az osztrák a versenyzők közti különbségekről.

„Csak idő kérdése, hogy mikor nyeri meg a bajnokságot”

Honfitársa, Gerhard Berger eközben arra hívta fel a figyelmet, hogy a Hamilton és Rosberg megítélése közötti különbségek távolról sem felelnek meg a két versenyző képességei közötti különbségeknek. „Nico a múlt évben Lewis árnyékába került. Ez részben azért van, mert Lewis nagyszerű teljesítményt nyújt, másfelől viszont azért, mert a pályán kívül is látványossággal szolgál. Nico nem ilyen. Emiatt a figyelem sokkal inkább Lewisra irányul. De versenyzői szempontból én egy szinten látom őket” – fogalmazott a Benetton, a Ferrari és a McLaren korábbi versenyzője.

Berger szerint nem is kérdés, hogy Rosbergből már idén világbajnok válhat – szerinte rá is szolgál a címre. „Csak idő kérdése, hogy mikor nyeri meg a bajnokságot. Természetesen nagy balszerencse, hogy Lewis Hamilton személyében egy átlagon felüli csapattársa van. De Rosberget szerintem nagyon sokan alábecsülik. Eddig Lewis előtt minden csapattársával állta a versenyt. Még Michael Schumacher ellenében is. Azt pedig tudjuk, hogy Michael egy kivételes tehetség” – magyarázta az osztrák, aki Ayrton Senna egykori csapattársaként pontosan tudja, milyen érzés, amikor a mezőny egyik legjobbja ellen kell bizonyítani. „Nico megőrzi a hidegvérét, tartja magát. Mostanság nagyon jól megy neki. Az én szememben ő az egyik legjobbja a Forma–1-nek.”

Lewis Hamilton, Nico Rosberg

A Rosberg-sikerek veszélye

Dieter Zetsche, a Daimler-konszern elnöke szerint ez a jó forma azonban veszélyt is rejt magában. „A siker növeli az önbizalmat. Ez történt Nicóval az első futamokon, és ez most nagy előny. Közben tavalyhoz képest üldözőből üldözött lett, és ilyenkor nő a feszültség, a különbség változásával” – magyarázta a két versenyzője ütközését a helyszínen végignéző vezető.

Azt persze elismeri, hogy ami a Mercedes vezetőségének fejtörést okoz, az a sportágnak kimondottan jót tesz. „Ez mindkettejük, de főként a sport számára remek helyzet. A szezon még hosszú, és hogy miként alakul, még senki sem tudhatja. Két kiváló versenyzőnk van, talán az egész mezőny legjobb párosa ez. Kölcsönösen hajtják egymást, aminél jobb nem is történhet a sportággal.”

Oszd meg!

7 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

sztárvorsz
#7 sztárvorsz 2016. május 22. 12:00  

Érdekes, hogy anno Schumacher-el is volt már pár igen komolyan agresszív csatája. Meg egyszer pl. (2011, 2012?) Bahreinben volt emlékezetes, mikor többször is agresszívan leszorított. Akkor MS oldalán szárnyalt, az önbizalma megvolt, aztán az elmúlt években tényleg mintha megingott volna a hite. Persze 2012ben azért MS is képes volt odapörkölni neki, pláne képes lett volna fiatalabban, vb-téttel stb.. de ez már más sztori.

Rosberg az egyik legjobb ma a mezőnyben, nem a legjobb, de talán nem kéne sokat fejlődnie ahhoz hogy akár ezt is el lehessen mondani róla. Talán tényleg csak fejben (akaraterőben?) van kicsit elmaradva a nagy bajnokoktól. Kíváncsi leszek.

Utoljára módosítva: 2016. május 22. 12:01

Osvát
#6 Osvát 2016. május 21. 11:54  
nova76:
Azért ha már a rajtnál is rossz motorbeállításon volt, akkor Hamilton megint nem jó rajtott fogott. Vagy lehet hogy ez Rosberg titka? Kímélő módban jobban lehet rajtolni? :-)

"Az indulásnál az FIA által kontrollált rajtüzemmód még elfedte ezt a hibát..." - ez a rész a cikkből.

Masters_Of_Hardcore
#5 Masters_Of_Hardcore 2016. május 21. 01:38  

Nagy trükköző vérszem. El is vérzett a legutóbbi trükkjétől.

nova76
#4 nova76 2016. május 20. 23:33  

Azért ha már a rajtnál is rossz motorbeállításon volt, akkor Hamilton megint nem jó rajtott fogott. Vagy lehet hogy ez Rosberg titka? Kímélő módban jobban lehet rajtolni? :-)

Nigel
#3 Nigel 2016. május 20. 16:38  

Azért várjuk meg, míg Hamiltonnak is lesz egy zökkenőmentes hétvégéje. Ha akkor is le tudja győzni őt Rosberg, akkor megemelem a kalapom előtte. De eddig nem igazán volt a csapattársának problémamentes hétvégéje, ezért csalóka az a viszonylag fölényes első hely a világbajnokságban.

Viszont tény, hogy Nico remekül tudott élni a kínálkozó lehetőséggel, eddig nagyszerűen, szinte hibátlanul vezetett, kihasználta a riválisai botlását, minden eddiginél jobbak az esélyei a világbajnoki cím megszerzésére. Most vagy soha. Nagyon szimpatikus pilóta, nem sajnálnánk tőle ezt a sikert. Sőt, sokan őt látnák szívesebben világbajnoknak a két mercis közül.

Utoljára módosítva: 2016. május 20. 17:18

G0007
#2 G0007 2016. május 20. 15:52  

ideje volt.

cnote76
#1 cnote76 2016. május 20. 13:27  

Tényleg jól csinálta az első kanyarban el kell ismerni. Viszont Hamilton meg magához képest kifejezetten puhány volt.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

52016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához