Pályaszélesítés: Nem erről egyeztek meg – Ecclestone-nál panaszkodtak

írta: M4Sport
2016. július 30. 09:23
FOTÓ: ©xpbimages.com

Folytatódik a pályaszélesítésekről szóló parttalan vita. Miközben pénteken jó 100 esetet regisztráltak, az FIA köti az ebet a karóhoz. A csapatok pedig Bernie Ecclestone közbelépésére várnak. Egy változás már történt.

Miután csak a péntek délelőtti első szabadedzésen nem kevesebb mint 93 (!) pályaszélesítést számolt össze az FIA a hockenheimi első kanyarban, délutánra Charlie Whiting versenyigazgató kiadta a figyelmeztetést: versenyzőnként három pályaelhagyást néznek el, a negyedik után a vétkesnek jelenése lesz a versenybíróság előtt. Csak az első pár percben 6 újabb kihágást regisztráltak, majd a délután folyamán még többet. Bár Sergio Pérez elérte a 4-es számot, az FIA dokumentumai között nincs nyoma annak, hogy valóban hivatalos vizsgálat indult a mexikói ellen.

Helyette van viszont vita – még mindig. A Stratégiai Csoport tagjai csütörtökön tudniillik arról állapodtak meg, hogy a jövőben újra engedélyezik a versenyzők szélesre futását – akárhol. Christian Horner a Sky Sportsnak hosszasan beszélt a problémáról, s kisebb vitába is bonyolódott az exversenyző riporter Martin Brundle-lel. A csapatfőnök azzal érvelt, hogy mivel képtelenség megfelelő szabályozást megalkotni, a legjobb megoldást a teljes szabadság jelenti: ha úgy gyorsabb, a versenyzők lépjék át a fehér vonalat, egy bizonyos ponton túl ez úgyis inkább csak lassítani fogja őket.

Brundle e témában azonban a régi iskola híve. Kiemelte, a pálya lényegét az adja, hogy kijelölik a nyomvonalát, s Monacóban sem tologatják odébb a szalagkorlátokat, csak mert úgy gyorsabb lenne. Szerinte egyszerűen nevetséges, ha a versenyzőknek hagyják, hogy azt tegyék, amit csak akarnak. „Anarchia az F1-ben. Ha nincsenek a pálya határaira vonatkozó szabályok, vágjanak le minden egyes sikánt, ahol csak lehetséges. Miért nem használják akkor már mindjárt a rövidebb útvonalakat? Őrület!” – írta közösségi oldalán.

Charlie Whiting

„Árulkodás” az „egyezségszegés” után…

Ugyanez a versenyzésfilozófiai vita zajlik jelenleg a csapatok és az FIA között is. Horner véleményét a kollégái is osztják, miközben Charlie Whiting Brundle álláspontját megismételve pénteki sajtótájékoztatóján kijelentette: hiába a Stratégiai Csoport döntése, egyelőre nem változtatnak eddigi gyakorlatukon, mert a csapatok által tett javaslatot sem tartja jobb megoldásnak.

„Azt javasolták, teljesen oldjuk fel a pálya határaira vonatkozó korlátozásokat. Ez megoldhatatlan. Folytatnunk kell, ahogy eddig. A fő célom, hogy a pályákat a pálya határaihoz igazítsuk. Nagyrészt ez meg is valósult, de vannak kanyarok, ahol lehetnek problémák. Itt ugyanaz a helyzet, mint Magyarországon a négyes és a tizenegyes kanyarban. Délelőtt kilencvenhárom pályaelhagyást számoltunk, szóval óvatosnak kell lennünk a folytatásban. Nem lehet teljes szabadságot engedni nekik, mert azzal maga a pálya változna meg. Gyorsabb lenne, mint az eredeti, kisebb bukótérrel. Ez tehát nem lehetőség” – nyilatkozta.

Ennek eredménye lett aztán a délutáni figyelmeztetés. Valamint a csapatok fölháborodása. Ők nem értették, miért ment szembe Whiting a csütörtöki egyezségükkel, s makacsságát látva Bernie Ecclestone-tól vártak segítséget. „Semmi közünk ehhez” – mondta Maurizio Arrivabene a pénteki szigorról. „Megbeszéltük, hogy most kipróbálunk egy ’vad’ hétvégét, mivel ezen a pályán elég nagyok a bukóterek. De végül mégis az lett az eredmény, hogy ugyanúgy regisztrálták azt, aki átlépte a fehér vonalat, mintha csütörtökön mi sem történt volna. Ezért most Bernie-hez fordulunk.”

Ecclestone ugyan a szabályok kérdésében nem kompetens, azt remélik, bölcs belátásra tudja bírni versenyigazgatóként dolgozó régi barátját.

Bernie Ecclestone, Maurizio Arrivabene

Áthelyezett érzékelők

Hogy ennek eredménye-e, nem tudni, de tény, egy kompromisszumos megoldásra már rászánta magát az FIA. A hírek szerint a pénteki edzésnap végén az 1-es kanyar külső ívén elhelyezett, a pályaszélesítéseket figyelő érzékelőt a korábbinál távolabbra helyezték át a pálya határától. Ezzel Whitingék nagyobb mozgásteret engednek a versenyzőknek, s talán drasztikus mértékben csökkentik a jelzések számát is.

„Mi megpróbálunk a fehér vonalon belül maradni. Nekem nincs is problémám a pálya határaival. Ha be akarják tartatni, akkor ennek nagyon is van értelme” – vélekedett Daniel Ricciardo. A délelőtt összesen 14 (!) alkalommal szélesre futó Max Verstappen hozzátette: „A pálya leggyorsabb vonalát keresem, annak határain belül. Igyekszem betartani azokat.”

Carlos Sainz szerint pénteken túl szigorúan figyelték a határátlépéseket. „Az egyes kanyar külső ívén lévő kerékvető csak lassít, ha túlságosan rámész. Ez magában is egy természetes határ. Talán nyersz vele némi időt, ha áthajtasz rajta, de nem sokat. És ha túl szélesre futsz, akkor már veszítesz. Nem látom értelmét a korlátozásnak. Magyarországon jól működtek az érzékelők. Itt nehezebb észrevenni, ha kimész, mert kétszázötvennel haladsz a kanyar kijáratánál” – mutatott rá.

FIA
Oszd meg!

7 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Denis Hunter
#7 Denis Hunter 2016. július 30. 11:25  

En meg azt mondom, szereljek le a kerekvetoket, aztan mindenki a vonalon belul maradna, mert amugy racseszk. Nem az aszfaltozott bukoter a gond, mert altalaban a kerekveton esnek at, akkor vagy legyen szar a kerekveto, hogy lassitsa az autot, ha nem csak erinti, hanem ramegy. Lehetne egy fel meter normal, amit 2 kerekkel jol ki lehet hasznalni, de azutan valami mas anyag, vagy mas ive legyen, hogy lelassitsa azt, aki jobban lemegy a palyarol, mert ez mar tenyleg vicc. Es itt most szerintem nem a FIA a ludas, max abban, hogy nem tudjak szabalyozni, hanem a versenyzok, akik leszarjak a szabalyokat.

ann23
#6 ann23 2016. július 30. 11:24  

Ez már nagyon nevetséges... Időmérőn semmilyen engedménynek nem szabadna lennie, amint vki átlépi 4 kerékkel a pályát, annak vegyék el a körét. Futamon meg 4. szélesre futásnál mehetne az 5mp-es bünti. A pálya határai azért vannak, hogy azon belül maradjanak. Az nagyon hülye érv, h úgyse hoz sokat. Persze, ahol tényleg nem számít a szélesítés ott soha nem is hagyják el a pályát. De szélesíteni nyilván azért szélesítenek, mert nagyobb tempóval veszik a kanyart, ha vonalon belül akarnának maradni, akkor kisebb tempóval kellene átmenniük a kanyaron. Tehát marhára nem mind1. A legnagyobb probléma mégis azzal van, hogy az FIA soha nem büntetett emiatt korrektül, hiába van meg egy erre vonatkozó fix szabály, néha mégse büntetnek. Pl Abu Dhabiban... minden évben kijelentik, h nem lehet szélesíteni az utolsó kanyarban, aztán látjuk halomszámra a vonalátlépéseket és SEMMI nem történik.

KIMI AND THE RED POWER
#5 KIMI AND THE RED POWER 2016. július 30. 11:05  
MaLiCa:
Az egész vita felesleges lenne ha még kavicságyak lennének, és ezt a aszfaltozott bukótér őrületet elfelejtenénk. Söt mondok jobbat ha mondjuk a pályát elhagyva rögtön bekapcsolna limiter máris megoldódna a gond.

Szerinted mondjuk egy olyan szituációban ahol valakit követnek 5 tizeden belül, és hirtelen belassul, az mennyire veszélyes?

Enveblo
#4 Enveblo 2016. július 30. 10:26  
MaLiCa:
Az egész vita felesleges lenne ha még kavicságyak lennének, és ezt a aszfaltozott bukótér őrületet elfelejtenénk. Söt mondok jobbat ha mondjuk a pályát elhagyva rögtön bekapcsolna limiter máris megoldódna a gond.

ennél idiótább megoldás nincs a világon... ugye nem gondoltad komolyan?

daviid
#3 daviid 2016. július 30. 10:17  

Vicces szituáció :D Olyan, mintha az óvodában lennénk, ahol az egyik gyerektől elveszik a játékát, aztán az elmegy az óvónénihez panaszkodni.
Sajnos az aszfaltozott bukótereknek ez a legnagyobb hátránya, hogy a versenyzők többször kiszélesítik a kanyarokat, s szinte teljesen más nyomvonalon mennek, mint ahogy eredetileg lehetne. Én azt javasolnám, hogy a bukóterek széleire helyezzenek fel kavicságyat, nem kell nagynak lennie, pont akkora legyen, hogy azzal a pilóta időt tudjon veszíteni.
Ha belegondolunk, a versenyzők most is rossz példát mutatnak a fiatalabb generációnak, hiszen most azt üzenik, hogy nyugodtan kiszélesítheted a versenypályát, sőt akár új vonalvezetést is kitalálhatsz, amivel mindenkinél gyorsabban tudsz körbeérni.
Remélem most az FIA nem fog engedni a csapatoknak, és keményen figyelni fogják a pálya határait, mert az nonszensz, hogy kényes kedvükre elhagyják azt. Három pályaszélesítés, aztán a negyediknél mehet a büntetés.

Lali
#2 Lali 2016. július 30. 10:12  

Komolyan ez vicc! Két fehér csík Közötte a pálya! Tessen a pályán versenyezni. Le lehet szélesíteni ,de azért legalább a kerék érje már azt a kurva vonalat! Megint ki szarozik hát Max 14 szélesítés a fele délelőtti körében szabálytalan volt! Nem értem miért szórakoznak a pálya határaival, Kell egy nagy placc felfesteni rá nagyjából a nyomvonalat vagy két igazi kanyar azért lenne és mindenki menne amerre a gyorsabb! Van ilyen csak azt roncsderbinek hívják! Lassúak a kocsik az a baj a kanyarsebességük erősen megkopott, ezért próbálnak csalni a kanyarokon!

MaLiCa
#1 MaLiCa 2016. július 30. 10:06  

Az egész vita felesleges lenne ha még kavicságyak lennének, és ezt a aszfaltozott bukótér őrületet elfelejtenénk. Söt mondok jobbat ha mondjuk a pályát elhagyva rögtön bekapcsolna limiter máris megoldódna a gond.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sergio Pérez

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál

32016.10.25. 16:36

„Visszatért az igazi McLaren”

Boullier szerint egyértelmű, hogy a szuzukai kisiklás egyszeri volt