Pár héten belül dönteni kell: glória vagy szélvédő

írta: M4Sport
2016. április 29. 12:29
FOTÓ: ©xpbimages.com

Sikeresnek minősítette a Red Bull új szélvédője első pályatesztjét. Christian Horner jelezte, hetekben belül dönteni kell arról, az ő megoldásuk vagy a glória debütáljon 2017-ben. Szerinte azonban a kérdés nem is kérdés…

Szocsiban az első szabadedzésen teljesítette első körét az új fejvédő eszköz! A Red Bull a fejlesztését a Mercedes által megálmodott, s a Ferrari által már télen kipróbált glória alternatívájaként kínálja, azok után, hogy a korábban az FIA által preferált megoldás nem lelt pozitív fogadtatásra a szurkolók és egyes versenyzők (pl. Lewis Hamilton, Nico Hülkenberg) körében.

Az oroszországi próba kapcsán mind a szélvédőt pályára vivő Daniel Ricciardo, mind főnöke, Christian Horner bizakodva beszélt. A csapatfőnök egyúttal jelezte: most, hogy a 2017-es aerodinamikai szabályokat már elfogadták, mihamarabb döntést kellene hozni a fejvédő ügyében is. „Szerintem úgy hat-nyolc héten belül meg kell hoznunk a döntést. Az eszközünk teljesítette a törésteszteket, most túl van az első pályateszten is, szóval már lesz elég információnk, amit az FIA-nak átadhatunk, és amit aztán ők kedvük szerint felhasználhatnak” – nyilatkozta Horner a Motorsportnak.

Ami a törésteszteket illeti, a próbával egy időben a Red Bull közzétett videókat arról, ahogyan a múlt héten 25 kilogrammos kereket, valamint egy nehéz fém golyót lőttek ki a szélvédőre – mely mindkét próbát sikerrel állta. Igaz, az elemzésekből kiderült, hogy a kerék becsapódásakor még így is érintette a versenyző fejét helyettesítő sisakot.

Horner azonban nem aggódik emiatt. „A versenyző fejének tetejét súrolta, de a sisakot két cövekre rögzítettük, melyeket nem érte semmilyen jelentős erőhatás. Szóval ez nagyon kis súrlódás volt csupán. És ha azt is figyelembe vesszük, hogy milyen sebességgel érkezett a gumi, a szélvédő nélkül nyilvánvaló, hogy borzalmas lett volna a következmény” – mutatott rá.

A pénteki teszten eközben Daniel Ricciardo az eszköz láthatóságra gyakorolt hatásait mérte fel, s főnöke szerint elégedett volt. „Nem voltak problémák. Kicsit más volt a hanghatás, mivel a levegő nem érkezett közvetlenül a versenyző fejéhez, de a láthatósággal Daniel elmondása szerint nem volt probléma. Szóval ezzel a teszttel ezt a rubrikát is kipipálhatjuk.”

Az FIA és a csapatok előtt most két választási lehetőség van: glória vagy szélvédő. Charlie Whiting versenyigazgató korábban jelezte, az esztétikai szempontok kizárólag abban az esetben játszanak szerepet a döntésben, ha a két megoldás biztonsági szempontból egy szintet képvisel. Horner úgy véli, ez megvan, s mivel saját eszközüket tetszetősebbnek tartja a sokat bírált glóriánál, szerinte egyértelmű a választás. „Egy olyan eszközt akartunk, amely jobban illik az F1-hez annál, mint amit korábban láttunk. Talán a legkonzervatívabbak továbbra is azt fogják mondani, hogy az F1-nek nyitottnak kell maradnia, de szerintem az FIA elkerülhetetlenül be fog vezetni valamit. És a szélvédőnk esztétikai szempontból sokkal kielégítőbb, mint az előző megoldás. Ettől még lát a versenyző, mi is azonosítani tudjuk őt, és ez sokkal futurisztikusabb, mint a flip-flop glória” – bírálta a korábbi bukókeretet.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

GreenHonda
#1 GreenHonda 2016. április 29. 16:06  

Szélvédő! Glória? Istenem még a neve is gáz. Amellett, hogy az apróbb szemből érkező alkatrészektől nem véd semmit, még a látómezőt is ketté osztja, és ocsmány is...

HairHungary