Problémák vannak a Ferrari új motorjával?

írta: M4Sport
2016. március 02. 09:05
FOTÓ: ©xpbimages.com

Boxutcai pletykák szerint problémái vannak új motorjával a Ferrarinak. Az olaszok megbízhatósága egyelőre törékenynek bizonyult – szerdán új motort vihetnek pályára.

Távolról sem alakult tökéletesen a Ferrari eddigi öt tesztnapja. A csapatot a múlt hét után kedden is technikai problémák hátráltatták. Kimi Räikkönen délután két órát vesztegelt a garázsban, miután váltója 8-as fokozatban ragadva állt meg a célegyenes végén. A finn összesen 72 kört teljesített, aminél csak a szintén problémákkal küszködő Manor és Haas ért el kevesebbet. A Scuderia eddig összesen 1978 kilométert teljesített, míg a legfőbb ellenfelüknek kikiáltott Mercedes már 3925-nél jár.

Egyre többet hallani olyan pletykákat, miszerint a tél folyamán alaposan átalakított erőforrásuk (sok részegységet áthelyeztek az aerodinamikai hatékonyság növelése érdekében) egyelőre nem úgy működik, mint várták. Azt is beszélik, hogy a csapat eddig már három erőforrást használt az öt tesztnap alatt. Az új hajtóegységnél állítólag az erős vibráció okoz problémát, ami miatt eddig csak visszafojtott teljesítménnyel körözhettek – ők és új motort használó partnereik is.

Az Auto Motor und Sport szerint szerdán érkezhet a megoldás: Sebastian Vettel ma egy új, módosított hajtóegységet vihet pályára, mely az olaszok reményei szerint már nem okoz ilyen problémákat. És ha valóban letekert V6-ossal köröztek eddig, ez még komolyabb teljesítményjavulás előtt is teret nyithat.

A német lap azonban más baljós jelekre is felhívta a figyelmet. Räikkönen kedd délelőttje egy részét aerodinamikai tesztekkel töltötte. A Ferrari hátuljára óriási rácsos mérőkereteket szereltek, ami szerintük arra is utalhat, hogy még mindig nem teljesen elégedettek az aerodinamika működésével. „Alig volt újítás az autójukon. Az ötödik tesztnapon csupán kisebb módosításokat láthattunk az első szárnyvéglapokon, valamint a diffúzoron. A Mercedes egy hete új orral, extrém fordítólemezekkel állt elő, az ötödik napon pedig egy komoly hátsószárnyprogamba kezdtek. Szerdán pedig jön az új szárnytípus” – állították ellentétbe a két csapatot, utalva arra, hogy ha a vörösök komolyan gondolják a Mercedes megszorongatását, ennél többet kell nyújtaniuk a technika és a fejlesztés terén is.

Kimi Räikkönen

Räikkönen: A legfontosabb a jó vezethetőség

Más kérdés, hogy Kimi Räikkönen a nap végén cseppet sem tűnt aggodalmasnak. „Nyilván szívesebben teljesítettem volna a napot megszakítás nélkül, de végső soron erre vannak a tesztek: hogy kijavítsuk a hibákat. Elég időnk van még arra, hogy megoldjuk ezeket a problémákat. A téli munka minden évben ugyanaz: kipróbálod az új autót, és rájössz, milyen nehézségek várnak rád. Tanulnunk kell ebből” – fogalmazott.

„A mi programunk nem arról szólt, hogy számoljuk a köröket. Mi a saját feladatainkra összpontosítottunk, és ezekkel a terv szerint haladunk. Mindenki más program szerint dolgozik. Nem aggódom amiatt sem, hogy van egy-két problémánk. Inkább legyen itt, mint két hét múlva Ausztráliában.”

Räikkönen kiemelte, a köridőkből nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni, mivel az egyes résztvevők eltérő program szerint futottak. Ennélfogva saját teljesítményüket sem kívánta összevetni a többiekével – azt azonban ismét hangsúlyozta, elégedett új versenygépe vezethetőségével. „Nem tudom, senki sem tudja még, mi fog történni Ausztráliában. Találgatni fölösleges. Csak azt tudom, hogy az autót jónak érzem, a többi csak találgatás. Minden egyes etappal többet tanulunk az autóról. Minden egyes körrel világosabb lesz számunkra, milyen irányba kell haladnunk. És a megérzésem – ahogy eddig is – jó, ami nagyon fontos. De azt nem mondhatom meg, hogy mindez hová vezet majd. Eddig elégedettek vagyunk a munkánkkal, versenyképes az autónk. A nagy kérdés az, mit csinálnak az ellenfeleink. Ezt pedig nem tudhatjuk meg, csak Ausztráliában” – fogalmazott 2007 bajnoka.

Oszd meg!

8 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

BrettShaw
#8 BrettShaw 2016. március 02. 15:48  
sába:
Csakhogy a ferrari majdnem az egész autóját kicserélte az elmúlt szezonhoz képest. Még alig ismerik az új konstrukciót, mi a fenét pakolnának már rá?

A legtöbb autó jelentősen változott tavaly óta. Amit a Mercedes csinál az nem más mint a saját mozgásterük megismerése az egész szezonra nézve, hiszen nem sok lehetőségük lesz tesztelni továbbá. Ezért érzem most és szinte mindig, hogy lépéshátrányból indulnak és egyre nagyobba kerülnek.

Eltelik fél év mire a konstrukció kiforrja magát, addigra a Mercedes előnye behozhatatlan lesz, aztán átállnak a 2017-es kocsikra, ami megint radikális lesz idénhez képest (hogy a hátrányt ledolgozzák, most tökmindegy milyen szabályok lesznek akkor) és a következő évben megint fél év, mire kiforrja magát és kezdődik az egész elölről... Bár ne így lenne.

sába
#7 sába 2016. március 02. 13:26  
BrettShaw:
Csakhogy a Mercedes a Ferrarival szemben a fél autóját kicserélte az 1. tesztnap óta, persze, hogy műszerekkel mennek.

Csakhogy a ferrari majdnem az egész autóját kicserélte az elmúlt szezonhoz képest. Még alig ismerik az új konstrukciót, mi a fenét pakolnának már rá?

j0hNniE
#6 j0hNniE 2016. március 02. 11:25  
BrettShaw:
Csakhogy a Mercedes a Ferrarival szemben a fél autóját kicserélte az 1. tesztnap óta, persze, hogy műszerekkel mennek.

Vágom... vágom :)

grabowsky78
#5 grabowsky78 2016. március 02. 11:12  

Teszt pont erről szól, technikai hibák feltérképezése, az autó határainak próbálgatása! Ha igazak is a pletykák remélhetőleg a szezon kezdetéig megtalálják a megoldásokat és idén látunk valamit abból amit f1-nek hívnak!

BrettShaw
#4 BrettShaw 2016. március 02. 10:12  
j0hNniE:
Kicsit ferdítésnek érzem a feltételezéseket az aerodinamikával kapcsolatban. Ma pl Hamilton is óriási rácsokkal felszerelve körözget a katalán pályán, de mégsem pletykálja senki, hogy Aero terén el lennének maradva....

Csakhogy a Mercedes a Ferrarival szemben a fél autóját kicserélte az 1. tesztnap óta, persze, hogy műszerekkel mennek.

Hombre B
#3 Hombre B 2016. március 02. 09:31  
j0hNniE:
Kicsit ferdítésnek érzem a feltételezéseket az aerodinamikával kapcsolatban. Ma pl Hamilton is óriási rácsokkal felszerelve körözget a katalán pályán, de mégsem pletykálja senki, hogy Aero terén el lennének maradva....

Kell a felkapott hír a népnek. Egyébként a sajtó felvetése jogos, ha azt veszem, hogy Sergio többször elmondta, hogy idén VB-ért megy a Ferrari.

Viszont e részről szerintem ugyanúgy előveszik a McLaren-t majd, meg az RB-t ha ott se látszanak majd a pozitív változások.

Hombre B
#2 Hombre B 2016. március 02. 09:27  

Szerintem jönnek majd az aero fejlesztések, de most nem az a csapat számára a legfontosabb, hanem, hogy motorikusan minden rendben legyen és még azt se baj, ha nem megbízható, csak ne alapvető tervezési hiba legyen, mert akkor az év kb. kuka lesz.

Utoljára módosítva: 2016. március 02. 09:51

j0hNniE
#1 j0hNniE 2016. március 02. 09:25  

Kicsit ferdítésnek érzem a feltételezéseket az aerodinamikával kapcsolatban. Ma pl Hamilton is óriási rácsokkal felszerelve körözget a katalán pályán, de mégsem pletykálja senki, hogy Aero terén el lennének maradva....FORMA-1 HÍREK

Austin

02016.10.22. 18:52

Így állunk az időmérő előtt

A három szabadedzés összesített eredménye

552016.10.22. 18:01

Verstappen vezetésével Red Bullok az élen, a Mercedesek „rejtőzködtek”

Vettelt váltógondok, Sainzot két defekt hátráltatta