Nincs magyarázat a pénteki defektre

írta: M4Sport
2016. május 14. 10:23
FOTÓ: ©xpbimages.com

Egy újabb magyarázat nélkül maradt defekt? Sem a Pirelli, sem a Renault nem tudta megállapítani, mi okozta Jolyon Palmer pénteki gumihibáját.

Nem indult jól a Renault-csapat barcelonai hétvégéje. Bár Kevin Magnussen mindkét pénteki szabadedzésen zavartalanul dolgozhatott, másik autójuk mindkét másfél óra nagy részét a garázsban töltötte. Délelőtt Esteban Ocon teljesített csupán hat kört, délután pedig Jolyon Palmer rekedt a pálya szélén már tíz perc után. Mindkettejüket defekt hátráltatta.

Jobban Ocon járt: a francia autóján a jobb hátsó kerék kapott lassú defektet. A Pirelli és a Renault ezt az esetet még könnyen kivizsgálta, s megállapították, vélhetően egy pályán fölszedett törmelék vágta ki az abroncsot. Palmer esete ezzel szemben jóval homályosabb. A brit újonc 300 km/órás tempóval haladt a célegyenesben, amikor hirtelen szétrobbant a bal hátsó gumija. Elmondása szerint nem hajtott át túl agresszíven kerékvetőn, és az is kérdéses, nála szóba jöhet-e a törmelékes magyarázat.

„A gumi teljesen szétment. A felni viszont mindeközben teljesen ép. Nem tudjuk, miért történt a defekt” – nyilatkozta a csapatfőnök, Fréderic Vasseur. Az istálló és a gumigyártó csupán kizárni tudta az okokat – ám ezzel odáig jutott, hogy nem igazán maradt lehetséges magyarázat… A milánóiak megállapították, nem volt szó hagyományos defektről, mert sem a gumi oldalfalán, sem futófelületén nem találtak erre utaló jelet. A felni sem vághatta ki az abroncsot, ahogy a felfüggesztésnek sem volt semmi baja (mint Kínában Kevin Magnussen defektjénél). A helyzetet nehezíti, hogy a gumi belső fala teljesen eltűnt, és miközben a megtalált darabokon nem bukkantak lyukakra, egyes gumirészek nincsenek meg.

A legvalószínűbb magyarázatnak a Pirelli ebben az esetben is a külső hatást, a törmelék okozta vágást tartja, ám jó esély van rá, hogy a hiba pontos okát ugyanúgy nem fogják tudni megállapítani, mint 2015-ben a spái defektekét.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Masters_Of_Hardcore
#1 Masters_Of_Hardcore 2016. május 14. 12:29  

Hát ez ultragáz.... Hembery már sírhatna egyszer a kamerába! :)FORMA-1 HÍREK

Max Verstappen

02016.10.22. 02:01

Mire fel a változás? – Wolff elbeszélgetett Hamiltonnal a szuzukai balhéról

"Jól tudja, mi a feladata az autóban és azon kívül"

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

„Ezek a szabadedzések nem jelentenek túl nagy segítséget”