Problémás rajtok, gumihátrány – a Mercedes okkal tart a Red Bulltól?

írta: M4Sport
2016. október 02. 07:48
FOTÓ: ©xpbimages.com

Újabb fölényes Mercedes-siker az időmérőn – de ez még nem garancia arra, hogy a Maláj Nagydíj is a németek sétakocsikázásáról szól. A rajtok mellett a Red Bull vélt gumielőnye is okozhat számukra fejtörést!

A rajt mindig probléma

„Nem hiszem, hogy bármi megállíthat minket” – mondta Lewis Hamitlon szombaton, amikor az idei gyenge pontjukat jelentő rajtolást szóba hozták. Toto Wolff sportigazgató azonban nagyon is tart attól, hogy Achilles-pontjuk újra megkeseríti életüket a vasárnapi Maláj Nagydíjon. És nemcsak két versenyzőjük nap végén elkönyvelt pontszámára lehet hatással, de akár a stratégiájukat is meghatározhatja. A Red Bullnál Daniel Ricciardo előrebocsátotta, egy jó rajttal kényszerítenék már a verseny elején stratégiamódosításra ellenfelüket. „Megpróbáljuk kizökkenteni a Mercedest a komfortzónájából” – mondta.

Wolff nem nyugodt az idei visszatérő kuplungproblémáik miatt. „Az új szabályok célja az volt, hogy változatosabbá tegyék a rajtokat, valamint nagyobb felelősséget adjanak a versenyzőknek. Idén ez az a terület, amelyen sokat kell javítanunk, mert elég nehéz a versenyzőink dolga. Muszáj felülkerekednünk a problémákon. Igen, ez most is egy kockázati tényező” – nyilatkozta.

Lewis Hamilton„Létezik valódi teljesítmény és észlelt teljesítmény, és a kettő nem ugyanaz. Az emberek azt mondják például, hogy a kerékcseréid nem elég jók, vagy hogy több megbízhatósági problémád van, mint másnak. De a valós és az észlelt teljesítmény teljesen más, teljesen más adatokon is alapul. A mi helyzetünk rosszabbnak tűnik a valósnál. A jó és rossz rajtokat tekintve jelentős ingadozást láthattunk az ellenfeleinknél is. De ez egy bonyolult terület, amelyet a kuplung, annak anyaga, felépítése, valamint a versenyző mozdulatai, a forgatónyomaték és a fogáspont mind meghatároz. Van tér a javításra ezen a területen, ezt valamennyi mérnök tudja.”

A Mercedes a sepangi verseny előtt azonban nemcsak rajtja, autója megbízhatósága miatt is izgulhat. Két hete Szingapúrban mindkét versenyzőjüknek be kellett osztani a fékeket, mivel a csapat a határokat feszegettek azok hűtése és beállítása terén, s a meleg jobban megviselte őket, mint ellenfeleiknél. Malajziában hasonló forróságra számíthatnak. „Minden nyitott. A hosszú etapokon nem volt különbség a tempónk között. A mostani autóknál pedig az is sokat számít majd, hogyan boldogulunk a nagy meleggel, hogy viselik azt a rendszerek, a gumik, a motor. Szóval nem hinném, hogy sima másfél óra vár majd ránk. Bármi megtörténhet. És a rajtok meghatározóak lehetnek” – tekintett előre Wolff.

Idén a Ferrari helyett a Red Bull taktikázza ki a Mercedest?

Ami a stratégiákat illeti, a Pirelli és a csapatok szerint is a két kiállás a legvalószínűbb út, és bár a legjobb tízből mindenki a lágy gumin rajtol, a rendelkezésre álló szettek száma még idézhet elő különbségeket az egyes résztvevők választásában.

Lewis Hamilton és Daniel Ricciardo eggyel több garnitúra új kemény keverékkel rendelkezik, mint közvetlen riválisaik, ám ennél fontosabbnak ígérkezik, hogy miközben a Mercedes-versenyzőknek egy friss szett közepes, addig a Red Bullnál Ricciardónak egy friss, Verstappennek pedig egy csupán egyetlen körön használt lágy gumija is van. Toto Wolff ennek kapcsán elmondta: nem egyértelmű, melyik jelent valódi előnyt, mivel szimulációik szerint a különböző taktikák között mindössze 1 másodperces különbség van a teljes versenytávot tekintve.

Ricciardo abban bízik, ők vannak előnyben, hiszen a sárga oldalfalú abroncsok a Pirelli szerint körönként 1,2 másodperccel gyorsabbak a közepeseknél. „Ezzel talán kezdhetünk valamit a stratégia terén. Nem akarok túlzottan reménykedni, de azt sem mondanám, hogy elérhetetlen számunkra a Mercedes.”

Daniel RicciardoHelmut Marko szerint több okból is reménykedhetnek: pénteken Max Verstappen a lágy és a közepes gumin is jobb hosszú etapokat futott, mint a Mercedes, a németek az időmérőn több tizedes előnyt szerezne extra motorteljesítményükkel, amit a verseny egészén nem használhatnak – és ott vannak a friss lágy gumik. „Ricciardónak van egy friss garnitúrája, a Mercedesnek nincs. Mi meg is oszthatjuk a versenyzőink stratégiáját, hogy nyomást gyakoroljunk a Mercedesre” – hívta föl a figyelmet a tanácsadó.

„Talán a harmadik garnitúra dönt majd. Egy keményebb keverék könnyedén teljesít húsz kört. Ez lehetővé teheti számunkra, hogy a végén föltegyük a lágyat, ami előnyt jelenthet” – vélekedett Ricciardo.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa