Össztűz az új időmérőre: „Egy rakás szemét”

írta: M4Sport
2016. március 19. 09:37
FOTÓ: ©xpbimages.com

Össztűz zúdult a Forma–1 Ausztráliában debütáló új időmérő rendszerére. Az azt elfogadó csapatfőnökök belátják, hogy hibáztak, élesen kritizálnak és mielőbbi változást sürgetnek.

„Nem tetszik, elfogadhatatlan, meg kell változtatni” – rövid és tömör jellemzést adott az F1-es szakkommentátorként dolgozó exversenyző, Martin Brundle az új időmérő edzésről. És ezzel vélhetően sokak véleményét fogalmazta meg. Persze nem jött ez derült égből villámcsapásként: már amikor kiderült, hogy három héttel az idény rajtja előtt változtatni akarnak a szabályokon, sokan bírálták a résztvevőket, s az új szisztéma is erősen megoszottta mind a szurkolók, mind a versenyzők, de még a csapatok véleményét is.

Már a Q1-es és Q2-es edzésrész is hozott jó pár furcsaságot: Esteban Gutiérrez például könnyedén juthatott volna tovább legjobb mai idejével a második felvonásba, mégis csak 20. lett, mert lejárt a 90 másodperc. Egy olyan idővel, amelynél futott majd 3 másodperccel jobbat a kvalifikácion. Aztán jött a finálé – csak kicsit másfajta, mint amihez szokhattunk: a Q3 ahelyett, hogy tüzijátékot hozott volna, csak az első pár percében mutatott bármit is. Mindenki teljesítette mért idejét, majd a kiszállt autójából, hagyva, hogy a két Mercedes saját maga döntsön az első rajtkocka sorsáról. Mely egyébként már percekkel a leintés előtt Lewis Hamiltoné lett.

„Hamilton akár a végén saját magának is lengethette volna a kockás zászlót” – jegyezte meg cinikusan Damon Hill. „Ez olyan, mintha tizenegyesrúgásokkal kezdenél a fociban, majd a csapatok utána eldönthetnék, akarnak-e egyáltalán meccset játszani” – írta közösségi oldalán a Virgin-csapat egykori alkalmazottja, Geoff Collins.

„Egy rakás szemét”

Hogy óriási baklövés volt az új rendszer, aligha kérdés. Maguk, a résztvevők is annak tartják. „Ez egy rakás szemét” – mondta el véleményét őszintén Toto Wolff, a Mercedes sportigazgatója, aki egyébként már előre jelezte, nem tetszik neki az újítás. Majd amikor szembesítették a ténnyel, hogy ő és a Mercedes is áldását adta az új rendszerre, a versenyek szervezőire hivatkozott. „A rendezők adják el a jegyeket, és fontos számukra, hogy ha lehet, javítsunk valamin. Megvizsgáltuk, de a megoldás az én személyes véleményem szerint nem jó. Emiatt most újra felül kell vizsgálnunk. Hallgatnunk kell azokra, akik a jegyeket eladják.”

A Mercedes tanácsadója, Niki Lauda már Ausztrália előtt butaságnak nevezte az időmérős rendszert, s arról is beszélt, félig-meddig kényszerből mondtak rá végül igent. Az osztrák a Sky Sportsnak most részletesebben is elmesélte, mi zajlott a háttérben. „A Stratégiai Csoportban ezúttal is két emberünk ülhetett asztalhoz. Toto képviselte a csapatot, én is ott lehettem, de Bernie azt mondta: jöhetsz, csak hallgass, mert én leszek a titkár. Emiatt én nem szavaztam. Azonban nyilvánvaló, hogy amikor elfogadták ezt a javaslatot, még nem ismertünk minden részletet. Aztán később összeültek a csapatmenedzserek Charlie Whitinggal, és ekkor derült ki, hogy mennyi probléma lehet vele. Akik szavaztak, ezután már ellene voltak, mint a Ferrari. Viszont azok a csapatfőnökök, akik panaszkodtak amiatt, hogy ez nem fog működni, az újabb szavazáson mellette voltak. Hiba volt. Most mihamarabb össze kell ülnünk és változtatnunk Bahreinre. Az ember hibázhat – de ez egy nagy hiba volt.”

Johhny Herbert rámutatott: már a kezdettől fogva mindenki érezhette, hogy az ötlet rossz. Vajon miért fogadták akkor mégis el? „Elárulom az igazat” – felelt Lauda. „Bernie a Stratégiai Csoport ülésén kijelentette, hogy fokoznunk kell az izgalmakat. Ha Lewis a pole-ba kerül, csak egyszerűen elsétál a mezőny elől és nyer – érvelt. Fölvetette, hogy a tizedik helyezettnek kellene az élről indulnia, erre (Christian) Horner felkiáltott: Igen! Mert nyilván úgy gondolta, ők lesznek a tizedikek… Szóval az egész itt kezdődött. Mindannyian nevettünk, de az egész nagyon is komoly volt. Aztán Charlie előállt ezzel az új rendszerrel. És hogy elkerüljük, hogy a tizedik legyen az első, belementünk ebbe a hibába – nagy hiba volt, de így történt.”

A Sky Sports másik szakértője, Damon Hill megkérdezte, mindezek után ki vezeti egyáltalán a Forma–1-et. „Elveszítettük az irányt, ez nyilvánvaló. Normál esetben Bernie és a csapatok együtt diktálnak, mert szerződésük van egymással arra, hogy a sport üzleti oldalát irányítsák. De Bernie és Jean Todt, az FIA elnöke együtt is dönthetnek, ha a csapatok valamit nem akarnak, külön mandátumuk van erre. Jelenleg az egész rendszer meg van bénítva, mert mindenki csak védelmezi a saját álláspontját és senki sem gondolkodik globálisan.”

„Bocsánatot kell kérnünk a szurkolóktól”

A bénultságnak most azonban nincs helye. A Red Bull-főnök Christian Horner szerint azonnal vissza kell térni a régi, jól bevált és sokak által szeretett rendszerhez. „Mindenekelőtt bocsánatot kell kérnünk a nézőktől. Az időmérőnek alapvetően nem arról kell szólnia, hogy a gyors autók ott állnak a garázsokban. A szándék jó volt, de el kell fogadnunk, hogy elhibáztuk. És nagyon gyorsan reagálnunk kell. A személyes véleményem, hogy vissza kell térnünk a hagyományos rendszerhez már a következő versenyen. Amit ma láttunk, az nem a Forma–1 volt.”

„A Ferrari ott ült a garázsban, mert semmi értelme nem volt kimenni. Az időmérőnek arról kell szólnia, hogy mindenki fölteszi a legutolsó szett gumiját a legutolsó percekre, hogy lássuk, ki mire képes valójában. Ez most nem volt meg. Nem értük el a célt. A cél az volt, hogy megkeverjük kicsit a rajtrácsot, de valójában csak elvettük az időmérő izgalmát. El kell fogadnunk, hogy hibáztunk, és most változtatnunk kell, nagyon gyorsan” – tekintett előre Horner.

Oszd meg!

27 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

grabowsky78
#27 grabowsky78 2016. március 19. 20:12  
Tasi-r:
"Hallgatnunk kell azokra, akik a jegyeket eladják." LÓFASZT! végre azokra kéne hallgatni AKIK MEGVESZIK AZT A KURVA JEGYET...

ott a pont!

Polarity
#26 Polarity 2016. március 19. 15:09  

Igazi, legendás, versenyszellemű csapat ez a ferrari.

Thibczy
#25 Thibczy 2016. március 19. 11:47  

Ha az előző rendszer izgalmait szeretnék fokozni, akkor legyenek külön gumik az időmérőre és akkor nem kell spórolni velük a futamra.

Kimilton
#24 Kimilton 2016. március 19. 11:42  

Vissza a régi időmérőt, ennyi.

SF_Adam
#23 SF_Adam 2016. március 19. 11:25  

Ha ez a cél, akkor nem bohóckodni kell, hanem eltörölni a picsába az egész időmérőedzést. A pontverseny állásával fordított sorrendben kell indítani a futamot és kész.

Paberto
#22 Paberto 2016. március 19. 10:58  

Bernie papa:

Nyugdij kell. Meg hogy azert alkottak ezt a rendszert hogy majd a Mercedeses fiuk hibaznak es akkor kiesnek es nem lesznek elsok :D :D :D Meg hogy ha vissza ternenek a regi rendszerhez, akkor megint Hamilton lenne a pole-ban konnyeden, es ezt nem akarjak.

Hat nem ez tortent most is??????? Annyi kulonbseggel hogy mar az idomero vege elott 3 perccel megmertek a sulyukat is es a kockas zaszlo lengetesevel egy idoben mar fotozkodtak :D :D :D

70 folott nyugduj a F1-ben azoknak akik szabalyokat alkothatnak. Ezt vezessek be!

"It was pretty crap. But this is what we’ve got, until we can change it.

"The only thing about this [format] is that the quick guys could have run off the road, or done anything a little bit silly, and then you would get a mixed-up grid, which is what we wanted."

"If we go back to the old system, I tell you what would happen: Mercedes would be first and second," he said. "Pretty simple.

"What I don’t want to see is where you and I could predict how the grid is going to be for the start of a race, and how that race is going to finish.

"You and I could sell everything we’ve got and put our money on Hamilton winning. It’s not what the public want.

"If you are a fan and you are on the way to a race we should be discussing whether or not Hamilton has to push, whether the Ferraris are quick, or maybe somebody else comes through, but they can’t do that any more.

"That’s what the problem is."

Nigel
#21 Nigel 2016. március 19. 10:42  


Megkérdezték a jónépet, hogy mi a véleménye az új kvalifikációs rendszerről. 91,80% rossznak találja.

DUdi
#20 DUdi 2016. március 19. 10:42  
sába:
Érdeklődéssel várom Börni és az FIA-sok nyilatkozatát.

Bernie Ecclestone declares F1’s new qualifying format ’pretty crap’
http://www.autosport.com/news/report.php/id/123341/ecclestone-declares-new-qualifying-crap

sába
#19 sába 2016. március 19. 10:35  

Érdeklődéssel várom Börni és az FIA-sok nyilatkozatát.

Nigel
#18 Nigel 2016. március 19. 10:26  


Nem irigylem szegény ausztrálokat, elsőként mindig nekik jut ki a jóból. Ők élvezhették először a töltő- és gyors kört szisztémát is, most meg jött ez. Csoda, hogy még nem ment el teljesen a kedvük az F1-től.

OFF - Egy érdekes hír : Rossi még legalább 2018-ig marad a MotoGP-ben, miután hosszabbított a Yamahával. Hivatalos.

Utoljára módosítva: 2016. március 19. 10:34

T.M.
#17 T.M. 2016. március 19. 10:26  
distressor:
komolyan nem értem.. ha már ott van az a sok sok okos ember, aki képtelen volt valós számításokat elvégezni, akkor legalább vehették volna a fáradtságot, és egy szimulátorban lenyomhattak volna pár időmérőt, hogy mégis milyen a gyakorlatban. előre lehetett látni, hogy ez lesz. rengetegen elmondták, h az elején tumultus lesz, majd a végén csak ücsörögni fognak a garázsban. hihetetlen amatőr az egész. abszolút úgy tűnik, mintha direkt akarnák tönkretenni az F1-et. nem lehetnek ennyire bénák. azt nem hiszem el.

Köszi, hogy leírtad helyettem is, pontosan így látom.

sába
#16 sába 2016. március 19. 10:24  
vandr:
Amúgy ha valamit újítani akarnak, akkor inkább vezessenek be egy rövidebb, fordított rajtrácsos futamot is, ahol mondjuk fele pontok járnak a helyezésekért. Ez már viszonylag elterjedt szokás, ha pedig már a GP2-ben úgyis alkalmazzák, akkor bevezethetnék a nagytestvérnél is.

Ne hülyéskedj már. Amíg ekkora a merci fölénye tök mindegy honnan indulnak. Ezzel csak még hamarabb lenne Hamilton vb.

sába
#15 sába 2016. március 19. 10:22  

Szóval azért, hogy elkerüljék a sz*rt, megszavazták a még sz*rabbat. Logikus.

ernike
#14 ernike 2016. március 19. 10:22  
Tasi-r:
Gutierez nem GRO ;)

Oh azt benéztem akkor :D Mindegy Haas :)

Igorcsuk
#13 Igorcsuk 2016. március 19. 10:20  

Utolsó 8 pontot kap az időmérőn, annyit, amit régen futamon kaptak, futamon fordított sorrend?

Tasi-r
#12 Tasi-r 2016. március 19. 10:19  
ernike:
Szegény Gro 26:6-ot futott amivel lazán Q2-es lehetett volna a debütáló csapat, de köszönhetően ennek a csodának csak a Manort verték el.

Gutierez nem GRO ;)

ernike
#11 ernike 2016. március 19. 10:19  
distressor:
komolyan nem értem.. ha már ott van az a sok sok okos ember, aki képtelen volt valós számításokat elvégezni, akkor legalább vehették volna a fáradtságot, és egy szimulátorban lenyomhattak volna pár időmérőt, hogy mégis milyen a gyakorlatban. előre lehetett látni, hogy ez lesz. rengetegen elmondták, h az elején tumultus lesz, majd a végén csak ücsörögni fognak a garázsban. hihetetlen amatőr az egész. abszolút úgy tűnik, mintha direkt akarnák tönkretenni az F1-et. nem lehetnek ennyire bénák. azt nem hiszem el.

Minden mérnök, pilóta és a legtöbb szurkoló tudta mi lesz ennek ellenére meglépték ezt a döntést reménykedve abban hogy majd a Merci elrontja valahol. Kétségbeesett idióta banda a F1 vezetése, de a csapatok is hibásak. Persze lehet hogy ők így is akarták hogy ahelyett hogy kardoskodnak az öregekkel majd megbuktatják élesben.

Nigel
#10 Nigel 2016. március 19. 10:16  


Valószínű, hogy hamarosan visszaállítják a régi lebonyolítási rendszert. De ettől még nem fog csökkenni a Merci előnye. Majd megint kitalálnak valami okosságot, ami szokás szerint visszafelé sül el.

Utoljára módosítva: 2016. március 19. 10:17

distressor
#9 distressor 2016. március 19. 10:14  

komolyan nem értem.. ha már ott van az a sok sok okos ember, aki képtelen volt valós számításokat elvégezni, akkor legalább vehették volna a fáradtságot, és egy szimulátorban lenyomhattak volna pár időmérőt, hogy mégis milyen a gyakorlatban.

előre lehetett látni, hogy ez lesz. rengetegen elmondták, h az elején tumultus lesz, majd a végén csak ücsörögni fognak a garázsban.

hihetetlen amatőr az egész.

abszolút úgy tűnik, mintha direkt akarnák tönkretenni az F1-et. nem lehetnek ennyire bénák. azt nem hiszem el.

ernike
#8 ernike 2016. március 19. 10:10  

Szegény Gro 26:6-ot futott amivel lazán Q2-es lehetett volna a debütáló csapat, de köszönhetően ennek a csodának csak a Manort verték el.

cybergyerek
#7 cybergyerek 2016. március 19. 10:09  

én szinte biztosra veszem, hogy nem sokáig marad ez a rendszer. szerintem ugyanaz lesz a sorsa mint a 2005 elején használt szisztémának. és jogosan, mert tényleg katasztrófa.

Tasi-r
#6 Tasi-r 2016. március 19. 10:09  

"Hallgatnunk kell azokra, akik a jegyeket eladják." LÓFASZT!

végre azokra kéne hallgatni AKIK MEGVESZIK AZT A KURVA JEGYET...

ernike
#5 ernike 2016. március 19. 10:08  

Fogták és kiherélték a kis csapatokat, egyedül a Mercinek jó ez az időmérő rendszer. Nehéz szavakat találni arra hogy mit láthattunk ma reggel.

Utoljára módosítva: 2016. március 19. 10:08

concorde
#4 concorde 2016. március 19. 10:04  

Minősíthetetlen...

vandr
#3 vandr 2016. március 19. 10:03  

Amúgy ha valamit újítani akarnak, akkor inkább vezessenek be egy rövidebb, fordított rajtrácsos futamot is, ahol mondjuk fele pontok járnak a helyezésekért. Ez már viszonylag elterjedt szokás, ha pedig már a GP2-ben úgyis alkalmazzák, akkor bevezethetnék a nagytestvérnél is.

Utoljára módosítva: 2016. március 19. 10:03

vandr
#2 vandr 2016. március 19. 09:58  

Azért a drága csapatfőnököket sem értem. Hogyhogy nem látták előre, hogy a 90 sec nem lesz elég semmire és emiatt úgyis mindenki inkább a boxban marad?

Nigel
#1 Nigel 2016. március 19. 09:57  

Bárcsak ez lenne az egyetlen hiba, amit az utóbbi időben elkövettek. Azonban ez csak egy a sok közül, hibát hibára halmoznak. Egyre rosszabb és kiábrándítóbb a helyzet.

Utoljára módosítva: 2016. március 19. 10:12

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sebastian Vettel

72016.10.24. 12:32

Fény derült Räikkönen elszúrt kerékcseréjének okára

"A zöld jelzést megkaptam, és ilyenkor persze, hogy elindulok"

52016.10.24. 11:36

Jött, de ki hívta? – Verstappen hatalmas bakival is a „verseny embere” lett

„Tíz másodperccel előtte közölte: »Jövök a boxba!« De akkor már a boxutcában volt!