Nincs trükközés: Az FIA keményen bünteti a rádiós szabályt megszegőket!

írta: Motorsportal
2016. július 23. 09:33
FOTÓ: ©xpbimages.com

Az FIA nem lágyul el! A Nico Rosbergénél is szigorúbb büntetéseket helyezett kilátásba a legújabb rádiós szabályt megszegőknek!

„A szabály most egyértelműbb, így nincs miről beszélni.” Ez volt Charlie Whiting válasza arra, hogy a Magyar Nagydíjra tovább szigorítottak rádiós szabályozásukon, és mostantól a csapatok már csak úgy oszthatnak meg bizonyos információkat versenyzőikkel, hogy a boxba hívják őket. Egyértelmű jelzés arra, hogy a szövetség az állandó bírálatok kereszttüzében is konokul kitart szigora mellett.

„Úgy lesz, mint korábban. Ha az autónak gondja volt, korábban is a boxban javították meg. A modern technika miatt a csapatok már hozzászoktak, hogy bizonyos problémákat még a pályán megoldjanak” – tette hozzá a versenyigazgató.
A pontosítás közzététele óta a paddockban arról folyt a diskurzus, vajon milyen büntetés jár azért, ha a csapat ezen szabályokat is megszegi. Például a versenyző nem hajt be a boxba, mérnöke mégis megmondja, mi a teendője. Rosberg silverstone-i esetéből arra következtethetnénk, hogy csupán egy 10 másodperces büntetés lenne az ezért fizetett ár, ami akár gondolkodóba is ejthetné a résztvevőket.

Whiting azonban tisztázta, semmiképp sem éri majd meg szándékosan szabályt szegni. „Egy áthajtásos büntetést mindenképp kapnak. Ezt három körön belül le kell tölteniük. Ha a verseny végén már nincs erre mód, akkor pedig létezik ennek megfelelő büntetés: 20 másodperces időbüntetés. Bizonyos esetekben pedig ’stop and go’ büntetés is szóba jöhet” – bocsátotta előre.

A folyton a határokat feszegető csapatok már most elkezdtek azon agyalni, hogyan hozhatják ki a legtöbbet a változásokból. „Talán elhalasztjuk majd a kiállásainkat. Ideális esetben a kerékcseréknél adnánk útmutatást a versenyzőnknek” – fogalmazott Ron Meadows, a Mercedes csapatmenedzsere.

Andrew Shovlin, a csapat vezető mérnöke szerint a mostani szabályokkal Lewis Hamilton bakui motorbeállítási mizériájára is lenne megoldásuk: egyszerűen eltolták volna a brit kiállását, amíg kitalálják, mit kell tenniük. „Akkor nem volt egyből egyértelmű számunkra, hogy mi ment tönkre, és az sem, hogyan oldhatnánk meg.”

Spától az FIA már azt is tiltani fogja, hogy a csapat menet közben, a pályán közölje versenyzőjével, az alapprogramba kell állítania valamit. A szakember szerint ez már komolyabb nehézséget jelent számukra. „Nagyjából 100 alapprogramunk van. Ha mindent újra akarjuk írni, az egy évig tart. Spától a boxba kell hívnunk a versenyzőt, ha meg akarjuk mondani neki, melyik gombot nyomja meg” – mondta a szakember.

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

szaki
#3 szaki 2016. július 23. 11:22  
Masters_Of_Hardcore:
inkább felejtsék már el ezt az egész büntetősdit, hadd rádiózzanak! Ki volt az a barom aki kirobbantotta ezt a fölösleges faszságot hogy ne rádiózzanak? A k#rva anyját!

Ha jól emlékszem Massa volt az ötletgazda eredetileg, de meglehet, hogy nem emlékszem jól.

Masters_Of_Hardcore
#2 Masters_Of_Hardcore 2016. július 23. 10:09  

inkább felejtsék már el ezt az egész büntetősdit, hadd rádiózzanak! Ki volt az a barom aki kirobbantotta ezt a fölösleges faszságot hogy ne rádiózzanak? A k#rva anyját!

cyberpunk999
#1 cyberpunk999 2016. július 23. 10:06  

Ezennel az FIA megszerezte a Master of Science fokozatot a dilettanizmusmérnök szakon.
Gratulálok.

Ez a boxáthajtás a javításhoz nem is lenne rossz ötlet, de akkor mire kapott rosberg 10 secet? ^^
Tehát rosberg 10 secet kapott, de a többiek innentől 20 secet kapnak (ami amúgy sok helyen ennél is több, ha ténylegesen át kell hajtani).

Utoljára módosítva: 2016. július 23. 10:17

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

„Elkezdtem a visszaszámlálást”

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”