Philippe Bianchi: Mindenki fél bármit is mondani

írta: M4Sport
2016. június 01. 13:15
FOTÓ: ©xpbimages.com

Nem tudja elfogadni Jules Bianchi édesapja, hogy az FIA kizárólag fiát tette felelőssé a 2014-es szuzukai balesetben. Elhallgatott versenyzői véleményekről, valamint a nemrég indított bírósági eljárásuk okáról nyilatkozott.

Jules Bianchi családja a Monacói Nagydíj előtt jelentette be, hogy beperli az FIA-t, az F1-et irányító cégcsoportot és a Marussia-csapatot a versenyző 2014-es balesetének és halálának ügyében. Az édesapa, Philippe Bianchi szeretné kideríteni az igazságot, mert úgy érzi, a valódi okokról és hibákról hallgatnak az érintettek.

„Ha egy versenyző itt áll mellettem, de közben ott a kamera, semmit sem mond. Mindenki fél bármit is mondani. Viszont ha nincs kamera, mindenki azt mondja nekem: »Nem, ez így nem korrekt, Jules nem csinált rosszat, ők követték el a hibát«– nyilatkozta idősebb Bianchi a Sky Sportsnak.

Bianchi nem titkolja, cseppet sem tetszett neki, hogy az FIA által fölállított bizottságban a szövetség elnöke, Jean Todt egykori ferraris kollégáinak, Ross Brawnnak és Stefano Domenicalinak adott helyet, s hozzá közel álló emberekből állította össze a testületet, mely végül jelentésében nem nevezett meg hibásokat – a túl gyorsan hajtó Jules Bianchit leszámítva. „Először is minden tiszteletem azoké, akik ezt a vizsgálóbizottságot alkották. Csakhogy mindannyian olyan emberek voltak, akik nagyon közel álltak az FIA-hoz. És számomra ez nem elfogadható” – jelentette ki. „A versenyzők azt mondták nekem a japán körülményekről, hogy borzalmasak voltak. Sötét volt és nagyon esett. Ezek után nem mondhatják azt, hogy Jules volt az, aki hibázott. Ez lehetetlenség.”

„Így nem tudunk élni. Ez a tragédia tönkretette a családunkat. Miért kéne elfogadnunk, hogy azt mondják, Jules hibája volt, miközben ennyire nehéz körülmények uralkodtak? A baleset teljes mértékben elkerülhető lett volna, és ezt most mi a többi versenyzőért is tesszük” – indokolta perüket. „Ha egy nap én okoznám valaki halálát, nem állíthatnék fel egy saját bizottságot a barátaimból, hogy azt mondják, nem az én hibám volt. Az igazságszolgáltatás lényegét pont az jelenti, hogy ha valaki hibázik, az megfizet érte.”

Az édesapa azt persze elismerte, a tragédia után minden segítséget megkapott a paddocktól. „Jules balesete után a Marussia, a Ferrari, Nicolas, Jules menedzsere (Nicolas Todt, Jean Todt fia), mind segítettek nekem és a családnak. Japánba kellett utaznunk, ami nem volt egyszerű. De miután Jules visszatért Franciaországba, a közeli kórházba, már egyedül maradtam a családdal – ez normális is, a többi ember számára az élet folytatódott” – mondta.

Végül pedig hozzátette, fia mindig is tisztában volt választott szakmája veszélyeivel. „Amikor Jules velem beszélt erről, mondta, tudja, hogy ez veszélyes, de vállalja a kockázatot, mert ez a szenvedélye. Én pedig csak annyit mondtam neki, tudom, hogy ez a szenvedélye, aggódom, amikor versenyez, de rendben, ez van, elfogadom.”

FIA
Oszd meg!

15 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Agressor
#15 Agressor 2016. június 02. 10:01  
SZAMigabi:
Egy elhunytra, aki meg se tudja védeni magát rá kenni a balesetet szerintem undorító. A mi lett volna ha típusú megjegyzésektől meg már hány ingerem van. Az meg, hogy az FIA saját magát kivizsgálta és "ártatlannak" találta meg egyenesen nonszensz. A bíróságon sem a vádlott vizsgálja ki, hogy ő bűnös-e. Vajon ha a bíróságok is ezen az elven működnének hány bűnöző találná magát vétkesnek?

Ez egy elég gyenge csúsztatás...
Már megbocsájts, de akkor a te értelmezésed szerint minden olyan esetben, ahol életét veszti az okozó fél, akkor kötelezően valaki más bűnbakot meg kellene nevezni? Rohadtul nem értem a logikádat...
Sem az FIA, sem Whiting, senki nem akarta a nevén nevezni a gyereket, senki nem akarta kimondani konkrétan... Csak ugye vannak azok, akik nem nyugodtak bele a nyilvánvaló tényekbe... Most akkor mégis ki mit várt tőlük??

BrettShaw
#14 BrettShaw 2016. június 02. 00:25  
SZAMigabi:
Egy elhunytra, aki meg se tudja védeni magát rá kenni a balesetet szerintem undorító. A mi lett volna ha típusú megjegyzésektől meg már hány ingerem van. Az meg, hogy az FIA saját magát kivizsgálta és "ártatlannak" találta meg egyenesen nonszensz. A bíróságon sem a vádlott vizsgálja ki, hogy ő bűnös-e. Vajon ha a bíróságok is ezen az elven működnének hány bűnöző találná magát vétkesnek?

Micsoda ostoba érvelés basszus. Nem mindennapi.

Először is nem kell életben legyen senki ahhoz, hogy megállapítsák a felelősségét, főleg nem ebben a sportágban, ahol autónként legalább 100 szenzor monitorozza a pilóta összes cselekedetét. megvédenie meg pláne nem kell magát, mert nincs mi ellen. Az FIA nem hozta nyilvánosságra ezeket az adatokat, ahogy a csapat sem pedig mindkettő megtehette volna, ha tartalmaz olyan elemet, ami felmenti őt. Attól félek inkább kegyeleti okok miatt nem tették ezt meg, mert egyébként megerősítette a pilóta hibáját. A felelőssége attól még nem változik, vagy nem évül el, mert kómában van vagy meghalt. Baromi szörnyű eset, de a halálának a ténye semmit nem változtat senki felelősségén.

A mi lett volna ha dolgoknak is csak annyi a lényegük, hogy HA két pályamunkást vág ketté, mert így alakul és ő túléli, akkor keresztre feszítik teljes joggal. És mi a különbség? Semmi, nem rajta múlt.

Gondolom elemeiben sem vagy tisztában azzal, hogy hogyan is működik egy professzionális sportág ezért írod ezeket a butaságokat. Mint minden halálesetben után rendesen itt is volt rendőrségi ügy. A japán rendőrök -ahogy kell- eljárást indítottak, bizonyítékokat gyűjtöttek (lefoglalták a roncsot és sokminden mást is) majd lezárták a nyomozást, mert baleset volt. EZ volt a hivatalos vizsgálat.

Az, hogy az FIA felülvizsgálta a működését, a döntési mechanizmusait és más dolgokat, valamint részletesen kivizsgálta a baleset körülményeit egy teljesen más dolog. Vádolni pedig senki nem vádolta őket hivatalosan. A saját szervezetük szabályai szerint járva vizsgáltak ki egy olyan balesetet amely egy az általuk felügyelt rendezvényen történt. Kár összemosni bármilyen bűnvádi eljárással.

Az utolsó mondatod a fentiek fényében egyrészt totál fals analóg példa, ezentúl párját ritkító ostobaság is.

Kepano
#13 Kepano 2016. június 01. 22:47  
andrea1:
A baleset miatt nem semmi hónapokon vannak túl Szóval szerintem teljesen érthető hogy hagytak egy kis időt maguknak meg nyilván ezt nem.egyik napról a másikra dönti el az ember hogy egy ilyen pert indít ennyi mindenki ellen és persze találni egy olyan.irodát aki ezt vállalja. És..Neharagudj de egy ilyet hisztériának nevezni nem értem hogy lehet? Kicsit erős...És mikor volt róla szó h a nyilvánosság miatt csinálják? Szerintem világosan elmagyarazta az édesapja miért teszik ezt. A másik lehet sokaknak ez nem tetszik de igazából megtehetik és bárki megtehetné ugyanebben az esetben. Egyáltalán nem túlzás amit tesznek, sőt remélem valahol igazuk is lesz mert egyáltalán nem fair egy olyan balesetnél mint Jules balesete ahol nem mindennapos időjárási körülmények voltak teljes mértékben a versenyzőre terhelni a felelősséget. Az utána lévő intézkedések mutathatják is hogy valahol lemaradt a teljesmertekű biztonságok megteremtéséb az fia. Mivel.előtte nem.volt baj fel se.tűnt nekik, nekünk se.. Ezt érdemes elolvasni http://m.gphirek.hu/f1/20160527-f1-jules-bianchi-menteset-vizsgalna-az-f1-volt-foorvosa-gary-hartstein.html

Ez a Forma-1, eleve veszélyes sportág. Ha viszont Bianchi nem hagyta volna figyelmen kívül a dupla sárga zászlót, akkor még ma is élne.
Nyilván egy ilyen eset után kell valamilyen intézkedéseket tenni, mert különben jön a háborgás.

andrea1
#12 andrea1 2016. június 01. 22:24  
dani969:
Oké, pereljen. De mi a fészkes fenéért kellett várni Jules halála után egy teljes évet? Nem ma fejeződött be a vizsgálat az ügyben. Lassan kezd elülni a fia halála körüli hisztéria és most megint fel kell hozni, nehogy elfelejtsük? Mert nem fogjuk, Maria de Villotáról sem beszél senki, mégsem felejtjük el..

A baleset miatt nem semmi hónapokon vannak túl Szóval szerintem teljesen érthető hogy hagytak egy kis időt maguknak meg nyilván ezt nem.egyik napról a másikra dönti el az ember hogy egy ilyen pert indít ennyi mindenki ellen és persze találni egy olyan.irodát aki ezt vállalja.
És..Neharagudj de egy ilyet hisztériának nevezni nem értem hogy lehet? Kicsit erős...És mikor volt róla szó h a nyilvánosság miatt csinálják? Szerintem világosan elmagyarazta az édesapja miért teszik ezt. A másik lehet sokaknak ez nem tetszik de igazából megtehetik és bárki megtehetné ugyanebben az esetben. Egyáltalán nem túlzás amit tesznek, sőt remélem valahol igazuk is lesz mert egyáltalán nem fair egy olyan balesetnél mint Jules balesete ahol nem mindennapos időjárási körülmények voltak teljes mértékben a versenyzőre terhelni a felelősséget. Az utána lévő intézkedések mutathatják is hogy valahol lemaradt a teljesmertekű biztonságok megteremtéséb az fia. Mivel.előtte nem.volt baj fel se.tűnt nekik, nekünk se..
Ezt érdemes elolvasni http://m.gphirek.hu/f1/20160527-f1-jules-bianchi-menteset-vizsgalna-az-f1-volt-foorvosa-gary-hartstein.html

dani969
#11 dani969 2016. június 01. 20:19  

Oké, pereljen. De mi a fészkes fenéért kellett várni Jules halála után egy teljes évet? Nem ma fejeződött be a vizsgálat az ügyben.
Lassan kezd elülni a fia halála körüli hisztéria és most megint fel kell hozni, nehogy elfelejtsük? Mert nem fogjuk, Maria de Villotáról sem beszél senki, mégsem felejtjük el..

cyberpunk999
#10 cyberpunk999 2016. június 01. 20:17  
SZAMigabi:
Egy elhunytra, aki meg se tudja védeni magát rá kenni a balesetet szerintem undorító. A mi lett volna ha típusú megjegyzésektől meg már hány ingerem van. Az meg, hogy az FIA saját magát kivizsgálta és "ártatlannak" találta meg egyenesen nonszensz. A bíróságon sem a vádlott vizsgálja ki, hogy ő bűnös-e. Vajon ha a bíróságok is ezen az elven működnének hány bűnöző találná magát vétkesnek?

Azt kell megnevezni felelősnek, aki a felelős, nem számít, hogy az kicsoda.

Jules tényleg a leggyorsabban ment abban a kanyarban és ráadásul a mezőny legszarabb autójával.

Emlékezetből írom, ezért lehet, hogy tévedek, de valami 220-as tempónál volt ott, amikor kicsúszott...

Kepano
#9 Kepano 2016. június 01. 20:00  
SZAMigabi:
Egy elhunytra, aki meg se tudja védeni magát rá kenni a balesetet szerintem undorító. A mi lett volna ha típusú megjegyzésektől meg már hány ingerem van. Az meg, hogy az FIA saját magát kivizsgálta és "ártatlannak" találta meg egyenesen nonszensz. A bíróságon sem a vádlott vizsgálja ki, hogy ő bűnös-e. Vajon ha a bíróságok is ezen az elven működnének hány bűnöző találná magát vétkesnek?

Miért lenne undorító. Hibázott, és ez az életébe került. Ennyi a történet.Dupla sárgánál nem kellett volna versenytempóban közlekedni, és akkor még élne.

Szerintem az az undorító, hogy a család most perel boldog-boldogtalant (még a Marussiát is), holott a fiuk a saját felelősségére versenyzett, és elvileg mind tisztában voltak vele, hogy ez benne van a pakliban.

Utoljára módosítva: 2016. június 01. 20:02

SZAMigabi
#8 SZAMigabi 2016. június 01. 19:20  

Egy elhunytra, aki meg se tudja védeni magát rá kenni a balesetet szerintem undorító.
A mi lett volna ha típusú megjegyzésektől meg már hány ingerem van.
Az meg, hogy az FIA saját magát kivizsgálta és "ártatlannak" találta meg egyenesen nonszensz. A bíróságon sem a vádlott vizsgálja ki, hogy ő bűnös-e. Vajon ha a bíróságok is ezen az elven működnének hány bűnöző találná magát vétkesnek?

Lombardo
#7 Lombardo 2016. június 01. 17:57  

Ha mondjuk Bianchi 2 méterrel arrébb csapódik be, meghal egy pályamunkás, akkor is ez lenne a vizsgálat eredménye? Hogy sajnos Bianchi nem követte a ’ légyszi ha egy mód van rá egy kicsit lassítsatok azon a részen’ szabályt? Nem hinném.

A másik felvetésem, hogyha Bianchi nem veszíti el az uralmát az autó felett, akkor vajon utólag vizsgálták volna, hogy ki mennyire vett vissza a dupla sárga zászló alatt, és felelősségre vonták volna Bianchit ? Hiszen nyilván azzal védekezett volna, hogy lassabban ment abban a kanyarban, mint a korábbi körben, ami igaz is. Ha jól emlékszem, alig ment gyorsabban, mint Vergne.
Tud valaki olyan esetet a múltból, amikor megbüntettek egy pilótát, mert futamon sárga zászló alatt visszavett ugyan, de nem lassított eléggé?

Utoljára módosítva: 2016. június 01. 18:10

BrettShaw
#6 BrettShaw 2016. június 01. 17:33  
Thibczy:
Szerintem két dolog fáj neki Jules halála mellett. Az egyik az, hogy 100%-ban Julest okolták a balesetért. Szerintem nekik az is már egy megnyugvás lenne a lelkük mélyén, ha legalább elismerné valaki, hogy vagy az előre tudható rossz idő miatt előre kellett volna hozni a rajtot, vagy hamarabb leinteni a versenyt piros zászlóval, ahogy romlottak a körülmények, vagy minimum beküldeni a SC-t a daru beküldésekor. Az utóbbit száraz pályán nem kellett volna megtenni, de az eső és a rossz látási viszonyok szerintem indokolták volna. A másik pedig az említett függetlenség. Szerintem senki se kérdőjelezi meg Ross Brawn szaktekintélyét, de azért Brawn és Domenicalli mégis csak együtt dolgozott a Ferrarinál Todttal és finoman szólva is megkérdőjelezhető a függetlenségük. Természetesen ettől függetlenül neki is tisztában kell lennie azzal, hogy a legnagyobb részben Julest terheli a felelősség, és mellette pedig a körülmények szerencsétlen láncolatát lehet még felhozni.

Nem okolták 100%-ban, de azért nem az első futam volt, amikorra esőt jósoltak. Esett az eső igen, nem voltak jó körülmények, de a kockázat nem volt végtelen, semmi láncreakció szerű kieséshullám nem indult meg, mint amilyet már láttunk korábban. Úgy is mondhatnám nem volt különleges.

Valójában akkor semmi nem indokolta a piros zászlót, még Sutil balesete sem, mert a bukótér egy távoli ’biztonságosnak’ vélt pontján volt az autója, alig pár méterre a falon lévő réstől, a darus autónak is csak rövid ideig kellett volna a pályán lennie, szóval abban a helyzetben teljesen vállalható döntést hozott Whiting, persze visszatekintve nem volt szerencsés. Emellett a dupla sárga azért erős jelzés, annak ellenére is, hogy a pilóták egy része leszarta.

Sajnos azt nem lehet kivenni a játékból, hogy lesz egy olyan fél, aki mindenáron kicentizi a határokat ezzel veszélybe sodorva önmagát (majdnem teljesen az ő dolga) és a mentésben résztvevőket is (rohadtul nem az ő dolga).

A függetlenség meg ilyen amilyen, ők pontosan tudták, hogy ha itt elmismásolnak egy döntést, elferdítenek tényeket, manipulálják a szituáció megítélését és elkenik a felelősséget egyszer felelhetnek érte a bíróságon is. Most fognak.

A szülő természetesen szeretné látni, hogy nem a fiú okozta ezt (és nem ők, akik engedték versenyezni), hanem más és ezzel megnyugodhat. Borzalmas lehet az ő helyzetük, de ez már nem megy ki másra mint a saját lelkiismeretük megnyugtatására.

Iszonyú szerencsétlen baleset volt számos faktor egyidejű jelenléte kellett ahhoz, hogy ilyen súlyos legyen, emellett lehetett volna sokkal rosszabb is.

cyberpunk999
#5 cyberpunk999 2016. június 01. 17:14  

Már az első gps felvételek (baleset utáni órákban kikerült) azt mondtam itt a fórumon, hogy Jules sokkal gyorsabban ment abban a kanyarban, mint bárki más.

Sajnos ezen nincsen mit szépíteni, bár értem a problémáját, de nincsen olyan, hogy túl sötét volt vagy ilyesmi. A balesetet egyértelműen az okozta, hogy alig vett vissza a sebességből.
A balesetnek vannak eredményei, mert ennek következtében jött be a virtuális safety car dolog, ami jó, mert nagyon le kell lassítania mindenkinek, ez megoldja az egyéni elbírálás alá eső "lassíts" kérdést.

Amennyiben viszont ezzel a perrel sikerrel járna (kizártnak tartom), akkor viszont onnantól az FIA már 1 csepp eső után végleges futammegszakítást fog végezni.

speed2006
#4 speed2006 2016. június 01. 16:43  

Ha munkába megyek, szakadó esőben, autópályán 120-al, és a vízen felúszva balesetet szenvedek, akkor ki a hibás? A munkaadóm, mert hogy kötelezhet arra hogy ilyenkor elinduljak? Vagy a korlát, mert ilyenkor kijjebb kéne húzódnia? Vagy én, mert nem az útviszonyoknak megfelelően vezettem?

Kepano
#3 Kepano 2016. június 01. 16:23  

Sajnos nem a víz a hülye, ha a kacsa nem tud úszni.

Thibczy
#2 Thibczy 2016. június 01. 14:26  
BrettShaw:
Természetes reakció bárkitől, hogy azt mondja a halott fiát gyászoló apának, hogy más a hibás. Senki sem szeretné felvállalni azt (és nem félelemből, hanem kíméletből), hogy azt mondja "túl gyorsan ment és ezért halt meg". Nem kenyerem az FIA-t védeni, majd megvédi a bíróság, de fölösleges és fájdalmas körnek tűnik, egy útnak amitől azt hiszi majd enyhíti a fájdalmát.

Szerintem két dolog fáj neki Jules halála mellett.

Az egyik az, hogy 100%-ban Julest okolták a balesetért. Szerintem nekik az is már egy megnyugvás lenne a lelkük mélyén, ha legalább elismerné valaki, hogy vagy az előre tudható rossz idő miatt előre kellett volna hozni a rajtot, vagy hamarabb leinteni a versenyt piros zászlóval, ahogy romlottak a körülmények, vagy minimum beküldeni a SC-t a daru beküldésekor. Az utóbbit száraz pályán nem kellett volna megtenni, de az eső és a rossz látási viszonyok szerintem indokolták volna.

A másik pedig az említett függetlenség. Szerintem senki se kérdőjelezi meg Ross Brawn szaktekintélyét, de azért Brawn és Domenicalli mégis csak együtt dolgozott a Ferrarinál Todttal és finoman szólva is megkérdőjelezhető a függetlenségük.

Természetesen ettől függetlenül neki is tisztában kell lennie azzal, hogy a legnagyobb részben Julest terheli a felelősség, és mellette pedig a körülmények szerencsétlen láncolatát lehet még felhozni.

BrettShaw
#1 BrettShaw 2016. június 01. 13:56  

Természetes reakció bárkitől, hogy azt mondja a halott fiát gyászoló apának, hogy más a hibás. Senki sem szeretné felvállalni azt (és nem félelemből, hanem kíméletből), hogy azt mondja "túl gyorsan ment és ezért halt meg".

Nem kenyerem az FIA-t védeni, majd megvédi a bíróság, de fölösleges és fájdalmas körnek tűnik, egy útnak amitől azt hiszi majd enyhíti a fájdalmát.FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton, Niki Lauda, Toto Wolff

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

„Ezek a szabadedzések nem jelentenek túl nagy segítséget”

02016.10.22. 01:06

Terrorhangulat? Räikkönen mást mondana…

Arrivabene reagált Baldisserri kijelentésére – és nem érti, miért meglepő Räikkönen formája