Philippe Bianchi: Ha csak egyszer elismernék, hogy hibáztak...

írta: M4Sport
2016. szeptember 13. 09:16
FOTÓ: ©xpbimages.com

Nem érdeklik Jules Bianchi édesapját az F1-es berkekből érkező kritikák, melyeket bírósági eljárásuk elindítása kapcsán kaptak. Philippe Bianchi továbbra is állítja, a felelősök saját bőrüket féltve simították el a tragikus 2014-es baleset ügyét.

Philippe Bianchi még májusban jelentette be, hogy bírósági keresetet nyújtott be a Forma–1 többségi tulajdonosa, a CVC, az FIA és a Marussia-csapat ellen, mert tisztázni szeretné, kik a felelősök az egy évvel korábbi Japán Nagydíjon súlyos fejsérülést szenvedő, 2015 júliusában elhunyt fia, Jules balesetéért. Jogi lépései nem arattak osztatlan sikert az F1 berkein belül, többen kritizálták is érte – igaz, elmondása szerint több versenyző is kiállt mellette. A háromszoros világbajnok Jackie Stewart ugyanakkor elkeseredett lépésnek tartotta ezt a szülők részéről – szerinte egyszerűen el kellene fogadniuk, hogy fiuk veszélyes szakmát választott, s ennek az áldozata lett.

„Már sokszor elmondtam: itt hibákat követtek el” – érvelt idősebb Bianchi keresete mellett a minute-auto.fr című oldalnak adott interjúban. „Jules balesetének semmi köze nem volt a foglalkozásával járó alapvető kockázathoz. Már mindannyian láttunk szörnyű baleseteket. Ezeknél rendre mutattak visszajátszásokat és lassításokat – erről viszont nem. Nem derült ki, mi is történt pontosan. Ha azok az emberek támadnak engem, akik a Forma–1-es javadalmaikat féltik, az engem nem érdekel. Ha csak egyszer elismernék, hogy hibáztak, már az előrelépést jelentene.”

„Ügyvédeket kerestünk föl, hogy kiderüljön, vannak felelősök, akiket elszámoltatnak majd. Nem tudom elképzelni, hogy létezik szülő, aki elvesztette a gyermekét, és másképp cselekedne” – fogalmazott a francia.

Bianchi említést tett Henry Surtees 2009-es esetéről, akinek F1-es világbajnok édesapja nem pereskedett. Szerinte a két baleset össze sem hasonlítható – ott egy balesetben lerepült kerék találta fejen a fiatal britet, mely puszta balszerencse volt csupán. „Ha ez is hasonló baleset lett volna, akkor semmit sem mondok, mert Jules tisztában volt ezekkel a kockázatokkal. De Jules baleseténél a teljes káosz uralkodott” – utalt az esős körülményekre, a sötétedésre, a pályára hajtó darus kocsira és a további nehezítő körülményekre. „Jules még a verseny előtti napon is vitatkozott a nővérével. Nyugtatgatta őt, és azt mondta, teljesen megbízik a versenyirányításban. Volt esély törölni a versenyt a tájfun miatt, de ez nem történt meg.”

Bianchi és családja egy év távlatából is nehezen tudja megemészteni Jules elvesztését. „Az életnek mennie kell tovább, de ha egy tragédiát élsz meg, vannak időpontok, melyek különös jelentőséggel bírnak. Az Olasz Nagydíj most nehéz volt számomra, mert Monzában voltam együtt utoljára Jules-lel, közvetlenül a Japán Nagydíj előtt. Nem könnyű. Hiányzik” – mondta.

Jelenleg a fiatal versenyzőket támogató alapítványukat próbálja elindítani, mivel fontosnak érzi, hogy ilyen módon őrizzék tovább Jules emlékét. Elmondása szerint azonban ez sem megy zökkenőmentesen. Amikor bejelentették, mire készülnek, százával jöttek a jelentkezések, és még 30-on felüliek is próbálkoztak, mondván, korábban nem volt esélyük versenyzői karrierbe kezdeni. Mára kiválasztották a programjukban részt vevő fiatalok többségét, akik közül aztán majd kikerülnek azok, akiket valóban támogatnak.

De a támogatók kezdeti lelkesedése már alábbhagyott. „Emlékszem, amikor a kórházban voltunk Jules-nél, az egyik barátom azt mondta: »Tudod, Philippe, lesznek majd idők, amikor egyedül leszel.« Most kicsit ezt érzem. Elindítottam egy projektet, hogy segítsek fiatal versenyzőket, de kiderült, hogy ez sokkal bonyolultabb, mint előzetesen hittem. Voltak eltökélt emberek, akiknek a megvalósítás már nehézséget okoz. Reméljük, hogy nem felejtették el, mit ígértek nekünk.”

„De közben támogatást is kapunk, például Alexander Wurz nemrég felhívott, hogy lesz egy aukció, melyen sisakokat és hasonlókat árvereznek el. A bevételből a Jules emlékére létrejött alapítványt támogatják. Ha a motorsportban valamit akarsz, hirtelen nagyon drága lesz. 2017-ben szeretnénk indulni, és reméljük, hogy sikerül elérnünk, amit terveztünk” – mondta projektjükről.

Oszd meg!

6 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

andrea1
#6 andrea1 2016. szeptember 13. 19:42  
stonefly:
Kezd az örege fura lenni. Bianchi leszarta a kettős sárga zászlót. Az FIA is hibázott, de csak annyira mint az összes esetben amikor a szabályok szerint járt el de az élet rámutatott , hogy szigorítani kell. És tessékmondani ?! a csapatot senki nem kérdezte meg, hogy a rádión nem lehetett volna esetleg Bianchi-t figyelmeztetni lassítani ? Lehet keresni a kártérítés lehetőségét vagy az alapítványt így "képbe hozni" , de Bianchi az aki nem a szabályok szerint cselekedett sajnos. A többiek igen, bár a változtatás igénye egyértelmű lett. AZ sem hibázott aki a Tamburello-t anno megépítette, mégis megváltoztatták. Sorolni lehetne a későbbi folyamatokat megváltoztató eseményeket, amik bekövetkeztekor senki nem hibázott. Ezt hívják többek között balesetnek.

Pedig a rádióba ha jól emlékszem pár nappal utána még azok a hírek terjengtek hogy maga a csapat is mondta Bianchinak,hogy próbáljon felzarkozni az.előtte haladóra. Mondjuk nem.emlékszem hogy mindez bizonyított volt hivatalos rádiós felvétellel,de volt ilyenről szó.itt az apuka is.mondja h nincsenek felvételek a balesetről, lassítások, visszajatszasok.

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 13. 19:45

stonefly
#5 stonefly 2016. szeptember 13. 19:33  

Kezd az örege fura lenni.

Bianchi leszarta a kettős sárga zászlót. Az FIA is hibázott, de csak annyira mint az összes esetben amikor a szabályok szerint járt el de az élet rámutatott , hogy szigorítani kell.

És tessékmondani ?! a csapatot senki nem kérdezte meg, hogy a rádión nem lehetett volna esetleg Bianchi-t figyelmeztetni lassítani ?

Lehet keresni a kártérítés lehetőségét vagy az alapítványt így "képbe hozni" , de Bianchi az aki nem a szabályok szerint cselekedett sajnos. A többiek igen, bár a változtatás igénye egyértelmű lett.
AZ sem hibázott aki a Tamburello-t anno megépítette, mégis megváltoztatták. Sorolni lehetne a későbbi folyamatokat megváltoztató eseményeket, amik bekövetkeztekor senki nem hibázott.

Ezt hívják többek között balesetnek.

andrea1
#4 andrea1 2016. szeptember 13. 19:29  
Lombardo:
És ha beleszállt volna a pályamunkasokba, akkor az áldozatok hozzátartozói vajon megelégedtek volna azzal, h Bianchi az egyedüli felelős? Könnyű volt elsimítani az ügyet, mert az egyébként valóban hibázó Bianchi az egyedüli áldozat. Ilyen veszélyes és nehéz körülmények között a dupla sárga zászlóval nem védték megfelelően a pályán dolgozókat sem, (de még a pilótákat sem, hiszen egy nagyon veszélyes szakasznál volt munkagép a bukótérben) és csak a szerencsének köszönhező, h nem lett több áldozat. Tehát nem csak Bianchi hibazott, szerintem.

Ez így van.
Másik dolog nyilván csak az amúgy hibázó és sérült Bianchit kellett kórházba vinni, de 45 perc alatt sikerült eljutni,a mentőhelikopter nem tudott felszállni az időjárási viszonyok miatt...és a szabályzatban 20 perc van, hogy addigra el kell érni bizonyítottan a legközelebbi kórházat. Ha más is.megserul,pl egy.palyamunkas lehet az ő élete tényleg ezen a +20 percen múlt volna. Azt nem.tudjuk hogy Bianchi esetében az a 20 perc mit jelentett, de már a tény hogy ez a feltétel nem teljesült az időjárási viszonyok miatt, gondolom nem csak abban a pár percben mikor a baleset történt volt kritikus a helyzet a helikopternek hanem 10-20-30 perce.

Az ő dolguk,miért ne perelhetnének? Valóban nem fogja visszahozni ez Julest l, de csak ezért üljenek csendben?
Meg azért mert Jules hibázott, próbáltak egy versenyzőt két zászlóval féken tartani,kritikus időjárási viszonyok kozott? Azért egy 50-50 százalékos eloszlas ebben egészen máshogy hangzik mint teljes mértékben cs Jules a hibás.

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 13. 19:38

Lombardo
#3 Lombardo 2016. szeptember 13. 17:46  
Zasalamel:
Itt ha a nagy felelőst kell keresni az sajnos Bianchi, keserű de ez az igazság.

És ha beleszállt volna a pályamunkasokba, akkor az áldozatok hozzátartozói vajon megelégedtek volna azzal, h Bianchi az egyedüli felelős? Könnyű volt elsimítani az ügyet, mert az egyébként valóban hibázó Bianchi az egyedüli áldozat. Ilyen veszélyes és nehéz körülmények között a dupla sárga zászlóval nem védték megfelelően a pályán dolgozókat sem, (de még a pilótákat sem, hiszen egy nagyon veszélyes szakasznál volt munkagép a bukótérben) és csak a szerencsének köszönhező, h nem lett több áldozat. Tehát nem csak Bianchi hibazott, szerintem.

Utoljára módosítva: 2016. szeptember 13. 17:57

Zasalamel
#2 Zasalamel 2016. szeptember 13. 11:18  

Itt ha a nagy felelőst kell keresni az sajnos Bianchi, keserű de ez az igazság.

kulcsarb
#1 kulcsarb 2016. szeptember 13. 11:02  

rég nem az elvesztett gyerek miatt érzett fájdalomról szól már ez, sajnos :(

mióta bekerültek a képbe ügyvédek is,
ők már csak azt nézik, hogy lehetne ebből pénzt csinálni :(

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.23. 22:56

Hülkenberg bosszús Vettel miatt

"Nem tudom, akarta-e egyáltalán használni azt a helyet"

4072016.10.23. 22:44

Életbevágó rajt-cél győzelem: Hamilton ismét meghódította Texast!

Verstappen és Räikkönen is kiesett