„Panaszkodó öregasszony” – mélyponton Vettel megítélése?

F1 banner 2017
írta: M4Sport
2016. november 15. 10:03
FOTÓ: ©xpbimages.com

Panaszkodó öregasszonynak titulálta Sebastian Vettelt az egyik olasz lap az elmúlt hetekben és a Brazil Nagydíjon látott megnyilvánulásai miatt. Mélyponton a négyszeres bajnok megítélése?

Sebastian Vettel Interlagosban az FIA csütörtöki sajtótájékoztatóján egy mostanság alighanem sokakban fölmerülő kérdést kapott a La Gazzetta dello Sport tudósítójától. „Sebastian, nem gondolod, hogy az elmúlt két nagydíj után helyre kellene tenned kicsit az imázsodat és a megítélésedet? Csak mert a versenyen történt balesetet újabb esetek követték, például más versenyzők szidalmazása. És az is érdekelne, hogy ha elveszíted a fejed a verseny alatt, nem hátráltat-e ez abban, hogy támadd Verstappent? Mert ebben az esetben saját magadat bünteted, hiszen kicsúszik az irányítás a kezedből.”

A kérdezett szigorú arccal hallgatta végig a hosszú kérdést, majd egy mosoly kíséretében érkező válasszal kerülte ki a lényeget. „Nem vagyok biztos benne, hogy értem ezt. Először is: mi történt Austinban? Csak mert azt mondtad, balesetek. Megismételnéd a kérdést?”

Majd miután ez megtörtént, elmondta: „Az utóbbi két versenyünk valójában nagyon erős volt. Mexikóban a hetedik helyről rajtoltunk, és a dobogóért harcoltunk, ami nagy eredmény. Remek futamunk volt, szóval sok pozitívumot vonhatunk le belőle. Szerintem harc közben más versenyzőknél is ez van: az adrenalin az egekben, igazgatottak vagyunk, és én nem voltam elégedett a negyedik hellyel, pedig még az is jó eredmény a hetedik rajtkockából. Támadni akartam a dobogóért, mert lehetőségem nyílt rá. Mindent megtettem, de a körülmények nem segítettek, és szerintem minden lehetségest elkövettem akkor. Előzni nem könnyű, és Max nyomás alá helyezett, aztán mind tudjuk, mi történt. De alapvetően két erős verseny volt ez.”

A Brazil Nagydíj forgatókönyve aztán hasonlóképpen alakult. Vettel az elvárhatónál gyengébb rajthelyet szerzett, korai kerékcseréjével visszaesett a mezőny második felébe, majd kapaszkodhatott. Felzárkózása során vívott egy kőkemény csatát Fernando Alonsóval, akit igencsak feldühített azzal, hogy a bukótérbe szorította. A hajrában pedig a német járt ugyanúgy: Max Verstappen ugyanolyan agresszióval, hasonló manőverrel taszította ki őt a pályáról, és ennek kapcsán Vettel viszont cseppet sem volt elégedett. „Ez szerintem nem volt korrekt részéről” – jegyezte meg a futam után.

És itt jön a képbe az olasz újságíró által pedzegetett megítélés kérdése. Vettelt a közelmúltban tett kijelentései, rádiós üzenetei és viselkedése érezhetően céltáblává tették, és most már minden mozzanatát ennek tükrében figyelik kritikusai. Brazília után nemcsak a Verstappen miatti újbóli panaszkodása, de még a futam első felében elhangzott rádiós üzenete miatt is „megtalálták” őt – az internetes fórumozók és a média egyaránt. Vettel Kimi Räikkönen balesete után kissé idegesen üzent a versenyirányításnak: „Majdnem Kimnek mentem az egyenes közepén! Semmit sem láttam! Ez őrület. Hülyeség! Piros zászlóra van szükség. Hány embernek kell még kirepülnie?”

Bár az események ismeretében figyelmeztetése jogosnak tűnt, nem mindenki látta így. A La Republica című lap például azt írta: „Vettel öregasszonyként panaszkodott egész verseny alatt az időjárásra. Aztán Verstappen elkapja, és ő csak sír a rádióban – hisztérikus” – támadta őt a túlzásoktól sem visszariadó olasz lap.

2015-tel ellentétben Vettel jelenleg nem éppen számít ünnepelt sztárnak a Ferrari hazájában.

1996 világbajnoka, Damon Hill szerint valóban változtatnia kellene a hozzáállásán. A Verstappen manőveréről tett megjegyzése kapcsán elmondta: „Szerintem Seb egy kicsit gyerekesen viselkedik. Ezt a keserű pirulát le kéne nyelnie, férfiként kéne elfogadnia ezt.”

Az évből még egy futam van hátra, a mezőnyben pedig alighanem Sebastian Vettel az egyik, aki a legjobban várja már az abu-dzabi kockás zászlót. Karakterformáló év volt ez mind számára, mind a Ferrari számára. Megítélése és saját lelki egyensúlyának megtalálása szempontjából is kapóra jön az előttünk álló téli szünet.

Oszd meg!

15 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

SANI{Ó
#15 SANI{Ó 2016. november 16. 08:20  

Max mellett ő volt a másik aki átgázolt a mezőnyön és végig határon vezetett, ez látszott a majd minden kanyarban való küszködésével......Vettelt bírálat csak azért érheti, mert beállt abba a sorba, akik a versenyzés ellen ügyködnek, holmi nyomoronc szabályzásokkal! Talán kellő pofon, hogy pont Ő mászott bele a Maxnak állított csapdába! Ha valakit érhetne kritika az Rosberg, mert gyalázat amit művel a potya kocsikázós máktengeres jogosulatlan VB aspiráns helyzetével! De ez is jellemzi a mai F1-et és sajnos még sokan örülnek is ennek....

f1m12
#14 f1m12 2016. november 15. 20:15  
jtfan:
Nincs itt semmi meglepő. Senki sem ezt várta idén Vetteltől vagy a Ferraritól. Csak a győzelmek segíthetnek. Ha nyersz te vagy a király, ha nem akkor csak egy rinyáló hülyegyerek, akinek kék zászló volt a jele az óvodában.

bizony. miközben az ember ugyanaz

jtfan
#13 jtfan 2016. november 15. 19:20  

Nincs itt semmi meglepő. Senki sem ezt várta idén Vetteltől vagy a Ferraritól. Csak a győzelmek segíthetnek. Ha nyersz te vagy a király, ha nem akkor csak egy rinyáló hülyegyerek, akinek kék zászló volt a jele az óvodában.

andrea1
#12 andrea1 2016. november 15. 17:54  

Jajajaj..olasz média. Nem.baj már csak egy verseny.
Vettel csak ne foglalkozzon ezekkel, meg senkivel. Nehéz utat választott, ez most a pokoli időszak de ne adja fel, ki kell tartania. De most nagyon jó lesz neki a szünet, kiszakadni ebből.

guide
#11 guide 2016. november 15. 17:04  
f1m12:
a túlzásoktól sem visszariadó olasz lap újságírójának egy valóban hisztérikus feleséget kívánok, hogy tudja meg, milyen az. amúgy teljesen megértem: miért poénkodjon, ha darabokra szedik miatta? ill. pont elég arra felelni, amit kérdeznek, ezeknek még sok is, szerintem. bármennyire is úgy akarják beállítani, de nem hülye, pontosan tudja, h most sokan azon élvezkednek, amit ő tesz v nem tesz, tehát rá vannak kihegyezve. és ez igaz is

Mondjuk nem tudom mit szeretnének az olaszok elérni.Ha Vettel lelép tőlük,leshetik melyik top pilótát kapják meg helyette.Nem kellene tovább kavarni a sz@rt,a vak is látja,hogy Seb rossz passzban van.Most azzal segítenének,ha inkább kussolnának.

f1m12
#10 f1m12 2016. november 15. 16:46  
guide:
Vettel most már abban a helyzetben van,hogy azért is támadják,ha felemeli a kisujját. Szerintem nem rinyált jobban ezen a futamon,mint a többi pilóta. Mondjuk az is igaz,hogy ilyennek még soha nem láttam azelőtt,mint most hétvégén, például a csütörtöki sajtótájékoztatón.Egész idő alatt a telefonját nyomkodta,csak akkor nézett fel,amikor őt kérdezték.Máskor meg egyfolytában poénkodik mindenkivel.Persze értem az okát.Úgy néz ki,hogy Verstappen először őt akarja mentálisan szétzúzni,az olasz média meg segít neki ebben.

a túlzásoktól sem visszariadó olasz lap újságírójának egy valóban hisztérikus feleséget kívánok, hogy tudja meg, milyen az.
amúgy teljesen megértem: miért poénkodjon, ha darabokra szedik miatta? ill. pont elég arra felelni, amit kérdeznek, ezeknek még sok is, szerintem. bármennyire is úgy akarják beállítani, de nem hülye, pontosan tudja, h most sokan azon élvezkednek, amit ő tesz v nem tesz, tehát rá vannak kihegyezve. és ez igaz is

kayassine
#9 kayassine 2016. november 15. 15:40  
F1890:
nyugi ha odamegy, akkor meg úgyis bemakkolja a jó kocst. úgyh nem kell aggódni :) izé akarom mondani kemény hosszú együtt töltött órákkal a mérnökökkel felfejleszti a kocsit és kövi évben vb-t ünnepelnek

Amilyen mázlista a csapatváltásban, én is ezt várnám :)

F1890
#8 F1890 2016. november 15. 15:27  
Timad:
Hát az már biztos, hogy ez nem néz ki jól... és szerintem jövőre robban a dolog, mert hogy jövőre nem a Ferrari lesz elől az hótziher’ :D Vagy ha mégis akkor decemberig nem szedném össze az állam az biztos :D De remélem Vettel bírja majd.. nehogy kirúgják és Lajost rángassák oda mert hülyét kapok :D

nyugi ha odamegy, akkor meg úgyis bemakkolja a jó kocst. úgyh nem kell aggódni :) izé akarom mondani kemény hosszú együtt töltött órákkal a mérnökökkel felfejleszti a kocsit és kövi évben vb-t ünnepelnek

nova76
#7 nova76 2016. november 15. 15:01  
Timad:
Hát az már biztos, hogy ez nem néz ki jól... és szerintem jövőre robban a dolog, mert hogy jövőre nem a Ferrari lesz elől az hótziher’ :D Vagy ha mégis akkor decemberig nem szedném össze az állam az biztos :D De remélem Vettel bírja majd.. nehogy kirúgják és Lajost rángassák oda mert hülyét kapok :D

Szerintem Lajos most semmi pénzért nem menne egy ilyen vacak Ferrariba és gyenge csapathoz. Előbb szedjék valamennyire össze magukat.

Timad
#6 Timad 2016. november 15. 14:35  

Hát az már biztos, hogy ez nem néz ki jól... és szerintem jövőre robban a dolog, mert hogy jövőre nem a Ferrari lesz elől az hótziher’ :D Vagy ha mégis akkor decemberig nem szedném össze az állam az biztos :D

De remélem Vettel bírja majd.. nehogy kirúgják és Lajost rángassák oda mert hülyét kapok :D

Janisf
#5 Janisf 2016. november 15. 13:52  

Hihetetlen hogy egyik versenyről a másikra hogyan változik valaki megítélése lásd pl Monza vagy szingapúr.

guide
#4 guide 2016. november 15. 13:42  
F1890:
nekünk lehet megítélni az olasz szennylapokat?:) inkább örülnének neki h vki még a dobogóért is kiteszi a lelkét, ebből látszik h még nyerni akar mert dühös.

Vettel most már abban a helyzetben van,hogy azért is támadják,ha felemeli a kisujját.
Szerintem nem rinyált jobban ezen a futamon,mint a többi pilóta.
Mondjuk az is igaz,hogy ilyennek még soha nem láttam azelőtt,mint most hétvégén, például a csütörtöki sajtótájékoztatón.Egész idő alatt a telefonját nyomkodta,csak akkor nézett fel,amikor őt kérdezték.Máskor meg egyfolytában poénkodik mindenkivel.Persze értem az okát.Úgy néz ki,hogy Verstappen először őt akarja mentálisan szétzúzni,az olasz média meg segít neki ebben.

Utoljára módosítva: 2016. november 15. 13:47

F1890
#3 F1890 2016. november 15. 11:24  

nekünk lehet megítélni az olasz szennylapokat?:)

inkább örülnének neki h vki még a dobogóért is kiteszi a lelkét, ebből látszik h még nyerni akar mert dühös.

qwerm
#2 qwerm 2016. november 15. 10:48  

pont az olasz média szerint kell vettelt megítélni. minden nagy pilótának voltak rádiós sztorijai. alonak is, hamiltonnak is. az olasz média meg pont az az agyatlan fajta, amilyen 20 éve folyamatosan. annyit ér a szavuk, mint egy tolvajé. bár ott legalább van tolvajbecsület.

Hombre B
#1 Hombre B 2016. november 15. 10:37  

Az egész csapat számára jól fog jönni a szünet, kicsit rendezni kellene a sorokat, mindenkin érződik a feszültség. A média pedig túlzásba esik mint mindig, őket ki kéri számon amikor hülyeséget írnak, állítanak? :D

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Nico Hülkenberg

42016.12.10. 16:02

Lowe is elhagyja a Mercedest?

Meglepetésre nem a Ferrari lehet az új munkaadója

62016.12.09. 19:57

Legyőzné az egyik óriást a Force India

„Azt, amelyik majd rossz formában lesz”

02016.12.09. 18:52

A Liberty januárban szavaz az F1 átvételéről

Ecclestone sem tudja, sor kerül-e a felvásárlásra