Pérez kaotikus szezonnyitóra számít

írta: M4Sport
2016. március 15. 13:32
FOTÓ: ©xpbimages.com

A rádiós kommunikációra és a rajtprocedúrára vonatkozó szabályok szigorítása alaposan megkavarhatja a lapokat a vasárnapi Ausztrál Nagydíjon, a csapatok és a pilóták azonban hamar alkalmazkodnak majd a változásokhoz – véli Sergio Pérez.

Mivel sokan panaszkodnak arra, hogy napjainkban túl nagy a technika szerepe, a Forma–1 irányítói igyekeznek komolyabb hangsúlyt fektetni az emberi tényezőre, azaz magukra a versenyzőkre. Ezért próbálják csökkenteni a vezetést segítő technikai eszközök szerepét, ezért változtattak tavaly a rajtprocedúrán és korlátozták a csapatok valamint a pilóták közötti rádióforgalmat, valamint ezért vezetnek be idén még szigorúbb előírásokat a rádiózásra és a rajtra vonatkozóan.

A Force India mexikói pilótája szerint a változások izgalmas szezonnyitót eredményezhetnek, főleg a start utáni pillanatokban. „Ez teljesen egyértelmű, az első kanyar nagyobb adrenalinbomba lesz, mint az összes többi futam a szezon során” – mondta Pérez egy melbourne-i médiaeseményen. „De az új szabályok – például a kuplunggal kapcsolatosak – a futam közben is okozhatnak kavarodást, nem csak a rajtnál. Eléggé érdekes lehet ez a futam, ráadásul ott van még az új időmérő is. Szóval, van pár dolog, ami változást eredményezhet” – folytatta.

Hosszabb távon azonban ezek a módosítások sem befolyásolják majd komolyabban a futamokat, hiszen a csapatok és a pilóták – ahogyan azt már megszokhattuk – hamar alkalmazkodnak hozzájuk, Pérez azonban Melbourne-ben még több vezetői hibára számít. „Ha nem összpontosítasz megfelelően, akkor könnyebben hibázhatsz. Itt vannak a világ legjobb versenyzői, szóval ez nem okozhat problémát, az első futamon azonban komoly kihívással kell szembenéznünk. Később azonban simábbak lesznek a futamok” – mondta a rádiós szigorról.

A helyszínen tartózkodó újságírók az új rajtprocedúráról (a versenyzők idéntől a start előtt még kevesebb segítséget, iránymutatást kaphatnak mérnökeiktől) is kikérték Pérez véleményét. „Már gyakoroltunk rá. Könnyen hibázhatsz, ha nem a megfelelő helyzetben hagyod a kuplungot, szóval ez kalandosabbá teheti a dolgot, mert meg kell találni a legjobb pozíciót, de az első futam után szerintem ezzel is rendben leszünk. Nem hiszem, hogy sokáig tart ez a zűrzavar, hiszen okos mérnökeink és tapasztalt versenyzőink vannak. Szerintem előnyösebb lesz, ha megtaláljuk a kuplung megfelelő pozícióját, ahelyett, hogy a pilóta változtatja azt. De majd vasárnap kiderül!”

Végül az új időmérőről is szó esett, ami továbbra sem nyerte el a mexikói tetszését, aki azt is furcsállja, hogy a szabályalkotók csak akkor kérték ki a pilóták véleményét, amikor gyakorlatilag már döntöttek a szisztéma sorsáról. „Elmondtuk, mit gondolunk róla. Most már meg kell barátkoznunk vele. Érdekes, hogy csak akkor hívtak be minket, amikor a szabály sorsa jóformán már el is dőlt. Ezt furcsának találom, de akárcsak a többi csapatnak, nekünk is alkalmazkodnunk kell hozzá. Én egyébként biztosra veszem, hogy az első időmérő után visszazökkenünk a normális kerékvágásba.”

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa