Össztűz a szabályokra: „Nem mutattunk jó példát”

írta: M4Sport
2016. július 25. 17:59
FOTÓ: ©xpbimages.com

Sok vitás szituációt hozott a 2016-os Magyar Nagydíj, ezek láttán pedig több csapatvezető és pilóta is arra kéri a Forma–1 irányítóit, tegyék egyértelművé a szabályokat, a jelenlegi bonyolult előírások és az azokból származó ellentmondásos ítéletek ugyanis rossz fényt vetnek a sportágra.

Szombat este hosszú ideig vitáztak a 107 százalékos szabály alkalmazásáról (a Q1 után 11 pilóta maradt a határértéken kívül, öten pedig tovább is jutottak, végül azonban megtarthatták a későbbi szakaszokban megszerzett rajtpozíciójukat), valamint Nico Rosberg pole pozíciót érő körénél, amit a sárga zászlós jelzés ellenére futott (a versenybírák őt sem büntették).

Másnap Max Verstappen és Kimi Räikkönen csatája került a figyelem középpontjába, a holland ugyanis ellenfele panasza szerint túlságosan agresszíven védte pozícióját a bírák azonban nem vonták vizsgálat alá. A Ferrari csapatvezetője, Maurizio Arrivabene a három vitás eset láttán kijelentette, maximálisan egyetért a cég elnökével, aki 2015 végén arra kérte a szabályalkotókat, tegyék érthetőbbé a szabályokat, melyek jelenleg túl sok vitának képeznek alapot.

„Az elnökünk már egy éve felvetette ezt a témát. Azt mondta, túlságosan bonyolult a szabályzat, a tiszta és egyértelmű előírások sokat segítenének a sporton. Az összes szürke területet el kell tüntetnünk a szabálykönyvből. Amikor több ilyen szürke terület is van, nem tudod, merre kellene indulni. Nézelődsz jobbra, balra, fel, le…” – panaszkodott az olasz szakember.

Christian Horner, rádió

A Red Bull csapatvezetője, Christian Horner maximálisan egyetért kollégájával: nyilatkozata során ő is kiemelte, a szabályalkotásnál elsősorban józanészre lenne szükség, hogy olyan elírások szülessenek, melyek a rajongók számára is tiszták (ellenpéldaként a rádiós szigort említette). „Józan szabályok kellenek, de a Forma–1-ben talán nincsenek is ilyenek” – szúrt oda az illetékeseknek. „Itt van például Jenson Button rádiós ügye” – utalt arra az üzenetre, melyben fékproblémájáról informálták a korábbi világbajnokot, aki ezért áthajtásos büntetést kapott.

„Nem hallottam, mit mondtak neki, és egyelőre a felvételt sem, ám ennek ellenére úgy érzem, túl vagyunk szabályozva, és ez az egész szituáció túlságosan bonyolult a szurkolók számára. Egyszerűbb szabályokra lenne szükség, hogy az egyszeri nézők is értsék a szabályokat, anélkül, hogy túlságosan bonyolultnak tartsák őket” – magyarázta.

A hétvége után Sebastian Vettel is kritizálta a szabályokat: a Ferrari német klasszisa egyetért Lewis Hamiltonnal, aki Rosberg ügye kapcsán a sárga zászlós szabályok tisztázást kérte. „Az a legrosszabb, hogy példát mutatunk” – kezdte indoklását a négyszeres világbajnok. „Ha a jövő héten egy dupla sárga zászlót lengetnek egy gokartversenyen valakinek a kicsúszása miatt, akinek a pályabírók a segítségére sietnek, akkor a srácok is gondolkodhatnak úgy, hogy nem kell sokat lassítaniuk, mert a Forma–1-ben ez rendben van, és az a királykategória.”

„Ez a dolog nem szimpatikus. A múltban nem állt a rendelkezésünkre a technológia, hogy mindent pontosan mérjünk, és csak első, második és harmadik szektorunk volt. Az ökölszabály az, hogy nem javíthatunk abban a szektorban, melyben érvényben van a sárga zászló. Ha megnézed a szabálykönyvet, akkor látod, hogy a dupla sárga esetén a megállásra is fel kell készülni. Szerintem egyértelmű, hogy ha valaki pár km/órával lassul le, vagy csak kicsit később lép a fékre, az szükség esetén nem tudna megállni. A múltban egyértelmű volt: nem javítottunk sárga alatt. Most már lehet, de vitatkozunk arról, mi számít kellő lassításnak és mi nem. Én sem akarom, hogy mindenért büntessenek, de nem hiszem, hogy szombaton jó példát mutattunk” – zárta gondolatát.

Maurizio Arrivabene

Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Benhower
#5 Benhower 2016. július 26. 17:56  
frontember:
Rosberg es Verstappen szabályszegése is egyértelmű volt. Hogy az utóbbit nem is vizsgálták, az mutatja, mennyire felháborítóan ad hoc ez az egész szabálykönyv és annak következményei. Hogy Buttont egy rádiós üzenet miatt viszont büntették, az még kontrasztosabbá teszi az egészet. Rosberg esete is nyilvánvaló, ott meg pontos adatok állnak rendelkezésre. a bírák mégis következetlenek voltak. borzasztó ez sajnos

Pedig pont hogy nem volt egyértelmű egyik sem. Rosbi esetében megvolt a lassítás, csak a mértéke a kérdéses. Max 2. Megmozdulása meg a kanyarodas volt, talán túl agresszíven, de az volt. Mindketten szürke területen voltak maradjunk annyiban. Viszont hogy te is kezdesz átmenni durva antiba az aggasztó.

frontember
#4 frontember 2016. július 26. 08:04  

Rosberg es Verstappen szabályszegése is egyértelmű volt. Hogy az utóbbit nem is vizsgálták, az mutatja, mennyire felháborítóan ad hoc ez az egész szabálykönyv és annak következményei. Hogy Buttont egy rádiós üzenet miatt viszont büntették, az még kontrasztosabbá teszi az egészet. Rosberg esete is nyilvánvaló, ott meg pontos adatok állnak rendelkezésre. a bírák mégis következetlenek voltak.

borzasztó ez sajnos

mpiere
#3 mpiere 2016. július 25. 20:43  

a legnagyobb baj szerintem az volt, hogy konkrétan kb. senkinek sem lett megmondva a verseny alatt pontosan miért is buntették meg Buttont. Ez olyan mintha a fociban nem mutassák meg a gólt csak sípol a bíró és beírják az eredményt a táblára.

F1890
#2 F1890 2016. július 25. 19:08  

megnéztem LT-n a szektorokat. kvalin első szektorban ham 4 tiezdet adott rózbinak, valamint vettel volt a 2. ricsi a 3. rózbi a 4.
2. szektorban rózbi leggyorsabb és 1 secet adott vettelnek

fist1
#1 fist1 2016. július 25. 19:07  

Nyilván a szabályok is pontatlanok, de itt a hétvégén a legfőbb baj az idióta stewardokkal volt, akik a saját szájuk íze szerint értelmezték a szabályokat, az f1 íratlan szabályait és a józan észt nem figyelembe véve.

Utoljára módosítva: 2016. július 25. 19:07

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

„Elkezdtem a visszaszámlálást”

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”