Pérez: Inkább szoros versenyt, mint gyors kocsikat

írta: M4Sport
2016. március 31. 13:42
FOTÓ: ©xpbimages.com

A mexikói Sergio Pérez inkább szeretne szoros versenyeket és több kerék a kerék elleni csatát látni, mint nagyobb leszorítóerő miatt sokat gyorsuló versenyautókat.

Ahogy közeledik a 2017-es szabályok elfogadásának legutóbbi határideje, április 30-a, úgy kezdenek egyre jobban erősödni a kitűzött irányvonallal szembeni kritikák a versenyzők részéről. A pilóták és más érintettek is rámutattak, hogy az aerodinamika szerepének növelésével valószínűleg csak azt érik majd el, hogy még nehezebb lesz közel maradni a másik autóhoz a kanyarokban, vagyis még a mostaninál is nehezebb lesz előzni – a nézőket pedig a versenyzők csatái fogják meg igazán.

„Szerintem fontosabb, hogy szoros csatákat vívjunk egymással a pályán, mint az, hogy gyorsabbak legyünk” – jelentette ki Sergio Pérez. „Jobb egy olyan verseny, ahol csatázhatok, és ahol jól szórakozom, mint egy olyan, ahol egyszerűen csak nagyon gyorsan megyek körbe-körbe.”

Az új aerodinamikai szabályok szerint a 2017-es autók nagyobb első és hátsó szárnyakat kapnának, és bár a légörvényekre kevésbé érzékeny diffúzoruk is megnőne, illetőleg nagyobb és – az ígéretek szerint – tartósabb gumikkal a mechanikai tapadásuk is javulna, egyelőre senki sem tudja pontosan, hogy a rengeteg változásnak mi lesz az eredője.

„Ha belegondolunk, azért változtatunk meg minden szabályt, hogy egy kicsit kiszámíthatatlanabbá tegyük a versenyeket, és egy kicsit több előzést láthassunk, de szerintem rossz irányba tartunk” – magyarázta Pérez. „Gyorsabb autókat kapunk – nagyobb leszorítóerővel , pedig már manapság sem tudjuk elég jól követni az előttünk haladó versenyzőt. Ha gyorsulunk, és még többet hagyatkozunk az aeróra, akkor meg még nehezebb lesz követni a másikat. Itt nem csak arról van szó, hogy „gyorsuljunk” ha az aerodinamika miatt gyorsulunk, akkor azzal csak megnehezítjük a dolgokat. Egy másik autó mögött már így is nagyon gyorsan elkopnak a gumik. Nem vagyok biztos benne, hogy jó irányba tartunk; a média, a szurkolók és a versenyzők szempontjából sem…”

A háromszoros világbajnok és címvédő Lewis Hamilton kétszer is hasonló gondolatokat fogalmazott meg az elmúlt két hétben.

A Mercedes és a Ferrari idén kibontakozni látszó bajnoki csatája éppen amellett lehet érv, hogy a stabil szabályok idővel kiegyenlítik a teljesítménykülönbségeket. S jóllehet Pérez éppen egy olyan verseny előtt szólalt fel, amelyen az egyik legkönnyebb előzni a szezonban, a pályák túlnyomó többségén valóban már most nagyon is valós probléma a kiváló előzési lehetőségek hiánya.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.FORMA-1 HÍREK

Daniel Ricciardo

02016.10.21. 20:23

Amerikai Nagydíj – második szabadedzés

Beszámoló az eseményről

02016.10.21. 19:56

Nemet mondott az FIA a bahreini tesztre

A csapatok most Ecclestone-nal tárgyalnak

02016.10.21. 19:33

Gyorsan reagált az FIA a lefulladó autók problémájára

Kifejlesztettek egy automatikus rendszert