Pirelli: Nem jött be az új gumi

írta: M4Sport
2016. március 17. 10:57
FOTÓ: ©xpbimages.com

Paul Hembery, a Pirelli motorsportért felelős főnöke szerint nem sikerült megint olyan helyzetet teremteniük, amelyben egy idő után meredeken zuhanni kezdene a pilóták tempója.

Ahogy arról már beszámoltunk, az olasz gumibeszállító idén bevezetett egy új „kétrétegű” gumikonstrukciót, amelynek alsó rétege elvileg kisebb tapadást biztosít, és ezt elérve a versenyzők köridői meredeken emelkedni kezdenek – s tette mindezt a legnagyobb titokban. A terv az volt, hogy ezzel, valamint a népszerűtlen tempómenedzselésre és a túlmelegedésre kevésbé érzékeny szerkezettel visszatérhetnek a gumigyártó első éveiben látott forgatókönyvekhez, amikor a pilóták tempója drasztikusan zuhanni kezdett, miután teljesen elfogyasztották az abroncsaikat.

„Igen, ez volt az elmélet, ezt akartuk elérni, de nem úgy sikerült, ahogy azt elterveztük” – ismerte el Hembery. „Semmi különbséget nem tapasztaltunk, ami egy ilyen „szakadékra” utalna. Úgyhogy ezzel most 2017-re készülünk – év közben semmit sem fogunk megváltoztatni, teljes erőbedobással 2017-re készülünk.”

A cég Forma–1-es programjának igazgatója, Mario Isola már a téli tesztek kezdetén utalt rá, hogy a Pirellinek nehézségei támadtak azzal, hogy a két keverékréteg teljesítményét megfelelően összeigazítsák. A szakember szerint Barcelonában azonnal látni lehetett, hogy nincs is igazi ugrás, amikor a pilóta eléri az alsó réteget, ám akkor még remélték, hogy ezeken az alsó rétegeken legalább nagyobb körönkénti tapadásvesztést láthatunk majd, mint a felsőkön – a csapatok azonban ilyesmit sem tapasztaltak.

„Elég furcsa a dolog” – magyarázta Pat Symonds, a Williams technikai igazgatója. „A tesztekhez úgy álltunk hozzá, hogy „na, lássuk, mi a helyzet!”. Aztán futottunk néhány jó hosszú etapot, és tulajdonképpen egyáltalán nem láttunk olyan pontot, ahol hirtelen visszaestek volna a köridőink. Komolyan mondom, semmi különbséget nem tapasztaltunk a tavalyi és az idei gumik között. Ha megnézzük a Pirelli specifikációs leírását, akkor az alsó rétegnél hirtelen sokkal kisebb tapadást kellene érzékelnünk. De nem érezzük, és nem értjük, hogy miért – és szerintem ezzel nem vagyunk egyedül.”

A Pirelli azt már korábban megerősítette, hogy a felső keverékek egyáltalán nem változtak 2015-höz képest.

Nincs is 2017-2019-es szerződés?

Mindeközben a Motorsport hírportál szerint az olaszoknak még nincs is aláírva a 2017-2019-es periódusra vonatkozó szerződése. Az oldal információi szerint az óvatosság oka az, hogy a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) előbb látni szeretné, hogy a cég tényleg testre tudja-e szabni a keverékeit a 2017-ben az új aero-szabályok miatt négy-öt másodpercet gyorsuló autókra.

A Pirelli ez ügyben közölte, hogy most, hogy a szabályok több gumitesztet engednek meg, mint korábban, készek bármilyen mandátumot elfogadni – beleértve azt is, hogy az új korszakban olyan gumit gyártsanak, amivel a versenyzők többet autózhatnak majd a tapadás határán. Charlie Whiting és a Stratégiai Csoport képviselői (Mercedes, Ferrari, Williams, Red Bull, Force India, McLaren) a mai nap folyamán tárgyalnak erről a mandátumról.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa