„Olyan lesz, mint régen” – a bajnokok várják 2017-et

írta: M4Sport
2016. július 27. 18:53
FOTÓ: ©xpbimages.com

Az utóbbi időben többen kritizálták a királykategóriát, a McLaren versenyzői – akik szintén nincsenek teljesen megelégedve a modern Forma–1-gyel – azonban bíznak abban, jövőre változik a helyzet köszönhetően az új szabályoknak, melyek ismét vonzóvá tehetik a sportágat.

Fernando Alonso nemrég a jelenlegi versenyautók tempóját (elmondása szerint a királykategória jelenleg nem elég gyors) bírálta, valamint szóvá tette, hogy a pilóták nem autózhatnak a határon, hiszen gyakran spórolniuk kell a gumikkal és az üzemanyaggal. Button a Magyar Nagydíj és a szigorú (valamint sokat kritizált) rádiós szabály megszegése miatt kapott büntetése után csupán annyit jegyzett meg „az F1-nek hosszú utat kell még megtennie, mielőtt ismét jó lesz”.

Az előző években sok hasonló megjegyzést olvashattunk, ezekre pedig a sport elöljárói is reagáltak: a 2017-es szabályok megalkotásakor komoly hangsúlyt fektettek arra, hogy szabadabbá tegyék a motorfejlesztést, gyorsabbá és agresszívebb kinézetűvé a versenyautókat valamint tartósabbá a gumiabroncsokat. Alonso – aki korábban már azt is elhintette, ha ezek a módosítások sem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, elhagyja a kategóriát – nemrég elmondta, egyelőre optimistán tekint a tervekre és jelentős javulást vár az új szabálycsomagtól.

„Azt hiszem, a következő évben az autók nagyobb kihívás elé állítanak majd bennünket és egy kicsivel izgalmasabbak is lesznek” – nyilatkozta. „A kanyarsebesség olyan lehet, amihez a múltban hozzászoktunk. Olyan, amilyennek a Forma–1-ben lennie kell. Azt hiszem, Magyarországon az első szabadedzés után a GP2-esek csak 2-3 másodperccel maradtak el a Forma–1-esek edzéseredményeitől, és ez elfogadhatatlan. Az autók most túl lassúak, szóval jövőre visszatérhetünk a normális Forma–1-hez” – tette hozzá határozottan a kétszeres világbajnok.

Bár a csapattárs jövője továbbra is kérdéses, hiszen az év végén lejár a szerződése, Button elmondta, az összes F1-es pilótához hasonlóan izgatottan gondol a 2017-es változásokra. „Mindketten itt vagyunk már néhány éve… emlékszünk a V10-es érára, a gumiháborúkra és a sok leszorítóerőre. Sok különböző Forma–1-es szabályrendszert megtapasztaltunk már, és az utóbbi nem a legjobb. Ezt maga az F1 is megérti, ezért lesz ilyen nagy változás jövőre. Nem most vagyunk a legjobb pozícióban, a következő szezonban viszont tehetünk egy nagy lépést a megfelelő irányba” – mondta.

„Nevezhetjük bátornak, hiszen sok dolog változik: a mechanikai tapadás, az aerodinamika tapadás… de szerintem nagyszerű hír, hogy az F1 rálépett erre az útra. Ez olyan lesz, mint régen. Mosolyogva szállunk majd ki az autóból, és azt hiszem, ez a sportnak is jót tesz” – lelkendezett 2009 bajnoka, aki több vetélytárssal ellentétben nem aggódik, hogy az aerodinamika szerepének növelése rossz hatással lesz a versenyzésre. „Nem hiszem, hogy gond lesz az előzésekkel. Hiába változnak az első szárnyak, ez nem hoz akkora változást, mint sokan gondolják” – jegyezte meg zárásként.

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

027
#2 027 2016. július 28. 00:37  

Köszönöm!

027
#1 027 2016. július 28. 00:28  

Illendő lenne már kijavítani címben azt a nyelvhibát,nem tudom mivan az utóbbi időben nem igazán tudok azonosulni a cikkek színvonalával,így aztán meg végképp hogy még egy cikk címét se írják le normálisan..

HairHungary