Össztűz az új időmérőre: Williams inkább vár…

írta: M4Sport
2016. március 05. 09:54
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Williams helyettes csapatvezetője, Claire Williams a pilótákkal ellenben még nem akarja minősíteni az új, kieséses időmérőt, szerinte ugyanis addig nem lenne jogos a kritika, amíg nem láttuk, hogyan működik az Ausztrál Nagydíjon debütáló szisztéma.

A Motorsport Világtanács (WMSC) péntek este pontot tett az időmérő edzéssel kapcsolatos találgatások végére, és életbe léptette a kieséses kvalifikációt, ami az eredeti tervek szerint, a szezonnyitón érkezik. Míg a csapatok áldásukat adták a módosításra, a versenyzők több alkalommal is éles kritikával illették a rendszert, ami elmondásuk szerint túlságosan bonyolult lesz a szurkolók számára és káoszhoz vezethet a kvalifikációkon.

A Williams helyettes csapatvezetője más véleményen van; szerintem meg kellene várni az első futamot, és csak utána kellene véleményezni az időmérőt. „Először a Stratégiai Csoporton ment át a javaslat, szóval én is ott voltam azok között, akik megszavazták” – idézi szavait az F1i. „Nem szabad elfelejteni, hogy ez az egész azért került szóba, hogy felrázzuk a rajtrácsot és valamivel izgalmasabbá tegyük a futamokat. Szerintem még korai lenne ítéletet mondani a rendszer felett” – magyarázta.

„Előbb jussunk el Melbourne-be, nézzük meg, hogyan működik a szisztéma, és csak utána véleményezzük. Ha megnézzük a bevezetése mögött álló okokat, látni fogjuk, hogy jó szándék vezérelt bennünket” – fogalmaz Williams, aki egyébként nem ragaszkodik mindenáron az új időmérőhöz, csupán türelemre szeretné inteni a bírálókat.

„Amikor új szabályokkal állsz elő, akkor természetesen szeretnél valami pozitív változást elérni. A Forma–1-ben viszont nem mindig pont így sült el a dolog. Az emberek azonnal a negatívumokra összpontosítanak, mielőtt gondolkodnának és a kritizálás előtt megvárnák, miként működnek a dolgok a gyakorlatban. Ha nem jön be a dolog, akkor rendben van; megpróbáltuk. Szerintem észben kell tartanunk, hogy ezt az egészet azért csináltuk, hogy izgalmasabbá tegyük ezt a sportot, és igazából mindenki erre vágyik” – zárta gondolatát.

FIA
Oszd meg!

12 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Thibczy
#12 Thibczy 2016. március 06. 11:35  

Ha már választani kell, akkor inkább a 2005-ös egykörös időmérő.

Lombardo
#11 Lombardo 2016. március 05. 18:56  
fist1:
Tegyék izgalmasabbá, de ne úgy, hogy a lutri faktort növelik, a sportszerűség szellemiségétől eltávolodva. Senki ne higgye, hogy a jövőben nem lesznek az időmérőkön feltartások, nem tiszta körök, ezt a gyakorlati megvalósítás nélkül is mindenki el tudja képzelni, hogy ezzel a szabállyal még inkább így lesz. Ha izgalmasabb is lesz, az a sportérték, fair play kárára lesz izgalmasabb. Ez tetszeni fog azoknak, akik a cirkuszt látják az F1-ben, nem egy sporteseményt.

Na igen, végre tényleg arról szólt az időmérő, hpgy egy valós gyorsasági sorrendet állított fel. Tény, hogy igazi tűzijátékot csak az etapok utolsó egy-két percében láttunk, de akit untat az, hogy 8 percig f1-es autókat kell néznie, amint a határon mennek, az ne nézzen f1-et. Feleseges volt a rizikó faktort növelni.

Utoljára módosítva: 2016. március 05. 18:57

daviid
#10 daviid 2016. március 05. 18:33  

Tudom nem illik ilyet mondani, de én szabályosan azért drukkolok, hogy Melbourne-ben egy unalmas időmérő edzést lássunk, hogy azok is rájöjjenek, hogy ez az időmérő szisztéma több sebből vérzik, akik ennek ellenére megszavazták.
Az időmérő izgalmasabb lesz? Nem valószínű. Igen, izgalmas lesz a Q1, Q2, Q3 eleje, de a vége már nem hiszem, főleg a Q3, ami kb mindenkinek 1 gyors körből fog állni, és az is az első öt percben lemegy...
A jelenlegi Pirelli gumikat nem erre a rendszerre tervezték, túl hamar elveszítik maximális tapadásukat, egész egyszerűen nem lehet ezekkel a gumikkal több körön át a határon autózni úgy, hogy közben a gumik csak minimális tapadást veszítsenek. Nem elég tartósak. Ha így lenne, és a gumiszabályokat is megváltoztatnák, akkor valóban nem lenne rossz ötlet ez a szisztéma, de az idei évre totálisan az.

Én azt nem értem, hogy mégis, hogyan tudták ezt a rendszert elfogadni, miközben a pilóták, és különböző fórumokat olvasva, a rajongók is felemelték a hangjukat a szabály ellen. Legalább a pilóták véleményére adjanak, mert előbb-utóbb befog telni náluk is a pohár, és az a Forma-1-nek nagyon nem fog jót tenni. Alsó hangon megjegyzem, már most olyan érzésem van, mintha ez kezd kibontakozni...
Azt se felejtsük el, hogy a pilótáknak úgy kellett Melbourne-re gumikat választani (10 szett abroncsukat, hogyan osztják fel), hogy még nem is tesztelhették őket (1 alkalommal még a szezonzáró után igen, de az nem sok...), és akkor még szó sem volt az időmérő megváltoztatásáról...

Zasalamel
#9 Zasalamel 2016. március 05. 12:28  
fist1:
Na ne viccelj, ezek a gumik az esetek többségében egyetlen gyors körre vannak hitelesítve, utána már nem lehet versenyképes időt menni velük. Olvasd el Wéber cikkét: http://www.m4sport.hu/2016/02/25/weber-gabor-disz-kvalifikacio-vagy-diszkvalifikacio/

Azért remélem a Világtanácson nem ilyen retardált, csőlátású vén sz*rok ülnek mint az FIA-nál.

Lewisthebest
#8 Lewisthebest 2016. március 05. 12:18  
fist1:
Na ne viccelj, ezek a gumik az esetek többségében egyetlen gyors körre vannak hitelesítve, utána már nem lehet versenyképes időt menni velük. Olvasd el Wéber cikkét: http://www.m4sport.hu/2016/02/25/weber-gabor-disz-kvalifikacio-vagy-diszkvalifikacio/

Élmezőnynek nem oszt, nem szoroz a 2. gyors körön is simán továbbjutnak esetleg a Q2 lehet ilyen szempontból problémásabb a Q3-ba meg már kevesen vannak. Plusz ha igazak a hírek amik valószínűleg igazak, hogy a Pirelli tovább növelte a kötelező guminyomás értékét akkor alapból kisebb lesz a gumik tapadása tehát a későbbi veszteség is kisebb és tovább kellene nekik bírni, de hát ennél a gumigyártónál sose lehet tudni.

fist1
#7 fist1 2016. március 05. 11:58  
Lewisthebest:
Nem akarom túlfeszíteni a húrt, de nem versenyeznek a Nordschleifeon ahol 7 perc alatt csak 1 kört tudnának menni szóval csak az fog kiesni a nagy nevek közül aki balf*szkodik az meg már az előző rendszerbe is kiesett. Ha Melbournet nézzük akkor 4-5 kört lehetne megtenni egymás után mielőtt elindulna az első kieséses óra és akkor még csak a legutolsó esik ki.

Na ne viccelj, ezek a gumik az esetek többségében egyetlen gyors körre vannak hitelesítve, utána már nem lehet versenyképes időt menni velük. Olvasd el Wéber cikkét:
http://www.m4sport.hu/2016/02/25/weber-gabor-disz-kvalifikacio-vagy-diszkvalifikacio/

Lewisthebest
#6 Lewisthebest 2016. március 05. 11:53  
fist1:
Ha feltartanak, az mióta a pilóta hibája? Még csak nem is feltétlen a csapaté. De, több benne a lutrifaktor, mert jórészt egyetlen körön múlik minden, amin fel is tarthatnak. Ez teljesen más, mint amikor egyesével futották a köröket, és úgy volt mindenkinek egy köre. A lényeg az, ahogy Wéber Gabi is levezette az ezzel kapcsolatos cikkében, hogy 7 perc alatt nincs idő 2 mért körre, pláne ha még azzal is számolsz, hogy akkor próbálják kiengedni a pilótát, amikor nem keveredik forgalomba. És kapásból az időmérő elején kint lesz mindenki, tehát feltartásokra bőven lehet számítani. Ami még fontos, az aktuális gumiszabály nem kerül változtatásra, ugyanannyi gumi áll rendelkezésre. Ezek miatt növeli a lutrifaktort ez a rendszer. Amúgy mi baj volt az eddigi időmérős rendszerrel? Én néztem akkor is, amikor 60 perc volt, 12 kör, aztán szevasz. Teljesen jó volt az is, de a 3 részes időmérővel sem volt gondom. A most jövő rendszerrel viszont van, nem csak nekem. Várhat Williams kisasszony Melbourne-ig, majd a gyakorlat is igazolni fogja számára, ha már a képzelőereje gyenge. Gondolom, volt már szerencséd látni F1-es időmérőt, mikor esőt vártak, de még épp nem esett le, és mindenki igyekezett összehozni egy jó szárazpályás kört. Na olyan tülekedésekre lehet számítani.

Nem akarom túlfeszíteni a húrt, de nem versenyeznek a Nordschleifeon ahol 7 perc alatt csak 1 kört tudnának menni szóval csak az fog kiesni a nagy nevek közül aki balf*szkodik az meg már az előző rendszerbe is kiesett. Ha Melbournet nézzük akkor 4-5 kört lehetne megtenni egymás után mielőtt elindulna az első kieséses óra és akkor még csak a legutolsó esik ki.

Zasalamel
#5 Zasalamel 2016. március 05. 11:36  

Ez az egész költségcsökkentés mizéria azért megy h a középcsapatoknak is adjanak esélyt h harcolhassanak a topcsapatokkal (ami sztem egy nagy baromság de ez csak a személyes véleményem) és most bevezetnek egy olyan időmérős rendszert amivel méginkább előnyben részesítik a topcsapatokat, mivel míg nekik elég lesz 1-2 kör, addig a középmezőny körözget 4-5 kört is, szal adtak a szarnak egy pofont.

fist1
#4 fist1 2016. március 05. 11:35  
Lewisthebest:
Én nem látok ebbe semmi lutrifaktort. Még így is rengeteg ideje lesz mindenkinek megfutni a körét szóval még az a rendszer is túl sok lehetőséget ad a hibázásra.

Ha feltartanak, az mióta a pilóta hibája? Még csak nem is feltétlen a csapaté. De, több benne a lutrifaktor, mert jórészt egyetlen körön múlik minden, amin fel is tarthatnak. Ez teljesen más, mint amikor egyesével futották a köröket, és úgy volt mindenkinek egy köre.

A lényeg az, ahogy Wéber Gabi is levezette az ezzel kapcsolatos cikkében, hogy 7 perc alatt nincs idő 2 mért körre, pláne ha még azzal is számolsz, hogy akkor próbálják kiengedni a pilótát, amikor nem keveredik forgalomba. És kapásból az időmérő elején kint lesz mindenki, tehát feltartásokra bőven lehet számítani. Ami még fontos, az aktuális gumiszabály nem kerül változtatásra, ugyanannyi gumi áll rendelkezésre. Ezek miatt növeli a lutrifaktort ez a rendszer.
Amúgy mi baj volt az eddigi időmérős rendszerrel? Én néztem akkor is, amikor 60 perc volt, 12 kör, aztán szevasz. Teljesen jó volt az is, de a 3 részes időmérővel sem volt gondom. A most jövő rendszerrel viszont van, nem csak nekem. Várhat Williams kisasszony Melbourne-ig, majd a gyakorlat is igazolni fogja számára, ha már a képzelőereje gyenge.

Gondolom, volt már szerencséd látni F1-es időmérőt, mikor esőt vártak, de még épp nem esett le, és mindenki igyekezett összehozni egy jó szárazpályás kört. Na olyan tülekedésekre lehet számítani.

Utoljára módosítva: 2016. március 05. 11:55

Lewisthebest
#3 Lewisthebest 2016. március 05. 11:29  
fist1:
Tegyék izgalmasabbá, de ne úgy, hogy a lutri faktort növelik, a sportszerűség szellemiségétől eltávolodva. Senki ne higgye, hogy a jövőben nem lesznek az időmérőkön feltartások, nem tiszta körök, ezt a gyakorlati megvalósítás nélkül is mindenki el tudja képzelni, hogy ezzel a szabállyal még inkább így lesz. Ha izgalmasabb is lesz, az a sportérték, fair play kárára lesz izgalmasabb. Ez tetszeni fog azoknak, akik a cirkuszt látják az F1-ben, nem egy sporteseményt.

Én nem látok ebbe semmi lutrifaktort. Még így is rengeteg ideje lesz mindenkinek megfutni a körét szóval még az a rendszer is túl sok lehetőséget ad a hibázásra.

zuzmó
#2 zuzmó 2016. március 05. 11:10  

Megnézném az arcát mikor az ő pilótái kerülnének legelőször emiatt a csodás rendszer miatt szop*ágra...

fist1
#1 fist1 2016. március 05. 11:05  

Tegyék izgalmasabbá, de ne úgy, hogy a lutri faktort növelik, a sportszerűség szellemiségétől eltávolodva. Senki ne higgye, hogy a jövőben nem lesznek az időmérőkön feltartások, nem tiszta körök, ezt a gyakorlati megvalósítás nélkül is mindenki el tudja képzelni, hogy ezzel a szabállyal még inkább így lesz.
Ha izgalmasabb is lesz, az a sportérték, fair play kárára lesz izgalmasabb. Ez tetszeni fog azoknak, akik a cirkuszt látják az F1-ben, nem egy sporteseményt.

Utoljára módosítva: 2016. március 05. 11:10

HairHungary