Öt csapat adhat átalakított 2015-ös autót a Pirellinek

írta: M4Sport
2016. április 15. 17:02
FOTÓ: ©xpbimages.com

Öt csapat is átmeneti tesztautót építhet a Pirelli számára a 2017-ben debütáló, a mostaninál nagyobb méretű abroncsok teszteléséhez. A résztvevők a tesztnapok számának megduplázásáról állapodtak meg.

Sanghajban a Kínai Nagydíj előtt ült tárgyalóasztalhoz a Pirelli a csapatok képviselőivel, hogy a jövő évi új gumikról, valamint azok fejlesztéséről egyeztessenek. Az olasz gyártó jó ideje próbál megfelelő körülményeket teremteni a tervek szerint a mostaninál szélesebbé váló papucsai tesztjéhez – s úgy tűnik, ügyük végre sínre került.

Az új tervek szerint az eredeti 12-ről (hatszor két nap) duplájára emelhetik az idei év közbeni gumitesztek számát. Összesen 25 napról van szó, melyeken előre meghatározzák, hol, mikor és mely csapatok autóival tesztelnek. A felkészülést két fázisra bontják. Az első szakaszban egy 2012 és 2014 közötti autóval tesztelhetnek a milánóiak – még a mostaniakkal megegyező méretű, de már új keverékű abroncsokat. Ez az új gumik alapszerkezetének meghatározása szempontjából lesz hasznos.

A nyár folyamán, július végén, augusztus elején aztán következhet az újabb fázis, melyben már a 2017-es aerodinamikai szabályoknak megfelelő mennyiségű leszorítóerőt termelő 2015-ös autókat használnának, amiket a csapatok alakítanának át a gyártó számára. E munkában öt istálló segédkezik majd: a Mercedes, a Ferrari és a Red Bull mindenképpen, továbbá a Williams, McLaren, Force India hármas két tagja. Ezen autók a hírek szerint úgy termelnének a mostaninál 25%-kal nagyobb leszorítóerőt, hogy nagyobb szárnyakkal látnák el őket, továbbá az 1970-es évek második feléből ismert szívó hatású autókéra emlékeztető szoknyát is fölszerelhetik a padlólemezükre, mely oldalt a kocsi alá zárja a levegőt, így növelve a tapadást.

A versenygépek átalakítása persze pénzbe kerül, és ez még vita tárgyát képezi a résztvevők között. A Pirelli fölajánlotta, kilométerenként 200 dollár „fájdalomdíjat” fizet a résztvevőknek. „Egy tesztkilométer viszont ezer dollárnál is többe kerül” – jelezte a Force India. További problémát jelent, hogy miután az új gumik várhatóan komoly fejlődésen mennek majd keresztül a teszteken, minél később kerülne sorra egy csapat a saját autójával, annál nagyobb előnyre tenne szert. „Lenne, akinek a korai szakaszban kell tesztelnie a gumikat. Így mindenki a lehető legkésőbb akarna tesztelni, amikor a gumik már a legfejlettebbek” – jelezte a másik problémát a Mercedes.

PirelliA tesztnapok számának növeléséhez a Motorsport Világtanácsnak módosítania kell az idei szabályzatán, ehhez pedig mind a 26 tag beleegyezésére szükség lesz. A testület április 26-án ülésezik legközelebb. „Előreléptünk, és bizakodunk, hogy a következő hétre mindent sikerül tisztáznunk” – nyilatkozta Paul Hembery, a Pirelli sportigazgatója, hozzátéve, ezzel egy időben már az FIA-val kötendő új szerződésük aláírása is küszöbön van. „Jövő héten mindent tisztázunk. Van még pár részlet, amiről egyeztetni kell, de támogat minket az FIA, a csapatok és a FOM is. Egy irányba húzunk, ami nagyon jó hír.”

„Mind az öt csapat segítségét igénybe fogjuk venni a 2015-ös autó módosításához. Komoly kihívás elé nézünk, hiszen jelentős aerodinamikai változásról és a gumi méretének jelentős módosulásáról van szó, ami a gumik karakterét is megváltoztatja. Sok mindennek kell tehát összeállnia. Gyorsabbá válnak az autók, nehezebb lesz őket vezetni, és ettől jobb lesz majd a versenyzés” – fogalmazott, hozzátéve, az előzést megkönnyítő, nagyobb működési tartománnyal bíró és a turbulens levegőben tapasztalt csúszkálásokra kevésbé érzékeny gumikat terveznek.

A történethez mindazonáltal hozzátartozik, hogy a csapatok egy része – így a Mercedes, a Ferrari vagy a Williams – továbbra sincs elragadtatva a 2017-es aerodinamikai megújulás ötletétől, és még korántsem biztos, hogy az április 30-i határidőig mindenki áldását adja arra. Az Auto Motor und Sport megjegyezte, talán nem véletlen, hogy a Pirellii egyelőre nem kötötte ki, mikor szeretné lebonyolítani első tesztjét: az olaszok lehet, hogy titkon abban bíznak, végül leszavazzák az új szabályokat, így az új gumik fejlesztésétől is megkímélik őket.

Késlekedésnek mindazonáltal már nem sok helye van: minél később születik végleges döntés, annál később készülnek el az átmeneti tesztautók, s annál később kezd neki a Pirelli az új abroncsok fejlesztésének. Mindeközben pedig a csapatoknak is el kell kezdeniük felkészülni a megújulásra.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

12016.10.20. 20:41

Kvjat a Force Indiánál?

Állítólag komoly lehetőségként számolnak vele

02016.10.20. 20:34

Nem új szerződés, jó autó kéne Vettelnek

Nem tart attól, hogy eltaktikázza magát a Ferrari 2017-tel

02016.10.20. 19:51

Hamilton harcolni fog, Vettel szerint még nyerhet

Ha kikap, „férfiként” viseli majd a vereséget