Penske nem veszi meg a Jordan versenyistállót

írta: Motorsportal
2003. november 25. 21:41
A Formula-1 tíz csapata közül a Minardi mellett Eddie Jordan alakulata is anyagi gondokkal küszködött az elmúlt hónapokban. Ennek kapcsán merüt fel néhány ezelőtt azon feltételezés is, amely szerint a CART-ban és IRL-ben sikeres csapatfőnök, Roger Penske megvásárolná a Jordan versenyistállót.

"Nem szerepel a terveim között, hogy visszatérjek a Formula-1-be. Eddie Jordan Gil de Ferran kapcsán folytatott tárgyalásokat velem, mivel úgy gondolta, hogy talán ő szeretne a Formula-1-ben versenyezni, de ez minden." - nyilatkozta Penske a Speed Channel munkatársának.

"Az előzetes feltételezéssel ellentétben, Gil nem megy a Formula-1-be. Jelenleg nem gondolunk arra, hogy visszatérjünk a Formula-1-be."

A hatvanas években több Formula-1-es szakértő osztozott egymás véleményében abban, hogy Roger Penske az egyik legjobb csapatot menedzseli. A hetvenes években üzleti okokból inkább amerikai versenysorozatokra koncentrált. Az Indianapolis-i 500 mérföldes versenyen Penske kilencszer győzött, amivel csúcstartó. Az IndyCar sorozatban az első három helyet szerezték meg, egy a Marlboro által szponzorált autóval, ami szintén az amerikai fölényükről árulkodott. Al Unser Jr. elhódította a világbajnoki címet a kétszeres bajoktól, Emerson Pittipaldi-tól. A fiatal kanadai versenyző, Paul Tracy kihasználta a felkínált lehetőséget, hogy az 1994-es szezon végén a Benetton F1-es autóját tesztelje.

Penske maga is egy tehetséges versenyző volt, azonban 28 éves korában végleg levette a sisakot, hogy az üzlettel foglalkozhasson. 1966-ban tapasztalt amerikai versenyzővel, Mark Donohue-val megalapította saját csapatát.

1971-ben Penske egy McLaren M19-et bérelt, amivel Donohue a harmadik helyet szerezte meg Kanadában egy esős versenyen. Penske ekkor fontolóra vette a kérdést, hogy beszálljon-e a Forma-1-be. Egy üzemet vásárolt Dorset-ben, ahol Geoff Ferris -aki a szakmáját Ron Tauranacnál, valamint Brabhamnél sajátította el- megépítette a csapat első Formula-1-es autóját, ami az 1974-es év végére készült el. Az autót Mark Donohue tesztelte, aki az 1975-ös szezonra szerződést kötött a Penske-vel. Az évad közepén a PC1-et egy March751-re cserélték.

Ausztriában egy tesztelés során Donohue balesetet szenvedett, és eleinte nem tűntek komolynak a sérülesei, de nem sokkal később kómába esett és meghalt.

Penske ekkor John Watsont szerződtette, aki az Osztrák Nagydíjon pontosan egy évvel Donohue halála után megszerezte a csapat első Formula-1-es győzelmét. Ekkor a Formula-1 világát éppen Lauda és Hunt küzdelme kápráztatta el, ezért Hunt nem örült neki, hogy Lauda baleste után egy másik pilótával kell megküzdenie.

Miután a First National City Bank a Tyrrell csapat támogatása mellett döntött, Penske kivonult a Formula-1-ből, és teljes mértékben az IndyCar sorozatra koncentrált. A szárnyra kelt hírek ellenére sem tért vissza Penske az Formula-1-be.
Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.