Nyílt levélben reagált a dühös Hamilton-szurkolók vádjára a Mercedes

írta: M4Sport
2016. május 04. 15:07
FOTÓ: ©xpbimages.com

Nyílt levelet tette közzé a Mercedes csapata, miután számos szurkoló csalással és Lewis Hamilton autójának szabotálásával vádolta őket.

Nico Rosberg neve mellé egy újabb futamgyőzelem, Lewis Hamiltoné mellett pedig két újabb technikai hiba került az Orosz Nagydíj hétvégéjén. Miután a címvédőt az eddigi négy futam alatt jóval több balszerencse érte, egyes szurkolók gyanakodni kezdtek, s a szocsi verseny után kritikaáradatot zúdítottak a Mercedes nyakába. Voltak, akik azzal vádolták őket, hogy idén másik versenyzőjüket szeretnék bajnokká tenni, ezért fogják vissza Hamiltont. Mások azt pedzegették, nem véletlen, hogy éppen azóta áll hadilábon a szerencsével a brit, amióta a csapat úgy döntött, három szerelőt is kicserél az ő és csapattársa gárdájában.

Toto Wolff sportigazgató már a múlt hétvégi verseny után is határozottan elutasította a szabotázsról és összeesküvésről szóló vádakat – a Mercedes most pedig egy szurkolóknak címzett nyílt levelet is közzétett honlapján, hogy eloszlassa a kételyeket.

„Nagyon sok frusztrációt tapasztaltunk az interneten a Szocsiban történt műszaki problémáink után. Magunk is így érzünk – csak nálunk ez jóval több puszta frusztrációnál” – írta a csapat. „Azoknak, akik otthonról a tévében nézik a versenyt, a nagydíjhétvége csütörtök reggel kezdődik és vasárnap este ér véget. Egy rossz eredmény még órákkal később is fájó tud lenni – de aztán az élet megy tovább. Brackleyben és Brixworth-ben több mint ezer ember dolgozik, és nekünk ez az életünk. Ezek a nők és férfiak napról napra vérüket, verejtéküket és könnyűket adják a versenyzésért, van, hogy egész nap dolgoznak, és heteket töltenek távol a szeretteiktől. Ők mind szenvedéllyel szeretik a munkájukat, és lojálisak a csapattársaikhoz, eltökélt szándékuk, hogy a legjobbak legyünk.”

A levél kiemelte, ezen szenvedély és elhivatottság vezetett odáig, hogy a Mercedes mára a mezőny legütőképesebb, legjobb csapatává vált, s évek óta sikert sikerre halmoz. „Az embereink együtt utaznak, osztoznak a szobákon és az ételen, együtt építik az autókat, javítják a sérüléseket, csomagolják az újításokat. A mi embereink a legjobbak a világon, hihetetlen munkát végeznek minden héten, és mindezt a csapatért csinálják. Nem az egyik versenyzőért vagy a másikért, hanem egymásért. Nincs A- vagy B-csapatunk. Minden egyes alkalmazott megdolgozott azért, hogy az elit tagja lehessen, és elég áldozatot vállalt ezért.”

Mercedes, rajtszám, Lewis Hamilton„Ami Szocsiban történt, megmutatta a világnak, mire képes egy csapat, ha egységben dolgozik. Zavart és lesújtott minket, hogy megismétlődött Lewis MGU-H-hibája az időmérőn. De higgadtak maradtunk, összekaptuk magunkat, majd cselekedtünk. Nagyon sok ember óriási erőfeszítésének eredménye volt, hogy Angliából Oroszországba szállítsuk a tartalékalkatrészeket, majd beépítsük a tartalékmotort, amin éjjel is dolgoztunk, hogy Lewis mindenképp a tizedik rajthelyről indulhasson vasárnap – anélkül, hogy meg kelljen sértenünk a parc fermé szabályokat. Végül mindkét autónk eljutott a kockás zászlóig.”

Az istálló kiemelte, vasárnap mindkét autójukkal komoly problémák adódtak, ami kellemetlen perceket okozott számukra. „Nem sokkal a kiállása után Nico MGU-K-ja hibát jelzett. Körökön át nyugtatgattuk, hogy elég előnye van Lewisszal szemben, és emiatt visszavehet, az FIA pedig engedte, hogy megmondjuk neki, mit kell átállítania, hogy irányítása alatt tartsa a problémát. Nico nem sejtette, milyen nagy a feszültség a boxfalon. Amikor az utolsó előtt körben megfutotta a verseny leggyorsabb körét, már a biztonságos üzemmódban hajtott – és csak megmutatta, milyen tempóra volt képes az autója a hétvégén.”

„Nem sokkal Nico problémáinak fellépése után láttuk, hogy Lewis autójában csökken a víznyomás. Akkor nagyon keményen nyomta épp, hogy közelebb kerüljön Nicóhoz, és elhúzzon Kimitől. Ekkor újra meg kellett várnunk az FIA jóváhagyását arról, mit is mondhatunk neki a rádióban. Pár üzenet után engedélyt kaptunk, hogy közöljük vele a nyomás csökkenését. Nulla – igen, nulla! – víznyomással ment neki az utolsó tizenhat körnek, és hogy így is hazahozta az autót a második helyen, figyelemre méltó. A lehető legjobban hűtenie kellett az autót, hogy ne sérüljön meg a motor, miközben kellő távolságban kellett maradnia Kimitől. Nem tudjuk, milyen csoda folytán ért célba az autónk, de az biztos, hogy nem panaszkodtunk emiatt!”

Lewis HamiltonA csapat elismeri, a megbízhatóság terén elmaradt eddig saját várakozásaitól, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a teljesítmény terén jól állnak, ráadásul csak két ponttal áll kevesebb a nevük mellett, mint 2015-ben ilyenkor. „Fáradhatatlanul dolgozunk azért, hogy ne csak gyorsak, de golyóállóak is legyünk. Nemcsak kezelni, de megérteni és megoldani is akarjuk a problémákat, hogy ilyesmi ne ismétlődhessen meg. De garancia semmire sincs. Ez egy technikai sportág, amelyben a penge élén táncolunk a teljesítmény és a megbízhatóság terén. Feszegetned kell a határokat, és ilyenkor becsúszhatnak hibák.”

„Négy verseny ment le eddig, tizenhét még hátravan. Eddig igazi hullámvasút volt ez. Voltak mélységek és magaslatok, jó és rossz napok, sikerek és kudarcok. De ezek során mindvégig egységesek maradtunk csapatként – ahogy mindig is. Akik kiállnak mellettünk, azoknak köszönjük! A többieknek, az utálóknak, a pesszimistáknak és összeesküvőknek pedig… ha csak a felüket is meg tudjuk győzni az igazunkról, akkor máris győztes küzdelemként tekintünk erre” – zárult a levél

Lewis Hamilton

Hamilton: Az emberekből csak a csalódottság beszél

Eközben maga Lewis Hamilton is megvédte csapatát a vádaskodásoktól. A brit még a nyílt levél közzététele előtt nyilatkozott az összeesküvés-elméletekről. „Az emberek, akik ilyesmiket mondanak, nyilván ugyanolyan fájdalmat éreznek, mint én. De együtt nyerünk és együtt veszítünk. Ők most sértve érzik magukat, indulatosak, mert ennyire kötődnek, és ez szép. Egy sportágban sem könnyű túllépni a rosszon. Én csak annyit mondhatok nekik, hogy az embereim nagyszerű munkát végeznek, és hogy ez nem az ő hibájuk volt” – fogalmazott.

Végül elárulta, maga is alaposan elmélyed majd a hibák okában. „Több dolgot is szerettem volna megérteni, ezért azt kértem a csapattól Kína után, hogy informáljanak a történésekről. A verseny után nem kaptam jelentést e-mailben, így nem is tudtam sokat a dologról. Később megérkeztem ide, és azt mondták, el kellett volna küldeniük nekem. Jövő héten minden információt begyűjtök majd, és ha nem küldik el nekem, akkor teszek róla, hogy mégis megkapjam. Egyszerűen szeretnék magam is részesévé válni a folyamatnak, és segíteni, amennyit tudok. Elvégre egy csapat vagyunk, együtt nyerünk, együtt veszítünk, és emiatt összetartunk” – fogalmazott a háromszoros világbajnok.

Oszd meg!

12 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

No.1
#12 No.1 2016. május 04. 22:24  
velorex:
Toto pátosszal teli szavait könnybe lábadt szemmel olvastam, még majdnem el is sírtam magamat. Ez a végtelen áldozatkészség és az egy szobában való alvástól és a kaja megosztásától szakadtam meg a röhögéstől. Még a végén őket kell sajnálni. Nagyon fifikás ez a Toto, amikor erre terelte a magyarázkodását. Csak az a bökkenő az egészben, hogy ezek a hibák, amit említ az 100%-ban Hamiltont sújtotta. Amibe végképp belepirultam az Rosberg MGU-K-ja hibának említése volt. Miközben ezen a hibától alig kaptak levegőt a pit wall-on a mérnökök Rosberg megfutotta a leggyorsabb versenykört! No ettől kezdve majd leestem a székről. Az egész irományban ez volt a hab a tortán, Toto-t idézem:"Amikor az utolsó előtt körben megfutotta a verseny leggyorsabb körét, már a biztonságos üzemmódban hajtott – és csak megmutatta, milyen tempóra volt képes az autója a hétvégén." Higgyem el azt, hogy ilyen szituban, amikor a gép nem 100-as és utcahosszal vezet ekkor ilyen kockázatot bevállal valaki? No, jó, ha valóban gond volt és biztonsági üzemmódban kapcsolva futotta meg Rosberg a verseny leggyorsabb körét akkor mekkora előnye is van a Mercedesnek a többiekkel szemben?;-} Ez csak költői kérdés volt!

:P.i.

Osvát
#11 Osvát 2016. május 04. 22:03  

Azért ez a Lewis gyerek szereti kavarni a szart... :D Barcelonaban jó szokott lenni Rosberg, remélem tiszta küzdelemben pályán megveri.

kimar
#10 kimar 2016. május 04. 21:25  
G0007:
van egy olyan gyanúm a köv versenyt akkor Ham nyeri.... xD

Ha máshogy nem megy, akkor helyreteszi a dolgokat szurkolói nyomással. :)

velorex
#9 velorex 2016. május 04. 20:50  

Toto pátosszal teli szavait könnybe lábadt szemmel olvastam, még majdnem el is sírtam magamat. Ez a végtelen áldozatkészség és az egy szobában való alvástól és a kaja megosztásától szakadtam meg a röhögéstől. Még a végén őket kell sajnálni. Nagyon fifikás ez a Toto, amikor erre terelte a magyarázkodását. Csak az a bökkenő az egészben, hogy ezek a hibák, amit említ az 100%-ban Hamiltont sújtotta. Amibe végképp belepirultam az Rosberg MGU-K-ja hibának említése volt. Miközben ezen a hibától alig kaptak levegőt a pit wall-on a mérnökök Rosberg megfutotta a leggyorsabb versenykört! No ettől kezdve majd leestem a székről.
Az egész irományban ez volt a hab a tortán, Toto-t idézem:"Amikor az utolsó előtt körben megfutotta a verseny leggyorsabb körét, már a biztonságos üzemmódban hajtott – és csak megmutatta, milyen tempóra volt képes az autója a hétvégén." Higgyem el azt, hogy ilyen szituban, amikor a gép nem 100-as és utcahosszal vezet ekkor ilyen kockázatot bevállal valaki?
No, jó, ha valóban gond volt és biztonsági üzemmódban kapcsolva futotta meg Rosberg a verseny leggyorsabb körét akkor mekkora előnye is van a Mercedesnek a többiekkel szemben?;-} Ez csak költői kérdés volt!

albutr
#8 albutr 2016. május 04. 20:48  

ezek szerint ha Hamilton majd sorrá nyeri a versenyeket akkor van rendjén a dolog.

G0007
#7 G0007 2016. május 04. 18:04  

van egy olyan gyanúm a köv versenyt akkor Ham nyeri.... xD

f1m12
#6 f1m12 2016. május 04. 16:46  
andrea1:
Ha várta ennyire azt az emailt, miért nem írt maga egy emailt, hogy srácok még mindig várom a dokumentumokat, mikorra várhatóak ha még mondjuk a következő hét elején se kapta meg.

ugyan mááár! mindent a nyilvánosságnak csinál, mindent. öltözködés, zenei karrier, szelfik, hiszti, követelőzés....mindegy mi, a lényeg az, h napvilágra kerüljön és minél többet lássák-hallják. neki ez igazolást jelent arról, h olvassák, látják, tehát foglalkoznak vele

andrea1
#5 andrea1 2016. május 04. 16:34  
altatas:
" A verseny után nem kaptam jelentést e-mailben, így nem is tudtam sokat a dologról. Később megérkeztem ide, és azt mondták, el kellett volna küldeniük nekem" Nem is tudom ki gerjeszti a pletykat ha nem te Lewis :) (((hmmmm eltitkoltak valamit ha ha ha)

Ha várta ennyire azt az emailt, miért nem írt maga egy emailt, hogy srácok még mindig várom a dokumentumokat, mikorra várhatóak ha még mondjuk a következő hét elején se kapta meg.

successboy
#4 successboy 2016. május 04. 16:33  
totopad:
És akkor a rosbi szurkolókkal miért nem csinálták ezt az emút nyócévben?

Mert Hamilton mindig nyíltan durcázik a médiának.Jelen esetben magyarázatot követelt a Mercedes-től, csak furcsa módon ezt nem a csapatának mondta szemtől szembe ,hanem egy mikrofonba.
Ezért ő is nagyban felelős, hogy az IQ betyár szurkolói is kifakadtak a 4 befejezett pontszerzős futam után..
Csapatszellem Hamilton módra..

Utoljára módosítva: 2016. május 04. 16:35

altatas
#3 altatas 2016. május 04. 16:14  

" A verseny után nem kaptam jelentést e-mailben, így nem is tudtam sokat a dologról. Később megérkeztem ide, és azt mondták, el kellett volna küldeniük nekem" Nem is tudom ki gerjeszti a pletykat ha nem te Lewis :) (((hmmmm eltitkoltak valamit ha ha ha)

totopad
#2 totopad 2016. május 04. 16:14  

És akkor a rosbi szurkolókkal miért nem csinálták ezt az emút nyócévben?

Timad
#1 Timad 2016. május 04. 16:06  

Mit kaphattak ha ezt a sok szép betűt így össze kellett rendezzék... :D

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

12016.10.25. 15:34

Gasly nem érti

Úgy tűnt, ő lesz a Toro Rosso pilótája

62016.10.25. 14:05

Besegített az F1-nek Taylor Swift

Ugrásszerű növekedés az austini futam látogatottságában

82016.10.25. 13:43

Bezzeg Alonso...

Az olasz sajtó szerint a Ferrarinál még vannak, akik hiányolják