Nyílt levél a pilótáktól – Irányítsák máshogy az F1-et!

írta: M4Sport
2016. március 23. 16:31
FOTÓ: ©xpbimages.com

A versenyzők érdekvédelmi szövetsége (GPDA) nyílt levélben szólította fel a Forma1 vezetőit, hogy változtassanak az idejétmúlt és rossz döntéshozatali folyamataikon.

A Forma–1 céltalanságával kapcsolatos egyre sokasodó hangok viharában a pilóták hivatalos közleményt tettek közzé, amellyel azt szeretnék elérni, hogy a sportág vezetői magán a döntéshozatali mechanizmuson változtassanak.

„Ezúton szeretnénk kérvényezni, és egyben sürgetjük a Forma1 tulajdonosait és érintettjeit, hogy vegyék fontolóra a saját vezetésük megváltoztatását” – áll a hivatalos közleményben. „A versenyzők arra a következtetésre jutottak, hogy maga a sport döntéshozatali folyamata vált elavulttá. A jelenlegi módszer rosszul szervezett és akadályokat gördít a haladás útjába – sőt, néha éppen az ellenkezőjéhez vezet, és holtpontot eredményez. Ez negatív fényben tünteti fel a sportágat, alkalmatlanná teszi azt arra, hogy megszerettesse magát a rajongók következő generációjával és kompromittálja a további globális növekedés lehetőségét.”

A Forma–1-ben – a sportok világában egyedülálló módon – gyakorlatilag maguk a résztvevők alakítják ki a szabályokat a nagycsapatok részvételével működő, úgynevezett Stratégiai Csoporton keresztül, amiben a szabályváltozásoknak gyakran egyhangú támogatást kell szereznie ahhoz, hogy egyáltalán felterjesszék a legtöbb érintett (csapatok, Jean Todt, Bernie Ecclestone, Pirelli, szervezők, szponzorok, stb.) részvételével zajló F1 Bizottság elé.

A nyílt levél egyértelművé tette, hogy a pilótáknál a legutóbbi változtatásokkal (például a népszerű és izgalmas régi időmérőbe való belenyúlással, illetve a 2017-es szabályok körüli huzavonával) telt be a pohár, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy a felhívás nem az egyes döntéshozókat támadja, hanem a felépített intézményrendszer ellen szól – véleményük szerint az egyes érintettek külön-külön mindannyian a legjobb szándékaik szerint cselekszenek.

„Úgy érezzük, hogy a legutóbbi szabályváltoztatások – mind a sport-, mind a technikai szabályzat szempontjából, és bizonyos üzleti döntéseket is beleértve rombolóan hatnak, nem a sportág jelentősebb problémáinak megoldását célozzák, és egyes esetekben a jövőbeli sikereket teszik kockára. Tudjuk, hogy a sportág vezetőinek körében – legyenek azok a tulajdonosok, a képviselőik, a szabályozó testület, a csapatok vagy más érintettek – egyénileg mindenki a legjobb szándékai szerint cselekszik. Fontos megjegyezni, hogy ez a nyílt levél mindannyiunk érdekében íródott, nem pedig elvakult és tiszteletlen támadásból” – fogalmaztak.

A versenyzők – a levelet a szervezet vezetői, Jenson Button, Sebastian Vettel és Alexander Wurz írták alá – azt szeretnék elérni, hogy a Forma–1 jövőjét érintő kérdésekben ezt követően egy „mesterterv” alapján döntsenek, amelyben rögzítik a királykategória alapvető értékeit, mint például a szoros versenyzést.

„A Forma1 jövőbeli irányait és döntéseit, legyenek azok rövid- vagy hosszú távúak, sport, technikai vagy üzleti jellegűek, egy mesterterv alapján kellene meghozni, amely tükrözi a Forma1 alapvető elveit és értékeit. Biztosítanunk kell, hogy a Forma1 sport marad – egy szoros verseny a legjobb versenyzők és különleges versenyautók között a világ legmenőbb versenypályáin. A Forma1-ben csak a legjobb csapatoknak, versenyzőknek és pályáknak lehetne helye, amelyeket és akiket olyan partnerek és beszállítók vesznek körül, akik alkalmasak egy ilyen elit bajnokság támogatására.”

Oszd meg!

22 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

frontember
#22 frontember 2016. március 24. 16:12  

Megint a szemlélet rossz teljesen, a pilótáknak tökéletesen igazuk van. Egyrészt egy meglévő tortán osztozkodnak jelenleg, ami nagyon nagy, de lehetne 3x ekkora is. Bernie szerepe és forgalma irreálisan nagy, a FIA pedig nem látja el szabályalkotói feladatát. Utóbbiból szerintem is ki kell venni a csapatokat, mert hogy mindenki a saját érdekei szerint hagyjon jóvá technikai szabályokat, az nonszensz. Ezt le kell adniuk a csapatoknak. Cserébe viszont Bernie pénzét 85-15, arányban a csapatoknak kellene megkapni, Bernie nyugdíjba, a cég pedig a kereskedelmi jogokkal, illetve azok közvetítésével, menedzselésével foglalkozik a csapatok részére. Ezért a csapatok adnak neki 15%-ot, és pont.

A FIA 3 évente komplett új technikai csomagot vezet be, minden bevezetéssel egyidőben ismerteti a következő 3 éves koncepciót, amit a csapatoknak 3 hónapon keresztül, egymástól KÜLÖN van joguk megtárgyalni a FIA-val, és javaslatokat tenni. A javaslatok összességét a FIA állítja össze, és ez alapján szakmai stábja kidolgozza a koncepciót. Minden 3 éves ciklusban évente felülvizsgálat és korrekciós lehetőség. A nyilvánvaló hülyeségekre (= ami pályán derül ki, hogy szar, vagy versenyen mégse jó) visszavonhatja a FIA 30(60-90, stb) napon belül. Fentiekhez precízen megfogalmazott kérdésekben, időpontokban és formában a csapatoknak lehet köze, javaslata, 1 szavazata / csapat, ha a FIA szavazata annyit ér, mint az összes csapaté együttvéve.
3 éves ciklusokon belül motor, aero, gumi és amit kikötnek, korlátlanul fejleszthető, de meg lehet határozni a munkaórát, fejlesztő csapat méretét, akármit, de azon belül hadd dolgozzanak, nincs befagyasztásos faszság.

Csapatoknak is 3 éves pénzügyi tervet le kell tenni, támogatókat bemutatni, pénzügyi garanciákat letenni, hülyékre nincs idő, köszönjük szépen.

Közel-Keletről, meg Dél-Koreából elhoznám a futamokat a francba, Magny-Courst felújítatnám valamelyik sejkkel, és el is adnám neki a pályát, ahogy Imolát is úgy, ahogy az A1 Ringet megvette az öreg. Semmi Baku, semmi faszom baromság, mint Valencia, hanem vissza a klasszikus pályákat, vissza a rajongókat a lelátókra. Nagyon olcsó hosteleket minden pálya köré, ezerszámra fapados, Speciális F1 repjegyeket, hogy a koreai is el tudjon jönni, mert el fog, ha olcsó neki, és a pályákra is szerezzen szponzort a CVC, és abból is kérjen 15%-ot, a szponzorok segítségével 5-10 éves távlaton a nevetséges jegyárakat vigyék le egy Bundesliga meccs árszintjére átlagosan, és a csoda meg fog történni. Ja, mellesleg a twitter-FB-youtube-komplett internet felületet használják végre okosan, és 1 milliárd követője lesz a neten a cirkusznak, tíz és tízmilliárd dolláros felületeken, kedves CVC. Azt is 85-15-ben elosztani a csapatokkal, és máris egy 10szer akkora tortán kell osztozni ugyanannyian, csak közben nem kell minden pályától 20 millió eurót kérni, így nyereséges lesz, és nézők pedig minden csatornán ott lesznek.

Nem az elefántcsont tornyokban kell Gucciban okoskodni bazmeg, hanem logikus, hatékony, és rapid döntések mentén visszaadni az embereknek a Forma 1-et. Azonnal.

Utoljára módosítva: 2016. március 24. 16:14

hammertime
#21 hammertime 2016. március 24. 13:51  
guide:
Politikában a diktátor célja a hatalom megtartása,akár a nép kárára is. Az f1-ben egy "diktátor",mivel ő nem pilóta vagy csapat, keresztülvihetne olyan szabályokat,amik a nézők ,a nép szórakoztatását szolgálná.Most úgy néz ki,hogy egyes csapatok a diktátorok,akik érthető módon a saját érdekeiket nézik.

Elméletben ez mind nagyon szép,a gyakorlatban pedig pl. még a nyavalyás időmérős app-al is megpróbálják lehúzni a nézőket (ami kb. minden más sorozatban magától értetődően ingyenes) illetve tojnak a netre és a 21. századi technológiákra, mert abból nem tudják hogy lehetne hasznot húzni. Elég egy ilyen elavult gondolkodású diktátor, mint Bernie, aki nem ismeri fel, hogy megváltoztak a viszonyok és azt hiszi, hogy még mindig a TV az atyaúristen, mert hát ő ugye annak idején a tv-s jogdíjakkal szakított nagyot.

guide
#20 guide 2016. március 24. 13:30  
hammertime:
Az úgy rendben van, hogy egy értelmes szakmai szervezet döntsön, mert akkor az említett diktátor csak formalitás.

Politikában a diktátor célja a hatalom megtartása,akár a nép kárára is.
Az f1-ben egy "diktátor",mivel ő nem pilóta vagy csapat, keresztülvihetne olyan szabályokat,amik a nézők ,a nép szórakoztatását szolgálná.Most úgy néz ki,hogy egyes csapatok a diktátorok,akik érthető módon a saját érdekeiket nézik.

speed2006
#19 speed2006 2016. március 24. 12:38  
AttisX:
Legjobb tudomásom szerint mindkét ország hivatalos állaformája alkotmányos monarchia, ahol a Király jogilag kvázi olyan szerepet tölt be, mint nálunk a Köztársasági Elnök, a tényleges operatív hatalom ott is a nép által négyévente megválasztott maffiózók kezében van.

Ezt össze foglaltad. :)

hammertime
#18 hammertime 2016. március 24. 12:35  
OTordai:
„A demokrácia olyan, mintha két farkas és egy bárány szavazna arról, hogy mi legyen a vacsora. " Benjamin Franklin

Jópofa. A diktatúrában pedig egy farkas eldönti, hogy ő megeszi az egész nyájat.

hammertime
#17 hammertime 2016. március 24. 12:32  
dani969:
Nem véletlen tettem hozzá egy szakmai csoport mellett legyen az a ’diktátor’. A háttérben a szakértők meghozzák a döntést és a mi vezérünk közvetíti a nagyvilág felé. Viszont ez a mai rendszer megbukott, és nem most.. Amíg a csapatok beleszólhatnak a döntéshozatalba, addig nem fog előrelépni a sport, csak itt többek másban látják a hiba forrását, pedig maguk a csapatok okozzák. Megint itt lett volna a lehetőség, hogy lebutítsák az aerot, majd jött a RB, hogy "bocs az nekünk szar lenne" és inkább elfogadták a RB terveit.. kabaré.

Az úgy rendben van, hogy egy értelmes szakmai szervezet döntsön, mert akkor az említett diktátor csak formalitás.

_JuSuF_
#16 _JuSuF_ 2016. március 24. 11:23  

Örülök neki, hogy végre valami érdemlegeset is megpróbál tenni a GPDA.

dani969
#15 dani969 2016. március 24. 09:50  
hammertime:
A diktatúrának én semmilyen formában nem vagyok híve. Sokaktól hallom ezt a romantikázást, hogy jaj egy igazságos diktatúra milyen hatékony tudna lenni (nem csak F1-el kapcsolatban). De ilyen nincs, a diktatúra velejárója, hogy sokan ülnek a szopórolleren, egyvalaki vagy egy szűk kör meg irreálisan jól jár. Mi van teszem azt ha megzakkan az aktuális diktátor és nincs semmilyen kontrollja? Nem egyszer láttunk már ugye ilyet hogy valakinek agyára ment a túlzott hatalom.

Nem véletlen tettem hozzá egy szakmai csoport mellett legyen az a ’diktátor’. A háttérben a szakértők meghozzák a döntést és a mi vezérünk közvetíti a nagyvilág felé.
Viszont ez a mai rendszer megbukott, és nem most.. Amíg a csapatok beleszólhatnak a döntéshozatalba, addig nem fog előrelépni a sport, csak itt többek másban látják a hiba forrását, pedig maguk a csapatok okozzák. Megint itt lett volna a lehetőség, hogy lebutítsák az aerot, majd jött a RB, hogy "bocs az nekünk szar lenne" és inkább elfogadták a RB terveit.. kabaré.

OTordai
#14 OTordai 2016. március 24. 09:34  

„A demokrácia olyan, mintha két farkas és egy bárány szavazna arról, hogy mi legyen a vacsora. " Benjamin Franklin

hammertime
#13 hammertime 2016. március 24. 09:05  
khristiank:
akkor nevezzük királyságnak? azt jobban fogadod be? a lényege ugyanaz :) kérdezd erről a dánokat, svédeket, hogy mennyire rossz nekik...

Ha már példát akartál hozni, segítek: Észak-Korea, Venezuela. Milyen jó nekik, ugye?

AttisX
#12 AttisX 2016. március 24. 08:37  
khristiank:
akkor nevezzük királyságnak? azt jobban fogadod be? a lényege ugyanaz :) kérdezd erről a dánokat, svédeket, hogy mennyire rossz nekik...

Legjobb tudomásom szerint mindkét ország hivatalos állaformája alkotmányos monarchia, ahol a Király jogilag kvázi olyan szerepet tölt be, mint nálunk a Köztársasági Elnök, a tényleges operatív hatalom ott is a nép által négyévente megválasztott maffiózók kezében van.

Utoljára módosítva: 2016. március 24. 08:39

khristiank
#11 khristiank 2016. március 24. 06:55  
hammertime:
A diktatúrának én semmilyen formában nem vagyok híve. Sokaktól hallom ezt a romantikázást, hogy jaj egy igazságos diktatúra milyen hatékony tudna lenni (nem csak F1-el kapcsolatban). De ilyen nincs, a diktatúra velejárója, hogy sokan ülnek a szopórolleren, egyvalaki vagy egy szűk kör meg irreálisan jól jár. Mi van teszem azt ha megzakkan az aktuális diktátor és nincs semmilyen kontrollja? Nem egyszer láttunk már ugye ilyet hogy valakinek agyára ment a túlzott hatalom.

akkor nevezzük királyságnak? azt jobban fogadod be? a lényege ugyanaz :)
kérdezd erről a dánokat, svédeket, hogy mennyire rossz nekik...

hammertime
#10 hammertime 2016. március 24. 00:05  
dani969:
Nem, a csapatoknak egyáltalán nem szabadna beleszólniuk! Nem is értem milyen sport az ahol a résztvevők alakítják a szabályokat... Talán Mr. E mondta, hogy ide diktatúra kell és igaza van, kell egy ’véreskezű diktátor’, aki rendben és egyben tartja a sportágat egy szakértői csoport segítségével. Ha kell, áldozatok árán, legyen az a Red Bull vagy a Ferrari. Csak képzeljük el mi történne ha a Real Madrid meg a Barcelona azt mondaná, hogy "kösz, nem fogunk tovább a spanyol élvonalban játszani, ha nem lesz eltörölve a lesszabály" (persze, abszurd és nem helytálló példa, de szemléltetésnek jó)

A diktatúrának én semmilyen formában nem vagyok híve. Sokaktól hallom ezt a romantikázást, hogy jaj egy igazságos diktatúra milyen hatékony tudna lenni (nem csak F1-el kapcsolatban). De ilyen nincs, a diktatúra velejárója, hogy sokan ülnek a szopórolleren, egyvalaki vagy egy szűk kör meg irreálisan jól jár. Mi van teszem azt ha megzakkan az aktuális diktátor és nincs semmilyen kontrollja? Nem egyszer láttunk már ugye ilyet hogy valakinek agyára ment a túlzott hatalom.

sfakos
#9 sfakos 2016. március 23. 20:48  
Lewisthebest:
Ha Berniere gondoltok akkor ilyen szempontból teljesen haszontalan lenne a távozása mert neki semmi köze a technikai szabályokhoz (nyilatkozataiból ítélve nem is ért hozzá). Bernienek annyi negatív hatása van most az F1-re, hogy kidobálja az európai helyszíneket és helyette viszi a mezőnyt afganisztánba meg szíriába mert ott többet fizetnek a lelketlen pályák üres lelátókkal :D Úgy látszik, hogy már az internet szempontjából kezd megenyhülni mert csodák csodájára már facebook oldala is van a Forma 1-nek és egyre több érdekes videó kerül fel a youtube csatornára. Viszont a szabályokat a csapatok cseszik el és az FIA hagyja jóvá őket szóval.. Ide diktatúra kéne ahogy már lentebb is említették most is egy röhej, hogy 10 csapat visszahozná a régi kvalit, de 1 nem és akkor nem hozzák vissza.. :D Milyen kérdés az amibe 11-ből 11 csapat egyetért? Mindig van egy, de inkább több alakulat aki csak a saját érdekeit nézi és magasról sz*rik az adott változás meghozása vagy meg nem hozása miatti nézőszám csökkenésre.

Egyébként szerintem kicsit túl van hypeolva ez a Bernie fikázás is... Oké a pályák közül van 1-2 nem túl jó meg fájó elvesztett helyszínek. bár nyilván azok se véletlen történtek azért teljesen.... A technikai szabályokhoz nem csak semmi köze, de nem is tetszenek neki.. Szerintem azért kevesen tudhatják jobban milyen is volt régen az "igazi" F1 mint Ő, aki végig ott volt benne elég rendesen többféle szerepben is...

#2 DISTRESSOR: Hát szerintem őket frusztrálja a legelőször, hogy lehetsz akár jó igazából 2 embernek van való esélye világbajnoknak lenni általában, vagy legyen 3-4 max. Azért ez nem a legmotiválóbb :)

Lewisthebest
#8 Lewisthebest 2016. március 23. 20:38  
albutr:
sajnos így van,és ameddig ott van addig nem is lesz változás.

Ha Berniere gondoltok akkor ilyen szempontból teljesen haszontalan lenne a távozása mert neki semmi köze a technikai szabályokhoz (nyilatkozataiból ítélve nem is ért hozzá). Bernienek annyi negatív hatása van most az F1-re, hogy kidobálja az európai helyszíneket és helyette viszi a mezőnyt afganisztánba meg szíriába mert ott többet fizetnek a lelketlen pályák üres lelátókkal :D Úgy látszik, hogy már az internet szempontjából kezd megenyhülni mert csodák csodájára már facebook oldala is van a Forma 1-nek és egyre több érdekes videó kerül fel a youtube csatornára. Viszont a szabályokat a csapatok cseszik el és az FIA hagyja jóvá őket szóval.. Ide diktatúra kéne ahogy már lentebb is említették most is egy röhej, hogy 10 csapat visszahozná a régi kvalit, de 1 nem és akkor nem hozzák vissza.. :D Milyen kérdés az amibe 11-ből 11 csapat egyetért? Mindig van egy, de inkább több alakulat aki csak a saját érdekeit nézi és magasról sz*rik az adott változás meghozása vagy meg nem hozása miatti nézőszám csökkenésre.

albutr
#7 albutr 2016. március 23. 19:43  
BCS_F1:
Mindenki tudja, hogy (ki) mi a baj az F1-gyel, de nem nevezték meg a problémát. Ennek így nagyobb a füstje, mint a lángja.

sajnos így van,és ameddig ott van addig nem is lesz változás.

dani969
#6 dani969 2016. március 23. 19:37  
hammertime:
Az valószínűleg sok mindent megoldana, ha a döntésekhez nem kellene minden csapatnak egyetértenie, hanem elég lenne mondjuk egy 75%-os többség.

Nem, a csapatoknak egyáltalán nem szabadna beleszólniuk! Nem is értem milyen sport az ahol a résztvevők alakítják a szabályokat... Talán Mr. E mondta, hogy ide diktatúra kell és igaza van, kell egy ’véreskezű diktátor’, aki rendben és egyben tartja a sportágat egy szakértői csoport segítségével. Ha kell, áldozatok árán, legyen az a Red Bull vagy a Ferrari.
Csak képzeljük el mi történne ha a Real Madrid meg a Barcelona azt mondaná, hogy "kösz, nem fogunk tovább a spanyol élvonalban játszani, ha nem lesz eltörölve a lesszabály" (persze, abszurd és nem helytálló példa, de szemléltetésnek jó)

BCS_F1
#5 BCS_F1 2016. március 23. 19:30  

Mindenki tudja, hogy (ki) mi a baj az F1-gyel, de nem nevezték meg a problémát. Ennek így nagyobb a füstje, mint a lángja.

hammertime
#4 hammertime 2016. március 23. 17:12  

Az valószínűleg sok mindent megoldana, ha a döntésekhez nem kellene minden csapatnak egyetértenie, hanem elég lenne mondjuk egy 75%-os többség.

ego
#3 ego 2016. március 23. 17:06  

Azért nem kell ettől hasra esni, anno senna vagy prost is elmondta a véleményét.

distressor
#2 distressor 2016. március 23. 17:01  

azért az tényleg erősen jelzi h milyen nagy gond van, ha már a pilóták erre kényszerülnek :(

Tasi-r
#1 Tasi-r 2016. március 23. 16:42  

Kezdetnek nem is rossz! Még keményebbnek kell lenni, mert ez már tényleg tarthatatlan

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Maurizio Arrivabene

02016.10.24. 14:34

„***** meg!” – Gerard Butler „hálás” volt Ricciardónak…

Elbocsátó szép üzenet a dobogós „kínzás” után

12016.10.24. 13:16

Vettel a kivetítőn nézte, ahogy majdnem kirepült a pályáról…

"Büszke voltam, hogy meg tudtam fogni ott az autót"