Próbára teszi Vettel és a Ferrari kapcsolatát 2017

írta: M4Sport
2016. szeptember 29. 07:55
FOTÓ: ©xpbimages.com

Meghatározó év lesz a következő Sebastian Vettel és a Ferrari kapcsolatában a négyszeres bajnok korábbi csapattársa szerint. Vajon fölfelé indulnak el, vagy továbbcsúsznak a lejtőn?

Világbajnoki esélyeik már rég nincsenek, így a Ferrari kapcsán idén leginkább az elszalasztott lehetőségekről és a jövőképről folyik a diskurzus. A háromszoros világbajnok Jackie Stewart úgy látja, a vörösök egyszerűen eltévedtek James Allison távozása óta.

„Nem segített a Ferrarin, hogy év közben elvesztették a technikai igazgatójukat. A csapat megszokta, hogy van egy vezére. Idő kell nekik az ilyen helyzetek megoldásához. James Allisonnak sikerült elnyernie az alkalmazottai bizalmát, és az én szememben ő egy kiemelkedő mérnök” – nyilatkozta Stewart a La Gazzetta dello Sportnak.

„A Ferrari mintha eltévedt volna. Az alkalmazottai eljutottak odáig, hogy saját magukat kérdezik, hogyhogy nem képesek nyerni. James Allison elveszítette az édesapját, aki nagyon sokat jelentett neki. A felesége nem akarta, hogy Olaszországban éljenek, aztán ő is elhunyt. Allison nem volt már boldog. A távozásával pedig a csapat elveszítette az egyensúlyát. A stabilitás meghatározó fontosságú egy csapat számára a sikerhez. A Ferrarinak meg kell találnia a megfelelő embereket. Ken Tyrrellnek sosem volt sok pénze, mégis pontosan tudta, kik az ideális alkalmazottak, akikkel sikeressé válhat.”

A Ferrari ezen a hétvégén úgy tér vissza tavalyi első győzelme helyszínére, hogy már több mint 12 hónapja, 21 verseny óta nyeretlen. A vártnál gyengébb szezon az istálló önbecsülésének sem tett jót, Sebastian Vettel korábbi csapattársa, Mark Webber pedig úgy látja, emiatt a következő év dönthet arról, a német továbbra is megőrzi-e hitét a Scuderiában, vagy elkezd kiábrándulni belőle, mint korábban Fernando Alonso.

„A következő egy meghatározó év lesz Sebastian és a Ferrari számára. Ez a vak bizalomról szól, hogy közösen hisznek a csapatban és abban, hogy megvan minden eszközük a sikerhez. A Ferrarinak a Mercedest kell célba vennie, el kell kezdenie hétről hétre nyerni. Idén bajnoki címről beszéltek az év elején Melbourne-ben, aztán Seb még csak a rajtig sem jutott el Bahreinben” – értékelt az ausztrál a Sunnak.

„Valahogy nem akar összeállni a csapat, nem kiegyensúlyozottak, nincs meg a lendület. Csalódást keltő szezon ez számukra, és még azt sem sikerült kihozniuk magukból, ami bennük van. A megbízhatósággal is vannak gondjaik, a taktikájuk is sokszor furcsa, ahelyett, hogy kezdeményeznének, mindig csak reagálnak. A jövő év meghatározó lesz számukra” – vetítette előre.

Akárhogy is, Vettel az első ferraris győzelme emlékével vág neki a hétvégének. És elmondása szerint a célja most is a győzelem. „Szeretnénk emelt fővel zárni az évet. És meg kell nyernünk a Red Bull elleni versenyt, a bajnokságban előttük kell végeznünk. Tavaly Malajziában nagyon jók voltunk, ezért most is célba kell vennünk a győzelmet. Az első ferraris győzelmem nagyon érzelmes volt, tehát szép emlékekkel térek vissza. A vasárnap esti bulit sem fogom egyhamar elfelejteni. Amikor készen voltunk, a bárban már nem maradt egy csepp ital sem, amit megihattunk volna…”

„Sepang komoly kihívást jelent minden versenyző számára. A forróság és a gyors kanyarok a gumikból is sokat kivesznek. Ráadásul jellemzőek a záporok is. Nem egyszerű mindent jól összerakni ezen a pályán, de ha sikerül, az annál nagyobb elégedettséggel tölt el” – tekintett a hétvége elébe a német.

Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

f1m12
#5 f1m12 2016. szeptember 29. 19:52  
plman:
Egyszer még mindenképpen hosszabítani fog szerintem. Ha ferrari továbbra is a mostani formáját hozza (amire azért elég nagy a sansz) és mondjuk a mercinél megüresedik egy hely 2-3 év múlva akkor ha nem is nyíltan de a háttérben tuti, hogy rákérdez majd. Vagy lehet, hogy addigra a renault vagy/és a meki honda is fejlődik annyit, hogy az is ésszerű váltás lehet majd Vettelnek 2018-2019 környékén. azt, hogy visszatérjen a RB-be én kizártnak tartom. Lehet, hogy Vettel visszamenne, de a csapat szerintem nem venné vissza. Tele vannak teheségekkel, Van egy ricciardojuk és egy Verstappenjük jelenleg, és rengeteg tehetségük, alsóbb kategórákban. Egyszerűen nincs szükségük Vettelre.

Vettel is pont azért lépett le: neki se adott már semmit a RB. és nem csak nyerni akar, hanem sajnos a Ferrarival akar csak és kizárólag győzni

plman
#4 plman 2016. szeptember 29. 12:08  

Egyszer még mindenképpen hosszabítani fog szerintem.
Ha ferrari továbbra is a mostani formáját hozza (amire azért elég nagy a sansz) és mondjuk a mercinél megüresedik egy hely 2-3 év múlva akkor ha nem is nyíltan de a háttérben tuti, hogy rákérdez majd.
Vagy lehet, hogy addigra a renault vagy/és a meki honda is fejlődik annyit, hogy az is ésszerű váltás lehet majd Vettelnek 2018-2019 környékén.
azt, hogy visszatérjen a RB-be én kizártnak tartom. Lehet, hogy Vettel visszamenne, de a csapat szerintem nem venné vissza. Tele vannak teheségekkel, Van egy ricciardojuk és egy Verstappenjük jelenleg, és rengeteg tehetségük, alsóbb kategórákban. Egyszerűen nincs szükségük Vettelre.

jtfan
#3 jtfan 2016. szeptember 29. 10:22  
Hombre B:
Az én tanácsom az, hogy ha nem képesek fejlődni akkor ne hosszabbítson, bár kérdés, hogy hova tudna igazán menni?

Mehet Alonso helyére. Alonso kb minden nap elmondja hogy ha nem nyer meg fogja unni és lelép.
Mondjuk én Vettel helyében maradnék a Ferrariban. Legalább küzdhet a dobogóért minden versenyen. Szerintem Alonso is bánja hogy lépett. Szerintem azt sem tudja merre van a pódium. Max a Gp2-es.
A legvalószínűbb hosszú távon, hogy vissza fog térni a RedBullhoz.

Agressor
#2 Agressor 2016. szeptember 29. 09:41  

Nem tudni, hogy ki fog a legjobban kijönni a 2017-es szabályváltoztatásokból. Én a Mercedes-re, vagy a RedBull-ra tippelek, a Ferrarit egyszerűen túl impotensnek tartom ehhez a feladathoz.
A baj az, hogy Vettel sok évet fog még vb-cím nélkül tölteni Maranello-ban. Fiatalnak fiatal, de azért az 5-8 évekkel sem akkora királyság dobálózni.

Hombre B
#1 Hombre B 2016. szeptember 29. 08:58  

Az én tanácsom az, hogy ha nem képesek fejlődni akkor ne hosszabbítson, bár kérdés, hogy hova tudna igazán menni?

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Jenson Button

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”

22016.10.27. 20:52

Verstappen: A rádióban arrogánsnak tűnhetek…

"Szerintem ki fogom venni a rádió gombot!"