Olvasták egymás gondolatát: „Álom volt Schumacherrel dolgozni”

írta: M4Sport
2016. augusztus 25. 13:25
FOTÓ: ©xpbimages.com

Hosszú pályafutása során három nagy bajnokkal is volt szerencséje együtt dolgozni, Pat Symonds számára mégis Michael Schumacher volt a legkiemelkedőbb versenyző. Elmondta, mi tette azzá.

Bár a hosszú nyári szünet után számos izgalmas kérdés vár megválaszolásra a hétvégén, ez a Belga Nagyíj a jelen mellett egy kicsit a múltról és Michael Schumacherről is szól majd. Éppen ma 25 éve tudniillik annak, hogy a rekordbajnok életében először rajtolt el egy Forma–1-es versenyen – ráadásul pont Spában, melyet a pályához fűződő megannyi emléke miatt rendszerint a „nappalijaként” emlegetett.

Egy évvel jordanes első versenye után 1992-ben ugyanitt aratta első futamgyőzelmét – már a Benetton színeiben. Versenymérnöke pedig a Williams jelenlegi technikai igazgatója, Pat Symonds volt. A rutinos brit szakember nemrég Schumacherhez fűződő különleges kapcsolatukról és akkori szerepéről mesélt.

„Egy jó versenymérnöknek minden versenyzővel jól együtt kell dolgoznia, és talán éppen ez a képesség emeli ki a rendkívüli versenymérnököket. Én lenyűgözőnek találom, ahogy egy mérnök és egy versenyző együttműködik, mivel úgy kell közel kerülnötök egymáshoz, hogy nem kerülhettek túl közel. Elmagyarázom ezt! Olyan közel kell kerülnöd a versenyződhöz, hogy szinte már olvasod a gondolatait. Amikor én Michael Schumacherrel együtt dolgoztam, elértük ezt a szintet. Szinte szavak nélkül is értettük egymást, már-már gondolatátvitellel dolgoztunk. Közben azonban – és ez egy versenymérnök számára nagyon fontos –az eszedben kell tartanod, hogy egy istállónak dolgozol, nem egy versenyzőnek. A versenyző is csak egy alkalmazottja a csapatnak” – idézte Symondst a Speedweek.

„A mérnökök nagyon logikusan gondolkodó emberek, akik mindent egy bizonyos módon és rendkívül magas színvonalon akarnak megoldani. Jobban szeretünk emiatt inkább olyan versenyzőkkel dolgozni, akik hasonlóan gondolkodnak. Ha versenymérnökként például egy latinos temperamentumú versenyzővel kell boldogulnod, az bizony nem olyan egyszerű. Egyes versenyzők igencsak nehéz esetnek számítanak. De a jó versenymérnök képes alkalmazkodni is.”

Ayrton Senna, Fernando Alonso, Michael Schumacher – Symonds pályafutása során több, a sportág történetében meghatározó szerepet betöltő versenyzővel dolgozott együtt, s miközben azt nehéz lenne eldönteni, közülük ki számított jobb versenyzőnek, számára mégsem kérdés, ki emelkedett ki közülük. „Minden kétséget kizárólag Michael Schumacher. Kiváltságos helyzetben voltam, hogy kiemelkedő versenyzőkkel dolgozhattam együtt, világbajnokokkal, valamint olyanokkal, akik világbajnokká váltak később. Minden versenyző közül, akivel én a a versenysportban a jó negyven évemben együtt dolgoztam, Michael Schumacher volt a kedvencem.”

„Egyszerűen szoros kapocs volt köztünk. Szakmai szempontból, de emberileg is. A Benettonnál bizonyos szempontból együtt fejlődtünk. Michael páratlan volt a tekintetben, ahogyan minden egyes részletre odafigyelt. Ő tökéletesítette a Forma–1-ben a folyamatos fejlődésről alkotott elképzelést. Senki nem tudta annyira következetesen megvalósítani ezt, és ezt én magam is elsajátítottam. A legapróbb részletekre is odafigyeltünk, hogy még egy kis időt nyerjünk. Álom volt vele dolgozni, a logika, az ösztönzés, a munkamorál szempontjából is. Intelligens volt, és képes volt arra, hogy elképesztő gyorsan vezesse ezeket az autókat. Ezzel újra és újra elképesztett” – méltatta a sportágban szinte minden rekordot megdöntő kerpeni legendát.

Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Zik.Zak
#4 Zik.Zak 2016. augusztus 26. 09:07  

Szerintem, hogy urban legend-e annak megítélésére Pat Symonds kicsit jobb helyzetben van, mint mondjuk F890. :))

G0007
#3 G0007 2016. augusztus 25. 19:03  
successboy:
Ez is egy urban legend ,csodálkozom hogy F1890 még nem hívta rá fel a figyelmet.

haha ezen besírtam , nap kommentje xD szép lassan azért csak feltűnik neki is hogy az az urban legend amit mr urban legend az általa urban legendeknek titulált tényekről gondol :D

F1890
#2 F1890 2016. augusztus 25. 18:10  
successboy:
Ez is egy urban legend ,csodálkozom hogy F1890 még nem hívta rá fel a figyelmet.

bocs de nem hiszek a mentalista képességekben :)
amúgymeg, ez egy vélemény. mindenkinek meglehet , ő szeretett msc-vel dolgozni , nincs ezzel semmi gond. azzal se ha vki őt tartja a legjobbnak.

amúgy mintha 1 éve kijött volna már ez a nyilatkozat tőle ha jól emlékszem

successboy
#1 successboy 2016. augusztus 25. 17:34  

Ez is egy urban legend ,csodálkozom hogy F1890 még nem hívta rá fel a figyelmet.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

„Elkezdtem a visszaszámlálást”

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”