Pénzdíj nélkül marad a Haas?

írta: M4Sport
2016. február 25. 18:07
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Haas még nem egyezett meg a Forma–1 Menedzsmenttel (FOM) – ismerte el a csapatvezető, Günther Steiner. Az amerikaiak már tárgyalásban állnak a kereskedelmi jogok birtokosával, ám csak akkor számíthat pluszpénzekre, ha az üzlet létrejön.

A FOM minden év végén szétosztja a kereskedelmi bevételek egy részét a királykategóriás csapatok között, akik részben a világbajnoki pontversenyben elért helyezésük után kapják a pénzeket. A testület azonban minden istállóval külön szerződést köt, így juthatnak még több pénzhez az eredményesebb és komolyabb hagyományokkal rendelkező alakulatok.

A cég első embere, Bernie Ecclestone legutóbb 2013-ban írt alá kereskedelmi szerződést a csapatokkal; igaz akkor a Marussiával – a mai Manor jogelődjével – még nem rázott kezet, később azonban velük is dűlőre jutott. Tavaly a Renault-val folytatott hosszas tárgyalásokat, miután a cég közölte, fel akarja vásárolni a Lotust. A franciák hagyományaikra hivatkozva komoly bónuszokat kértek, az elhúzódó tárgyalások pedig az arany-feketék felvásárlását is késleltették.

A csapatvezető – aki a kereskedelmi jogok birtokosával folytatott tárgyalásokról is beszélt – elmondása szerint a Haas jelenleg „ismerkedő fázisban van, viszont bátorítják azok az előrelépések, melyeket eddig tett. Steiner már korábban jelezte, a csapat célja a tisztes helytállás és a Q2-be jutás lesz a szezonnyitón, az egész éves tervekkel kapcsolatban pedig úgy fogalmazott, a „hetedik helyezés a gyártók bajnokságában nagyszerű lenne”.

Abban az esetben, ha a Haas egyezségre jutna a Forma–1 Menedzsmenttel és meg is szerezné ezt a pozíciót a csapat nagyjából 40 millió fonttal gazdagodna (a Toro Rosso 2015-ben ennyit kapott a hetedik helyezésért). Persze akkor sem maradnának jutalom nélkül, ha csak a tizedik vagy a tizenegyedik helyet tudnál megszerezni; az előbbi 25, az utóbbi pedig 6,5 millió fontot hozna a konyhára. Megegyezés nélkül azonban pluszpénz nélkül maradnak…

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Valtteri Bottas

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

02016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához

62016.10.26. 14:12

„Kimi egyszerűen utálja a hülyeséget – nem pazarol rá időt”

Arrivabene szerint remekül el lehet vele beszélgetni