Nincs mit tenni a Ferrari és a Red Bull rugalmas szárnya ellen

írta: M4Sport
2016. június 12. 17:48
FOTÓ: ©xpbimages.com

Az ellenfelek tehetetlenek a rugalmas szárnymegoldásokkal próbálkozó Ferrarival és Red Bull-lal szemben.

Amint arról beszámoltunk, Barcelonában két istálló kapcsán is fölmerült, hogy a szabályok keretein belül rugalmas szárnyakat használnak. A Ferrari fedélzeti kamerás felvételei azt mutatták, hátsó szárnyuk egésze hátrahajlik bizonyos tempó fölött; míg a Red Bull az első szárny véglapjainak szabadon hagyott részének mozgásával tereli el hatékonyabban a légáramlatokat az első kerekek mellett.

Miután a két istálló olyan területeken tette rugalmassá szárnyait, melyeken az FIA nem végez el terheléses teszteket, az ellenfeleknek esélyük sincs panaszt emelni vagy megkérdőjelezni az autók szabályosságát – azok ugyanis minden tesztet kiállnak, így szabályosnak minősülnek.

Rob Smedley, a Williams teljesítményért felelős mérnöke éppen ezért a szövetség lépését várja. „Láttuk a felvételeket. Van egy úgynevezett visszahúzós teszt, melyet a Ferrarinak teljesítenie kellett, de kiállták azt. Szóval bármi is történik, amíg nincs semmi, ami ellentmond a technikai szabályoknak, az autójuk legális” – fogalmazott a Motorsportnak.

„A hátrahúzásos tesztet a teljes szárnyszerkezet ellenőrzésére alkalmazzák, a szárnyvéglapoknál. A technikai szabály nagyon egyértelműen fogalmaz: nem engedélyez semmiféle mozgó aerodinamikai elemet. Mindenki ismeri ezt a passzust, mert sokszor idézték már. Nekem nem tisztem kommentálni, amit csinálnak. Feltételezem, hogy egyik technikai szabálypont ellen sem vétettek, és feltételezem, hogy minden tesztet kiálltak.”

A szakember szerint ha valaki egyedi megoldással áll elő, megérdemli, hogy előnyre váltsa, ugyanakkor ha az előnyszerzés ténye nyilvánvalóvá válik, érdemes elgondolkodni azon, bezárják-e az adott utat a fejlesztések terén, mivel sok esetben ez őrült költekezési versenybe csap át, mely a versenyzéshez mit sem tesz hozzá.

„Ha előnyt tudsz szerezni, úgy, hogy a szabályokon belül maradsz, akkor bravó, jobb munkát végeztél, mint mások! Ha viszont ezek után újra összeül a technikai igazgatók csoportja, mert szeretnének véget vetni annak, hogy mindenki ugyanazt a megoldást igyekszik másolni, s ennek következtében pontosan ugyanazt az eredményt érik el, miközben egy szürke területről van szó, azt üdvözlendőnek tartom. De ha valaki úgy jut előnyhöz, hogy megfelel a technikai szabályoknak, akkor igazán jó munkát végzett.”

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

12016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához