Pályaszélesítés: Grosjean így oldaná meg a vitát

írta: M4Sport
2016. augusztus 08. 18:50
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Haas-istálló francia pilótája, Romain Grosjean is támogatja a pálya elhagyására vonatkozó szigorú szabályok lazítását. Elmondása szerint a NASCAR jó példával szolgálhat a Forma–1 irányítói számára, az amerikai sorozatban ugyanis jól kezelik a pályaszélesítést.

Az utóbbi időben egyre többször kerülnek szóba a pálya elhagyásával kapcsolatos előírások: az ezekkel kapcsolatos vita a Német Nagydíj előtt érte el tetőfokát, amikor a csapatvezetők a szigor enyhítéséért lobbiztak, az FIA viszont nem akart változtatni hozzáállásán. Noha a futam előtt lazítottak kicsit a szabályokon, továbbra is ragaszkodnak ahhoz, a pályát a fehér vonalak határolják.

Ezeket a határokat szeretnék egyesek kitolni, hogy a pilóták szabadabban használhassák a rázóköveket és „úgy vezessenek, ahogy nekik tetszik”. Ezt a felvetést Grosjean is támogatja: szerinte a NASCAR jó példa lehet a Forma–1 számára. „Ami engem illet, én szeretem a szabadságot, és pártolom, hogy szélesebben fordulhassunk” – nyilatkozta a Motorsportnak. „Szerintem jól néz ki, amikor a kerékvetők felett vagyunk” – tette hozzá.

„Megnéztem a NASCAR sonomai versenyét, és a pálya határai… nem is tudom, miért festik fel a fehér vonalakat. De nagyon jól néz ki, amikor az autók átmennek rajtuk, és mindenki ugyanazt csinálja. Ez egyébként még kockázatosabb is, hiszen átmész a kerékvetőkön, ezeknek pedig sokkal durvább a felületük. Én tehát támogatom, hogy szélesebben fordulhassunk” – magyarázta.

Németországban egyébként a hosszúra nyúló vita eredményeként az FIA úgy döntött, az első kanyarban büntetlenül át lehet hajtani a kerékvetőkön a fehér vonalak átlépését követően. A francia szerint ennek az engedménynek ebben a formában „nem sok értelme” volt, jövőre viszont a gyorsabb autókkal lehet benne fantázia. „Elég szórakoztató a dolog, és lenne értelme. Senki sem akarja, hogy teljesen szélesen menjünk, de hogy egy kicsit kimehessünk, azt engedhetnék” – mondta.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Balrog
#1 Balrog 2016. augusztus 09. 10:03  

Az biztos, hogy egy ilyen utolsó kör után az F1-ben napok után dőlne el a végeredmény :D
https://youtu.be/VFrp_HuzsvY?t=43m45sPIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Austin

22016.10.21. 14:34

Susie Wolff gyermeket vár

A legkisebb Wolff áprilisban érkezik

52016.10.21. 13:59

Volt szerelője szerint Räikkönen lehet a 2017-es változások nyertese

"Nála csak egy üzemmód létezik: a padlógáz!"

12016.10.21. 13:27

Sainz bekeményített: Nem fogok örökké a Red Bullra várni

„Nem lehetek mindig harmadik számú opció”