Nincs több titkos üzenet!

írta: M4Sport
2016. július 29. 10:49
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Forma–1 elöljárói a Stratégiai Csoport tegnapi ülésén elhatározták, majd az FIA formálisan is megerősítette a rádiós szigor eltörlését, a szabály azonban még egy pontban módosul: a csapatok többé nem tarthatják titokban rádiós beszélgetéseiket.

A rádiós szabályokat már a szezon elején is sokan bírálták, Nico Rosberg ausztriai és Jenson Button magyarországi büntetése után pedig a kritikák középpontjába kerültek. Az F1 vezetői tegnap a szigor enyhítésével reagáltak ezekre a bírálatokra, az FIA pedig azonnali hatállyal életbe léptette a „szabad rádiózást” – a csapatok erről péntek reggel hivatalos tájékoztatást is kaptak.

A jelenlegi előírások értelmében csak a felvezető körön kell tartani a „rádiócsendet”, amit ezen a ponton csak akkor lehet megtörni, ha valamilyen probléma adódik az autóval, az egyik ellenfél autójával, vagy üzenet érkezik a versenybíráktól (például a rajtprocedúra megszakítása). További változás a korábbi szabályokhoz képest a „titkos beszélgetések” száműzése. A csapatok tehát szabadon beszélhetnek versenyzőikkel, privát üzenetet azonban nem küldhetnek nekik.

Eddig erre is volt lehetőségük a privát gomb megnyomásával, melynek használatakor az elhangzott üzenetek nem kerültek a nyilvánosság elé. Az új szabályok azonban kimondják, hogy a csapatoknak „korlátlan hozzáférést” kell biztosítaniuk a rádiós kommunikációhoz attól a pillanattól kezdve, melyben az autók elhagyják a garázsokat.

A Stratégiai Csoport és az FIA reményei szerint így még több információ válik elérhetővé a versenyek alatt, valamint a „titkosítás” feloldása szurkolói szempontból is kedvező lehet, hiszen a nézők több „szórakoztató és informális” üzenetet hallhatnak majd. Az utóbbi időben egyébként a rajongók is panaszkodtak a rádiós csend miatt, hiszen egyre kevesebb üzenet került be a közvetítésbe.

FIA
Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Masters_Of_Hardcore
#5 Masters_Of_Hardcore 2016. július 29. 23:08  

végre lesz mit hallgatni és nem azt hogy "ezt nem mondhatom meg.... "

trialboj
#4 trialboj 2016. július 29. 17:22  


#3 NO.1: Nekem is ez jutott eszembe :)))

Remélem tényleg több és érdekesebb rádiózást hallhatunk majd.

No.1
#3 No.1 2016. július 29. 16:30  

Biztos erre gondoltak:
https://www.youtube.com/watch?v=zmjrY3P2L3A
:D

mpiere
#2 mpiere 2016. július 29. 11:25  

nem is tudtam hogy ilyen van, ez mire van/volt eddig egyáltalán ?

Sebees
#1 Sebees 2016. július 29. 11:22  

Már ideje volt eltörölni. Lehet hogy így sem lesz jó, de másként lesz rossz..

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt