Pénzügyileg rendben van a McLaren

írta: M4Sport
2016. március 24. 19:16
FOTÓ: ©xpbimages.com

Bár a gyengébb eredmények kevesebb bevétellel járnak és néhány komoly szponzor is távozott a csapattól, a versenyigazgató, Éric Boullier ismét igyekezett egyértelművé tenni, a McLaren-Hondának nincsenek anyagi jellegű problémái.

Tavaly, a Honda visszatérésének évében fennállása egyik leggyengébb szezonját zárta a McLaren; a patinás brit alakulat csak a kilencedik helyet szerezte meg a gyártók bajnokságában. Ez a tény önmagában is elég fájdalmas lenne a jobb helyezésekhez szokott istállónak, az viszont még kellemetlenebbé teszi, hogy a Forma–1-es csapatok jelenleg az előző évi eredmények alapján kapnak pénzt a sport kereskedelmi bevételeinek szétosztásakor.

Ráadásul két kiemelt támogató is elhagyta a csapatot: a Hugo Boss 35 év után távozott a Mercedes gyári alakulatához, a TAG Heuer pedig három évtizednyi együttműködést követően döntött úgy, átpártol a Red Bullhoz. Eközben a Ron Dennis által emlegetett főszponzornak (a McLaren Csoport vezetője 2015 elejére ígért egy nagy bejelentést) se híre, se hamva. A versenyigazgató azonban hallani sem akar az anyagi gondokkal kapcsolatos híresztelésekről, melyek egyes vélemények szerint valós problémát jelenthetnek a csapatnak még egy gyenge év után.

„Idén három új szponzorral is szerződést kötöttünk; csatlakozott hozzánk a Chandon, a Richard Mille, és a Volvo Trucks. Ezen felül három partnerrel szerződést hosszabbítottunk” – újságolta elégedetten, igaz, arról nem beszélt, fedezik-e ezek a támogatók az egykori partnerek távozásával keletkező veszteséget, más pozitív hírrel viszont szolgált. „Mi, a versenycsapat a McLaren Csoport része vagyunk, ami ebben az évben nyereséges, szóval nem hiszem, hogy ezen a téren problémáink lennének. Már csak össze kell raknunk a legjobb kombinációt, hogy utolérjük a Mercedest, a Ferrarit, a Red Bullt és a többieket” – magyarázta a francia szakember.

„Teljesen egyértelmű, hogy nehéz évet tudhatunk a hátunk mögött és az is, hogy nem tartunk még ott, ahol tartani akarunk, de a csapat roppant céltudatos” – jegyezte meg a tavalyi év és a felzárkózás lehetősége kapcsán. „Ha győztes csapatot akarsz összerakni, akkor minden területen a legjobbnak kell lenned. Valamilyen szinten kockázatos, ha már megvannak a legjobb versenyzőid, mielőtt tied a legjobb karosszéria és a legjobb erőforrás, viszont egyúttal kihívást is jelent, hiszen azokat is a lehető legjobbá kell varázsolnunk” – tette hozzá világbajnokait dicsérve.

A csapat egyelőre 2016-ban is pont nélkül áll, helyzetük azonban Boullier szerint jobb lesz, mint volt az előző évben, hiszen már folyamatosan ott lehetnek a pontzóna közelében, sőt Fernando Alonso már Ausztráliában véget vethetett volna a várakozásnak. „Ausztráliában pont nélkül maradtunk, de elégedettek vagyunk a télen tett előrelépésekkel. Ebben biztosak vagyunk; csak adjanak egy kevésbé zavaros időmérőt és egy balesetmentes futamot. Fernando remekül vezetett a futamon, éppen ezért úgy érezzük, a pontszerzők között ért volna célba, ha átlagosan alakul a futama” – zárta gondolatát.

Oszd meg!

8 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

szabotor
#8 szabotor 2016. március 25. 17:28  
027:
...Félreértesz egy picit , én a marketing értékét F1 projektnél nem úgy gondoltam , hogy hány matrica fityeg a kocsin, hangsúly magán a kocsin van, nem a feliratokon. Magának a Mclren csoportnak már az hatalmas reklám hogy második legrégibb csapat övék a sportban , és a valaha volt egyik legsikeresebb is. Az emberek akik tőlük rendelnek, elsősorban mert F1 projektből ismerik őket , míg pl Mercedesnél ez koránt sem így van. Magát Mercedest , meg Mclarent pedig nincs értelme összehosnlítani , főleg annak fényében hogy gyakorlitalg majdhogynem ők találták fel kocsit .. Mclaren név pedig f1 ből került ki és nem fordítva mint mercedesnél , akik már eleve is gyártottak autót, nem lehet összehsonlítani két céget ilyen szempontból hogy mekkora. Merci F1 projekt nélkül is vígan meglenne Mclrenre ez már kevésbé igaz

mindamellett, hogy egyetértek az érveléssel, azért csak ideírom, hogy spyker...

027
#7 027 2016. március 25. 12:11  

Egyébként szerinted maga csapat még itt lenne ha ennyi veszteséget termel ? akkor már rég kiszáltak volna sportból , innen látszik mekkora értéke van F1 projektnek

027
#6 027 2016. március 25. 12:04  
BrettShaw:
Csakhogy ez teljesen hamis érvelés. A Mercedes számára valóban hatalmas marketing értékkel bír önmaguk reklámozása, a RedBullnál szintén, a Ferrarinál is. A McLaren marketing értékét viszont jelenleg kiválóan mutatja, hogy azok a szponzorok, akik tudnák hasznosítani a megjelenést, a felületet nem hajlandóak pénzt adni érte, önmaguk reklámozása pedig önmaguk becsapása is, mert gyakorlatilag semmilyen széles tömegeket megmozgató nagy forgalmú consumer terméket nem gyártanak, AMIBŐL fedezhetnék a kiadásaikat és ami persze ebben a formában közvetve, közvetlenül meg is térülne. Ja persze gyártanak évi kb. 1500 autót, amiből van kb 20 millió font operatív eredményük. A Williams dettó, csak náluk fel sem merül, hogy túlvállalják magukat. P.S.: Csak az összehasonlítás kedvéért a Daimler AG a mercedes tulajdonosa több mint 200x akkora cég, mint a McLaren group. Két nagyságrendnyi különbség van úgy, hogy a sikeres F1-es csapat üzemeltetésének költsége viszont egy nagyságrendbe esik a Mercedes és a McLaren esetében is.


...Félreértesz egy picit , én a marketing értékét F1 projektnél nem úgy gondoltam , hogy hány matrica fityeg a kocsin, hangsúly magán a kocsin van, nem a feliratokon. Magának a Mclren csoportnak már az hatalmas reklám hogy második legrégibb csapat övék a sportban , és a valaha volt egyik legsikeresebb is. Az emberek akik tőlük rendelnek, elsősorban mert F1 projektből ismerik őket , míg pl Mercedesnél ez koránt sem így van.
Magát Mercedest , meg Mclarent pedig nincs értelme összehosnlítani , főleg annak fényében hogy gyakorlitalg majdhogynem ők találták fel kocsit ..
Mclaren név pedig f1 ből került ki és nem fordítva mint mercedesnél , akik már eleve is gyártottak autót, nem lehet összehsonlítani két céget ilyen szempontból hogy mekkora.
Merci F1 projekt nélkül is vígan meglenne Mclrenre ez már kevésbé igaz

BrettShaw
#5 BrettShaw 2016. március 25. 10:28  
027:
Azt ne felejtsd el , hogy közvetve lehet , hogy veszteséges , viszont közvetlen hatalmas marketing értéket képvisel , nem beszélve pilótákról. Tehát ha valaki ismeri ezt a márkát és náluk költ az azért van , mert ebből a sportból ismeri.

Csakhogy ez teljesen hamis érvelés. A Mercedes számára valóban hatalmas marketing értékkel bír önmaguk reklámozása, a RedBullnál szintén, a Ferrarinál is.

A McLaren marketing értékét viszont jelenleg kiválóan mutatja, hogy azok a szponzorok, akik tudnák hasznosítani a megjelenést, a felületet nem hajlandóak pénzt adni érte, önmaguk reklámozása pedig önmaguk becsapása is, mert gyakorlatilag semmilyen széles tömegeket megmozgató nagy forgalmú consumer terméket nem gyártanak, AMIBŐL fedezhetnék a kiadásaikat és ami persze ebben a formában közvetve, közvetlenül meg is térülne. Ja persze gyártanak évi kb. 1500 autót, amiből van kb 20 millió font operatív eredményük.

A Williams dettó, csak náluk fel sem merül, hogy túlvállalják magukat.

P.S.: Csak az összehasonlítás kedvéért a Daimler AG a mercedes tulajdonosa több mint 200x akkora cég, mint a McLaren group. Két nagyságrendnyi különbség van úgy, hogy a sikeres F1-es csapat üzemeltetésének költsége viszont egy nagyságrendbe esik a Mercedes és a McLaren esetében is.

Utoljára módosítva: 2016. március 25. 10:37

027
#4 027 2016. március 25. 09:21  
BrettShaw:
„Mi, a versenycsapat a McLaren Csoport része vagyunk, ami ebben az évben nyereséges, szóval nem hiszem, hogy ezen a téren problémáink lennének." -Lefordítva a marketing bullshitet. Mi, a versenycsapat a veszteségünket a McLaren Csoport eredményéből fedezzük. Hogy lennének rendben anyagilag?

Azt ne felejtsd el , hogy közvetve lehet , hogy veszteséges , viszont közvetlen hatalmas marketing értéket képvisel , nem beszélve pilótákról. Tehát ha valaki ismeri ezt a márkát és náluk költ az azért van , mert ebből a sportból ismeri.

BrettShaw
#3 BrettShaw 2016. március 25. 08:32  

„Mi, a versenycsapat a McLaren Csoport része vagyunk, ami ebben az évben nyereséges, szóval nem hiszem, hogy ezen a téren problémáink lennének." -Lefordítva a marketing bullshitet. Mi, a versenycsapat a veszteségünket a McLaren Csoport eredményéből fedezzük. Hogy lennének rendben anyagilag?

albutr
#2 albutr 2016. március 24. 20:45  

legalább ez jó hír.

Denis Hunter
#1 Denis Hunter 2016. március 24. 19:47  

lehet Volvo motort kellene berakni egy kamionbol, hatha jobban teljesitene, mint a Honda. Mindenesetre orulok az uj szponzoroknak, en a Sensodyne-rol sem tudtam eddig, ami a hatso szarnyon latszik. Remelhetoleg iden nem 17 millioba fog kerulni nekik 1 pont, amit szereznek, hanem sikerul kicsit osszeszedni a csapatot es eros kozepmezonyben versenyezhetnek a vilagbajnokaink.
Go McLaren!!!

HairHungary