Óriási esélyt szalasztott el a McLaren

írta: M4Sport
2016. április 04. 11:37
FOTÓ: ©xpbimages.com

Miközben a paddock a McLaren első idei pontjait begyűjtő Stoffel Vandoorne teljesítménye előtt emelt kalapot, Jenson Button nem győzött bosszankodni elszalasztott bahreini esélyei miatt. Ennél jóval több is volt a McLarenben?

Fernando Alonso arca mindent elárult. A melbourne-i bukása után a versenyzéstől eltiltott spanyol a garázsból figyelte a Bahreini Nagydíj eseményeit, ám a futam hetedik körében csalódást keltő jelenetsor szemtanúja volt. Jenson Button hirtelen lassuló McLarenjét a pálya széli szalagkorlát mellé kormányozta, majd csalódottan szállt ki belőle – és a versenyből is. Ismerős helyzet az előző évből – mégis teljesen más.

Azok után, hogy 2009 bajnoka a pénteki második szabadedzésen még remekelt, s a két Mercedes mögött harmadikként zárt, Woking ennél jóval többet remélt a hétvégétől. Button szombaton autója egyensúlyával és a gumikkal küzdve képtelen volt harcba szállni a Q3-as szereplésért, ráadásul még újonc csapattársától, Stoffel Vandoorne-tól is kikapott. Vasárnap pedig esélye sem volt javítani. Így eshetett meg, hogy a szebb napokat is látott brit istálló első pontját 2016-ban végül egy újonc szerezte meg: Vandoorne nagyszerű versenyzéssel lett 10.

Csakhogy Button úgy látja, ennél sokkal többre is juthattak volna. „Sok pontot szerezhettünk volna ma – és elég régen volt, hogy ezt utoljára elmondhattuk magunkról” – kesergett. „Le kell nyelni ezt a keserű pirulát. A tempónk jó volt. Két autó mögött cirkáltam a kilencedik helyen, takarékoskodtam az üzemanyaggal és a gumikkal, készültem arra, hogy a megfelelő időben robbantsak. De ez a pillanat végül nem is jött el.”

„Pedig azok a versenyzők, akikkel harcban voltam, az ötödik és hatodik helyen értek célba” – utalt Romain Grosjeanra és Max Verstappenre. „Jó volt a tempónk ma. A hosszú etapjaim egész hétvégén nagyon jók voltak. És úgy érezem, meglehetett volna az ötödik vagy hatodik hely.”Azt egyébként maga Vandoorne is elismerte, hogy kicsit nagyobb rutinnal és több felkészüléssel talán még a 10. helynél is többet kihozhatott volna futamából.

Button mindenesetre csalódottsága ellenére pozitívumot is talált a bahreini három napban. „A második edzésen és a Q1-ben nagyszerű volt a tempóm. Közel voltunk a Q3-ba kerüléshez is, de a Q2 nem sikerült jól, mert túlhevítettem a gumikat még a gyorskör kezdete előtt. Aztán remekül rajtoltunk, és úgy tűnt, nagyszerű versenyünk lesz. Nem úgy alakult, de sok pozitívumot vihetünk magunkkal. Remélhetőleg hamarosan meg is mutathatjuk ezt. A gond ezzel a futammal az volt, hogy annyi kiesés és baleset volt rajta, hogy nekünk ki kellett volna használnunk ezt. De nem volt rá esélyünk.”

„Az autó tulajdonságaival elégedettek vagyunk. Jó érzés vezetni, nagy tempót tudunk átvinni a kanyarokon, és a fékezésnél is bízom a kocsiban. Jó irányba haladunk tehát – ennyire elégedett régen voltam versenyautóval. Az időmérőn nem tudtam megmutatni a valós erőnket. Nem lehettünk volna harmadikak, de ennél jóval erősebbek voltunk. A motor teljesítménye is folyamatosan javul. A következő versenyre lesz pár újításunk a karosszéria terén, de már a motornál is nagyobb lesz a mozgásterünk” – tekintett előre.

Oszd meg!

23 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Zasalamel
#23 Zasalamel 2016. április 05. 07:33  
Dobi83:
Személy szerint jelenleg én kiegyeznék azzal, ha olyan "gyenge" lenne az F1-ben a Honda mint a WTCC-ben (futamgyőzelmek, dobogók, állandó pontszerzések). :)

Gyári csapat létükre partnerszintet képviselnek, citroenekre meg +80 kg-t pakoltak fel.
Alig várják h kivonuljon a citroen, de jót röhögnék ha a volvo eközben meg átlépi őket... :D nem káröröm ez hanem kín, mert Norbinak szurkolok.
Iszonyat rossz a japánok gondolkodásmódjuk erről az egész sportról, azt hiszik kevés pénzzel is elérhetnek eredményeket.

Utoljára módosítva: 2016. április 05. 07:34

GreenHonda
#22 GreenHonda 2016. április 04. 23:30  
HannaLill:
Helyes, okosabb lett volna ha hallgatsz!!!

Miért is? Mert megpróbállak felvilágosítani?:d

Dobi83
#21 Dobi83 2016. április 04. 21:36  
HannaLill:
A Honda gyenge itt is meg a WTCC--ben. Egy Hondának nem a 10-15helyért kellene harcolni hanem a 3.nak is kört kellene adnia azért HONDA!!! De amég megosztják az erőforrásaikat se itt se WTCC-ben nem fognak nyerni. A sok okos mielőtt kiosztana vegye figyelembe hogy a Citroenek +80kg súllyal mentek ha azt kiszedik belőlük a Honda még a féklámpájukat se fogja látni!!!!

Személy szerint jelenleg én kiegyeznék azzal, ha olyan "gyenge" lenne az F1-ben a Honda mint a WTCC-ben (futamgyőzelmek, dobogók, állandó pontszerzések). :)

albutr
#20 albutr 2016. április 04. 20:25  

kár Buttonért.

HungarianRacer
#19 HungarianRacer 2016. április 04. 19:27  
fagyi:
Ha már ez az 1-4 lista, akkor számomra inkább RB-TR-Merci-McLaren :D Merci azért mert a hajtásláncból ekkorát profitál, nem emelném fel a legjobb kaszninak. Optimálisan ők a legjobbak, de többet nyernek hajtással, mint aeroval, ellenben az Rb-vel pl. RB-nél látja az ember, hogy hülyére vernének mindenkit, ha az számítana :D De ezt így nem lehet kielemezni szerintem. De ha mondani kellene valamit aerora, simán RB és ezt bizony a Mercedes és Hamilton is elismerte, többek között azzal, hogy nem adnak motort :DDDD

Azért azt a kasznit 3. legjobbjának megrakni, ami evolúciója annak a prototípusnak, ami minden statisztikai szempontból a valaha volt legdominánsabb két évet zárta, és folytatja is annak a tendenciáit, hát, ahhoz nem mindennapi rálátás kell.....
Akkor enged meg, hogy feltegyem a költői kérdést: Miért nem gyorsabb a RB és a TR a kanyarokban?
A Ferrari pedig gondolom az erős középmezőny ilyen szempontból....

Utoljára módosítva: 2016. április 04. 19:31

khristiank
#18 khristiank 2016. április 04. 18:50  

jó ez az irány.. csak folytassák a haladást. ténylegesen, nem pr-osan..

meglátjuk!

HannaLill
#17 HannaLill 2016. április 04. 18:39  
GreenHonda:
A csőlátásodban csak 88 és 89 szerepel, esetleg a Williamsses idők még azon kívül mintha semmit nem tudnál. Láttad mondjuk a 60-as években a Honda tevékenységét, mire mentek? Vagy 2000-2008? Még a Ferrari drukkerek elvárásainál is messze szürreálisabb, miket követelsz a kedvenc gyártódtól. Az ellentmondásos mondatokat meg már nem is említem

Helyes, okosabb lett volna ha hallgatsz!!!

GreenHonda
#16 GreenHonda 2016. április 04. 17:57  
HannaLill:
A Honda gyenge itt is meg a WTCC--ben. Egy Hondának nem a 10-15helyért kellene harcolni hanem a 3.nak is kört kellene adnia azért HONDA!!! De amég megosztják az erőforrásaikat se itt se WTCC-ben nem fognak nyerni. A sok okos mielőtt kiosztana vegye figyelembe hogy a Citroenek +80kg súllyal mentek ha azt kiszedik belőlük a Honda még a féklámpájukat se fogja látni!!!!

A csőlátásodban csak 88 és 89 szerepel, esetleg a Williamsses idők még azon kívül mintha semmit nem tudnál. Láttad mondjuk a 60-as években a Honda tevékenységét, mire mentek? Vagy 2000-2008?

Még a Ferrari drukkerek elvárásainál is messze szürreálisabb, miket követelsz a kedvenc gyártódtól. Az ellentmondásos mondatokat meg már nem is említem

Utoljára módosítva: 2016. április 04. 17:59

Studi
#15 Studi 2016. április 04. 17:50  
HannaLill:
A Honda gyenge itt is meg a WTCC--ben. Egy Hondának nem a 10-15helyért kellene harcolni hanem a 3.nak is kört kellene adnia azért HONDA!!! De amég megosztják az erőforrásaikat se itt se WTCC-ben nem fognak nyerni. A sok okos mielőtt kiosztana vegye figyelembe hogy a Citroenek +80kg súllyal mentek ha azt kiszedik belőlük a Honda még a féklámpájukat se fogja látni!!!!

Én nem látok akkora gurukat WTCC-s Honda motorprojektben, hogyha beszüntetnék és átraknák Forma1-hez akkor előrelépés lenne, a költség pedig apró pénz ami szintén nem dobna az F1-es projekten.

HannaLill
#14 HannaLill 2016. április 04. 17:39  

A Honda gyenge itt is meg a WTCC--ben.
Egy Hondának nem a 10-15helyért kellene harcolni hanem a 3.nak is kört kellene adnia azért HONDA!!!
De amég megosztják az erőforrásaikat se itt se WTCC-ben nem fognak nyerni.
A sok okos mielőtt kiosztana vegye figyelembe hogy a Citroenek +80kg súllyal mentek ha azt kiszedik belőlük a Honda még a féklámpájukat se fogja látni!!!!

lolobar
#13 lolobar 2016. április 04. 17:31  
Lewisthebest:
Az elmúlt időszakban rengeteg nyilatkozat látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy valójában mekkora lehet a McLaren-Honda lemaradása az élmezőnyhöz képest. Jonathan Noble, a motorsport.com újságírója ennek a kérdésnek járt utána, s eredményei többek közt azt is megvilágítják, milyen tényezőkből áll össze ez a hátrány. Az elemzés legszembetűnőbb adata a 240 lóerő: ekkora hátrányban van ugyanis a McLaren az éllovas Mercedeshez képest az ERS a riválisokénál gyengébb működése miatt. Spa és Monza emelte ki igazán a McLaren-Honda ezen hiányosságát: a hosszú egyenesek végére elfogy a töltöttség, így Button és Alonso már a féktáv előtt elkezd lelassulni, ami teljességgel lehetetlenné teszi a védekezést számukra. Erről Button is beszélt az Olasz Nagydíjat követően, ahol hiába rajtolt jól, a riválisokkal szemben esélye sem volt harcolni: „Csak arra vártam, hogy megelőzzenek, olyan helyeken is elmentek mellettem, amiről nem is hittem, hogy lehetséges. Minden kanyar bejáratán a tükröt figyeltem... Az ötös kanyar kijáratától a hetes kijáratáig nem volt ERS-ünk, ami 160 lóerő hátrányt jelent a többiekkel szemben, plusz valamennyi lemaradás a belsőégésű motorból is származik...” – utóbbit pedig 80 lóerőre becsülik. Fernando Alonso úgy nyilatkozott a verseny után, hogy a GPS szerint a kanyarokban összesen 2-3 tizedet veszítettek, az egyenes szakaszokban viszont három másodpercet. Ezek az adatok persze nem nyilvánosak, így nem lehet megerősíteni az Alonso által mondottakat, egy másik istálló viszont ellátta némi információval a motorsport.com-ot a spái hétvégét illetően: edzésen futott gyorskörök összehasonlításából lehet következtetni a McLaren teljesítményére. Ebből pedig az az adat jön ki, hogy a McLaren karosszériája valóban a legjobbak közé tartozik, a kanyarokban egészen pontosan a negyedik legjobb a Mercedes, a Red Bull és a Toro Rosso mögött. A belga kört áttekintve világossá lesz, mekkora a különbség az egyenesekben és a kanyarokban nyújtott teljesítmény közt – az összehasonlítási alap a Mercedes lesz. Az első kanyar, a La Source kijáratáig a McLaren mindössze két tized hátrányt szedett össze, ami az ezt követően egyenes-Eau Rouge-Raidillion-egyenes, gyakorlatilag padlógázas szakaszon egy másodperccel nőtt. Ezt követi a hosszú, tíz kanyarból és rövid egyenesekből álló középső szakasz, itt mindössze négy tizeddel nőtt a McLaren hátránya, a Blanchimont-on keresztül a sikánig viszont hat tizeddel – minthogy ismét egy hosszabb padlógázas részről van szó. Összességében tehát a Mercedeshez képest a McLaren több mint 2,3 másodpercet veszített az egyenesekben egy spái körön, a kanyarokban viszont csak fél másodperc körül. Nem tűnnek tehát túlzónak a McLaren autóját dicsérő nyilatkozatok, mely valóban a jobbak közé tartozik, de amíg ekkora a Honda-motor hátránya, addig képtelenség lesz egyről a kettőre jutni. Egyébként mért ne lehetne vagy lehetett volna a Ferrari rosszabb mint a TR? Saját bevallásuk szerint 80 lóerőt fejlődtek a tavalyi Ferrari erőforrásokkal. És ez még csak az erő a vezethetőségről még nem is beszéltünk amire szintén rengeteget panaszkodtak tavaly a Renault-s csapatok.

Ez tavalyi csont. Most nem így van, kár ezt idekeverni.

Lewisthebest
#12 Lewisthebest 2016. április 04. 17:15  
vandr:
"Fernando Alonso úgy nyilatkozott a verseny után, hogy a GPS szerint a kanyarokban összesen 2-3 tizedet veszítettek, az egyenes szakaszokban viszont három másodpercet" Mivel Monzában a kanyarok összhossza kb tizede az egyenes szakaszokénak, így ez nem olyan meglepő. :) Nem ártana a cikkírónak a linearitást is figyelembe venni. Nyilván ha veszek a boltban 3 akciós cuccot és ezzel 300 Ft-ot spórolok, akkor nem olyan meglepő, hogy 1 db cucc vétele esetén csak 100-at spórolok. :) A Spa-i értékek is csak azt támaszták alá, hogy végig lassabbak voltak. Amúgy a TR és a Meki a sokkal kevésbé motorigényes pályákon is hülyére lett verve a Ferrari által, szóval már csak ezért sem érthető a cikk.

A Mclarennek tavaly max egy gokart pálya lett volna alkalmas arra, hogy megmutassa azt, hogy mit tud az autójuk. Attól mert mondjuk a Magyar nagydíjon vagy Monacoba kevésbé számít a motor, oda is kell motor.

Lewisthebest
#11 Lewisthebest 2016. április 04. 17:12  
fagyi:
Ha már ez az 1-4 lista, akkor számomra inkább RB-TR-Merci-McLaren :D Merci azért mert a hajtásláncból ekkorát profitál, nem emelném fel a legjobb kaszninak. Optimálisan ők a legjobbak, de többet nyernek hajtással, mint aeroval, ellenben az Rb-vel pl. RB-nél látja az ember, hogy hülyére vernének mindenkit, ha az számítana :D De ezt így nem lehet kielemezni szerintem. De ha mondani kellene valamit aerora, simán RB és ezt bizony a Mercedes és Hamilton is elismerte, többek között azzal, hogy nem adnak motort :DDDD

Az azért látszik, hogy a Merci kaszniban is nagyon ott van 19/18 pole pozíció mindent elmond tavaly meg tavalyelőtt. Nyerni is kb akkor nem nyertek ha taktikailag hibáztak vagy ütköztek. De az RB-vel nagyon szorosan lehetnek ebből a szempontból szvsz. Abban majdnem biztos vagyok, hogy ha Merci motorral mehetett volna az RB akkor Ricciardo komoly veszélyt jelentett volna az elmúlt két évben a vb-re. Azt meg látod, hogy Toto már egy 5 tizedes különbségtől is összesz*rja magát. Nem csak azért nem ad motort mert nem bízik benne, hogy akkor nyernének hanem mert ő mindent akar nyerni miközbe azt mutatja, hogy itt mekkora verseny van.

vandr
#10 vandr 2016. április 04. 17:07  
Lewisthebest:
Az elmúlt időszakban rengeteg nyilatkozat látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy valójában mekkora lehet a McLaren-Honda lemaradása az élmezőnyhöz képest. Jonathan Noble, a motorsport.com újságírója ennek a kérdésnek járt utána, s eredményei többek közt azt is megvilágítják, milyen tényezőkből áll össze ez a hátrány. Az elemzés legszembetűnőbb adata a 240 lóerő: ekkora hátrányban van ugyanis a McLaren az éllovas Mercedeshez képest az ERS a riválisokénál gyengébb működése miatt. Spa és Monza emelte ki igazán a McLaren-Honda ezen hiányosságát: a hosszú egyenesek végére elfogy a töltöttség, így Button és Alonso már a féktáv előtt elkezd lelassulni, ami teljességgel lehetetlenné teszi a védekezést számukra. Erről Button is beszélt az Olasz Nagydíjat követően, ahol hiába rajtolt jól, a riválisokkal szemben esélye sem volt harcolni: „Csak arra vártam, hogy megelőzzenek, olyan helyeken is elmentek mellettem, amiről nem is hittem, hogy lehetséges. Minden kanyar bejáratán a tükröt figyeltem... Az ötös kanyar kijáratától a hetes kijáratáig nem volt ERS-ünk, ami 160 lóerő hátrányt jelent a többiekkel szemben, plusz valamennyi lemaradás a belsőégésű motorból is származik...” – utóbbit pedig 80 lóerőre becsülik. Fernando Alonso úgy nyilatkozott a verseny után, hogy a GPS szerint a kanyarokban összesen 2-3 tizedet veszítettek, az egyenes szakaszokban viszont három másodpercet. Ezek az adatok persze nem nyilvánosak, így nem lehet megerősíteni az Alonso által mondottakat, egy másik istálló viszont ellátta némi információval a motorsport.com-ot a spái hétvégét illetően: edzésen futott gyorskörök összehasonlításából lehet következtetni a McLaren teljesítményére. Ebből pedig az az adat jön ki, hogy a McLaren karosszériája valóban a legjobbak közé tartozik, a kanyarokban egészen pontosan a negyedik legjobb a Mercedes, a Red Bull és a Toro Rosso mögött. A belga kört áttekintve világossá lesz, mekkora a különbség az egyenesekben és a kanyarokban nyújtott teljesítmény közt – az összehasonlítási alap a Mercedes lesz. Az első kanyar, a La Source kijáratáig a McLaren mindössze két tized hátrányt szedett össze, ami az ezt követően egyenes-Eau Rouge-Raidillion-egyenes, gyakorlatilag padlógázas szakaszon egy másodperccel nőtt. Ezt követi a hosszú, tíz kanyarból és rövid egyenesekből álló középső szakasz, itt mindössze négy tizeddel nőtt a McLaren hátránya, a Blanchimont-on keresztül a sikánig viszont hat tizeddel – minthogy ismét egy hosszabb padlógázas részről van szó. Összességében tehát a Mercedeshez képest a McLaren több mint 2,3 másodpercet veszített az egyenesekben egy spái körön, a kanyarokban viszont csak fél másodperc körül. Nem tűnnek tehát túlzónak a McLaren autóját dicsérő nyilatkozatok, mely valóban a jobbak közé tartozik, de amíg ekkora a Honda-motor hátránya, addig képtelenség lesz egyről a kettőre jutni. Egyébként mért ne lehetne vagy lehetett volna a Ferrari rosszabb mint a TR? Saját bevallásuk szerint 80 lóerőt fejlődtek a tavalyi Ferrari erőforrásokkal. És ez még csak az erő a vezethetőségről még nem is beszéltünk amire szintén rengeteget panaszkodtak tavaly a Renault-s csapatok.

"Fernando Alonso úgy nyilatkozott a verseny után, hogy a GPS szerint a kanyarokban összesen 2-3 tizedet veszítettek, az egyenes szakaszokban viszont három másodpercet"

Mivel Monzában a kanyarok összhossza kb tizede az egyenes szakaszokénak, így ez nem olyan meglepő. :) Nem ártana a cikkírónak a linearitást is figyelembe venni. Nyilván ha veszek a boltban 3 akciós cuccot és ezzel 300 Ft-ot spórolok, akkor nem olyan meglepő, hogy 1 db cucc vétele esetén csak 100-at spórolok. :) A Spa-i értékek is csak azt támaszták alá, hogy végig lassabbak voltak.

Amúgy a TR és a Meki a sokkal kevésbé motorigényes pályákon is hülyére lett verve a Ferrari által, szóval már csak ezért sem érthető a cikk.

fagyi
#9 fagyi 2016. április 04. 16:41  
Lewisthebest:
És attól mert 2014-ben sz*r volt a Meki kasznija egyből az következik, hogy az idén is sz*r? A Merci kasznija is pocsék volt 2012-ig aztán most mégis dominálnak. A GPS adatok szerint már tavaly se volt rossz a Mclaren autója egészen pontosan úgy a 4. helyre tippelték (1. Merci, 2. RB 3, TR 4. Mclaren) Ami figyelemre méltó ahhoz képest, hogy tavaly kb nem tudtak tesztelni mert állandóan lerohadt a motor.

Ha már ez az 1-4 lista, akkor számomra inkább RB-TR-Merci-McLaren :D

Merci azért mert a hajtásláncból ekkorát profitál, nem emelném fel a legjobb kaszninak.

Optimálisan ők a legjobbak, de többet nyernek hajtással, mint aeroval, ellenben az Rb-vel pl. RB-nél látja az ember, hogy hülyére vernének mindenkit, ha az számítana :D

De ezt így nem lehet kielemezni szerintem. De ha mondani kellene valamit aerora, simán RB és ezt bizony a Mercedes és Hamilton is elismerte, többek között azzal, hogy nem adnak motort :DDDD

Utoljára módosítva: 2016. április 04. 16:46

McVik
#8 McVik 2016. április 04. 16:06  
viktor1994:
Valóban gyenge a Honda motor, DE a Mclaren már 2014-ben, még Merci motorral sem volt élcsapat közel sem, szerintem attól, ahol akkor álltak a mezőnyben nincsenek olyan messze. Nem védeni akarom a Hondát, mert a motor szar, ez kétségtelen, de szerintem a Meki a Merci motorral sem lenne tiszta körülmények között még a dobogó közelében sem.

Azért 14-ben ott tartottak, hogy 2012-óta mióta Paddy Lowe elment a Mercihez, nem volt egy épkézláb Aero szakember és ez meg is látszott az eredményeken. Tavaly viszont jött a Newy tanonc bocs nem ugrik be a neve (Peter Pomodu vagy ilyesmi) azóta elkezdtek aeróban szintet lépni, de ugye tavaly mikor a Motor sokszor még a futamot se tudta befejezni nem tudták fejleszteni a kasznit se, mert nem volt aeróban eléggé terhelve, hogy tisztán látszon mit is tud. Ráadásul a Merci motor a Petronals benyájához volt belőve, aminek ugyanúgy titkos az összetevője, mint a Shell vagy a Total összetétele/adalékolása. Ezért is volt 14-ben 20-40 lóerő mínuszban a a McLarenben lévő motor teljesítményben a Mercihez képest. A Williams is vergődött 14ben és 15-ben is hogy nekik nem olyan motort ad a Merci mint a saját csapatának. Ami 14-ben nem felelt meg a valóságnak, 15 második felében amikor módosított a Merci egy nagyot a motoron, akkor ahoz egy teljesen új benyát fejlesztettek. És azzal védekeztek, hogy az új motor csak az új benyával tud megfelelően működni, de a Petronals sajnos 2015-ben már nem tud az új fejlesztésű benyából annyit gyártani, hogy a partner csapatokat is el tudják látni, anélkül meg nincs értelme az új specifikációjú motort adni a partnereknek Williams és FI-nek.

De abban igazad van, hogy 12 és 14 között totális zsákutcában volt a McLaren aeró tekintetében.

Utoljára módosítva: 2016. április 04. 16:13

Lewisthebest
#7 Lewisthebest 2016. április 04. 15:52  
vandr:
4. helyre tippelték?? Ki, mikor, hogyan, hány pohár után? A Ferrari rosszabb volt, mint a TR vagy a McLaren? Ne hülyéskedjünk már.

Az elmúlt időszakban rengeteg nyilatkozat látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy valójában mekkora lehet a McLaren-Honda lemaradása az élmezőnyhöz képest. Jonathan Noble, a motorsport.com újságírója ennek a kérdésnek járt utána, s eredményei többek közt azt is megvilágítják, milyen tényezőkből áll össze ez a hátrány.

Az elemzés legszembetűnőbb adata a 240 lóerő: ekkora hátrányban van ugyanis a McLaren az éllovas Mercedeshez képest az ERS a riválisokénál gyengébb működése miatt. Spa és Monza emelte ki igazán a McLaren-Honda ezen hiányosságát: a hosszú egyenesek végére elfogy a töltöttség, így Button és Alonso már a féktáv előtt elkezd lelassulni, ami teljességgel lehetetlenné teszi a védekezést számukra.

Erről Button is beszélt az Olasz Nagydíjat követően, ahol hiába rajtolt jól, a riválisokkal szemben esélye sem volt harcolni: „Csak arra vártam, hogy megelőzzenek, olyan helyeken is elmentek mellettem, amiről nem is hittem, hogy lehetséges. Minden kanyar bejáratán a tükröt figyeltem... Az ötös kanyar kijáratától a hetes kijáratáig nem volt ERS-ünk, ami 160 lóerő hátrányt jelent a többiekkel szemben, plusz valamennyi lemaradás a belsőégésű motorból is származik...” – utóbbit pedig 80 lóerőre becsülik.

Fernando Alonso úgy nyilatkozott a verseny után, hogy a GPS szerint a kanyarokban összesen 2-3 tizedet veszítettek, az egyenes szakaszokban viszont három másodpercet. Ezek az adatok persze nem nyilvánosak, így nem lehet megerősíteni az Alonso által mondottakat, egy másik istálló viszont ellátta némi információval a motorsport.com-ot a spái hétvégét illetően: edzésen futott gyorskörök összehasonlításából lehet következtetni a McLaren teljesítményére.

Ebből pedig az az adat jön ki, hogy a McLaren karosszériája valóban a legjobbak közé tartozik, a kanyarokban egészen pontosan a negyedik legjobb a Mercedes, a Red Bull és a Toro Rosso mögött. A belga kört áttekintve világossá lesz, mekkora a különbség az egyenesekben és a kanyarokban nyújtott teljesítmény közt – az összehasonlítási alap a Mercedes lesz.

Az első kanyar, a La Source kijáratáig a McLaren mindössze két tized hátrányt szedett össze, ami az ezt követően egyenes-Eau Rouge-Raidillion-egyenes, gyakorlatilag padlógázas szakaszon egy másodperccel nőtt. Ezt követi a hosszú, tíz kanyarból és rövid egyenesekből álló középső szakasz, itt mindössze négy tizeddel nőtt a McLaren hátránya, a Blanchimont-on keresztül a sikánig viszont hat tizeddel – minthogy ismét egy hosszabb padlógázas részről van szó.

Összességében tehát a Mercedeshez képest a McLaren több mint 2,3 másodpercet veszített az egyenesekben egy spái körön, a kanyarokban viszont csak fél másodperc körül. Nem tűnnek tehát túlzónak a McLaren autóját dicsérő nyilatkozatok, mely valóban a jobbak közé tartozik, de amíg ekkora a Honda-motor hátránya, addig képtelenség lesz egyről a kettőre jutni.

Egyébként mért ne lehetne vagy lehetett volna a Ferrari rosszabb mint a TR? Saját bevallásuk szerint 80 lóerőt fejlődtek a tavalyi Ferrari erőforrásokkal. És ez még csak az erő a vezethetőségről még nem is beszéltünk amire szintén rengeteget panaszkodtak tavaly a Renault-s csapatok.

vandr
#6 vandr 2016. április 04. 15:46  
Lewisthebest:
És attól mert 2014-ben sz*r volt a Meki kasznija egyből az következik, hogy az idén is sz*r? A Merci kasznija is pocsék volt 2012-ig aztán most mégis dominálnak. A GPS adatok szerint már tavaly se volt rossz a Mclaren autója egészen pontosan úgy a 4. helyre tippelték (1. Merci, 2. RB 3, TR 4. Mclaren) Ami figyelemre méltó ahhoz képest, hogy tavaly kb nem tudtak tesztelni mert állandóan lerohadt a motor.

4. helyre tippelték?? Ki, mikor, hogyan, hány pohár után? A Ferrari rosszabb volt, mint a TR vagy a McLaren?
Ne hülyéskedjünk már.

Lewisthebest
#5 Lewisthebest 2016. április 04. 14:51  
viktor1994:
Valóban gyenge a Honda motor, DE a Mclaren már 2014-ben, még Merci motorral sem volt élcsapat közel sem, szerintem attól, ahol akkor álltak a mezőnyben nincsenek olyan messze. Nem védeni akarom a Hondát, mert a motor szar, ez kétségtelen, de szerintem a Meki a Merci motorral sem lenne tiszta körülmények között még a dobogó közelében sem.

És attól mert 2014-ben sz*r volt a Meki kasznija egyből az következik, hogy az idén is sz*r? A Merci kasznija is pocsék volt 2012-ig aztán most mégis dominálnak. A GPS adatok szerint már tavaly se volt rossz a Mclaren autója egészen pontosan úgy a 4. helyre tippelték (1. Merci, 2. RB 3, TR 4. Mclaren) Ami figyelemre méltó ahhoz képest, hogy tavaly kb nem tudtak tesztelni mert állandóan lerohadt a motor.

Berger 87
#4 Berger 87 2016. április 04. 14:16  
viktor1994:
Valóban gyenge a Honda motor, DE a Mclaren már 2014-ben, még Merci motorral sem volt élcsapat közel sem, szerintem attól, ahol akkor álltak a mezőnyben nincsenek olyan messze. Nem védeni akarom a Hondát, mert a motor szar, ez kétségtelen, de szerintem a Meki a Merci motorral sem lenne tiszta körülmények között még a dobogó közelében sem.

Valóban nem egy Mercedes a motor, de az ERS problémát szemmel láthatóan megoldották. Előbb-utóbb meglesz a kívánt motorerő is remélhetőleg. Az 5-6 talán túlzás, de Kvyat mindenképpen meglett volna. Eddig úgy kb 10 pont veszett el...

lolobar
#3 lolobar 2016. április 04. 13:41  

Persze. Ötödik. Haha.

viktor1994
#2 viktor1994 2016. április 04. 12:47  

Valóban gyenge a Honda motor, DE a Mclaren már 2014-ben, még Merci motorral sem volt élcsapat közel sem, szerintem attól, ahol akkor álltak a mezőnyben nincsenek olyan messze. Nem védeni akarom a Hondát, mert a motor szar, ez kétségtelen, de szerintem a Meki a Merci motorral sem lenne tiszta körülmények között még a dobogó közelében sem.

_JuSuF_
#1 _JuSuF_ 2016. április 04. 12:32  

Úgy érezni néha, hogy még az ág is húzza ezt a csapatot jelenleg.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Daniel Ricciardo

02016.10.28. 13:27

Idén már nem vált a Haas

Jelenlegi fékbeszállítójukkal akarják megoldani a problémákat