Oroszországban tesztelheti saját fejvédőjét a Red Bull

írta: M4Sport
2016. április 16. 09:07
FOTÓ: ©Red Bull

A két hét múlva esedékes Orosz Nagydíjon debütálhat a Red Bull saját fejlesztésű fejvédő eszköze – jelentette be Christian Horner csapatfőnök.

A Ferrari a téli barcelonai teszten egy-egy kör erejéig már pályára vitte az úgynevezett glória fejvédőt, melynek használatát az FIA már a következő szezontól kötelezővé tenné. A szövetség e három ágú bukókeretet ítéli a legelőnyösebbnek biztonsági szempontból, ám a Red Bull év elején grafikát közölt egy alternatív eszközről is, melynél a bukócsöveken túl egy szélvédő is helyet kapott.

Christian Horner Kínában előrebocsátotta, akár már a következő futam helyszínén láthatjuk ezen megoldásukat az autójukon. „Még semmi sem biztos a glóriával kapcsolatban. Mi a saját megoldásunkat a jövő héten fogjuk tesztelni. Egy statikus tesztről van szó, melynél kereket lövünk ki rá, hogy lássuk, mennyire ellenálló vele szemben. Aztán ha minden rendben megy, talán fel is tesszük az autóra Szocsiban. Meglátjuk, hogy alakulnak a jövő heti tesztek” – nyilatkozta a Red Bull csapatfőnöke a Sky Sportsnak.

Bár Charlie Whiting versenyigazgató leszögezte, 2017-re vonatkozóan kizárólag egyetlen megoldással, a Ferrari által már kipróbált glóriával terveznek, a Red Bull továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a fejet minden szögből, a kisebb alkatrészektől is védő szélvédős megoldásuk előnyösebb lehet. „A mi szélvédőnk szerintem jobb védelmet nyújt. És sokkal elegánsabb megoldás is. Hisszük, hogy jobb láthatóságot biztosít, és sokkal jobban is fest, mint ha feltennénk ezt a bumerángszerű glóriát…” – utalt arra, hogy az FIA védőkeretét igen sokan bírálják kinézete miatt.

Oszd meg!

11 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Lewisthebest
#11 Lewisthebest 2016. április 16. 17:51  
Quivver:
Kicsit túlzásnak tartom a magabiztosságukat, amikor a szakértők azt állítják, hogy ezzel kiküszöbölhetőek lesznek a Wilson- és Surtees-esetek. Valahogy kihagyják a számításból és a tesztekből azt, hogy egy gellert kapott, leszakadt kerék nem csak szemből tudja eltalálni a pilóta fejét. Szerintem ezért félmegoldás ez a félig zárt pilótafülke, mert süt róla a szokásos FIA-féle teszetosza hozzáállás: kellene szélvédő, de nem merjük teljesen befedni, mert a formaautók hagyományosan nyitottak. A sarkukra kellene állniuk és eldönteni, mit akarnak. Vagy hagyják úgy, ahogy most van, vagy fedjék be teljesen, mint a vadászrepülőgépeket. A félmegoldásokkal semmit nem érnek el. Ráadásul ha ezt meglépik, és a "glória" ellenére valakit éppen a feje tetején talál el egy pattogó kerék és megsérül vagy belehal, akkor fejek fognak hullani, amiért nem fedték be teljesen a pilótafülkét, csak félig.

Ezzel egyetértek a legjobb megoldás a vadászpilótaféle zárt cockpit lenne amivel nem csak a lehető legnagyobb szintre növelnék a biztonságot hanem még dobna is az autók kinézetén. Azt a baromságot nem veszem be, hogy előfordulhatna, hogy vészhelyzetben nem tudják leszedni mert a vadászgépekben is van egy külön mechanizmus erre, hogy ha megnyomod a katapultot akkor ilyen kisebb robbanószerek lerobbantják a szélvédő rögzítéseit és akkor simán lelehet emelni vagy éppen lerepül az magától is. Szóval technikai akadályai biztos nincsenek csak ahogy említetted be vannak sz*rva, hogy mi lesz most, ha a Forma autó nem lesz nyitott.

Quivver
#10 Quivver 2016. április 16. 17:40  
Lewisthebest:
Én is azt mondom egyébként, hogy nem kéne semmi, de ha választani kell e között és a WC ülőke (glória) között akkor 1000x inkább ez. Sainz gondolom nem nagyon vetette bele magát ebbe az ügybe azért kezdett el Bianchiról beszélni, de Wurzék akik erőltetik ezt a dolgot már elmondták, hogy nem a Bianchi féle esetre készül mert azzal egyelőre a technika nem tud mit kezdeni. Kereket egyébként kivédi az már le lett tesztelve, hogy, ha nekilőnek x km/h-val egy abroncsot akkor nem törik szét. Ezt fogja tenni a Red Bull is a tervek szerint Oroszországban. Egy ilyen tesztet egyébként így kell elképzelni: https://www.youtube.com/watch?v=-h6GHEEWR_U

Kicsit túlzásnak tartom a magabiztosságukat, amikor a szakértők azt állítják, hogy ezzel kiküszöbölhetőek lesznek a Wilson- és Surtees-esetek. Valahogy kihagyják a számításból és a tesztekből azt, hogy egy gellert kapott, leszakadt kerék nem csak szemből tudja eltalálni a pilóta fejét. Szerintem ezért félmegoldás ez a félig zárt pilótafülke, mert süt róla a szokásos FIA-féle teszetosza hozzáállás: kellene szélvédő, de nem merjük teljesen befedni, mert a formaautók hagyományosan nyitottak. A sarkukra kellene állniuk és eldönteni, mit akarnak. Vagy hagyják úgy, ahogy most van, vagy fedjék be teljesen, mint a vadászrepülőgépeket. A félmegoldásokkal semmit nem érnek el. Ráadásul ha ezt meglépik, és a "glória" ellenére valakit éppen a feje tetején talál el egy pattogó kerék és megsérül vagy belehal, akkor fejek fognak hullani, amiért nem fedték be teljesen a pilótafülkét, csak félig.

Lewisthebest
#9 Lewisthebest 2016. április 16. 17:28  
Quivver:
Hülkenberg az elem kinézetét bírálta, és az F1 hagyományainak megőrzése mellett kampányolt. Az ellentábor szerint ez a szempont sokadrangú a jelenlegi helyzetben; ezt az elvet vallja Carlos Sainz is: „A glória nem túl szép, de amikor látsz egy olyan balesetet, mint Jules Bianchié és arra gondolsz, hogy jobb fejvédelemmel talán még ma is itt lenne, akkor azt mondod, miért ne. Én feláldoznám az autók szépségének egy részét, ha cserébe Jules még mindig köztünk lehetne. Ez nem befolyásolja a vezethetőséget, de egyébként ez nem is izgat, csak azt akarom, hogy fejünk védve legyen. Szeretnénk tiszteletben tartani az autók kinézetét és jellemzőit, de nem felejthetjük el, a versenyzők is emberek és ezekkel az eszközökkel megmenthetjük az életüket” – mondta. http://www.motorsportal.hu/forma1/gloria-ha-eleteket-ment-miert-ne-c65637.html Ezzel a borzasztó "félszélvédővel" azt érik el, hogy a Massa-féle pattogó rugós balesetek talán kivédhetőek lesznek, ha éppen olyan szögben találja el az alkatrész az autót, hogy az lepattan róla. Egy kerék ellen nem hiszem, hogy véd, mert az ritkán jön éppen szemből, nézd csak Henry Surtees balesetét, ő is oldalról-felülről kapta telibe, és ugyanúgy meghalt volna ezzel a glóriával is. A motorsport veszélyes, és nem azt mondom, hogy rendben van az, hogy fiatalemberek meghalnak a pályán, de el kell fogadni, hogy vannak olyan helyzetek, amik kivédhetetlenek, és ha a szerencsétlen körülmények összejátszanak egy rossz pillanatban, akkor hiába szerelik fel ezeket a borzalmakat az autókra. Bármikor meghalhatunk az utcán sétálva is, ha egy ablakban lévő virágot lelök egy macska vagy a huzat és éppen valaki fejére esik, mégsem járunk bukósisakban, páncélingben.

Én is azt mondom egyébként, hogy nem kéne semmi, de ha választani kell e között és a WC ülőke (glória) között akkor 1000x inkább ez. Sainz gondolom nem nagyon vetette bele magát ebbe az ügybe azért kezdett el Bianchiról beszélni, de Wurzék akik erőltetik ezt a dolgot már elmondták, hogy nem a Bianchi féle esetre készül mert azzal egyelőre a technika nem tud mit kezdeni. Kereket egyébként kivédi az már le lett tesztelve, hogy, ha nekilőnek x km/h-val egy abroncsot akkor nem törik szét. Ezt fogja tenni a Red Bull is a tervek szerint Oroszországban.
Egy ilyen tesztet egyébként így kell elképzelni: https://www.youtube.com/watch?v=-h6GHEEWR_U

Quivver
#8 Quivver 2016. április 16. 17:21  
Lewisthebest:
Senki nem mondta, hogy Bianchit megmentette volna ezek a megoldások a Henry Surtees, Massa, Justin Wilson féle esetekre készülnek ahol egy kisebb, nagyobb alkatrész vagy kerék találta el a versenyzőt és ezáltal súlyos sérülést okozott vagy rosszabb esetben halált. Az ilyenekhez meg a Red Bull megoldása tökéletes lenne mert ezek pont olyan tárgyak amik erről a félig zárt cockpitről lepattannának és nem, hogy nem okoznának sérülést, de valószínűleg még simán folytathatná is a versenyző az adott etapját.

Hülkenberg az elem kinézetét bírálta, és az F1 hagyományainak megőrzése mellett kampányolt. Az ellentábor szerint ez a szempont sokadrangú a jelenlegi helyzetben; ezt az elvet vallja Carlos Sainz is: „A glória nem túl szép, de amikor látsz egy olyan balesetet, mint Jules Bianchié és arra gondolsz, hogy jobb fejvédelemmel talán még ma is itt lenne, akkor azt mondod, miért ne. Én feláldoznám az autók szépségének egy részét, ha cserébe Jules még mindig köztünk lehetne. Ez nem befolyásolja a vezethetőséget, de egyébként ez nem is izgat, csak azt akarom, hogy fejünk védve legyen. Szeretnénk tiszteletben tartani az autók kinézetét és jellemzőit, de nem felejthetjük el, a versenyzők is emberek és ezekkel az eszközökkel megmenthetjük az életüket” – mondta.

http://www.motorsportal.hu/forma1/gloria-ha-eleteket-ment-miert-ne-c65637.html

Ezzel a borzasztó "félszélvédővel" azt érik el, hogy a Massa-féle pattogó rugós balesetek talán kivédhetőek lesznek, ha éppen olyan szögben találja el az alkatrész az autót, hogy az lepattan róla. Egy kerék ellen nem hiszem, hogy véd, mert az ritkán jön éppen szemből, nézd csak Henry Surtees balesetét, ő is oldalról-felülről kapta telibe, és ugyanúgy meghalt volna ezzel a glóriával is. A motorsport veszélyes, és nem azt mondom, hogy rendben van az, hogy fiatalemberek meghalnak a pályán, de el kell fogadni, hogy vannak olyan helyzetek, amik kivédhetetlenek, és ha a szerencsétlen körülmények összejátszanak egy rossz pillanatban, akkor hiába szerelik fel ezeket a borzalmakat az autókra. Bármikor meghalhatunk az utcán sétálva is, ha egy ablakban lévő virágot lelök egy macska vagy a huzat és éppen valaki fejére esik, mégsem járunk bukósisakban, páncélingben.

Utoljára módosítva: 2016. április 16. 17:22

Lewisthebest
#7 Lewisthebest 2016. április 16. 15:30  
Quivver:
Miért kell erőltetni ennyire ezt a szarságot? Teljesen megölik az ilyen félmegoldásokkal a Forma-1-et. Se nem nyílt karosszéria, se nem zárt. És azt mondják, hogy Bianchit megmenthette volna, ami sajnos nem lehet igaz. Szegény srácot a béna "glória" se menthette volna meg az extrém lassulástól.

Senki nem mondta, hogy Bianchit megmentette volna ezek a megoldások a Henry Surtees, Massa, Justin Wilson féle esetekre készülnek ahol egy kisebb, nagyobb alkatrész vagy kerék találta el a versenyzőt és ezáltal súlyos sérülést okozott vagy rosszabb esetben halált. Az ilyenekhez meg a Red Bull megoldása tökéletes lenne mert ezek pont olyan tárgyak amik erről a félig zárt cockpitről lepattannának és nem, hogy nem okoznának sérülést, de valószínűleg még simán folytathatná is a versenyző az adott etapját.

Quivver
#6 Quivver 2016. április 16. 15:21  

Miért kell erőltetni ennyire ezt a szarságot? Teljesen megölik az ilyen félmegoldásokkal a Forma-1-et. Se nem nyílt karosszéria, se nem zárt. És azt mondják, hogy Bianchit megmenthette volna, ami sajnos nem lehet igaz. Szegény srácot a béna "glória" se menthette volna meg az extrém lassulástól.

Lewisthebest
#5 Lewisthebest 2016. április 16. 12:20  
f1 the best:
Ez szerintem is jobb, nekem egyáltalán nem tetszik a glória. A szélvédő kapcsán azonban pár dolgot meg kell oldani: 1, ne párásodjon, koszolódjon stb tehát a kilátás megfelelő legyen 2, ha behorpad vagy törik akkor könnyen és gyorsan cserélhető legyen 3, ki és beszállás továbbra is gyors és biztonságos maradjon

Ha a zárt kasznis szériákban megtudják oldani, hogy ne koszolódjon a szélvédő akkor itt se lesz probléma ezzel. A kiszállás jelenti az egyetlen kérdőjelet, de az a glóriánál ugyanúgy kérdőjel.

Lewisthebest
#4 Lewisthebest 2016. április 16. 12:19  
AnTomySm7:
Lásd Massa 2009-es Hungaroringi esete

Pl az, de szvsz Senna-t is ez a megoldás megmentette volna míg a glóriától ugyanúgy belefúródhatott volna a plexijébe a felfüggesztés. Aztán ott van Helmut Marko is akinek szintén egy apró tárgy (kő) verte ki az egyik szemét. De még lehetne biztos sok példát hozni rá.

f1 the best
#3 f1 the best 2016. április 16. 11:41  

Ez szerintem is jobb, nekem egyáltalán nem tetszik a glória.
A szélvédő kapcsán azonban pár dolgot meg kell oldani: 1, ne párásodjon, koszolódjon stb tehát a kilátás megfelelő legyen 2, ha behorpad vagy törik akkor könnyen és gyorsan cserélhető legyen 3, ki és beszállás továbbra is gyors és biztonságos maradjon

AnTomySm7
#2 AnTomySm7 2016. április 16. 11:39  
Lewisthebest:
Szurkolok nekik, hogy sikerüljön. Sokkal elegánsabb megoldás a WC ülőkénél és szvsz több dologtól védhet meg + jobbak a látási viszonyok is.

Lásd Massa 2009-es Hungaroringi esete

Lewisthebest
#1 Lewisthebest 2016. április 16. 10:58  

Szurkolok nekik, hogy sikerüljön. Sokkal elegánsabb megoldás a WC ülőkénél és szvsz több dologtól védhet meg + jobbak a látási viszonyok is.FORMA-1 HÍREK

Sebastian Vettel

12016.10.21. 22:31

Rosberg Ricciardo előtt húzta be a második edzést – törmelékhullás Austinban

Folyamatosan "morzsolódtak" az autók a kerékvetőkön

02016.10.21. 21:49

Úgy tűnik, eldőlt a tesztvita

A felek megtalálták a közös nevezőt

02016.10.21. 19:56

Nemet mondott az FIA a bahreini tesztre

A csapatok most Ecclestone-nal tárgyalnak