Nő a nyomás a Ferrarin – az elnök Maranellóban!

írta: M4Sport
2016. július 15. 15:37
FOTÓ: ©xpbimages.com

Az elnök a kezébe veszi az irányítást? Sergio Marchionne olasz források szerint Maranellóban tölti a hetet, hogy felmérje, valóban akkora-e a baj a Ferrarinál, mint azt a közelmúlt eredményei láttatják.

Ez egyelőre igencsak elmarad az elnök előzetes várakozásaitól. Már nagyjából lement az idei szezon fele, és miközben Sergio Marchionne már a legelső futamon győzelmet várt volna el a Ferraritól, a csapat valójában még mindig hiába üldözi idei első sikerét. Baku után Silverstone-ban is szokatlanul nagy hátrányban voltak a Mercedesszel szemben, ráadásul ezúttal már a Red Bullnak is bottal üthették a nyomát.

A vörösök teljesítménye nemcsak hullámzó, egyben kérdéseket is fölvet. Vajon miért csak pillanatokig képesek kihozni a maximumot az autójukból? Miért üldözik őket a technikai hibák? És miért tűnik úgy, hogy minél agresszívebbek próbálnak lenni a fejlesztés terén, annál inkább leszakadnak ezen a téren a közvetlen riválisoktól?

A válaszokat Sergio Marchionne is szeretné tudni. A Motorsport úgy tudja, ennek érdekében az elnök ezen a héten ideje nagy részét az istálló maranellói bázisán tölti. Olasz munkatársuk szerint az „állapotfelmérést” számos megbeszéléssel kezdte: az aerodinamikáért, a karosszériáért felelős részlegek alsóbb beosztású munkatársaival is elbeszélgetett, hogy pontosabban átlássa, valóban olyan-e a helyzet, amilyennek az egyes részlegek vezetői lefestik, valamint hogy kiderítse, a csapat többi dolgozója mennyi esélyt lát az idei autó hatékony továbbfejlesztésére.

E hozzáállás már csak a Ferrari múltja szempontjából is érdekes. A csapatra sokszor rásütik (legutóbb például Bernie Ecclestone tette), hogy „olaszosan” működik. Korábban nem egyszer előfordult már, hogy a csapatvezetés mit sem tudott bizonyos problémákról, mert vagy a kommunikáció hiánya, vagy a megfelelési kényszer, vagy a hatalmi harcok eltorzított képet vetítettek tovább a piramis csúcsa felé. John Surtees például az 1960-as években abban látta a Ferrari sikeressé válásának legfőbb akadályát, hogy a csapatmenedzserek rendre mást tolmácsoltak az angolul nem tudó Enzo Ferrari felé, mint amit ő britként üzent volna neki. Az elhallgatás pedig sosem szül megoldást.

Marchionne érezhetően erre is figyel, és szeretné elkerülni a hasonló csapdákat. A Motorsport szerint a mostani egyeztetések által nyert reális kép alapján az elnök már pontosabban fogja tudni, van-e szükség vérfrissítésre, átszervezésekre, valamint mely területeken kellene hatékonyabbá tenni a csapatot a jobb összteljesítmény érdekében. Aki akadályként funkcionál csupán, azt elküldheti, aki saját képességeihez mérten alulteljesít, az új pozícióba helyezheti.

Érdekesség, hogy Maurizio Arrivabene csapatfőnök – aki a korábbi pletykák ellenére állítólag továbbra is őrzi Marchionne bizalmát – Silverstone után a szokásos bizakodó optimizmusa helyett ezúttal kicsivel fenyegetőbb kijelentést tett. „Magyarország után már nem vacakolhatunk. Ez után a verseny után már tudni fogjuk, hogy hol is állunk – és azt hiszem, már nem hibázhatunk többet” – vetítette előre. Korábban pedig ő is beszélt arról, hogy szükségesnek érzi a csapat átszervezését, bizonyos tehetséges szakembereik nagyobb támogatását.

Az idézett lap szerint Arrivabene helyzete jelenleg stabil a csapatnál, ám azt az év hátralévő részének alakulása alighanem még befolyásolhatja. Hogy milyen irányba, már csakis az eredményeken múlik.

Oszd meg!

15 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

blattida
#15 blattida 2016. július 18. 09:02  
Tasi-r:
HAHAHAHA TUDOD mi változott? hogy ferrari nem hasznélhatja 0-24ben a saját tesztpályáját ! Ez volt az Ő elönyük! Sumi bármekkora zseni is volt semmi köze nem volt ehhez és senki nem várja hogy autót tervezzen . Brawn-Todt-Rory Byrne + saját pálya annyi teszt amennyit csak akartak ez volt a titok most meg csak olaszok vannak ez az eredménye :D

Schumacher előtt 21 évig nem nyertek VB címet, akkor mi volt a tesztpályájukkal? Az valóban előny lehet, de azt ki is kell tudni használni. Az a legnagyobb bajuk, hogy olaszok és főleg olasz a mentalitásuk, nem csak a sofőrjeik szintjén kellene nem olaszokat alkalmazniuk, a többi kulcspozícióban is, ezért is volt nagyon sikeres a schumacher éra.

ALBUTR: ahhoz már nincsenek annyira hozzászokva, elég csak megnézni azt, mikor nyertek utoljára. Most már inkább a red bull és a mercedes sikereihez vannak szokva...

albutr
#14 albutr 2016. július 17. 22:09  
gviktor21:
Irreálisan nagy az elvárás a csapattól. Nem lehet mindig legjobban lenni a Forma 1- ben, és ha nem vagy a legjobb, akkor egy idő után leváltanak. Így megy ez a ferkánál. Domenicaliékkal sem az volt a probléma, hogy ütődöttek voltak. Hanem az, hogy nem tudtak megfelelni az irreálisan nagy elvárásnak amit a Schumacher éra csak fölfokozott.

csakhogy a szurkolók ahhoz vannak hozzászokva hogy a Ferrari és a Mclaren vb címekért küzdenek.

fist1
#13 fist1 2016. július 17. 09:32  
Tasi-r:
Mindenben Te azt irtad ez Sumi miatt volt közbe egyáltalán nem

Ahhoz képest, hogy bölcsész végzettséged van tudtommal, a szövegértelmezés nem az erősséged. Azt írtam, hogy ’97-ben és ’98-ban MS klasszisa is kellett, hogy a VB-ért harcolhassanak. Bármely másik pilóta abból a mezőnyből ugyanabban az autóban nem lett volna utolsó futamokig VB-esélyes (talán Häkkinen szárazon volt olyan gyors, de MS sokkal elszántabban hajszolta a győzelmet.). És persze hozzátettem azt is, hogy a Ferrari folyamatosan, következetesen lépett egyre előrébb, MS pedig magával vitt fontos kulcsembereket is. Vagy olvasni nem tudsz, vagy nagyon magányos vagy.

Utoljára módosítva: 2016. július 17. 09:34

Tasi-r
#12 Tasi-r 2016. július 17. 00:17  
fist1:
Tulajdonképpen csak kötekedni akartál, vagy rámutatsz arra is, ez miben mond ellent az én véleményemnek?

Mindenben Te azt irtad ez Sumi miatt volt közbe egyáltalán nem

fist1
#11 fist1 2016. július 16. 23:22  
Tasi-r:
HAHAHAHA TUDOD mi változott? hogy ferrari nem hasznélhatja 0-24ben a saját tesztpályáját ! Ez volt az Ő elönyük! Sumi bármekkora zseni is volt semmi köze nem volt ehhez és senki nem várja hogy autót tervezzen . Brawn-Todt-Rory Byrne + saját pálya annyi teszt amennyit csak akartak ez volt a titok most meg csak olaszok vannak ez az eredménye :D

Tulajdonképpen csak kötekedni akartál, vagy rámutatsz arra is, ez miben mond ellent az én véleményemnek?

Tasi-r
#10 Tasi-r 2016. július 16. 14:16  
fist1:
Össze nem lehet hasonlítani ezt a helyzetet a 90-es évek végivel. MS ’96-ban ment át a Ferrarihoz, akkor csak Schumacher zsenialitása miatt végeztek ott, ahol (az autó óriási lemaradásban volt a Williamsekhez képest), aztán ’97-ben, ’98-ban elég következetesen léptek előre (mindkét alkalommal reális esélyük volt a VB-re, bár ehhez Schumacher klasszisa is kellett), ’99-ben megint közelebb kerültek egy lépéssel, aztán 2000-ben már csak egy hajszállal volt gyengébb a Ferrari, 2001-re pedig övék volt a legjobb autó, egészen 2004-ig bezárólag. Évről-évre tudtak előrébb lépni, lopakodni az aktuális élcsapathoz. Na ez most nincs meg, mert mostanra már szerintem kezd világos lenni, hogy tavalyhoz képest a Mercihez viszonyítva visszább léptek, és közben még a RB is a fejükre nő szépen lassan. Szóval hiába jött Vettel a németes pedánsságával, ő nem hozott olyan kiemelkedő kulcsembereket, akiket Schumacher anno.

HAHAHAHA

TUDOD mi változott? hogy ferrari nem hasznélhatja 0-24ben a saját tesztpályáját ! Ez volt az Ő elönyük! Sumi bármekkora zseni is volt semmi köze nem volt ehhez és senki nem várja hogy autót tervezzen . Brawn-Todt-Rory Byrne + saját pálya annyi teszt amennyit csak akartak ez volt a titok most meg csak olaszok vannak ez az eredménye :D

RED
#9 RED " POWER " FORCE 2016. július 16. 13:25  

Csak keményen elnök úr !

RED POWERED !!!!!!

grabowsky78
#8 grabowsky78 2016. július 15. 23:24  
Thibczy:
Én kapásból nem értettem miért nem tértek át tavaly gyakorlatilag egyedül a mezőnyből a rövid orra, mikor egyértelműen előnyösebb, mint a hosszú. A szezon második felére már betonbiztossá vált a kontruktőri 2. helyük, nyugodtan kipróbálhatták volna az utolsó futamokon, és akkor annak tapasztalatait figyelembe véve fejlesztethették volna tovább az idei autót. #6: A mezőny legnagyobb költségvetésével és két világbajnok pilótával még szép, hogy magasak az elvárások, annak fényében, hogy tavaly ők voltak a 2. erő. Alonsonak és a McLarennek drukkolok, de elhiszem, hogy nem volt túl nagy öröm egy ferrarisnak azt néznie, ahogy Vettel a verseny egy szakaszában Alonso mögött autókázott pontszerző helyen kívül, figyelembe véve azt is, hogy a McLaren hol volt a tavalyi évben. Közben pedig Kimi is csak valahol a 6. hely környékén autózott.

Tavaly gondolom a futómű miatt nem lehetett rövid orrot használni!

Thibczy
#7 Thibczy 2016. július 15. 22:42  
viktor1994:
Változásokra van szükség, ez kétségtelen. Azt hiszem mindenkinek egyértelmű most már, hogy a Ferrarinál a legnagyobb gond, hogy egyszerűen képtelenek rendesen fejleszteni év közben. Még ha építenek is egy viszonylag jó autót, az év során szép lassan lemaradnak. A nagyobb kérdés számomra, hogy az-e a baj, hogy szarul fejlesztenek, vagy az, hogy zsákutca a kocsi, és már télen teljesen kiaknázzák a benne rejlő lehetőségeket, amíg a többiek nem. Ezzel a lépéssel viszont nem értek egyet, mert igaz, hogy szükség van változásokra, de az elnök jelenléte, és megnövekedett nyomás nem feltétlenül fog jól elsülni.

Én kapásból nem értettem miért nem tértek át tavaly gyakorlatilag egyedül a mezőnyből a rövid orra, mikor egyértelműen előnyösebb, mint a hosszú. A szezon második felére már betonbiztossá vált a kontruktőri 2. helyük, nyugodtan kipróbálhatták volna az utolsó futamokon, és akkor annak tapasztalatait figyelembe véve fejlesztethették volna tovább az idei autót.

#6:
A mezőny legnagyobb költségvetésével és két világbajnok pilótával még szép, hogy magasak az elvárások, annak fényében, hogy tavaly ők voltak a 2. erő.

Alonsonak és a McLarennek drukkolok, de elhiszem, hogy nem volt túl nagy öröm egy ferrarisnak azt néznie, ahogy Vettel a verseny egy szakaszában Alonso mögött autókázott pontszerző helyen kívül, figyelembe véve azt is, hogy a McLaren hol volt a tavalyi évben. Közben pedig Kimi is csak valahol a 6. hely környékén autózott.

gviktor21
#6 gviktor21 2016. július 15. 20:12  

Irreálisan nagy az elvárás a csapattól. Nem lehet mindig legjobban lenni a Forma 1- ben, és ha nem vagy a legjobb, akkor egy idő után leváltanak. Így megy ez a ferkánál. Domenicaliékkal sem az volt a probléma, hogy ütődöttek voltak. Hanem az, hogy nem tudtak megfelelni az irreálisan nagy elvárásnak amit a Schumacher éra csak fölfokozott.

albutr
#5 albutr 2016. július 15. 19:34  

szégyen ami most a Ferrarinál történik.

kulcsarb
#4 kulcsarb 2016. július 15. 17:51  
fist1:
Össze nem lehet hasonlítani ezt a helyzetet a 90-es évek végivel. MS ’96-ban ment át a Ferrarihoz, akkor csak Schumacher zsenialitása miatt végeztek ott, ahol (az autó óriási lemaradásban volt a Williamsekhez képest), aztán ’97-ben, ’98-ban elég következetesen léptek előre (mindkét alkalommal reális esélyük volt a VB-re, bár ehhez Schumacher klasszisa is kellett), ’99-ben megint közelebb kerültek egy lépéssel, aztán 2000-ben már csak egy hajszállal volt gyengébb a Ferrari, 2001-re pedig övék volt a legjobb autó, egészen 2004-ig bezárólag. Évről-évre tudtak előrébb lépni, lopakodni az aktuális élcsapathoz. Na ez most nincs meg, mert mostanra már szerintem kezd világos lenni, hogy tavalyhoz képest a Mercihez viszonyítva visszább léptek, és közben még a RB is a fejükre nő szépen lassan. Szóval hiába jött Vettel a németes pedánsságával, ő nem hozott olyan kiemelkedő kulcsembereket, akiket Schumacher anno.

igazad van,
Vettel egyedül érkezett, Schumacher mellett pedig ott volt Ross Brawn,
aki immár három csapatnál mutatta be, hogy hogy kell vb-t nyerni:
Ferrari, Brawn (Honda), Mercedes

szerintem, ha valamit el akar érni a Ferrari, akkor egy Brawn szintű csapatfőnökre lenne szüksége,
szimpatikus Arrivabene, és szimpatikus volt Montezemolót is, de sajnos szimpatikusság kevés a győzelemhez

Utoljára módosítva: 2016. július 15. 17:52

viktor1994
#3 viktor1994 2016. július 15. 17:41  

Változásokra van szükség, ez kétségtelen. Azt hiszem mindenkinek egyértelmű most már, hogy a Ferrarinál a legnagyobb gond, hogy egyszerűen képtelenek rendesen fejleszteni év közben. Még ha építenek is egy viszonylag jó autót, az év során szép lassan lemaradnak.
A nagyobb kérdés számomra, hogy az-e a baj, hogy szarul fejlesztenek, vagy az, hogy zsákutca a kocsi, és már télen teljesen kiaknázzák a benne rejlő lehetőségeket, amíg a többiek nem.

Ezzel a lépéssel viszont nem értek egyet, mert igaz, hogy szükség van változásokra, de az elnök jelenléte, és megnövekedett nyomás nem feltétlenül fog jól elsülni.

fist1
#2 fist1 2016. július 15. 17:05  

Össze nem lehet hasonlítani ezt a helyzetet a 90-es évek végivel. MS ’96-ban ment át a Ferrarihoz, akkor csak Schumacher zsenialitása miatt végeztek ott, ahol (az autó óriási lemaradásban volt a Williamsekhez képest), aztán ’97-ben, ’98-ban elég következetesen léptek előre (mindkét alkalommal reális esélyük volt a VB-re, bár ehhez Schumacher klasszisa is kellett), ’99-ben megint közelebb kerültek egy lépéssel, aztán 2000-ben már csak egy hajszállal volt gyengébb a Ferrari, 2001-re pedig övék volt a legjobb autó, egészen 2004-ig bezárólag. Évről-évre tudtak előrébb lépni, lopakodni az aktuális élcsapathoz. Na ez most nincs meg, mert mostanra már szerintem kezd világos lenni, hogy tavalyhoz képest a Mercihez viszonyítva visszább léptek, és közben még a RB is a fejükre nő szépen lassan.
Szóval hiába jött Vettel a németes pedánsságával, ő nem hozott olyan kiemelkedő kulcsembereket, akiket Schumacher anno.

Utoljára módosítva: 2016. július 15. 17:12

Pendulum
#1 Pendulum 2016. július 15. 16:41  

Kaosz,ami ennel a csapatnal folyik.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

12016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához