Ő lehet Massa utódja

írta: M4Sport
2016. szeptember 04. 12:19
FOTÓ: ©xpbimages.com

Felipe Massa bejelentette visszavonulását, a csapattal korábban szóba hozott Jenson Button pedig elárulta, 2017-ben „szünetet tart”, vagyis biztosan nem lesz ott a rajtrácson, felmerült tehát a kérdés: kit igazol a Williams jövőre? Állítólag egy fiatal kanadai lesz a befutó.

Bár Massa és Button neve is lekerült a listáról, a Williamsnek bőven maradtak még opciói: a napokban például egyre többet olvashattunk arról, hogy Felipe Nasr is kapcsolatba lépett az istállóval, de felmerült már Sergio Pérez, valamint a tesztpilóta Alex Lynn neve is. Természetesen a fejlesztőpilóta, Lance Stroll sem maradhat ki a felsorolásból, sőt most úgy tűnik, ő a legfőbb esélyes.

Monzában több forrás is arról írt, a fiatal kanadai (Jacques Villeneuve 2006-os visszavonulása óta ő lenne az első, aki képviselheti hazáját a királykategóriában) menedzsmentje már egyezségre jutott a csapattal, egyelőre azonban várniuk kell, hiszen Stroll nem rendelkezik érvényes szuperlicenccel. Viszont nagyon valószínű, hogy hamarosan megszerzi azt, ő vezeti ugyanis a Forma–3-as Európa-bajnokságot, melynek győztese 40 licencponttal gazdagodik.

Ez már önmagában elég lenne az engedélyt megszerzéséhez, a kanadai azonban az olasz F4 megnyeréséért és az F3-ban szerzett ötödik helyezéséért (ez a tavalyi év végi eredménye) is kapott már egységeket, így a határt már akkor is elérné, ha „csak” harmadik lenne a bajnokságban. Az pedig szinte biztos, hogy benne lesz a legjobb háromban, hiszen három hétvégével (kilenc futammal) az év vége előtt magabiztos előnnyel vezeti a tabellát.

Lance StrollStroll hamarosan egy máik feltételnek is megfelel majd, októberben ugyanis betölti a 18-at (az új szabályok értelmében fiatalabb pilóta már nem lehet F1-es). Fiatal korát látva akár elhamarkodottnak is tűnhet az F1-es debütálás, sőt az eredeti tervek szerint 2017-ben a GP2-ben versenyzett volna (édesapja, Lawrence Stroll a Prema-istálló tulajdonosa), idei teljesítményét látva azonban a menedzsmentje úgy döntött, ez a lépés akár ki is hagyható a pályafutásából.

Bár életkora valószínűleg sok vitának adna alapot, Stroll eddigi teljesítménye alapján nem tűnik rossz választásnak, a mögötte álló támogatók pedig komoly anyagi segítséget jelenthetnének a Williamsnek, egy kisebb költségvetésű istállónak pedig ezt is figyelembe kell vennie. Az elsődleges kiszemelt ennek ellenére nem ő, hanem Jenson Button volt, a tárgyalások azonban „nem jutottak messzire”, a brit pedig maradt a McLaren kötelékében. Monzában egyébként a helyettes csapatvezető, Claire Williams is elmondta, nagyon szeretett volna egy brit pilótát 2017-re.

„Érdeklődtünk iránta, és miért ne tettük volna? Jenson minden csapat számára érdekes opció lehet. Kár a tegnapi bejelentéséért, hiszen így két nagyszerű versenyzőt is elveszítünk. Szerettem volna, ha a csapathoz kerül, de nem jött össze” – mondta. „Szép történet lett volna. Silverstone-ban rengeteg támogatást kaptunk volna a szurkolóktól. Itt kezdte a pályafutását, és egyébként is az álmom, hogy egy brit csapatban legyen egy brit pilóta. De talán majd egyszer…”

Noha Stroll a favorit a Williams-ülésre (és jelenleg is a csapat alkalmazásában áll), a Motorsport információi szerint az sem elképzelhetetlen, hogy a kanadai végül a Force Indiánál köt ki. Sergio Pérez maradását ugyanis továbbra sem jelentették be, abban az esetben pedig, ha a mexikói eligazol, Stroll lehet az egyik első számú esélyes pozíciójának átvételére.

Lance Stroll

Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

sotyo acélgyárovi
#4 sotyo acélgyárovi 2016. szeptember 04. 18:44  

Szerintem Stroll korai, kéne még egy GP2-e szezon, mert azért tud még h.lyeségeket csinálni.
Claire helyében Giovinazzit tenném be, de Wehrlein sem rossz, mert a Merci lenyomná a motor árát...

SchuMassa
#3 SchuMassa 2016. szeptember 04. 13:37  

A srácnak még kéne legalább egy év a GP2-ben, de a pénz beszél...

Zasalamel
#2 Zasalamel 2016. szeptember 04. 13:25  
Lewisthebest:
Ha Perezt nem sikerül megszerezniük akkor vagy ő vagy Wehrlein lenne a leglogikusabb választás, semmiképp nem Nasr.

Perezt ne mfogja elengedni a force india, ráadásul miért is menne a willihez, nem úgy tűnik mintha jobb csapat lenne a force indiánál.

Lewisthebest
#1 Lewisthebest 2016. szeptember 04. 12:59  

Ha Perezt nem sikerül megszerezniük akkor vagy ő vagy Wehrlein lenne a leglogikusabb választás, semmiképp nem Nasr.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Danyiil Kvjat

02016.10.23. 12:52

Generációk háborúja: a "Verstappen-szabály" a rutin részsikere

"Tíz éve vagyok az F1-ben, és volt egy szabály, amihez a versenyzők tartották magukat. Aztán jöttek a fiatalok..."

02016.10.23. 01:07

Amerikai Nagydíj: végsebességek az időmérőn

A Manor visszatért a lista élére