Pirelli: rendkívüli találkozó következik!

írta: M4Sport
2016. január 28. 10:31
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Pirelli kérésére hamarosan rendkívüli találkozót tartanak a Forma-1 vezetői, hogy megvitassák a gumiabroncsokkal kapcsolatos aggodalmaikat és konkrét terveket dolgozzanak ki a következő évekre. Úgy tűnik, már Bernie Ecclestone sem ellenzi a tartósabb gumik bevezetését.

Az olasz cég abroncsai hosszú ideje állandó viták tárgyát képezik; sokan azért kritizálják őket, mert a gumik nem elég tartósak, míg a sport irányítói a 2016-os szezon előtt is gyorsabban kopó abroncsokat kértek tőlük, ezekkel szeretnék ugyanis megfűszerezni a futamokat és változatosabbá tenni a csapatok stratégiáit. A versenyzők érdekvédelmi szövetségét, a GPDA-t irányító Alexander Wurz eközben jelezte, a pilótákra másra vágynak!

A versenyzők tartósabb, erősebben igénybe vehető abroncsokat akarnak, hogy a futamok során végig padlógázzal haladhassanak. Mario Isola, a Pirelli versenyigazgatója nemrég elárulta, cége nem zárkózik el a pilóták javaslatától, az irányváltás előtt azonban a sport vezérkarával is egyeztetnie kell. Most a Forma-1 Menedzsmentet (FOM) irányító Bernie Ecclestone is versenyzők mellé állt, noha eddig ő volt a gyorsan kopó abroncsok legnagyobb rajongója. A brit szakember a BBC egyik munkatársának elmondta, a „legtöbb versenyző” változtatna, ő pedig „maximálisan támogatja” őket.

A napokban felmerült egy másik, a gumiszállítóval kapcsolatos probléma: a jelenlegi koncepció alapján készített abroncsok állítólag nem fogják bírni a megnövekedett terhelést a 2017-es szabályváltoztatások után (az autók a tervek szerint több másodperccel gyorsabbak lesznek). Hogy a felvetés nem alaptalan, azt egy magas beosztású bennfentes is megerősítette, aki neve elhallgatását kérve azt mondta a BBC-nek: „a probléma komoly, az emberek pedig tényleg idegesek”.

Az említett problémák miatt a Pirelli kérésére hamarosan rendkívüli találkozót tartanak a Forma-1 vezetői; a megbeszélésen a csapatvezetők és a pilóták is részt vehetnek és ismertethetik igényeiket. A cél az, hogy megegyezzenek a jövőben követendő irányvonalról és megalkossák a cég új stratégiai tervét. „Felkészültünk arra, hogy a Forma-1 igényeinek megfelelően cselekedjünk” – nyilatkozta Paul Hembery, a beszállító sportigazgatója. „Ezeket az igényeket azonban a versenyzőknek, a csapatoknak és a szervezőknek is elfogadhatónak kell tartaniuk. Egyértelmű irányvonalra van szükségünk, később pedig arra, hogy minden megoldást letesztelhessünk” – tette hozzá.

A találkozóra február 2-án kerül sor, a helyszín pedig Milánó lesz; Ecclestone ezzel kapcsolatban elmondta, reményei szerint több élcsapat és az élcsapatok pilótái is tiszteletüket teszik, hiszen mindenképpen szükség van olyan versenyzők javaslataira, akik „jól teljesítenek és képesek arra, hogy folyamatosan a határon autózzanak”. A 85 éves brit üzletember hangsúlyozta, azért is várja a csapatok és a pilóták megjelenését, mert „a tárgyaláson nem egy hírnök, hanem a Pirelli első embere képviseli majd a céget”. Mivel az egyezkedés most veszi kezdetét, valószínűtlen, hogy már 2016-ban visszatérnek a tartósabb abroncsok, 2017-ben viszont jelentős átalakulás következhet.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Felipe Massa

02016.10.26. 09:46

Közel a Dennis-korszak vége a McLarennél – Whitmarsh is az utódjelöltek között?

Egyre erősebb a távozásáról szóló pletyka

22016.10.26. 08:44

Tanulj, öcskös! – Marko kritizálja Verstappent

„Így sem versenyeket, sem világbajnokságokat nem lehet nyerni”

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

Így szólt a rádió Texasban