Párás tekintetek, zúgó tapsvihar – Schumacher életműdíjat kapott

írta: M4Sport
2016. május 28. 09:34
FOTÓ: ©YouTube

Felállva tapsolt a közönség Michael Schumachert a Nürburgring Award díjátadó gáláján. A hétszeres bajnok életműdíjat kapott, melyet menedzsere vett át.

Sabine Kehm elérzékenyült. Michael Schumacher menedzsere 2013. december 29-e óta állja a nyilvánosság nyomását, tájékoztat és titokban tart, vívja harcát a médiával, paparazzókkal, ha kell, figyelmeztet és perel, állja a kritikákat, máskor szívélyesen köszönetet mond, védelmezi a hétszeres bajnokot és családját – és képviseli őket, ahol csak szükséges.

Így tette péntek este is a Nürburgring, egy moziban megtartott gálaestjén – ám ezúttal ez kellemesebb kötelezettség volt, hiszen végre nem a baleset és a korábbi versenyző állapotáról való találgatás, hanem egy páratlan pályafutás állt a figyelem középpontjában. A ’Nürburgring Award’ életműdíját a Mercedes korábbi sportigazgatója, Norbert Haug, a korábbi F1-es, jelenlegi DTM-versenyző, Timo Glock, valamint a német RTL kirívóan öltözködő F1-es riportere, Kai Ebel alkotta zsűri ítélte oda Michael Schumachernek.

A díj átadása előtt német korábbi felettese, barátja, Norbert Haug mondott beszédet. És amikor arról szólt, Sabine Kehm milyen emberfeletti munkát végzett a baleset óta eltelt közel két és fél évben, a mindig kemény menedzser párás tekintete jelezte, valóban embert próbáló időszak áll mögöttük. „Ő az a nő, aki hegyeket mozgatott meg, aki se túl sokat, se túl keveset nem mondott, aki védőpajzs volt számtalan, fellépés során, mely cseppet sem volt kellemes, de amelyeken mégis mindig ott volt, anélkül, hogy panaszkodott volna. Sabine, mindannyian meghajolunk az egyenességed, erőd és kitartásod előtt, amellyel a feladatodat végezted. Ez életed legnagyobb kihívása, de te hatalmas erőt mutatva veszed ezt az akadályt” – fogalmazott Haug.

Az est főszereplője persze nem a menedzser, hanem Michael Schumacher volt, akit a Nürburgring, a német autósport, valamint az egyetemes autósport életében betöltött szerepéért díjaztak. A mozivásznon pergő kisfilmben felvillantak az emlékképek, a pályán aratott öt győzelem, megszólalt maga, a bajnok is, aztán Norbert Haug beszédébem kiemelte, Schumacher még ma is igazi állócsillagként mutat utat a versenyzőtársadalomnak.

„A motorsport világában semmi sem ugyanolyan már, mint volt korábban. Az egyik állócsillag hirtelen már nem ragyog olyan erős fénnyel, olyan töretlenül, mint az elmúlt húsz évben. Michael fénye viszont még így is beragyog egy egész szakmát. Nem ismerek olyan motorsport-versenyzőt, sportolót vagy sportembert, aki ne reagálna hálával erre. Michael egy irányt mutató csillag volt, ma is az, és ez így is marad” – jelentette ki.

Amikor a díjat Sabine Kehm kezébe nyomta, a közönség felállt, s hosszú tapsviharban tört ki. „Köszönöm szépen! Mindenekelőtt Norbertnek ezeket a szép szavakat, valamint a zsűrinek, amelynek ezt a díjat köszönhetjük” – kezdte beszédét Kehm. „Mint tudják, én itt csak képviselő vagyok, ami nekem ugyanúgy fáj, mint szerintem mindenkinek. Köszönöm a tapsot és ezt a meleg fogadtatást! Egy életműdíj természetesen nagyon nagy dolog. Michael esetében pedig csak annyit lehet mondani róla, hogy megérdemelte, hiszen versenyzőként egyszerűen mindent helyesen csinált. Ez a díj elismerése az ő akaraterejének, motivációjának, és természetesen a nagy tehetségének, a hozzáértésének és a munkamoráljának.”

„Nyilvánvaló számomra – és szerintem mindenki ugyanezen a véleményen van –, hogy sokkal jobb lenne, ha most nem én állnék itt ma este, hanem maga Michael személyesen mondhatna köszönetet. De ez sajnos nem lehetséges. Sajnos ezt valamennyiünknek el kell fogadnunk, és mindannyiunknak meg kell tanulnunk együtt élni vele. Ennek ellenére mindannyian továbbra is reménykedünk, és mindent megteszünk azért, hogy egyszer talán másképpen legyen. Ezt nem tudhatjuk előre, nem tudjuk megítélni, nem tudjuk befolyásolni, azonban minden tőlünk telhetőt megtehetünk érte, és ezért szeretnék köszönetet mondani mindenkinek.”

Kehm kiemelte, külön örül annak, hogy a rekordbajnok állapotáról való alaptalan találgatások helyett most ismét a versenyző pályafutása került a figyelem középpontjába – enyhítve ezzel a családra és rá nehezedő nyomást. „Ebben az elismerésben az a legszebb, és a család is azért örült neki különösen, mert az életműdíj révén Michael sportolói pályafutását ismerik el, ezzel újra ez kerül a figyelem középpontjába. A sportsikereinek nagy részét magam is testközelből élhettem át, és hiszem, hogy eljön még az az idő, amikor ismét ez kerül majd előtérbe. Ezzel a díjjal most így történt, és ezért szeretnék köszönetet mondani” – zárta szavait a menedzser.

A díjátadón Schumacher mellett sportági nagykövetként elismerésben részesült a német rapper-énekes és versenyző, Smudo, az AMG Mercedes pedig az év márkája lett – e díjat Niki Lauda Monacóból érkező videoüzenet formájában köszönte meg.

Norbert Haug teljes beszéde:

„Jó estét, hölgyeim és uraim! A nürburgringi 24 órás verseny hétvégéje egyúttal a Monacói Nagydíj hétvégéje is, és pontosan négy éve annak, hogy Michael Schumacher ott megszerezte az utolsó pole pozícióját. Végül úgy alakult, hogy az volt az ő ottani utolsó szereplése is. Ez volt Michael Forma–1-es pályafutásának 68. pole pozíciója, mégpedig nem a legjobb autóval. Higgyék el nekem, én tudom, miről beszélek!”

„Senki sem rajtolt nála többször az első rajtkockából, senki sem nyert 91-nél több futamot, senki sem nyert még hét világbajnoki címet – és nem mernék fogadni arra, hogy lesz még egy versenyzői pályafutás, amelynek végén ilyen számokat láthatunk majd. Pontosan négy esztendő és egy nap telt el azóta. Az utolsó pole pozíció napja 2012. május 26-a volt, ma május 27-e van, 2016-ban.”

„De ez most nem is annyira fontos. Közel két és fél év telt ugyanis el azóta, hogy Michael a két gyermekével és barátaival egy rövidke síelésre indult. Egy jó hangulatú, vidám, családias síelésnek kellett volna lennie, amit nem verseny üzemmódban teljesítettek. De végül ez a lesiklás nem olyan lett, amilyen korábban, a harmonikus és szép esztendőkben volt. Sem a Schumacher család, sem Sabine Kehm, Michael menedzsere, bizalmasa számára.”

„Ő az a nő, aki hegyeket mozgatott meg, aki se túl sokat, se túl keveset nem mondott, aki védőpajzs volt számtalan, fellépés során, mely cseppet sem volt kellemes, de amelyeken mégis mindig ott volt, anélkül, hogy panaszkodott volna. Sabine, mindannyian meghajolunk az egyenességed, az erőd és kitartásod előtt, amellyel a feladatodat végezted. Ez életed legnagyobb kihívása, de te hatalmas erőt mutatva veszed ezt az akadályt.”

„A motorsport világában semmi sem ugyanolyan már, mint volt korábban. Az egyik állócsillag hirtelen már nem ragyog olyan erős fénnyel, olyan töretlenül, mint az elmúlt húsz évben. Michael fénye viszont még így is beragyog egy egész szakmát. Nem ismerek olyan motorsport-versenyzőt, sportolót vagy sportembert, aki ne reagálna hálával erre. Michael egy irányt mutató csillag volt, ma is az, és ez így is marad. A versenyző Michael Schumacher átélte, az ember Michael Schumacher pedig kivívta e különleges minősítést.”

„Családapaként, barátként, a szerelőket hosszú távon motiváló személyként is sokan jól ismerték. Ehhez pedig jön még pár jellemző Michael-sajátosság. Gázt adott, amíg a határig nem ért, és az előadásából fizikalecke lett. Így mutatta meg, mire is képes. Hat másodperccel gyorsabban autózott a spái esőben, mint a mezőny második leggyorsabbja, közben pedig folyamatosan ugyanazt nyújtotta az autóban, mégpedig mindezt játszi könnyedséggel. És az is schumacheri specialitás volt, hogy újra és újra kérdezett, hogy attól szinte már megszédültél. És ha kielégítő válaszokat adtál, végre érkezett a sugárzó: ’Minden világos!’ válasz. Dolgozz keményen, játssz keményen – ez tökéletesen leírta Michael módszerét. Nagyon-nagyon keményen dolgozott, nagyon-nagyon keményen játszott. És persze olyan gyorsan, mint ő, is csak nagyon kevesen tudtak vezetni – ha igazán jó napot fogtak ki. Olyan jól ünnepelni, mint ő, pedig senki sem tudott.”

„Sabine, fogadd tőlem ezt az életműdíjat, és mindenkit arra kérek, szorítsanak a barátunknak, imádkozzanak a felépüléséért. Biztos vagyok benne, hogy az én kérésem nélkül is mindenki ezt teszi – több millióan a nagyvilágban.”

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

autopeti
#3 autopeti 2016. május 28. 15:47  

"Sajnos ezt valamennyiünknek el kell fogadnunk, és mindannyiunknak meg kell tanulnunk együtt élni vele. Ennek ellenére mindannyian továbbra is reménykedünk, és mindent megteszünk azért, hogy egyszer talán másképpen legyen."

Ez most sajnos egy hivatalosnak tekinthető, megbízható forrásból származó vallomás. Sajnálom :=(

G0007
#2 G0007 2016. május 28. 12:24  

szépen beszélt Haug. Majdnem is el is bőgte magát... nagyon szomorú tudni, hogy ma már minden serlegét , díját, vb címet pénzt mindent odaadnának érte ha valamivel jobban lenne :’(

https://www.youtube.com/watch?v=cZ5NV1BVdns

itt az átadó is ami egy moziteremben volt ....na meg a videóbejátszáson mondjuk gyúrhattak volna még az elején

Utoljára módosítva: 2016. május 28. 12:40

aw123
#1 aw123 2016. május 28. 10:39  

Haug jol beszelt, de ettol a sabine kehmtol a falra maszok.

HairHungary