Óvatos Mercedes – de mennyit veszít ezzel?

írta: M4Sport
2016. október 07. 10:35
FOTÓ: ©xpbimages.com

A még mindig Lewis Hamilton motorhibájának okát kereső Mercedes Szuzukában próbál biztosra menni. De min változtattak, és mekkora teljesítményvesztéssel jár óvintézkedésük?

A frász jött rá Nico Rosbergre a második szuzukai szabadedzés elején, amikor a garázsát elhagyva a megszokottnál sűrűbbnek tűnő füst szállt fel autója hátuljából. Mint kiderült, nem volt szó műszaki hibáról, ám rádiós hibajelentése sokat elárult arról, milyen hangulat is uralkodik a Mercedesnél Lewis Hamilton malajziai kiesése óta.

„Ez egy elég komoly füst volt. Nem igazán tudjuk még, de nyilván nekünk is feltűnt, és utána is fogunk járni” – nyilatkozta Rosberg esetéről Paddy Lowe technikai vezető.

A csapat bizonytalan, és van bennük némi félelem. Mégpedig azért, mert a sepangi motor olyan mértékben megsérült, hogy a mérnököknek azóta sem sikerült kideríteniük, mi is okozta pontosan a bajt. Toto Wolff attól tart, talán sosem lesz meg a magyarázatuk. Ez viszont nem lenne újdonság számukra. „Például azt sem tudjuk a mai napig, miért volt két ERS-hibája Lewisnak év elején” – ismerte el a sportigazgató.

A Mercedes akkor – jobb híján – újratervezte a kérdéses alkatrészeket, változtatott pár dolgon, majd remélte, hogy minden rendben lesz. Azóta nem is történt hasonló hiba. Ám a motor esetében továbbra sem nyugodtak a mérnökök. „A gyomrunk most is összeszorul. Mivel a hiba derült égből villámcsapásként jött, valójában elég sok minden felelős lehet érte.”

Annyi már kiderült, hogy a meghibásodás valahol a főtengely és az egyik hengerfej hajtókara között történt. Hogy miért, az viszont rejtély. „Nagyon keveset, csupán hatszáz kilométert teljesített az a motor. Belgiumban kapott három új motort, ezek közül a második ment tönkre a malajziai első versenyén. Ez nagyon koránt jött. Teljesen normális paraméterekkel mentünk, nem csúsztunk ki a keretek közül. És nem, még csak nem is nyomta igazán a verseny azon szakaszában. Szóval teljesen váratlanul jött” – magyarázta Lowe, rácáfolva a Red Bull elméletére, miszerint ők hajszolták a kiesésbe ellenfelüket.

„Most azt elemezzük, miért hibásodott meg a főtengely. De nehéz pontosan meghatározni a kiváltó okokat. Most elővigyázatosságból elvégeztünk pár változtatást a motorjainkon, hogy megpróbáljuk csökkenteni a motorok terhelését.”

Nico Rosberg

Egy tizedbe kerül az elővigyázatosságuk

Ezen óvintézkedések Nico Rosberg elmondása szerint nincsenek hatással a teljesítményükre, Lowe pedig a Sky Sportsnak elárulta, valójában az olaj megváltoztatásával igyekeztek növelni a megbízhatóságot – azt viszont kizárták, hogy Hamilton esetében az olajadagolással lett volna gond. „Azt mondanám, semmi különbség nincs a teljesítmény terén. Ezek csak óvintézkedések, például egy sokkal konzervatívabb olajat használunk a motorban” – mondta a szakember. Wolff ugyanakkor pontosított a változtatásaik kapcsán: „Ez közel egy tizedünkbe kerül” – árulta el.

Az Auto Motor und Sport úgy tudja, a csapat most olyan olajra váltott, amilyet Belgium előtt, még az eggyel korábbi motorjaiknál használt.

Hamiltonnak a folytatásra maradt két motorja a legfrissebb, egy pedig az eggyel korábbi specifikációból. Rosberg jelenleg a Belgiumban kapott új motorral versenyez, valamint péntekenként egy korábbi erőforrást használ. Austinban pedig megkaphatja idei ötödik erőforrását. Bár korábban fölvetődött, akár egy új fejlesztésű, negyedik specifikációt is bevethetnek nála, a csapat erről már letett: Rosberg ugyanolyan motort kap a hajrára, mint amilyet most használ.

Ami a pénteki edzésnapot illeti, Lowe elégedetten konstatálta: „Nem voltak problémáink, minden feladatunkat elvégeztük.”

A Hamilton vélt szabotálásáról folyó diskurzushoz pedig hozzátette: „Ez teljesen ki van zárva. Rendkívül komplexek ezek a motorok, és ha találunk valamit, ami gyorsabbá tesz, természetesen mindkét autónkon be akarjuk vetni. Senki sem érti ezt közülünk, de így történt. Csak véletlen volt, hogy Lewis autója többször ment tönkre.”

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary